Vandaag gaan de Olympische Spelen van start, het kan u onmogelijk ontgaan zijn. Tijd om even in de anomalieën van de welbekende sportmanifestatie te duiken. We gaan terug naar het Olympisch zwembad van Rome 1960.

In de finale van de 100 meter vrije slag streden de Amerikaan Lance Larson en de Australiër John Devitt om de overwinning. Waar normaliter de winnaar goud krijgt was het in dit geval anders. Devitt won, Larson werd tweede maar kreeg toch de felbegeerde gouden medaille.Tegenwoordig, sinds 1968, werkt men bij grote wedstrijden met touchpads. Dat zijn drukgevoelige panelen waar de zwemmer kan aftikken als zijn baan gezwommen is. In 1960 was dat soort hightech nog niet in opmars en beoordeelde een jury (met chronometer in de hand) de zwemprestaties.

Volgens drie juryleden had Devitt gewonnen met 55,2 seconden. Drie andere meenden dat Larson de terechte winnaar was met 55,1 of zelfs 55,0 seconden. Voor het publiek was het duidelijk dat Larson als eerste aan de overkant van het zwembad kwam en de latere beeldanalyse bevestigde dat. Toch koos de leider van de jury voor Devitt.
Opmerkelijk hieraan is dat de getimede tijd van Devitt initieel trager was dan die van Larson. De jury moest de gemeten tijden voor beide zwemmers naar 55,2 afronden om geloofwaardig over te komen. 

Lance Larson was het natuurlijk niet eens met dit eindoordeel en protesteerde. Na een jaar debaclen kwam een nieuwe uitspraak, eentje voor de boeken. Men oordeelde dat Devitt zijn gouden medaille mocht houden en dat de tijd van Larson opnieuw aangepast werd naar 55,1, de eerstgemeten tijd en tevens een Olympisch record. Dat maakte van Lance Larson de allereerste olympische recordhouder die met zilver tevreden moest zijn. Dit komende weken zullen we zien of de geschiedenis zich ook hier kan herhalen...
Edmund: Het zou me niet verbazen als er tijdens deze spelen gesjoemeld zal worden. Die Chinezen vertrouw ik zover als ik ze kan schoppen. :-)
(bericht gewijzigd op 8-8-2008 1:29:55)
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 08-08-2008 1:29:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden