In het blog 'Het Antikythera-mechanisme kan nóg meer' legden we u al een en ander uit over een mystiek apparaat dat in de tweede eeuw voor Christus werd gemaakt. Een studie kwam anderhalf jaar geleden met een verklaring voor het toestel.
Daaruit bleek dat de Grieken technologisch gezien verder waren dan we wisten! Het Antikythera-mechanisme bleek onder andere te kunnen optellen, delen, vermenigvuldigen en aftrekken. Met andere woorden: een rekenmachine die geavanceerder was dan gelijk welk ander toestel van de duizend jaar die zouden volgen.

Nu hebben wetenschappers opnieuw laten weten een onderdeel van het Antikythera-raadsel te hebben ontrafeld...

Antikythera-mechanisme
Antikythera-mechanisme
(Het Antikythera-mechanisme)

Naast rekenfunctionaliteit weet men dat het toestel ook gebruikt werd voor astronomische doeleinden. Een team van Britse, Griekse en Amerikaanse onderzoekers vond een nog onbekende functie van de allereerste Griekse computer. De vorsers ontdekten het woord 'Olympia' op één van de bronzen wijzerplaten. Ook de namen van Olympische sporten las men op de bronzen schijf. Dat maakt het zowat zeker dat het toestel gebruikt werd voor de Olympische Spelen, de Griekse sporttraditie die tot een wereldevenement leidde.

Antikythera-mechanisme
(Het Antikythera-mechanisme in het museum)

Het Antikythera-mechanisme, 's werelds eerste analoge computer, zou mogelijk gemaakt zijn op basis van Archimedes' aantekeningen. De nieuwe onderzoeksresultaten wijzen namelijk op een Korinthische oorsprong en de Griekse filosoof, wiskundige en astronoom leefde in de Korinthische havenstad Syracuse.

De naamgeving voor de maanden die men op het Antikythera-mechanisme aantrof wordt ook in de Korinthische kolonie Sicilië gebruikt, wat ook doet vermoeden dat er een verband is tussen Archimedes en het Antikythera-mechanisme.

Antikythera-mechanisme
(Moderne klonen van het Antikythera-mechanisme)

Archimedes heeft het Antikythera-mechanisme niet zelf gemaakt. Hij stierf ongeveer honderd jaar voordat het apparaat gemaakt werd.Edmund: Cool ding.
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 31-07-2008 21:13:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Nitro71: En dat zo net voor de spelen. Zullen ze vast al ietsje eerder geweten hebben. Maar wel een erg mooi stukje mechaniek. Kan ik wel waarderen.
Op 31-07-2008 22:29:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Skitta:
JWE:

Hoezo eerste analoge computer? Hoe weten ze dat nou? En hoe weet je nou precies waar t voor is? Allemaal speculaties man!

En ook er altijd maar vanuit gaan, dat ze in de 'oude' tijden altijd technologisch minder waren als wat wij nu zijn...

pfff.. zo arm dat onze technologie is man! Bah! Primitieve troep wat we voorgeschoteld krijgen! Benzine auto's, trage computers, mobieltjes met straling, /... energiecentrales die nog op kolen draaien.. olie voor in de auto's en andere machines! ZOOO PRIMITIEF! We hadden al veel verder kunnen zijn.. als die achterlijke elite niet alles achterhield!


pfff, jij hebt ook stress onie
Niets = wat het lijkt!!
Op 01-08-2008 11:29:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden