Omdat er de laatste jaren zo hard aan de privacy geknaagd wordt, hebben we in juli 2008 besloten er een maandelijks item van te maken. Elke maand kunt u op GW nieuwe privacyschendende of -behoudende wetten en nieuws hieromtrent vinden.

We zijn augustus, dus hierbij het rijtje zaken die ons in juli 2008 opvielen:


 • Youtube moet gebruiksgegevens verstrekken - Youtube moet gegevens van al zijn gebruikers ter beschikking stellen aan mediabedrijf Viacom. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald.
 • Downloaders krijgen brief van serviceprovider - De Britse internetprovider Virgin Media heeft 800 internetters op de vingers getikt omdat zij illegaal muziek zouden hebben gedownload.
 • Entertainmentindustrie wil killswitch op computers - Vandaag de dag wil iedereen een "kill switch". Zo zorgt het bedrijf OnStar ervoor dat de Amerikaanse politie straks op afstand de motor van een auto kan uitschakelen (...) En ook vliegtuigen kan men straks op afstand uitzetten als het Pentagon zijn zin krijgt.
 • VS ontwikkelen taserband voor vliegtuigpassagiers - Vliegtuigpersoneel kan deze taser in werking stellen als een passagier naar hun oordeel een bedreiging vormt voor de veiligheid.
 • Europese regelgeving zorgt voor Sovjet-internet - Het Europarlement stemt maandag over regelgeving die volgens critici het open karakter van internet bedreigt.
 • Verplicht framenummer voor nieuwe fietsen - Over twee jaar moeten alle nieuwe fietsen voorzien zijn van een uniek framenummer (...) Verplichte framenummers zijn volgens de bewindsvrouwen hard nodig om fietsendiefstal tegen te gaan.
 • Google haalt servers uit Zweden vanwege aftapwet - De omstreden aftapwetgeving die het Zweedse parlement laatst goedkeurde heeft inmiddels voor allerlei protesten en demonstraties gezorgd en is reden voor Google om haar servers te verplaatsen.
 • Webtracking en privacy centraal in senaat VS - Een Amerikaanse senaatscommissie heeft woensdag verschillende partijen gehoord over de privacyaspecten van adverteren op internet. Google was aanwezig, maar ook Nebuad, dat surfgewoontes van internetters volgt via isp's
 • Amerikaans elektronisch tolsysteem gekraakt - Beveiligingsonderzoekers hebben kwetsbaarheden ontdekt in de rfid-kaartjes die bij Amerikaanse tolwegsystemen worden gebruikt. De tags kunnen niet alleen worden uitgelezen, maar ook gekloond en gevolgd worden.
 • AIVD mag journalisten afluisteren - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) mag onder voorwaarden journalisten afluisteren. De dienst moet daar wel terughoudend in zijn.
 • Britse overheid krijgt boete wegens schenden privacy - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft de Britse overheid een boete van 7500 euro opgelegd wegens het bespioneren van een burgerrechtenbeweging.
 • Britten bezorgd over privacygevolgen Google Streetview - Volgens een woordvoerder van Google hoeven de Britten zich geen zorgen te maken. "Google werkt hard om ervoor te zorgen dat onze producten zowel de verwachtingen en privacy van de gebruikers respecteren
 • Kabinet pakt NXP niet aan voor OV-chip-hacks - De chip bleek sinds begin dit jaar een reeks kwetsbaarheden te huisvesten. Zo slaagden Duitse hackers erin de encryptie ervan te kraken, en bleek niet veel later een Radboud-student gratis met een gekloonde kaart te kunnen reizen
 • Plan: Alle Italianen moeten vingerafdruk geven - Alle inwoners van Italië moeten hun vingerafdrukken afstaan voor hun nationale identiteitskaart. Het plan is een reactie op de felle internationale kritiek op het afnemen van de vingerafdrukken van Roma.
 • Honderden laptops van Britse Defensie gestolen - Meer dan 650 laptops zijn de afgelopen vier jaar van het Britse ministerie van Defensie ontvreemd. Volgens het liberale parlementslid Sarah Teather "kan deze regering gewoonweg geen geheime informatie bewaren".
 • Irisscan op Schiphol voor iedereen - In de loop van volgend jaar kunnen alle Nederlanders op Schiphol de irisscan gebruiken om door de douane te gaan. De luchthaven en de overheid werken samen aan een systeem hiervoor
 • Europol gaat internet controleren - Nederland en andere EU-landen moeten elkaar via Europol gaan waarschuwen als ze criminele websites ontdekken. De Europese Commissie zegde direct geld toe om de 'internetpolitie' te huisvesten bij Europol in Den Haag.
 • Britse Justitie verliest gegevens 45.000 mensen - Het afgelopen jaar heeft het Britse Ministerie van Justitie de gegevens van 45.000 mensen verloren, waaronder strafbladen (...) In totaal gaat het om laptops, papieren en andere draagbare media. In januari raakte een "onvoldoende beveiligde" laptop verloren met de namen, geboortedata, adresgegevens, overtredingen en verzekeringsnummers van 14.000 mensen.
 • Nieuwe geruchten over afluisterfunctie in Skype duiken op - Tijdens een bijeenkomst van isp's en een Oostenrijkse openbaar aanklager hebben ambtenaren zich laten ontvallen dat het mogelijk is om Skype-gesprekken af te luisteren.
 • DNA-profielen Britse burgers in handen bedrijfsleven - Miljoenen DNA-profielen van Britse burgers zijn door de overheid aan het bedrijfsleven verstrekt, zonder dat betrokkenen zijn ingelicht. Sinds 2004 is het vijf keer voorgekomen dat ondernemingen met politiecontracten de DNA-database hebben gebruikt om software te ontwikkelen.
Heeft u zelf iets gevonden? Aarzel dan niet om het in de reacties te droppen zodat we het kunnen meenemen in de update van volgende maand.
eoi: En dat vind iedereen maar best zo?
Op 01-08-2008 23:20:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ward Aal:
eoi:

En dat vind iedereen maar best zo?

Vanwaar deze vraag aan "iedereen"?

Ward
(bericht gewijzigd op 1-8-2008 23:32:17)
Op 01-08-2008 23:31:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Nouja als mensen het maar allemaal toelaten... dat zou wel erg stom zijn he..
Op 02-08-2008 6:17:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
aya:
Bramsan:

Duizenden militairen in Italiaanse stadscentra

ROME - De Italiaanse regering is maandag begonnen met het inzetten van 3000 militairen voor politietaken in de binnensteden en op andere gevoelige plekken.

In Rome worden ambassades en knooppunten van het openbaar vervoer beveiligd. In het hele land worden militairen ingezet bij centra voor illegale immigranten, zoals op het eiland Lampedusa in de buurt van Libië.
Het omstreden project van de regering-Berlusconi moet de Italianen een veiliger gevoel geven.

http://www.ad.nl/buitenland/2500384/Duizenden_militairen_in_Italiaanse_stadscentra.html

http://www.nuvideo.nl/home/video/show/16598


Ja zag het net op het nieuws!!!

Begint steeds vaker op te vallen deze berichten! Zogenaamd voor de veiligheid maar er is niemand die klaagt over onveiligheid.

WTF is going on!
Op 05-08-2008 0:03:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden