Het is een veel voorkomende scène in horrorfilms: de zwarte mis, een obscene parodie op de katholieke heilige mis waarbij de duivel aanbeden wordt. De scène speelt zich gewoonlijk af in een donkere ruimte die met rokende fakkels of kaarsen (sporadisch) wordt verlicht. De dolgedraaide deelnemers cirkelen rond aan altaar waarop een naakte vrouw gedrapeerd is. Ze laten zich meeslepen in het wilde feest door overmatig alcohol- en/of druggebruik en worden opgehitst door een duivelse priester die niet veel meer doet dan het christelijke kruis te vernederen met alle mogelijke denigrerende woorden en destructieve handelingen.

Er is weinig bewijsmateriaal dat dergelijke zwarte missen, als ritueel voor duivelverering, ooit frequent of georganiseerd werden opgevoerd. In de loop der tijden heeft fictie deze zwarte missen voor de meesten onder ons een feit gemaakt.

De verhalen over perverse missen deden al de ronde bij het ontstaan van het christendom. In die tijd dacht men dat de magische missen werden uitgevoerd om controle te krijgen over het weer, de vruchtbaarheid, bescherming, waarzeggerij of vervloekingen. Deze magische missen werden officieel veroordeeld als lastering door kerkelijke Raad van Toledo in 694.

Tijdens de Inquisitie voerde men een schrikbewind tegen deze magische missen. Als reactie op deze christelijke zuivering deden er meer en meer geruchten de ronde dat heksen deze missen organiseerden, waardoor de benaming 'duivelse missen' ontstond. De kerk verspreidde trouwens als eerste de geruchten over de satanische achtergronden van deze duivelaanbidders.

In de 16de en 17de eeuw werden in Frankrijk priesters gearresteerd en geëxecuteerd voor het leiden van zwarte missen, die toen gewoonlijk theatrale gebeurtenissen waren als protest tegen de handelingen en regels van de christelijke kerk.

Onder de regering van Lodewijk XIV, de Zonnekoning, waren zwarte missen echter een modieus gegeven bij de adel, waarbij zij priesters inhuurden om erotisch getinte zwarte missen op te voeren. Lodewijk XIV arresteerde 246 mannen en vrouwen - veel van hen hoge Franse nobelen - en bracht ze voor de rechtbank. Alle bekentenissen werden afgedwongen door marteling. De meesten kregen een gevangenisstraf of een ballingschap naar het platteland. Voor 36 van hen liep het slechter af: zij kregen de doodstraf waarbij levend verbranden gebruikelijk was.

De zwarte missen speelden ook een belangrijke rol bij gevallen waarbij de duivel bezit van een menselijk lichaam had genomen, zoals bij de Ursulinen nonnen van Louviers, Frankrijk, in 1647. De nonnen zeiden dat ze betoverd en bezeten waren en werden door de kapelaans gedwongen om naakt aan zwarte missen deel te nemen.

Tijdens een geheime en ondergrondse heropleving in de 19de eeuw gingen de zwarte missen door als decadente afschrikkingsrituelen. Joris-Karl Huysmans' boek "La-bas" (uit de diepte) uit 1891 bevat een huiveringwekkende en choquerende beschrijving van een zwarte mis, dat een basismodel voor fictie werd.

Aleister Crowley, een Engelse occultist beroemd voor zijn buitensporig gedrag, stelde een gnostische mis samen, die sommigen met een zwarte mis verwarren. Crowley zei dat de zwarte missen een misbruik van geestelijke macht zijn.

Vandaag worden zwarte missen, een product van fictie, legende en geschiedenis, gepraktiseerd door 'moderne' satanische groepen die het voor een verscheidenheid aan doeleinden zoals sociale schok en magische en geestelijke expressie gebruiken.

Ja Horus: Die eerste alinea, die covert het wel zo ongeveer.
Verder kan ik (als niet-religieus) me goed vinden in de elf geboden:
http://www.churchofsatan.com/Pages/Eleven.html
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 27-09-2008 0:18:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: 4. If a guest in your lair annoys you, treat him cruelly and without mercy.

Hahahaha

Een vergissing die ook veel voorkomt is dat satanisten in de duivel geloven. Echter geloven ze uberhaupt niet in een god of een duivel. Zoek het maar eens op.
Moeten is een keuze...
Op 27-09-2008 0:33:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Hier nog meer zwarte missen:
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 27-09-2008 18:23:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Hahahahahaha Die is goed Ja horus!!! Brilliant! hahaha
Op 28-09-2008 15:18:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
Ja Horus:

Hier nog meer zwarte missen:Bruine missen volgens mij.

De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 28-09-2008 16:06:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden