Pas geleden was ik in Malawi waar ik een boom zag die niet alleen mooi van lelijkheid was maar, naar later in Nederland bleek, ook nog eens het hongerprobleem op zou kunnen lossen...

In ontwikkelingslanden hebben veel mensen te weinig te eten. De inzet van de Moringaboom kan een bijdrage leveren aan de oplossing van dit probleem.

Om te weten te komen welke hulp echt duurzaam is, is het goed om te kijken naar het potentieel dat al in ontwikkelingslanden aanwezig is. In de landen zelf worden gewassen verbouwd die een gezond voedingspatroon mogelijk maken. Het probleem is dat de mensen die ze het meest nodig hebben vaak geen toegang hebben tot deze gewassen. Er is daarnaast vaak een gebrek aan kennis. Eén van de gewassen waarvoor dit alles geldt is de Moringaboom. Zowat een twaalftal soorten Moringabomen groeien in de tropische en subtropische gebieden van Afrika, aangrenzend Europa, India en tot ver in Azië.
Moringa's zijn ook te vinden in het noordoostelijke deel van Kenia, ten noorden van de Dode Zee, bij de Rode Zee en in noordelijk Somalia.
Moringasoorten zijn eveneens te vinden in Zuid-Amerika, Sri Lanka, Mexico, Maleisië en op de Filippijnen.
De Moringa oleifeira is een belangrijke soort omdat die gebruikt wordt voor medicinale toepassingen.
Bij Okaukuejo in Namibia's Etosha National Park gedijt het 'Haunted Forest', het betoverde woud met de specifieke inderdaad spookachtige Moringabomen (Moringa ovalifolia). In het Engels worden zij omschreven als de 'Phantom Trees'.

Moringa's groeien 2 tot 6 meter hoog, maar kunnen een doorsnede van 1 meter bereiken.
Het hout van hun stam is week. De schors is glad en grijsachtig. In feite zijn het uit de kluit gewassen vetplanten, de Moringa verkiest dan ook een droge zanderige grond.
In de bloeitijd krijgt hij een 40 tot 50 centimeter lange pluimvormine bloem.
De Moringa is gekend door het feit dat hij kwalijke stoffen uit het water haalt en het water dus zuivert. Ik heb daar echter geen bewijs van kunnen vinden...
Bladextracten van de Moringa worden in India gebruikt om wonden te helen en tijdelijke zwellingen te verzachten. Na het koken lijken de bladeren op spinazie. Zij bevatten beta-caroteen, vitamine C, proteïne, ijzer en kalium. Zij worden soms verpulverd en zo in soepen of sausjes gemengd.
De wortels worden in de voeding verwerkt als een soort radijzen, maar zij bevatten stikstof en kunnen een zenuwverlammende werking veroorzaken. De bloemen zijn eetbaar na het koken en smaken naar paddestoelen. De zaden tot slot worden geroosterd zoals noten.
Hij vermindert bij diabetespatiënten het suikergehalte binnen de drie uur. Moringa-extracten bevatten 7 maal meer vitamine dan sinaasappels, 4 maal meer calcium dan melk, 4 maal meer vitamine dan wortels, 2 maal meer proteïne dan melk en 3 maal meer kalium dan bananen.

In Sri Lanka worden onderdelen van de Moringa ook gebruikt ter bevordering van de sexuale activiteit. Zij worden nochtans niet geroemd als een vervangende Viagra, zoals het extract van de Mpesu boomwortel in oostelijk Zuid-Afrika.

Enfin, qua Nederlandse sites kom ik niet veel verder dan www.miracletrees.org

En uiteraard zijn zij gebaat bij een positief beeld van de moringaboom omdat ze zaadjes verkopen die je mee kunt nemen naar Afrika om ze aldaar uit te delen... De volgende keer dat ik naar Malawi ga zal ik de boom eens van dichtbij bekijken en onderzoeken wat de werking ervan is...
I'll keep you posted.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Kat:

Is me gelukt !!! De moringaboom
Op 07-06-2012 20:20:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden