Bestaat er een hemel voor 11-jarige insectenminnende jongetjes? Ik heb geen idee, maar Insectworld komt er het dichtste bij. Alles dat leeft is mooi, maar wat het tijdelijke met het eeuwige verwisselt verliest doorgaans jammer genoeg de schoonheid. Dat is anders voor wezens met een exoskelet. Insecten hebben een exoskelet en blijven onder de juiste condities ook na hun dood mooi.

Insectworld is een piepklein bedrijfje met een grote collectie gedroogde insecten. We werden door Ernst Jansen van Insectworld van harte uitgenodigd om de collectie te bekijken en om wat exemplaren uit te zoeken voor Koens eigen collectie. Dat lieten we ons geen tweemaal zeggen en begonnen aan onze reis naar het oosten des lands.

insectworld

Insecten zijn fascinerende wezens. Wie de tijd neemt om eens goed het microleven te bestuderen zal zich verbazen en verwonderen. Terwijl het ene insect door god persoonlijk in een psychedelische bui beschilderd lijkt te zijn heeft een ander insect een uiterlijk waar de meest straffe science-fictionschrijver niet van had durven dromen. Het mooie is dat onze planeet wemelt van de insecten waarvan veel soorten nog niet eens beschreven of ontdekt zijn.

insectworld
(Gedroogde insecten moeten eerst geweekt worden zodat ze gemakkelijker te modelleren zijn)

Veel mensen zien insecten slechts als vies of een plaag die met Vapona in de ene hand en een vliegenmepper in de ander bestreden moet worden. Dat is jammer. Natuurlijk zijn er insecten die de mensen letterlijk uit hun slaap houden, maar de meesten doen gewoon hun ding in het grotere geheel. Zonder insecten geen planten, geen kringloop en zelfs geen leven op dit alsmaar ronddraaiend hemellichaam.

Een goede manier om mensen te laten inzien dat insecten mooie en fascinerende wezens zijn is door ze simpelweg te tonen. Dat kan levend, maar ook dood. Insecten leven doorgaans maar kort en veel soorten zijn heel lang larve en maar relatief kort kever of vlinder. De laatste fase in hun leven is hoofdzakelijk voortplanten. Een van 's werelds grootste vlinders, de Atlasvlinder, leeft slechts een paar weken. Eten doet het niet. Nederlands grootste kever, het vliegend hert, leeft ook jaren onder de grond om daarna als kever tevoorschijn te komen en zich voort te planten. Dankzij zijn enorme kaken kan het diertje niet eten en sterft het spoedig na de voorplanting.

insectworld
(Tip: maak een foto van de verpakking met naam en het diertje zelf zodat je later weet wie wie is.)

Tegenwoordig zijn er in veel tropische landen insectenboerderijen. Natuurbeheer en ontwikkelingswerk gaan daar vaak hand in hand dankzij de interesse van wetenschappers en liefhebbers. Insectenliefhebbers, kwekers en handelaren zijn gebaat bij instandhouding van biotopen waar insecten voorkomen. Kijk bijvoorbeeld hier voor een Australische farm. Dode dieren worden gedroogd en vinden hun weg over de hele wereld. Een deel vindt zijn weg naar Ernst Jansen van Insectworld.

We bellen aan bij Ernst en we ontmoeten een uiterst sympathieke man die zelf helemaal idolaat is van de natuur in het algemeen en insecten in het bijzonder. Ernst blijkt een 20 jaar oudere versie van Koen te zijn. Ook hij was al van kinds af aan insectengek, dat het direct klikte zal u dus niet verbazen. Ernst liet geen doos ongemoeid om zijn collectie te tonen. En zoals Dagobert Duck een geldpakhuis bezit, heeft Ernst een waar 'insectenpakhuis'. Over zaken werd niet gesproken, het was de passie die hoogtij vierde maar na ontelbare anekdotes en wetenswaardigheden had Koen zijn oog laten vallen op een paar prachtige exemplaren.

insectworld
(Eenmaal handelbaar kan men het diertje met speldjes keurig modelleren. Eenmaal opgedroogd blijft het in die pose)

Wat te doen met gedroogde insecten?

Er zijn twee soorten gedroogde insecten, de ongeprepareerde en de geprepareerde, Het verschil is dat bij de laatste categorie de pootjes en antennes keurig op lijn zijn gezet. Een klus die men kan laten doen of, wat nog leuker is, zelf doen. Hoe dat relatief simpele maar leuke klusje moet kunt u hier op de website van invertebrate-focus nalezen.

Eenmaal het insect keurig uitgelijnd en gedroogd te hebben kan men het in een lijst plaatsen. Entomologie speciaalzaak Vermandel levert speciaal voor dit doel verschillende dozen met glazen plaat van eenvoudig tot museumkwaliteit.


(Koen toont deel van zijn opgeprikte insecten)

Wat dan nog rest is een mooi plekje in huis zoeken om het op te hangen en er dagelijks van genieten. Wellicht komen u en uw huisgenoten dichter tot de wondere wereld der insecten.

Voor wie niet wil prepareren maar wel wil genieten van de vele verschijningsvormen van ongewervelden is de website van Insectworld ook een aanrader. Een groot deel van de collectie staat met foto's online. Uw bezoek waard.

Ja Horus: Gruwel... zegt mijn vrouw.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 13-08-2008 1:25:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Wel weer 's iets anders dan het eeuwige paintball met de collega's.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 13-08-2008 1:27:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Maar bij deze hobby ga je dus insecten dood maken, lijkt me niet zo geweldig, leven is leven, net al dat van jou.
'Don't forget rule number 6'
Op 13-08-2008 7:08:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Mooi hoor, zie je eindelijk eens goed met wie we deze wereld nog meer delen.

Ikzelf heb zomer's een mobiel 'prikbord' .. de grill van mijn auto. Zeker als ik de polder ben doorgereden lijkt de voorkant van mijn asobiel wel een abstract insectenschilderij.
Helaas zijn dan de meeste soorten onherkenbaar.
Op 13-08-2008 7:58:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^:
Ganzfeld:

Mooi hoor, zie je eindelijk eens goed met wie we deze wereld nog meer delen.

Ikzelf heb zomer's een mobiel 'prikbord' .. de grill van mijn auto. Zeker als ik de polder ben doorgereden lijkt de voorkant van mijn asobiel wel een abstract insectenschilderij.
Helaas zijn dan de meeste soorten onherkenbaar.*gniffel*
Moeten is een keuze...
Op 13-08-2008 9:01:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden