De uitdrukking 'als blikken konden doden' is niet alleen een spreekwoordelijk, maar ook een letterlijk op te vatten gezegde. Sinds de oudheid zijn bepaalde mensen in het bezit geweest van een dodelijke macht met hun ogen. Met een blik veroorzaakten ze ongelukken, rampen, ziektes en dood. De blik wordt 'het boze oog' genoemd, en dit blijkt geen grap te zijn.

In het blog 'Het mythische oog' van collega Hive-Queen kunt u verschillende spreekwoorden en uitdrukkingen over het oog  die vaak vermeld worden in mythes en legendes nalezen. In dit blog gaan we dieper in op de remedies tegen 'het boze oog'. Folklore, verspreid over de hele wereld, zit vol van middelen om zich tegen onheilspellende blikken te beschermen.

Geschiedenis

De oudste geregistreerde verwijzing naar 'het boze oog' dateert van 3000 voor Christus. Het staat te lezen in de spijkerschrift-teksten van de Soemeriërs, Babyloniërs en Assyriërs. De oude Egyptenaren geloofden er ook in en gebruikten oogschaduw en lippenstift om 'het boze oog' te verhinderen hun ogen of mond te penetreren.

De Bijbel heeft verwijzingen naar 'het boze oog' in zowel het Oude als het Nieuwe Testament. Het is ook aanwezig in het volksgeloof van de oude Hindoes. In verschillende delen van de wereld, vooral in Mediterrane landen zoals Italië, en in Mexico en Midden-Amerika maakt 'het boze oog' nog steeds deel uit van de bijgelovige bevolking.

Wie bezit 'het boze oog'?

Mensen die in het bezit zijn van magische kennis, zoals heksen, tovenaars en medicijnmannen, hebben de macht hun 'boze oog' te gebruiken om iemand te vervloeken en te straffen. Maar de meesten mensen die 'het boze oog' bezitten praktiseren geen magie, ze worden er gewoonweg mee geboren.

Ze willen niemand kwaad berokkenen maar als ze in woede, afgunst of overdreven bewondering iemand bekijken, kan de geheimzinnige energie die uit hun ogen straalt een rampzalig effect hebben. Het meest gevaarlijk zijn onbekende personen die lang naar mensen, kinderen en dieren staren.


(Amulet boven een deuropening)

Van hooggeplaatste nobelen en geestelijken werd ook gezegd dat ze in het bezit waren van 'het boze oog'. Paus Pius IX (1792-1878), met 31 jaar pausschap op Petrus na (35 jaar) het langst in functie geweest, werd kort na zijn inhuldiging als paus in 1869 gebrandmerkt met 'het boze oog'.

Toen hij in een open koets door de straten van Rome reed viel zijn blik op een open vensterraam waar hij een kind (in de handen van een verpleegster) secondenlang aankeek. Een paar minuten later was het kind dood. Sinds dat voorval draaide alles wat de paus zegende uit op een ramp.

Beschermend amulet

Omdat je nooit weet wanneer iemand gaat toeslaan met zijn 'boze oog' is de beste bescherming een amulet dat je op je lichaam draagt. Kikkers, horens en fallusvormen zijn de beste amuletten. Amuletten kunnen ook met een verscheidenheid aan houdingen door de handen gemaakt worden.

De meest gebruikte houding van de hand is echter een dichtgeklemde vuist met de duim tussen de wijs- en middelvinger, dat ook de vorm van een fallus suggereert. Deze houding van de hand is trouwens menigeen onder ons niet onbekend. We kennen ze wel als 'uitdrukking' om van bil te gaan. Misschien is het dus niet ongewoon dat deze hedendaagse houding van de hand sterk aanleunt bij de vorm van een penis.

De Romeinse god Priapus

Het gebruik van het fallussymbool dateert uit de tijd van de Romeinen. Rood geverfde houten standbeelden van Priapus, de god van de vruchtbaarheid en beschermer van vee, vruchtdragende planten, tuinen en het mannelijk geslachtsdeel, werden in die tijden op land- en wijnbouwvelden als vogelverschrikker en afschrikker van dieven geplaatst.

Priapus op een muurschildering

Priapus' enorme penis gebruikten ze om hem te verzoeken hen tegen hekserij, kwaad, en pech te beschermen. Er wordt beweerd dat de typische tuinkabouter met zijn grote rode muts van vandaag van deze Priapusbeelden afstamt. Priapisme, een aandoening waardoor de stijve penis niet meer slap wordt en die in extreme gevallen kan leiden tot het afsterven van de penis, werd ook naar hem genoemd.

Andere beschermingsmiddelen

Volgens de overlevering zouden rode linten die met rood garen op de kleding worden genaaid ook goede amuletten zijn. Rood wordt immers beschouwd als een kleur die kwaad afweert. Een ander bescherming blijkt ook knoflook en een klaverblad te zijn. Misschien vind het bijgeloof dat ontstond tijdens de Middeleeuwen, dat een klavertje vier geluk brengt, hier wel zijn wortels.

Ook parels en juwelen die met ogen verfraaid zijn zouden de vernietigende blik van 'het boze oog' kunnen reflecteren. Verzen uit de Bijbel opzeggen en spugen lijkt ook te werken.

Als 'het boze oog' er hoe dan ook in slaagt om je te treffen, dan raadpleeg je best een heks of tovenaar om de magische vloek te bezweren.

aya:
name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="
type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/yt]
Op 30-08-2008 1:14:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeEchte: -Paus Pius IX (1792-187 , met 31 jaar pausschap op Petrus na (35 jaar) het langst in functie geweest, werd kort na zijn inhuldiging als paus in 1869 gebrandmerkt met 'het boze oog'.-

Klopt niet helemaal. ;-)
Love to Love
Op 30-08-2008 2:33:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vailixi:
Niemand buiten onszelf kan over ons innerlijk heersen. Wanneer we dit weten worden we vrij.
Op 30-08-2008 0:04:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
jakarw: Dit is iets anders dan een boos oog, maar wel wat winstgevender...
http://www.dumpert.nl/mediabase/227411/92ea3561/priceless_eye.html

-edit- waarom staat mn nickname er niet XD
(bericht gewijzigd op 1-9-2008 10:16:14)
Nvdr: Raar. Een bugje waarschijnlijk.
Op 01-09-2008 10:14:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden