In Venezuela zijn sinds juni 2007, 38 Warau-Indianen omgekomen door beten van vampiervleermuizen. Binnen zeven dagen overleden ze aan de symptomen van hondsdolheid. Laboratoriumonderzoek moet nog duidelijkheid geven over de precieze oorzaak, maar volgens twee onderzoekers van de universiteit van Californië, wijzen alle symptomen op hondsdolheid. Venezolaanse gezondheidscommissies onderzoeken de reden van deze plotselinge uitbraak.

Hondsdolheidvirus

Met het uitdelen van klamboes hopen ze de verdere uitbraak te beperken. In de nabijgelegen gebieden van de Orinoco rivierdelta wordt per boot medische hulp geboden aan eventuele meerdere slachtoffers van vampierbeten. Als het laboratorium hun vermoedens heeft bevestigd wordt er een hondsdolheids-vaccinatieprogramma opgestart.

In de Tropische gebieden van Zuid-Amerika, zoals Brazilië en Peru, vallen er steeds meer slachtoffers ten gevolge van vampiervleermuisbeten. Dit is het gevolg van menselijk handelen, omdat dat er steeds meer natuurlijke leefgebieden van deze vampiervleermuizen worden bedreigd door afgravingen voor mijnbouw en grote dambouw-projecten. Vampiervleermuizen zijn in staat om zich goed aan te passen aan nieuwe leefomstandigheden. Als hun normale voedings- en leefpatroon wordt verstoord, zullen ze op zoek gaan naar andere voedselbronnen en onderkomen. De vampiervleermuizen trekken steeds dichter naar de afgelegen dorpjes. Schuren, zolders en kelders kunnen goed dienen als verblijfplaats. En wat kan er makkelijker dienen als voedselbron dan de aanwezige mens?

Vampiervleermuis

Vampiervleermuizen zijn zoals alle vleermuizen nachtdieren. Het is dus voor vampiervleermuizen gemakkelijk om de mens in hun diepe slaap “aan te vallen”. Ze sluipen over de grond naar hun slachtoffer. Aangezien de mens weinig lichaamsbeharing heeft is het voor deze vampiervleermuizen zeer gemakkelijk om hun vlijmscherpe tandjes in onze huid te zetten. Dit gaat zo snel dat de slapende mens het niet eens opmerkt. In het speeksel van de vampiervleermuis zit een stollingsmiddel en een verdovend middel. Dit laat een oppervlakkige “pijnloze” wond achter, die pas de volgende dag of zelfs later opgemerkt wordt. Helaas zijn vampiervleermuizen vaak de dragers van hondsdolheid. Hoewel de wond oppervlakkig is loopt u groot risico om via het speeksel van de vleermuisvampier besmet te raken met dit virus. Dit virus tast uw hersens aan. Als het te laat wordt geconstateerd is de afloop vaak dodelijk.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Invasion: Night Flight....

Nog meer mooie foto's op:

http://www.stumbleupon.com/toolbar/#topic=Marine%20Biology&url=http%253A%252F%252Frolandvb.topcities.com%252Fanimals%252Fimage32.htm
(bericht gewijzigd op 23-1-2009 20:39:27)
Op 23-01-2009 20:22:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden