Het zijn goeie tijden voor de astronomen en sterrenkijkers onder u. Nog niet zo lang geleden waren er vallende sterren te zien en nu staat er alweer een hemelevenement op til. Zaterdag 16 augustus, overmorgen, gaat de GW-redactie met een wijntje erbij samen op een balkonnetje naar de maansverduistering kijken. Er wordt geen heldere avond verwacht, maar tussen de wolken door is het verloop waarschijnlijk goed te volgen meldde het KNMI.

Het is van 3 maart 2007 geleden dat er een maansverduistering was. Toen betrof het een meer spectaculaire variant, een volledige verduistering van de maan.

Maansverduistering op 16/17 augustus
(Maansverduistering van maart 2007)

Zaterdagavond tegen half tien en tot na middernacht is de maansverduistering te volgen. Precies 21:36 uur bereikt de maan de schaduw. Daarna zal er een steeds groter wordend stuk uit de oostelijke maanrand verduisterd worden.

Om 23:10 uur is de maansverduistering op zijn maximum. 81 Procent van de maan zit dan in de schaduw van de aarde. Om 1:57 is alles weer voorbij. Tegen dan is onze wijn vermoedelijk ook geslonken en kunnen we weer verder met pokeren.

Maansverduisteringen ontstaan als de maan door de schaduwkegel van de aarde reist. Dan valt er geen zonlicht op de maan. Toch blijft er altijd een oranjerode maanschijf zichtbaar, het is niet alsof er plots geen maan meer is. Voor wie meer beeld wil is er de video van de maansverduistering in maart 2007.

De volgende gedeeltelijke maansverduistering die in ons land zichtbaar is, vindt plaats op 31 december 2009, maar dan verdwijnt maar 8 procent van de maandiameter in de aardschaduw. De eerstvolgende totale maansverduistering die bij ons te zien kan zijn vindt plaats op 21 december 2010 tegen zonsopkomst, geen optimaal tijdstip dus.

Ook de totale maansverduistering van 15 juni 2011, als de zon ondergaat en de schemering lang duurt, is in ons land niet goed zichtbaar. Pas op 28 september 2015 vindt weer een totale maansverduistering plaats die hier wel heel fraai kan zijn. (bron)

Heeft u geen zin om naar buiten te gaan, dan kunt u nog altijd de verduistering volgen via de webcasts. Daarvoor hier klikken.
Gerard: Oh, ik dacht altijd al dat de maan ff gestolen was bij een verduistering, het is dus een kegel die dat doet, byzonder, dat wel.
'Don't forget rule number 6'
Op 14-08-2008 15:50:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden