Een tovenaar of een heks is helemaal niets zonder zijn of haar occulte spreukenboek. Wie serieus magie wil bedrijven doet er goed aan om zo'n magische handleiding in bezit te krijgen. Tenminste, dat is de algemeen geldende opvatting.

Gelukkig zijn voor de geïnteresseerden nogal wat magische boeken voorhanden. Een deel van deze boeken vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen, toen ze goed verkocht werden. 'Grimoires' noemt men deze boeken waaruit u kunt leren hoe heer en meester te worden over eigen en andermans voor- of tegenspoed.

De Bijbelse koning Salomo was niet alleen heel wijs maar ook rijkdom en vrouwen vielen hem ten deel. Buiten de Bijbelse versie zijn er natuurlijk ook legenden en sagen over deze opmerkelijke koning. Zo zou Salomo zich bediend hebben van magische of occulte praktijken die hem de geneugten des levens schonken. Er bestaan nogal wat verhalen over deze magische kant van Salomo die ook bijna allemaal wijzen op het bestaan van een magisch boek.

Dit boek zou de occulte sleutel zijn naar de wijsheid en het geluk van de koning. Om een lang verhaal kort te maken (er zijn nogal wat versies over wat er allemaal met het oorspronkelijke boek gebeurd zou zijn) duiken omstreeks 1500 na Christus exemplaren van het bewuste boek op. Ze zijn geschreven door een zekere 'Clavicula Salomonis' en onder diverse titels waarbij "De grote sleutel van Salomo" tegenwoordig de meest gangbare is) vonden verschillende versies van het boek hun weg tot in onze huidige tijd. Tegenwoordig kunt u het boek (Engelse versie) gewoon hier online lezen of  daar als PDF downloaden. Voor de Nederlandse versie moet u bij uitgeverij Schors zijn, die hebben het vroeger nog verdeeld.

Het occulte boek van Clavis Salomonis beslaat onder andere astrologie, oproepen of bezweren van 'demonen' en bezweringen voor geluk of rampspoed. De teksten in het boek zijn buiten die van occulte aard een mengelmoes van Talmoed en Kabbala en van hoog esoterisch gehalte.

Index Librorum Prohibitorum (lijst van verboden boeken)

De kerk heeft een broertje dood aan alles wat riekt naar occult. Omstreeks 1529 kwamen dus de eerste lijsten van 'verboden boeken'. Tegenwoordig kunnen we deze lijst gebruiken als catalogus van waaruit we magische boeken naar keus kunnen terugvinden. Natuurlijk zijn niet alle boeken even interessant en er zit natuurlijk een boel kaf onder het koren. Spannende, en dus ook occulte boeken, verkopen nu eenmaal goed en de fantasie van sommige schrijvers lijkt oneindig.

trithemius
(Abt Trithemius schreef nogal aparte boeken... waarom?)

Toch zijn er boeken die wel wat meer aandacht verdienen. Neem bijvoorbeeld het verboden boek "Steganographia" uit 1499 van de abt Johannes Trithemius. Deze erudiete man schreef bijvoorbeeld over communicatie over grote afstanden door gebruik te maken van geesten.

Een ander boek dat wellicht interessant kan zijn is dat van Abra-Melin uit 1458 (The book of the sacred magic). Vertaald vanuit het Hebreeuws naar het Frans en later van het Frans naar het Engels ligt het nu te koop bij een antiquariaat.

Werkt 't?

'Een timmerman is zo goed als zijn gereedschap' zou ik zeggen. Misschien moeten we daaraan toevoegen: 'en is beter als hij zijn gereedschap goed kan bedienen'. Veel occulte boeken zijn cryptisch van aard en bevatten soms omdraaiingen of codes zodat alleen de 'juisten' begrijpen wat ze met de informatie aan moesten. Persoonlijk zou ik op basis van dergelijk boeken geen ingrijpende beslissingen nemen. Maar ja, wat weet ik ervan?

We komen graag in contact met mensen die wél occulte boeken gebruiken en daar voordeel van hebben.

Luk: Ik ervaar inderdaad nog al eens dat er mensen bestaan die inderdaad iedereen "bijna omver lopen" in drukke straten. Of gewoon op de stoep, als ik de enige andere mens ben.
Ik vind dat dit niets met 'magie' te maken heeft maar alles met arrogantie en bruutheid.
Als we met zijn allen rechtdoor gaan lopen in die drukke winkelstraat wordt het een gevecht in regel denk ik.
Ik zal me alvast al als winnaar visualiseren ;-)
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 21-08-2008 19:32:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Feniks: Toveren bestaat niet, goochelen wél.
Op 21-08-2008 20:46:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Feniks:
Marcel:

Nog een trucje (ik geloof uit het heksenboek van Marian Green): wolken splitsen. Kijk naar de lucht, zoek een leuke wolk uit en neem een punt in gedachten waar die moet splitsen. Concentreer en visualiseer en hoppa, de wolk splitst zich. Toeval? Goochelen? Dan probeer je het toch gewoon nog een keer op een andere plek.

Verklaren hoeft niet, erin geloven ook zelfs niet. Gewoon doen, net als de parkeertruc en je zult zien dat het werkt.

Wolken splitsen ? Dàt is geen kunst ! Het wolkendek is zodanig dynamisch en altijd in beweging dat élke wolk binnen de korste keren van vorm verandert.
Op 21-08-2008 21:04:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Wederom een omweg, nu ga je via een boek.
Allemaal niet nodig, alles zit in jezelf.
En niets werkt met ons mee, wij kunnen met het universum samenwerken, nooit andersom, dat is een tijdelijke illusie.

Tis toch moeilijk voor een mens om uit te gaan van zichzelf.

En dit zijn geen occulte boeken maar magische, alwaar het occulte niets te maken mee wil hebben, in occulte boeken wordt je terug verwezen naar jezelf zoals ik boven al aangaf.

Trap niet in dit soort nonsens, jij bent je eigen boek, leer dat maar eens eerst te lezen, dan het leven en dan het universum.

Dit is nu net wat de kerk wil om het occulte in de magische hoek te zetten en in deze is men er dus weer ingestonken, de kerk heeft er geen broertje dood aan, dit is hun manier om het in een kwaad daglicht te stellen, maar dit heeft niets met het occulte te maken.

Wil je echte occulte boeken, lees dan de geheime leer van H.P. Blavatsky, of het occulte in grootte trekken van Rudolf Steiner.
Dit heeft iig niets met het occulte te maken.

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 22-08-2008 8:01:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Het gaat het gemakkelijkst als je alles vergeet, dat je een ik bent, want dat is een illusie die je geleerd hebt, dat je houvast aan iets kan hebben, want dat is net als geloven in sinterklaas, dat je recht hebt om toch wel ongeveer de gemiddelde leeftijd te halen, want dat is tellen en tellen is een kinderachtig spelletje. Er is niets mooiers dan dat het al zorgt voor het al en daar ben jij een deel van, nee niet eens, jij bent het al, net als ik dat ben en het al is jij en ik: dit geheel is niet zintuiglijk waar te nemen, maar daarom niet minder waar, het is de voorwaarde van het bestaan van alles, ook van de zintuigen: zeg eens, kan het oor zichzelf horen, het oog zichzelf zien?
'Don't forget rule number 6'
Op 22-08-2008 9:02:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden