Eind 1991 naderde er een vreemd object onze Aarde. Het tuig passeerde de hemelequator van de Aarde op een te verwaarlozen astronomische afstand. Astronomen waren verrast, sommigen zelfs ongerust. Nog voor men het degelijk besefte verdween de sonde weer in de diepe ruimte. Het vreemde object werd door astronomen gecatalogiseerd als '1991 VG' en is tot vandaag nog steeds een mysterie.

Space probe or Star Trek probe?

Astronoom Jim Scotti ontdekte het object op 6 november 1991. Hij veronderstelde aanvankelijk dat het om een NEO (Near Earth Object) ging, waarschijnlijk een asteroïde. Asteroïden komen regelmatig tot dicht bij de Aarde, voor astronomen soms te dicht om zich er nog comfortabel bij te voelen. In de meeste gevallen is het grote publiek zich daar geeneens van bewust. Misschien maar goed ook.

Toen 1991 VG ontdekt werd bevond het object zich op 3.293.000 kilometer afstand van de Aarde en kwam het met vrij grote snelheid onze richting uit. Scotti observeerde het object vanuit het Kitt Peak National Observatory in Arizona met een kleine Spacewatch telescoop. Hij beschreef het als een snel bewegend stervormig object.

Observaties over een langere periode wezen uit dat het object geen asteroïde scheen te zijn, of zich minstens niet zo gedroeg. Het object had namelijk de neiging om te fonkelen. Het object werd in een repetitieve tijdspanne van zeven en een halve minuut drie keer helder en dan weer zwart. En dat gedrag is gelijkaardig aan onze rondzwevende kunstmatige satellieten.

Saturnus VDit leidde tot de speculatie dat 1991 VG misschien een gebruikte hulpraket was die in de interplanetaire ruimte op drift was. Misschien wel een oude Saturnus V raket die gebruikt werd in het einde van de jaren 60 tot begin de jaren 70 van vorige eeuw bij de maanlandingen van het Apollo project.

Terwijl het object met hoge snelheid de Aarde bleef naderen observeerden astronomen bij het European Southern Observatory (ESO) in La Silla, Chili, het object met een 150 centimeter telescoop. Hierdoor werden de media er zich van bewust dat er iets op til was. Terwijl de eerste persberichten verschenen voerden astronomen Richard West, Olivier Hainaut en Alain Smette van het ESO team nauwkeurige metingen uit op het fonkelende, als het ware knipogende, object. Ze bevestigden dat het object pulserend licht weerkaatste zoals roterende kunstmatige satellieten.

Het geheimzinnige object kwam op 5 december 1991 het dichtst bij de Aarde toen het op 82.000 kilometer afstand de baan van de maan passeerde, of omgerekend op 464.000 kilometer van de Aarde. In astronomische termen of op interplanetaire schaal zijn dit te verwaarlozen afstanden. Nadien begon het object zich te verwijderen.

De diameter van het object werd geraamd op zo'n 10 tot 20 meter. Die grootte is klein voor een asteroïde, maar het is wel de juiste afmeting voor een hulpraket of een groot brokstuk van een ruimtevaartuig. Het object was eigenlijk zo 'klein' dat wanneer men het object observeerde door een 88 centimeter Spacewatch telescoop men slechts een klein lichtpuntje kon waarnemen.

Vier maanden later, op 27 april 1992, werd 1991 VG herontdekt door astronoom Kitt Peak. Het object was nu op grote afstand van de Aarde maar volgde een baan rond de zon die verrassend en merkwaardig genoeg identiek is aan de baan van Aarde. Dit was de laatste keer dat het object gezien werd.

NASA Java applet
(Huidige positie van 1991 VG in ons zonnestelsel)

Drie jaar lang ontsnapte 1991 VG aan de aandacht van de media tot een respectvolle astronoom en auteur in april 1995 een artikel publiceerde dat niet alleen het debat over 1991 VG heropende, maar ook de discussies naar een heel ander niveau bracht. De kleine perigeumafstand van het object zou er op wijzen dat we te doen hebben met een intelligent gecontroleerde buitenaardse sonde in plaats van een willekeurige ontmoeting.

Meer gedetailleerde informatie (man-made, natural or alien artefact) over 1991 VG kunt u hier nalezen.

Lanoe:

Is dit um of hebben ze geen foto's?

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 08-09-2008 8:29:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: "een respectvolle astronoom"... Bedoel je een gerespecteerde astronoom, Thomas?
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 08-09-2008 8:44:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden