In de tempelstad Luxor hebben Egyptische archeologen vier zandsteen-sfinxen gevonden. De standbeelden hebben geen hoofd en dateren uit de tijd van farao Nekhtnebef I. Nekhtnebef, ook wel Nectanebo genoemd, leefde van 380 tot 363 voor Christus. Hij was de stichter van de dertigste Dynastie.

Zahi Hawass deelde mee dat de sfinxen werden ontdekt onder de oude weg, de Laan der Sfinxen, die de tempelcomplexen van Luxor en Karnak verbond. Anderhalf jaar geleden hadden archeologen op diezelfde weg reeds twintig sfinxen naar boven gehaald.

Sfinxen in Luxor

Twee jaar geleden berichtten we u ook over een dergelijke vondst in dezelfde buurt. Archeologen vonden toen vijf stenen sfinxbeelden. Ook die beelden hadden geen hoofd. Langer geleden had men al vier afgebroken hoofden ontdekt. De archeologen vonden toen ook een bloembak en de resten van een watergeul die met de bak verbonden was.

Dubieuze datering

De huidige vondst is om nog andere redenen opmerkelijk. De site was eerst bebouwd, er stond een politiekantoor op. Omwille van archeologische belangen werd het gebouw gesloopt en groef men in het verleden.
De archeologen vonden er naast de 4 nieuwe sfinxen ook een zandstenen blok met de naam van koningin Cleopatra op. Raar, want de allereerste koningin Cleopatra werd pas rond 210 voor Christus geboren, dat is minstens 150 jaar later dan deze sfinxen.
Hoe de sfinxen door Hawass gedateerd werden is onduidelijk. De natte vinger wordt niet uitgesloten. Vondsten lijken elkaar alleszins tegen te spreken, tenzij de maker van de steen met Cleopatra's naam profetische gaven had en 150 jaar in de tijd kon kijken...

Edmund: Hawass roept maar wat.
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 16-08-2008 14:10:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Feniks: Hawass heeft enige tijd geleden ook al geblunderd toen hij beweerde het graf van Cleopatra en Marcus Antonius ontdekt te hebben.
Cleopatra's lichaam kan ooit eventueel nog teruggevonden worden, maar dat van Marcus Antonius is dubieus daar hij staatsvijand nr. 1 van Rome was en daardoor zijn lichaam meer dan waarschijnlijk, na de terechtstelling, verwaarloosd werd en verloren ging.
Op 16-08-2008 20:00:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Feniks:
Iemand:

Hoewel ik zeker geen fan ben van Zahi Hawass, kan ik kan hier met alle wil van de wereld geen 'dubieuze' datering in ontdekken. Het is doodnormaal dat vondsten van verschillende perioden (soms wel 1000 jaar verschil) naast elkaar gedaan worden. De reden is heel eenvoudig: het Egyptische rijk heeft zo'n 3000 jaar bestaan en dus waren veel monumenten, zoals tempels, eeuwen na stichting nog in gebruik (zij het soms als woning, stal of als kerk). Aan het tempelcomplex van Karnak/Luxor heeft men meer dan 1000 jaar (!) gebouwd en is al die tijd dus in gebruik gebleven als tempel. Niet gek dus dat je voorwerpen uit verschillende perioden naast elkaar vind.
Overigens: als je het Engelse persbericht goed leest, dan staat er dat 'hetzelfde team ook een zandstenen blok met de naam van koningin Cleopatra er op aantrof'. Dat wil dus helemaal niet zeggen dat het blok in dezelfde grondlaag is aangetroffen!

De chronologische opeenvolging (jonger ; boven, ouder ; onder) van archeologische lagen kan op sites die eeuwenlang activiteit kenden inderdaad grondig verstoord worden, zodat oudere artefacten in jongere lagen kunnen terechtkomen en vice versa.
Op 25-08-2008 0:07:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Invasion: Site met oa Animations of the Temple Model´s en Video's

http://dlib.etc.ucla.edu/projects/Karnak/


(bericht gewijzigd op 14-5-2009 19:05:39)
Op 14-05-2009 19:01:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky:
Edmund:

Hawass roept maar wat.

Die man deugt gewoon niet
Nee, dank u.
Op 15-05-2009 15:09:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
tjerky:

Edmund:

Hawass roept maar wat.

Die man deugt gewoon niet

met het loon wat hij voor dat "niet deugen" ontvangt zouden heel veel mensen hun principes opgeven hoor
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 15-05-2009 19:07:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
IkWilOokWatZegg: Meneer Horus Eye. Ik heb zat vrienden in Luxor en ik kom er dan ook tenminste 1 keer per jaar.

Er zijn daar echt complete volksstammen die verdienen aan de toeristen. Van taxi's tot calesh, tot de papyrus en albast fabrieken.
Zo wonen er op de westbank ook heel veel beelden makers en kunstenaars. Die verdienen allemaal aan de toeristen.
Ik kan niet zeggen dat alleen de happy few er van genieten. Tuurlijk is er corruptie maar dat valt allemaal wel mee.

Er wonen vrienden van mij in de valley of nobels. Die moeten ook weg. Die vinden dat niet leuk. Maar ze hebben dat land ooit gewoon in bruikleen gekregen van de overheid. En ze wisten ook dat er dag kwam dat de overheid dat land weer terug wilde hebben. En ze worden ook gewoon geholpen bij het vinden van nieuwe woon en winkelruimte. En ze waren wel tevreden met de nieuwe lokatie.
Op 15-05-2009 21:51:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vlinder:
http://www.independent.co.uk/life-style/history/church-and-nilometer-discovered-on-egyptrsquos-avenue-of-sphinxes-1970995.html

Thebe - Luxor.
Het tegenwoordige Luxor werd door de oude Egyptenaren Waset genoemd. De Grieken noemden het Thebe. De stad Thebe lag op de
Oostoever, de oever van de levenden waar de zon op komt.
De dodenstad lag op de Westoever, de oever van de doden, waar de zon ondergaat.

Kalenders.
De oudste geschreven kalenders die we kennen zijn afkomstig uit Egypte. Toth, de God van de maan, werd niet alleen beschouwd
als uitvinder van het Hiérogliefenschrift, maar ook als beheerder van de tijd en seizoensberekening. De eerste Egyptische kalenders
waren gebaseerd op de cyclus van de maan, die bestaat uit 29 dagen.
Om gelijk te lopen met het zonnejaar moest af en toe een schrikkel
maand worden ingevoegd. De maand Toth. Het Egyptische jaar
had drie jaargetijden van elk vier maanden: winter, zomer en het jaargetijde van de overstroming van de Nijl. De overstroming werd aangekondigd door de verschijning van de ster Sirius.
Daarmee begon het nieuwe jaar.

G.M.C. Wagemans. Sfinx afbeelding. X.

http://www.dodecaeder.nl/nl/de_grote_sfinx

Bron. Egypte geschiedenis in de oudheid.
Bron. Rijksmuseum voor volkenkunde.
Op --0 1:55:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Realist: @Horus eye. Mensen boeren daar juist goed van de toerisme. Rond de oude stad wonen ook weinig mensen, die wonen veel in wijken aan de andere kant van de oever.
“I would rather have a mind opened by wonder than one closed by belief”
Op --0 0:32:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh: Rondom Karnak staan duizenden lemen en simpele bakstenen hutten opgetrokken. De mensen zijn arm, verdienen wellicht wat geld met mensen vervoeren, pottenbakken of bijspringen in een souvenirswinkel, maar verre van een toeristische vetpot.
Als je alleen de hoofdwegen volgt, krijg je hier weinig van mee.

http://maps.google.nl/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&geocode=&q=luxor,+egypt&sll=26.126158,32.101021&sspn=0.204674,0.308647&ie=UTF8&hq=&hnear=Luxor,+Qina+(gouvernement),+Egypte&t=h&ll=25.712326,32.654693&spn=0.012837,0.01929&z=16
ALLES IS WAAR
Op --0 14:00:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden