Een studie toonde aan dat honden aan de adem van een persoon kunnen ruiken of deze kanker heeft. Het gaat om gewone honden die slechts een paar weekjes puppy-training hebben gevolgd. Nieuw onderzoek laat zien dat mensen nu óók de geur van kanker aan het ontdekken zijn.

Of er tijdens de studie doorzichtige kikkers of transparante vissen zijn gebruikt is niet duidelijk, maar de onderzoekers menen wel de geur van huidkanker te herkennen. Een 'profiel' van de geur van kanker maakt het mogelijk om in de toekomst met een scanner de aanwezigheid van huidkanker vast te stellen. Tegenwoordig gebeurt dat nog met een biopsie.(Honden kenden de geur van kanker al)

De wetenschappers willen een 'geurprofiel' opstellen voor de drie vormen van huidkanker, zodat patiënten snel weten of er iets aan de hand is. Het is de verwachting dat de geur van andere kankersoorten ook onderzocht wordt.

Voor wie geïnteresseerd is in dieren die ziektes herkennen kunnen we nog Oscar de profetische poes aanraden. Oscar, de huiskat van een rusthuis, schijnt perfect aan te voelen wanneer het laatste uur van dementerende patiënten geslagen heeft.
Edmund: Mooi nieuws. Nu nog iets vinden om te bestrijden. Iets als bicarbonaat bijvoorbeeld.
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 21-08-2008 13:38:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden