Onlangs was de cryptozoölogische wereld even in rep en roer. Eindelijk zou het meest gezochte verborgen levend wezen, de bigfoot, gevonden zijn. Een foto van wat een dode bigfoot leek zou het eerste bewijs zijn. Later werd duidelijk dat het allemaal nep was. Het is helaas niet de eerste keer dat we ons weer eens geconfronteerd zagen met een hoax.  Door de eeuwen heen duiken er telkens lieden op die ons iets op de  mouw willen spelden. Soms doen ze dat voor het gewin en soms voor de beruchte '15 minuten' roem. Maar in alle gevallen dragen ze bij aan de toch al grote verwarring de wereld om ons heen te begrijpen.


(Diplocaulus gevonden op Malta?)

Hoaxers, grappenmakers en neppers zijn soms gewone paupers die uit een vorm van vandalisme of onderbroekenlol een kulverhaal de wereld in sturen. Maar soms zijn het ook lieden met een politieke agenda die doelbewust de opinie willen manipuleren. In dat geval schuift de term hoax op naar propaganda.

Zo zijn er regeringen die doelbewust een fout verhaal ophangen. Zo verklaarde men onlangs dat gebouw 7 na de aanslagen op het WTC van 11 september 2001 toch écht door vuur en hitte was bezweken. Het grappige (lees: trieste) is dat hoe officiëler de bron lijkt hoe meer mensen het geloven ondanks alle foto's, films, getuigenverklaringen en het gewone gezonde verstand die het tegendeel bewijzen. Hoaxers weten ook dat hun kulverhalen meer impact hebben als ze het een officieel karakter geven. Zo geven ze de 'getuigen' in hun verhaal vaak het beroep van politieagent of piloot mee en zouden 'wetenschappers' het onderzocht hebben. 

Ook in Nederland schroomt de regering ook niet om de boel te flessen. Neem bijvoorbeeld het beruchte fotorolletje uit Srebrenica waar op dat moment voor de Nederlandse regering nogal pijnlijke beelden op stonden. Het rolletje is volgens minster de Grave, destijds minister van defensie,  per ongeluk verloren gegaan. Nu weten we dat het doelbewust was 'mislukt'. Ook de media zelf hoaxed wat af. Met bijvoorbeeld gemanipuleerde berichtengeving en foto's uit bijvoorbeeld oorlogs- of rampgebieden dient men dan de eigen agenda.
Propaganda, manipulatie, bedrog of leugens. Noem het zoals je wilt het zijn en blijven allemaal hoaxen met maar één doel u, het publiek, op het verkeerde been zetten.

Een andere vorm van hoaxen komen uit de hoek van de zogenaamde 'fotoshop' fans. Mensen die het leuk vinden om foto's te manipuleren hebben doorgaans geen hoax voor ogen maar het zijn vooral derden die de kunstwerkjes 'lenen' en met een kulverhaal de wereld in sturen. Kunt u gemanipuleerde foto's onderscheiden van echt? Doe hier de test.

Zin en onzin.

Het is eigenlijk heel triest dat van hoog tot laag en van doelbewust tot oprecht abuis mensen foute informatie verspreiden. Van schoolboekjes tot kranten en van media tot horen en zeggen overal zitten hoaxen verscholen.

Wie weet nog tussen al die broodjes aap verhalen, propaganda en manipulaties nog wat waar is en wat niet? Voor ons als grenswetenschappelijke berichtgevers bestaat het schrijven van blogjes dan ook voor een groot deel uit checken van bronnen en refereren aan historische kaders. Niet dat we daarmee de absolute waarheid boven tafel krijgen maar hoogstens de meest waarschijnlijke. Misschien zouden we in plaats van ons druk te maken over een rookverbod eerst eens druk moeten maken over een hoaxverbod.

Wie meer wil lezen en leren over Hoaxen een aanverwante zaken zie hier (Eng.) of hier (Eng.) 

Ja Horus: Behalve de twee hierboven genoemde sites, wordt hier ook het een en ander 'gedebunked":
http://www.snopes.com/snopes.asp
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 31-08-2008 0:39:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell: Liegen en bedriegen is altijd al een karmaverwekkende aangelegenheid geweest en uiteraard afkeurenswaardig.
Staat tegenover dat veel nepfoto's slechts een onschuldig en kreatief karakter dragen. Alsjeblieft niet verbieden, zeg.

Dat het mensen terug op hun eigen oordeel of onvermogen werpt vind ik eigenlijk een heel interessante ontwikkeling. Niets is meer zeker behalve de eigen ervaringen. Eigenlijk is het vaak ook zo dwaas dat mensen zich over van alles en nog wat een mening willen vormen maar ondertussen aan echt persoonlijk inzicht voorbijgaan.

Illusies zijn leuk.
Op 31-08-2008 11:53:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden