"Twaalf meter dieper is 2 miljoen pond begraven." Deze veelbelovende uitspraak over een begraven schat zou verborgen zitten in een vreemd soort monogram dat gevonden werd op een steen in de Oak Island Money Pit. De uitspraak heeft mensen al meer dan 200 jaar aan één stuk laten graven in een ondergrond van hout, klei en opkomend water. Maar wat is eigenlijk de Money Pit?

The Money Pit

Geschiedenis 

Op het einde van de 18de eeuw was er de hardnekkige overtuiging dat een eiland in Nova Scotia, Oak Island om precies te zijn, een schat verborg. De theorieën over wat de schat precies was gingen van een piratenbuit tot de verloren schat van de Tempeliers. De locatie van de schat zou een klein stukje land zijn waar kolonisten ergens in de takken van een boom katrollen en takels van een schip zagen hangen.

Recht onder de katrollen en takels was de grond wat ingezakt en aangestampt. Het leek bijna logisch om te veronderstellen dat men iets, zwaar genoeg om een beroep te moeten doen op katrollen en takels, had laten zakken in een put, waarna de put weer opgevuld werd om zijn mysterieuze inhoud te verbergen. En zo begon het graafwerk, en ook de legende van Oak Island.

Schattenjagers 

Door de jaren heen trachtten een verscheidenheid aan schattenjagers (met inbegrip van een jonge Franklin D. Roosevelt) te ontdekken wat men mogelijk in de put verstopt had. Maar hoe dieper men in de Oak Island Money Pit groef, hoe meer raadselachtige aanwijzingen er naar boven kwamen.

Monogram

De steen met het uitgebeitelde monogram, die op een diepte van circa 27 meter gevonden werd, blijft nog steeds een mysterie. Hoewel het monogram is samengesteld uit eenvoudige geometrische cijfers aanvaarden de meeste onderzoekers de vertaling zoals weergegeven in de eerste zin van dit blog. Ze zien het als een aanwijzing dat de schat twaalf meter onder de vindplaats van de mysterieuze steen begraven ligt.

Dieper en dieper

Het grootste probleem aan die diepte (circa 40 meter) is het feit dat vanaf een bepaald punt de put zich vult met water. Schattenjagers moesten hun graafwerk uitvoeren door eindeloze lagen van hout, klei, stopverf en zelfs kokosnotenschillen. Het binnenstromende water kon niets anders zijn dan weer een boobytrap om te verhinderen dat de schat ontdekt werd.

Money Pit Diagram

Nieuwe wending

Keith Ranville, First Nations onderzoeker, kwam onlangs met een nieuwe interpretatie van het monogram, gebaseerd op zijn wetenschappelijke kennis van de Cree Salavics monogrammen. Ranville besluit dat het pictogram op de steen van de Money Pit eigenlijk een complex tunnelsysteem toont dat het Oak Island met het nabijgelegen Birch Island verbindt.

Wat zou dit netwerk van tunnels in werkelijkheid kunnen bevatten? Ranville wil er niet over speculeren en antwoordt: "Als we rekening houden met het feit dat 200 jaar graven niets anders dan rare en vaak frustrerende aanwijzingen opleverden is het best mogelijk dat er op Oak Island helemaal niets schatwaardigs te vinden is". Maar de veelbelovende uitspraak op het monogram, en het mysterie op zich, zorgen ervoor dat mensen op Oak Island nog steeds blijven graven.

K@OSMOS: Aaaarrrggghhh, howdy Maty!! Lets go schepping on Oak Island.
Duizend granaten en kanonnen laten we een GW-rover quest beginnen.
Op 25-09-2008 10:21:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Demosthenes: Was er niet ook een kado ontdekt onder zee en resten van een soort dijk toen men de ingang opspoorde van de tunnels ?
Ik herinner me iets van een Discovery programma. Die kademuur lag zo diep dat hij van duizenden jaren terug moest stammen.
Op 25-09-2008 16:06:02 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden