Ik moet een jaar of tien zijn geweest toen ik de film an American werewolf in London voor het eerst zag. Ik mocht het einde niet bekijken, het was bedtijd, en doodsbang kroop ik het bed in. Tegenwoordig vraag ik het me nog steeds af: is de weerwolf iets om bang voor te zijn of is het een kwestie van absurd volksgeloof?

WeerwolfWeerwolf betekent letterlijk ‘manwolf,’ het is afkomstig van het Angelsaksisch. Soms spreekt men ook van het Griekse Lycantroop. Een groot deel van het beeld dat we over weerwolven hebben is ontstaan in Hollywood. De eerste film over het onderwerp verscheen in 1913.
Wie aan het mystieke wezen denkt verbeeldt zich een mannelijk figuur die bij volle maanlicht in de richting van de maan kijkt en transformeert in een afzichtelijke bloeddorstige wolf. In zowel films als series leren we dat een zilveren kogel het enige is dat het dier kan doden. Een beet van het dier maakt je zelf tot een weerwolf, oppassen dus. Op deze webpagina kun je een overzicht van de wolfmans filmcarrière bekijken.
Maar kloppen alle gegevens uit de films wel, of is een groot, het grootste, deel fantasie en fabel? Klik hier om antwoorden te vinden.

Update: In Canada gaat een man die beschuldigd wordt van drievoudige moord er prat op dat hij de ziel van een 300 jaar oude weerwolf in zich draagt. Volgens zijn moeder is het echter een heel lieve man.

Update 2: Verzekeraar en poenschepper Reaal deed een onderzoek naar de effecten van een volle maan. Kinderen bleken lastiger dan anders. Meer dan 8 procent van de ouders had hier last van, tegen ruim 6 procent op een dag zonder de volle maan. 
Op de dag na volle maan zijn er 24 procent meer meldingen van inbraken, maar de kans op letsel door geweld ligt 11 procent lager. Ook is de kans dat de beurskoersen dalen 5,8 procent hoger dan op dagen dat het geen volle maan is.

Of deze cijfertjes écht iets betekenen mag u zelf bepalen; op nu.nl vindt u nog meer samengevatte informatie. Krijgt u er niet genoeg van dan kunt u nog altijd ons onbegrensd artikel over weerwolven lezen.

Feniks: 'Weerwolven' bestaan niet, fantasie bestaat des te meer.
Op 23-08-2008 14:31:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vosje: cool,
hou van wolven.
If time doesn't matter, distance also won't.
Op 07-02-2009 20:42:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
JanWouter: De legende van de weerwolf komt waarschijnlijk, net zoals die van de vampiers af van de hondsdolheid.
Deze ziekte wordt overgebracht door bijten en wordt inderdaad door honden, wolven maar ook (vampier) vleermuizen overgebracht.
De lijder aan de ziekte raakt in hetlaatste stadium in een roes van razernij, waarbij deze over bovenmenselijke krachten lijtk te beschikken. Daarnaast wordt de lijder (patient) gevoelig voor licht en eindigt de ziekte met een coma.
Knoflook kan als geneesmiddel worden aangewend, maar ook zilver op de wonden gelegd kan deze ontsmetten waardoor de besmetting kan worden voorkomen.
Op 27-02-2009 13:47:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden