Ooit werd mij door een zeer gewaardeerd onafhankelijk wetenschapper het volgende verteld, op de vraag wat zij wist over de fotonengordel. Omtrent die mysterieuze fotonengordel wordt immers heel wat beweerd en ik was nieuwsgierig...

Het verhaal begint in de vroege zestiger jaren van de vorige eeuw. Een of enkele Duitse wetenschappers maken het bestaan bekend van een fotonengordel. In 2012 zou ons zonnestelsel door deze gordel heengaan, met de nodige gevolgen van dien. Het verhaal heeft inmiddels een wijdverbreide aanhang in met name spirituele en New-Age-achtige groeperingen.

fotonengordel
fotonengordel

De wetenschapper wist me destijds ook te vertellen dat enkele bekenden van haar hebben geprobeerd de “wetenschapper(s)” te achterhalen, maar tot binnen de universitaire kringen waren zij niet bekend. Ze hadden in ieder geval nooit iets gepubliceerd in een blad dat er binnen de wereld van de sterrenkunde toe doet. De mogelijke werkelijkheid achter het geheel was, volgens mijn bron, dat het een opzetje was van de CIA. Het doel van de CIA-publicatie was uit te zoeken hoe, hoe snel en waarheen zo’n bericht zich zou verspreiden. Die hele fotonengordel was dus, volgens haar, een grote fantasie.

Vanaf de eerste keer dat ik over de fotonengordel las verbaasde het fenomeen me, simpelweg vanwege het feit dat licht (fotonen zijn lichtdeeltjes) de neiging heeft altijd rechtdoor te bewegen. Hoe kan het dan plots in een band rondjes gaan draaien? Misschien zie ik het niet?
Enfin, enig onderzoek zal me verder brengen...

De allereerste vraag die gesteld moet worden is natuurlijk: wat is de fotonengordel?
Woorden-boek.nl hanteert de volgende definitie:

De fotonengordel is een groot gebied in het universum dat een zeer hogere trilling kent. Deze fotonengordel werd voor het eerst ontdekt in 1961 door satellieten.

Hmmm, 1961, satellieten, dan moet de NASA in ieder geval meer weten. Een snelle zoekopdracht met “Photon Belt” levert echter niets op, ook niet op de site van de ESA.
Dan maar eens verder zoeken via Google. De zoekopdracht “fotonengordel” levert meteen al zo’n 720 hits op, “Photon belt” doet het met 27.900 beter. Een snelle scan van de eerste pagina levert meteen al een beeld op van de wereld die mijn bron schetste. Woorden als verlichting, bewustzijnsverandering, 2012, New Age, poleshift en zelfs de Matreya schieten langs mijn ogen. Wat ik echter mis is de meer wetenschappelijke invalshoek.

fotonengordel

Zonder verder te zoeken naar een duidelijkere definitie van het fenomeen zoek ik de pagina van Wikipedia. Helaas bestaat er geen Nederlandse pagina, maar de Engelse versie windt er geen doekjes om. Meteen al wordt het fenomeen als een “geloofskwestie” neergezet, voor het eerst beschreven door Paul Otto Hesse, in zijn boek “Der Jüngste Tag” (1949).

Via een andere site leer ik dat de fotonenring in 1961 “ontdekt” werd door wetenschappers (Paul Otto Hesse!) in de omgeving van de Pleyaden, door middel van satellieten. De schrijver is plots veranderd in een wetenschapper. Kan, maar een verdere zoektocht naar deze beste man levert niets anders op dan verwijzingen naar zijn boeken of naar de fotonengordel. Mocht hij werkelijk een wetenschapper zijn, dan moet de internationale erkenning van deze status nog volgen, vrees ik.
Het verhaal kreeg pas echt vleugels toen het Australische Nexus magazine in februari 1991 een artikel publiceerde over de fotonengordel. Vanaf dat moment wordt het fenomeen op vele plaatsen en in verschillende verbanden teruggevonden in boeken, lezingen en op het internet.


Al snel ontdek ik meer sites die het verhaal van de fotonengordel bestempelen als een regelrecht verzinsel en dit ook duidelijk onderbouwen met informatie die voor iedereen eenvoudig na te trekken is (zie bijvoorbeeld hier en hier). Een hoax dus? Het lijkt er wel heel sterk op.
Natuurlijk zal dat door volksstammen tegelijk ontkend worden, maar enige wetenschappelijke onderbouwing zal niet gegeven kunnen worden. En channeling, dat vaak als bron van de kennis over het fenomeen en het functioneren ervan wordt opgevoerd? Tja, not my cup of tea, zal ik maar zeggen, en de zo verkregen informatie is verdraaid moeilijk te controleren.

Tot zover lijkt het verhaal van mijn bron enig hout te snijden, maar het smeuïgste ben ik nog niet tegengekomen... de connectie met de CIA. Helaas biedt het Internet hiervoor geen aanknopingspunten. Zullen we dat dan maar een hoax noemen?
Lampie: 't Is kinderachtig, maar 't zijn geen sattelieten maar satellieten. Voor de rest prima. Is dit verschijnsel ook meteen op z'n plaats gezet.
Op 29-08-2008 7:46:52 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
who me: Interessant, altijd leuk een goede hoax. Zie je maar hoe snel verhalen rond gaan. There's a lesson in here somewhere. Keep it up Itsun!
Op 29-08-2008 8:35:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eva: Morphogenic Resonance or a Plethora of Galactic Center Disinformation?

http://www.etheric.com/LaViolette/Disinformation.html
Op 29-08-2008 9:37:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
weerman: Laten we ook niet vergeten hoe Sheldan Nidle die "photonbelt" in feite "kaapte" en verwerkte in zijn semi-religieuze fantasieën over de Galactische Federatie, die ons zou komen redden -in 1992 of zo. (En volgens A. Teuben van nieboeboe in 2006, later uitgesteld naar 2007 maar we hebben toch wéér de bus gemist; we naderen 2009...)

Begin jaren '90 werkte Nidle nog samen met Valerie Donner en men had het vaak over het naderen van die fotonengordel. Ik moest toen al meteen aan de lessen natuurkunde denken, en daar wordt in het stuk hierboven perfect aan gerefereerd: licht gaat alsmaar rechtdoor, slechts af te buigen door zwaartekracht. We kennen de "gravitatielens" in de astronomie, en we snappen dat een zwart gat ZO'N sterk gravitatieveld heeft dat zelfs licht er niet uit kan ontsnappen. "Event-horizon", noemen we dat.

En dan zou onze Melkweg opeens een dusdanig groot zwaartekrachtveld hebben dat een "band" van fotonen daar omheen zou kunnen draaien, alsof het gruisdeeltjes zijn die b.v. de ringen van Saturnus vormen? Dat zou betekenen dat licht van buiten de Melkweg NET zo ingevangen zou moeten worden; zwaartekracht werkt niet in "banden"... En we weten dat dat niet zo is; we maken honderden foto's van ver verwijderde objecten, tot miljoenen lichtjaren buiten de Melkweg.
Mensen zonder ook maar een greintje kennis van natuurkunde zien dit verband niet en zijn bereid om bedriegers als Nidle op hun zalvende, valse hoop gevende praatjes te geloven. Maar we geloven ook met miljoenen tegelijk dat er ooit een man op water kon lopen, of dat hij water in wijn kon veranderen. Ik dacht dat alleen wijnboeren dat konden.
En anderen weten Heel Zeker dat Mohammed op een vliegend paard naar Jeruzalem is gereisd.

Mensen geloven graag, als het maar hoop op verlossing brengt. Dan offeren we met graagte onze werkelijkheidsbeleving op. Disney Studio's doet hetzelfde, maar daar verschijnt altijd een aftiteling, na zo'n 100 minuten. Die mis ik nog steeds bij al die religies.
Op 29-08-2008 9:59:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
Lampie:

't Is kinderachtig, maar 't zijn geen sattelieten maar satellieten.

Je hebt helemaal gelijk. De editor die dit "verbeterd" heeft zal zich dit nog lang herinneren...
Op 29-08-2008 13:04:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ward Aal: Citaten moet je toch letterlijk overnemen?
fotonengordel: De fotonengordel is een groot gebied in het universum dat een zeer hogere trilling kent. Deze fotonengordel werd voor het eerst ontdekt in 1961 door satelieten.

http://woorden-boek.nl/?woord=fotonengordel

Ward
(bericht gewijzigd op 29-8-2008 13:07:14)
Op 29-08-2008 13:06:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Weer een new age-verhaal de prullenbak in. De lichtwerkers zullen op een andere plaats hun lamp moeten doen branden.
United as one. Divided by zero.
Op 29-08-2008 15:23:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Richie: Hahahahaha omdat je geen info kan vinden er over is het maar een hoax? Heel simpel kan je denken? WOW.
GEEN INFO OK BESTAAT NIET!
Op 23-06-2009 16:03:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: ehhh hier heb ik echt nognooit van gehoord.....terwijl ik behoorlijk wat over 2012 bestudeerd heb..
Op 23-06-2009 19:44:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
todo: Hier ook nog nooit van gehoord, Eoi, en ik heb aardig wat astronomie achter de kiezen.
Op 23-06-2009 20:16:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Richie:

Hahahahaha omdat je geen info kan vinden er over is het maar een hoax? Heel simpel kan je denken? WOW.
GEEN INFO OK BESTAAT NIET!

bewijs het dan even, met wetenschappelijke artikels en geen niburu artikels
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 23-06-2009 21:15:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
noteasytoconvince: 't Is simpel, hou gewone, argeloze mensen een mooi verhaal voor en doorspek 't met een lekker mistig sausje, haal er wat onbewijsbare "bewijzen" bij en meldt erbij dat "bekende wetenschappers" van onbesproken gedrag je verhaal voor 100 procent ondersteunen. BINGO! Anton Teuben van OEHOEBOEROE (wéét u 't nog? de wijze uil van Paulus de Boskabouter!) verstaat die kunt tot in de perfectie, hij weet 't zo te brengen, dat je wel helemaal van de wilde boskonijnen besnuffeld moet zijn als je het waagt om nog een vraag te stellen, het is immers zonneklaar? Zo'n fotonengordel of -meer recent - chemtrails zijn daar een uitstekend voorbeeld van. Complottheorieën doen 't altijd erg goed bij de gewone mens. En nu we het tóch over fotonengordels en chemtrails hebben: die bestààn! Er wordt alleen vergeten om erbij te vertellen, dat ze bestaan in de ietwat kronkelige geest van figuren als Anton Teuben c.s. ....
Op 05-12-2012 17:16:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Samblo:
3.14po:
Weer een new age-verhaal de prullenbak in. De lichtwerkers zullen op een andere plaats hun lamp moeten doen branden.

Daar waar het altijd donker is
Op 05-12-2012 18:45:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Waren er in 1961 eigenlijk al satellieten gelanceerd die meer konden dan weerfoto's maken en telecommunicatie bewerkstelligen? Die dus verder in de ruimte keken dan alleen naar de aarde?
No shit, Sherlock
Op 05-12-2012 19:14:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden