Ik 'haathou' van computers. Ik houd ervan omdat het, buiten een blik op de wereld, een zeer vermakelijk medium is. Zonder computers geen Grenswetenschap, geen Youtube en geen obscure berichten uit de meest verre uithoeken van deze wereld. Ik haat computers omdat ze kunnen 'hangen', 'crashen' en de met veel pijn en moeite vergaarde data in een oogwenk kunnen doen verdwijnen.

Natuurlijk ligt de oorzaak van het 'haathouden' voor een groot deel bij de software van Windows en hun meelopers. En ander aspect van het 'haten' is de geld-uit-de-zak-klopperij van Microsoft. Een PC zonder Windows kopen is schier onmogelijk. En wij digibeten mogen, kunnen en doen alleen maar zoals Microsoft ons dicteert. Microsoft maakt gebruik van onze onkunde door 'gebruiksgemak' te verkopen. Gelukkig kan dat ook anders, goedkoper en beter.Computergebruikers kunnen we grofweg opdelen in drie categorieën. De grootste groep gebruikt het Windows besturingssysteem. Daarna komen, op afstand, de Apple gebruikers en daarna pas de échte kenners die Unix/linux platformen gebruiken. Net zoals de meeste mensen geen idee hebben van wat er allemaal onder de motorkap van hun auto gebeurt hebben de meeste mensen geen flauw benul van de processen die er achter de 'raampjes' van Windows plaatsvinden.
 
Zolang u auto rijdt en uw PC doet wat u wil is dat natuurlijk ook niet zo heel relevant. Het nadeel is dat op het moment dat u in de problemen komt er niets anders rest dan wachten op de wegenwacht of de handige wizkid die u weer op weg helpt. En dat mag best wel wat kosten zolang we maar niet zelf vieze handen krijgen of onbegrijpelijke Windows nukken moeten oplossen. Garagehouders en Microsoft verdienen grof aan uw desinteresse. Enfin. Als Windows gebruiker bent u noodgedwongen onderdanig aan de grillen en graaizucht van Microsoft en trawanten.  
 
Ikzelf gebruikte al jaren Windows omdat ook ik voor wat betreft computers niet wil nadenken over het systeem, maar gewoon mijn 'ding' wil doen. Braaf kocht ik licenties, deed updates, crashte, kreeg virussen, blauwe schermen, traag systeem, deed updates, kocht licenties, bleef hangen, moest patchen, paste de hardware aan, raakte gegevens kwijt, kreeg spyware, haalde updates, herinstalleerde en ging van Windows 95 naar 98 en van Windows 2000 naar XP. Kortom, zolang het werkte was ik een blij man en ik deed er alles aan om blij te blijven.  
 
Natuurlijk probeerde ik wel eens vreemd te gaan. Jaren geleden trok het besturingssysteem Linux mijn aandacht. Gebaseerd op het krachtige Unix besturingssysteem ging Linus Torvald begin jaren negentig aan de slag en ontwikkelde de basis van het besturingssysteem dat we nu kennen als Linux.
 
De grap van Linux is dat iedereen die dat kon eraan sleutelde zodat het steeds mooier en beter werd. In tegenstelling tot Bill Gates gaf Torvald de bronnen vrij zodat Linux gewoon gratis voor iedereen te gebruiken was. Open source noemt men dat. Ik probeerde eind jaren negentig een Red Hat linux distributie. Als digibeet dook ik gewoon in de diepte en na wat gepruts en geknoei had ik binnen één avond een heuse Linux pc.
 
Veel kon ik er niet mee. Ik snapte niet veel van het systeem dat uiterlijk wel een beetje leek op Windows maar zich niet zo gedroeg. Om zaken werkend te krijgen moest ik het besturingssysteem dingen gaan vertellen die ik ook niet wist. En omdat ik wil werken op een PC en me er niet in wil verdiepen verdween Linux en ging ik met hangende pootjes terug naar het monster van Bill Gates.
 
2008
 
Ik weet niet waarom en ik weet niet hoe maar sinds de lente leed mijn arme PC aan de ene crash na de andere. Ik raakte veel mail en data kwijt en frustratie was mijn deel. Nu ben ik maar een simpel gebruiker met minimale eisen, gewoon wat tekst en beeld verwerken, wat muziek en surfen en dan heb je het wel gehad. Toch leek het allemaal teveel voor Windows dat tot overmaat van ramp zich ondanks mijn duurgekochte virusbescherming keer op keer liet infecteren. Ik was de wanhoop nabij.


 
Ubuntu

Ik besloot dat het anders moest en nam toch maar weer eens een kijkje in de etalage van de Linuxwereld. Misschien was er inmiddels wel wat veranderd... Zo kwam ik op de website van Ubuntu. En het eerste wat ik las was hun filosofie. Er stond:  
 
Ons werk is gebaseerd op een filosofie van vrije software die tot doel heeft om de voordelen van deze software naar alle delen van de wereld kenbaar te maken. De kern van deze Ubuntu Filosofie is
 
   1. Elke computergebruiker moet de vrijheid hebben om software te gebruiken, kopiëren, verspreiden, bestuderen, delen, veranderen en verbeteren voor welk doel dan ook en zonder licentiekosten.
   2. Elke computergebruiker moet software in diens eigen taal kunnen gebruiken.
   3. Iedereen moet de gelegenheid krijgen om software te gebruiken, onafhankelijk van lokatie, nationaliteit of handicap.  
 
Onze filosofie wordt weerspiegeld in de software die we produceren en bundelen binnen onze distributie. Als je Ubuntu installeert voldoet vrijwel alle software aan deze idealen en we werken eraan dat alle software die we bieden deze vrijheden garandeert.

 
Wauw, dacht ik, dat klinkt goed. Gratis goede software voor de hele wereld. Zelf omschrijven ze het zo:
 
Ubuntu is een Afrikaans concept, het betekent "Menselijkheid naar anderen". Het is "het geloof in een universele band van met elkaar delen die de hele mensheid verbindt." Dezelfde ideeën staan centraal in de manier waarop de Ubuntu community samenwerkt. Ubuntu brengt deze gedachte naar de wereld van de vrije software.

Ubuntu staat op één CD die je gewoon hier kan downloaden en bevat alle programma's voor tekstverwerken, e-mailen, beeldbewerking en noem maar op. Je kan om stiekem even te kijken ook vanaf deze CD starten, zodat je de boel nog niet hoeft te installeren maar wel alvast een kijkje kan nemen hoe het eruit gaat zien.
 
De overstap naar Ubuntu
 
Natuurlijk ging ik eerst kijken hoe het eruit zou komen te zien. Zonder wat te installeren liet ik mijn PC vanaf de Ubuntu CD opstarten. Ik kreeg meer dan waar ik op hoopte. Zonder problemen kom ik genieten van beeld en geluid, zonder zelf wat te hoeven configureren. Ik kocht een nieuwe harde schijf (zodat ik in geval van nood nog terug zou kunnen naar mijn Windows ellende) en installeerde Ubuntu op mijn trouwe laptop.
 
Binnen een uurtje behoorde ik tot de Ubuntu community en had ik zonder problemen toegang tot Internet en e-mail. Het hele Microsoft Office pakket had ik niet meer nodig dankzij het gratis OpenOffice pakket waar de tegenhangers van Word, Excel en dergelijke gewoon inzitten. Het wederom gratis grafische pakket Gimp maakte mijn dure Photoshop overbodig en ga zo maar door. De interface is zeer gebruiksvriendelijk en alle mappen op een heldere en duidelijke plaats. Had ik dan toch eindelijk mijn software walhalla gevonden?
 
De keerzijde
 
Ubuntu is en blijft een schilletje om een Linux hart. Dus er zijn wel wat zaken die wezenlijk anders gaan dan in Windows. Het installeren van software (keuze uit meer dan 250.000 gratis pakketten) gaat wat anders en aanpassingen in het systeem vereisen om in te loggen als 'root´ (zeg maar de administrator onder Windows).
 
Voor wie wat meer wil dan standaard gebruik ontkomt er niet aan om in 'terminal' als 'root' wat te klooien. Een klusje dat eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is dankzij de vele behulpzame gebruikers op het Ubuntu forum. Alle vragen die ik had stonden daar keurig beantwoord en ik hoefde slechts de stapjes te volgen.
 
Ik had slechts last van twee 'bugs'. Zo kon ik geen geluid horen van Youtube-filmpjes en deed mijn geluidskaart raar. Beide problemen waren na een korte zoekopdracht op het forum uit de wereld geholpen.
 
Ik ben nu al een tijd onderweg met Ubuntu en mis niets. Via het proggie Pidgin kan ik zelfs gewoon MSN'en met mijn contacten en doe ik weer alles op mijn PC wat ik ook onder Windows deed.

Toch is er een verschil

Ubuntu is minimaal gevoelig voor virussen en andere ellende. Het systeem is vele malen stabieler dan Windows dus wat niet kan doet 'ie ook niet. Sommige knopjes en manieren van werken zijn anders maar binnen een paar dagen had ik het in de vingers. Ik heb geen enkele keer diep het systeem in moeten gaan of ellenlange verhandelingen moeten lezen. Alles werkt gewoon. Branden; geen probleem, foto's van mijn digitale camera afhalen; geen probleem, fotobewerking; geen probleem... kortom, ik ben weer een blij gebruiker.
 
Maar buiten een blij PC gebruiker voel ik me ook goed. Ik voel me goed omdat er eindelijk iets is dat een serieuze vuist kan maken tegen Microsoft en trawanten. Als ik met mijn matige kennis gewoon uit de voeten kan met Ubuntu dan kan u dat ook. En samen kunnen we iedereen vrij maken om hoe dan en ook en waar dan ook gebruik te maken van computers en te communiceren. Laat dat uw bijdrage zijn voor de mensheid.

Klik hier voor de wereld van Ubuntu.

Sjon Rembeau: Linix zal vast beter, sneller en veiliger zijn, maar omdat de meute windows gebruikt blijf ik er ook bij. Stom, he?

Maar als ik een nieuwe laptop of computer koop, dan ga ik wel op mijn oude iets als Ubuntu installeren om er wat mee te spelen. Kan zeker geen kwaad om er iets meer over te leren.
I'm coming to get you
Op 05-09-2008 0:16:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Maan: Ik gebruik zelf Windows (XP, niet en nooit Viesta) en Ubuntu Linux (nieuwste versie). Even wat tech talk:

Windows is in zo'n 6 seconden helemaal opgestart dmv de slaapstand. Ubuntu heeft ook wel een slaapstand maar dit duurt me nog veel te lang. Ubuntu afsluiten mag van mij ook wel wat sneller. Nu weet ik wel dat je deze dingen sneller kan maken door een eigen kernel te compilen maar dat is vrij ingewikkeld. De computer waar ik Ubuntu op draai lijkt ook sneller hogere temperaturen te bereiken in vergelijking met Windows; Dit denk ik omdat de voeding sneller begint te "blazen" en dan zelfs wanneer we nog niets cpu-intensiefs doen.

Na een standaard Ubuntu-installatie heb je meteen al een compleet office pakket op je pc (Open Office); drivers voor printers, scanners , bluetooth en dergelijke zouden gelijk al moeten werken; terwijl je dit na een Windows-installatie allemaal zelf moet installeren waar je veel tijd aan kwijt bent.

Beveiliging is erg goed te noemen in Ubuntu; Wanner het systeem iets wil doen wat een beetje "risky" kan zijn vraagt het om een administrator-password (al denk ik dat Vista dat ook heeft), en verder kunnen de meeste virussen niet werken omdat deze normaal worden geschreven in Windows-code waar Linux normaal gesproken ook niets mee doet.

Er is heel veel gratis software van derden te vinden/installeren/downloaden, en kan allemaal gebeuren vanuit een gemakkelijk menuutje dus geen gezoek op websites enzo. Het probleem is echter dat de meeste software die ik gebruikt heb, kwalitatief niet on par zijn met vergelijkbare Windows applicaties. (In mijn geval CD/DVD brandprogramma's, media players, beeldbewerkingsprogramma's.)

Ik blijf dus nog lekker XP gebruiken en daarnaast blijf ik goede distro's zoals Ubuntu nog wel in de gaten houden. (En de ontwikkeling van Wine, waarmee je Windows applicaties en spellen in Linux kunt draaien. Helaas gaat dit op het moment nog niet echt goed en snel genoeg.)
(bericht gewijzigd op 5-9-2008 1:25:46)
The Lost History of Man: http://www.talc.site88.net
Op 05-09-2008 1:19:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation:
Sjon Rembeau:

Maar als ik een nieuwe laptop of computer koop, dan ga ik wel op mijn oude iets als Ubuntu installeren om er wat mee te spelen. Kan zeker geen kwaad om er iets meer over te leren.


Nog een jaar of 5 wachten dus?
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 05-09-2008 7:22:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Nitro71: Ik ben zelf ook erg te spreken over Ubuntu. Er is echter nog een klein probleempje waardoor ik niet helemaal over kan en een dual boot machine zie ik eigenlijk niet zo zitten.

Van enkele paketten die ik gebruik is er geen linux versie. Zo is daar bijvoorbeeld de software van mijn Garmin navigatie. En ook heb ik wat exotische software om het management systeem van mijn motor te kunnen programmeren en dat draait ook alleen nog maar op Windows.

Hierdoor schat ik de kans niet erg hoog in dat ik ooit helemaal zonder Windows zal kunnen. Tenzij een ander OS het wereldwijde default OS wordt.
Op 05-09-2008 0:07:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
todo: Microsoft-bashen op GW? Popi hoor...
Gelukkig maar dat er zoveel alternatieven zijn voor diegenen die er niet mee kunnen of willen omgaan.
Los daarvan: alles heeft z'n sterke en zwakke punten, dat geldt ook voor Windows en Ubuntu.
Op 05-09-2008 0:21:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sjon Rembeau:
todo:

Microsoft-bashen op GW? Popi hoor...

Dat valt ook wel weer mee. Microsoft-aanhangers lijken zo slecht tegen kritiek te kunnen?
I'm coming to get you
Op 05-09-2008 0:49:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
todo: Dat weet ik niet, Sjon.
Ik neem aan net zo goed of slecht als Ubuntu- of OSX-aanhangers?
Al dat schelden op elkaar staat zo sneu, vind ik.
Op 05-09-2008 14:33:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Ik zal nooit schelden op Windowsgebruikers, maar ben zelf al ruim een decennium dolblij met Apple.
Er is echter geen Ubuntu-versie voor OSX,
waarschijnlijk omdat dat overbodig is...
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 05-09-2008 15:11:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sjon Rembeau:
Ja Horus:

Ik zal nooit schelden op Windowsgebruikers, maar ben zelf al ruim een decennium dolblij met Apple.
Er is echter geen Ubuntu-versie voor OSX,
waarschijnlijk omdat dat overbodig is...

Daarom dat er mensen zijn die Vista op een Mac draaien.
I'm coming to get you
Op 05-09-2008 15:30:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
HausseOfTerror: Vista onder OSX laten draaien is een hobby!
Op 05-09-2008 15:55:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Demosthenes: Voor alle onwetende lezers (met alle respect, dat zijn er blijkbaar nogal wat)...

Mensen reageren hier dat ze bepaalde windows apps missen. Kan best kloppen, al wordt dat steeds minder. Doorgaans is er echter wel een prima alternatief.

Ben je nou toch te verknocht aan een bepaalde windows applicatie of heb je deze gewoon nodig ivm werk ofzo, dan is er altijd nog zoiets als Wine. Een prima en gratis Windows emulator waarop meer dan 10.000 populaire Windows programma's werken onder Linux. Wine heeft ook nog een grote broer in de vorm van Crossover Office (ook voor OSX beschikbaar). Hiermee is het nog eenvoudiger werken en zijn nog meer WinApps onder Linux te draaien.

Zelfs veel Windows spellen kunnen worden gestart onder Linux via de applicatie Cedega.

Maar eerlijk gezegd ? Ik download met Azureus, chat met aMSN, surf met Firefox, mail met Thunderbird en brand met Nero. Onder Windows gebruikte ik precies dezelfde software.
Op 05-09-2008 16:32:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sjon Rembeau: Man man, wat vind ik het jammer dat OS/2 van IBM niet is doorgebroken. Ik heb lang Warp gedraaid en dat was echt heerlijk!
I'm coming to get you
Op 05-09-2008 16:34:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Psycho Game: Ik ben nu al een paar jaar trouwe Linux gebruiker, en heb ook al heel wat ervaring opgedaan in de Linux wereld.
Alles wat je nodig hebt zit er inderdaad in, zoals in het GW berricht is vermeld.
En windows programma's zijn met enige handigheid ook onder linux draaiende te krijgen.
Via WINE onder andere. En mocht dat niet lukken kun je altijd nog een Virtual Machine gebruiken.
Hopelijk dat er meerdere mensen een proberen te expirimenteren met linux.

Greetz,
Psycho Game

PS. Een goede tip om eens een kijkje te nemen is:
www.ubuntuguide.org
(bericht gewijzigd op 5-9-2008 18:08:51)
Op 05-09-2008 18:04:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eva: Ik 'haathou' ook van computers, anders had ik waarschijnlijk nooit dat wonderlijke plaatje ergens hierboven kunnen aanschouwen. Inmiddels heb ik scenario 12 van start laten gaan in de bovenkamerbioscoop, om te ontdekken hoe deze vier dames zo aaneengeklonken konden geraken...
(bericht gewijzigd op 5-9-2008 19:05:52)
Op 05-09-2008 18:29:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sonlives: Hoezo zijn er geen computers te vinden zonder OS?
Ga eens naar een computerwinkel i.p.v. een dozenschuiver....
Op 05-09-2008 19:13:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
todo:
Sonlives:

Hoezo zijn er geen computers te vinden zonder OS?
Ga eens naar een computerwinkel i.p.v. een dozenschuiver....

...of bouw 'm zelf.
Op 05-09-2008 19:39:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lodewijck:
Eva:

Ik 'haathou' ook van computers, anders had ik waarschijnlijk nooit dat wonderlijke plaatje ergens hierboven kunnen aanschouwen. Inmiddels heb ik scenario 12 van start laten gaan in de bovenkamerbioscoop, om te ontdekken hoe deze vier dames zo aaneengeklonken konden geraken...

Vertel eens meer? Wat is scenario 12?
Don't grow up, it's a trap
Op 05-09-2008 20:59:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eva:
Lodewijck:

Eva:

Ik 'haathou' ook van computers, anders had ik waarschijnlijk nooit dat wonderlijke plaatje ergens hierboven kunnen aanschouwen. Inmiddels heb ik scenario 12 van start laten gaan in de bovenkamerbioscoop, om te ontdekken hoe deze vier dames zo aaneengeklonken konden geraken...

Vertel eens meer? Wat is scenario 12?

Vrijwel hetzelfde als 11, alleen kwam er wat meer bakboter in voor.
Op 06-09-2008 13:38:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RF:
Eva:

Lodewijck:

Eva:

Ik 'haathou' ook van computers, anders had ik waarschijnlijk nooit dat wonderlijke plaatje ergens hierboven kunnen aanschouwen. Inmiddels heb ik scenario 12 van start laten gaan in de bovenkamerbioscoop, om te ontdekken hoe deze vier dames zo aaneengeklonken konden geraken...

Vertel eens meer? Wat is scenario 12?

Vrijwel hetzelfde als 11, alleen kwam er wat meer bakboter in voor.


ik dacht meer aan secondelijm...
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 06-09-2008 18:20:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
Eva:

Lodewijck:

Eva:

Ik 'haathou' ook van computers, anders had ik waarschijnlijk nooit dat wonderlijke plaatje ergens hierboven kunnen aanschouwen. Inmiddels heb ik scenario 12 van start laten gaan in de bovenkamerbioscoop, om te ontdekken hoe deze vier dames zo aaneengeklonken konden geraken...

Vertel eens meer? Wat is scenario 12?

Vrijwel hetzelfde als 11, alleen kwam er wat meer bakboter in voor.Ik dacht eerder dat één van hen die gloednieuwe kei-vet-grave lipstick ophad en de anderen ook wat op hun lippen wilden.

En heu Eva, is scenario 13 in jou bovenkamerse-huisbioskoop ook zo kinki als in de mijne?

;-)
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 06-09-2008 18:41:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eva:
Luk:

Eva:

Lodewijck:

Eva:

Ik 'haathou' ook van computers, anders had ik waarschijnlijk nooit dat wonderlijke plaatje ergens hierboven kunnen aanschouwen. Inmiddels heb ik scenario 12 van start laten gaan in de bovenkamerbioscoop, om te ontdekken hoe deze vier dames zo aaneengeklonken konden geraken...

Vertel eens meer? Wat is scenario 12?

Vrijwel hetzelfde als 11, alleen kwam er wat meer bakboter in voor.Ik dacht eerder dat één van hen die gloednieuwe kei-vet-grave lipstick ophad en de anderen ook wat op hun lippen wilden.

En heu Eva, is scenario 13 in jou bovenkamerse-huisbioskoop ook zo kinki als in de mijne?

;-)


Kinky..?!
Pffff, nee joh, 't werd al snel veel te complex om nog enigzins opwindend te kunnen zijn.

En nu maar weer gauw on-topic en allemaal mooie dingen over Ubuntu schrijven..

Op 06-09-2008 23:22:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bramsan: aaha ik heb iets moois gevonden over Ubuntu:

Ubuntu, uitgesproken als oe-BOEN-toe, is een ideologie uit het Afrika van beneden de Sahara die draait om toewijding en relaties tussen mensen onderling. Het woord komt voor in de Bantoetalen en wordt gezien als een traditioneel Afrikaans concept.

Er zijn vele vertalingen van 'ubuntu' mogelijk, waaronder:
"Eén-zijn"
"Menselijkheid tegenover anderen"
"Ik ben omdat wij zijn"
Menselijk worden door anderen

Een veel gebruikte definitie van ubuntu is "het geloof in een universeel gedeeld verbond dat de gehele mensheid verbindt".

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_(filosofie)

mooi!
(bericht gewijzigd op 8-9-2008 1:04:12)
Op 08-09-2008 1:03:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden