Omdat er de laatste jaren zo hard aan de privacy geknaagd wordt, hebben we in juli 2008 besloten er een maandelijks item van te maken. Elke maand kunt u op GW nieuwe privacyschendende of -behoudende wetten en nieuws hieromtrent vinden.

We zijn september, dus hierbij het rijtje zaken die ons in augustus 2008 opvielen:

 • Douane VS mag laptop innemen - Het Departement voor Nationale Veiligheid (DHS) in de Verenigde Staten mag vanaf vandaag laptops die over de grens worden meegenomen, voor onbepaalde tijd in beslag nemen. "Documenten en elektronische media, of kopieën daarvan, kunnen in beslag worden genomen en nader worden onderzocht."
 • Israëlische overheid wil biometrische database - De biometrische gegevens van alle Israëlische burgers, zoals vingerafdrukken en gezichtskenmerken, worden straks in een nationale database opgeslagen.
 • Google fotografeert Nederlandse straten voor Streetview-dienst - Google is bezig om foto's te maken van belangrijke straten en kruispunten in Amsterdam en Rotterdam. De beelden zullen gebruikt worden voor een Streetview-optie in Google Maps Nederland.
 • Omvangrijke creditkaartfraude in VS - Een groep van elf mensen heeft in de Verenigde Staten meer dan 40 miljoen creditcardnummers gestolen. De internationale groep hackte computers van winkels en banken en installeerde software die de nummers kon achterhalen.
 • 'Betalen met mobieltje wordt normaal' - Het is over vijf jaar normaal om de mobiele telefoon als portemonnee te gebruiken, beweert onderzoeksbureau Juniper Research. Vooral in West-Europa zal het mobiel betalen een grote vlucht nemen.
 • Protest tegen database Franse geheime dienst - De Franse inlichtingendienst wil alles, inclusief vakbondslidmaatschap en seksuele oriëntatie, van iedereen weten. De nieuwe database van de Franse geheime dienst, EDVIGE geheten, zorgt in Frankrijk voor grote ophef.
 • Onderzoeker UvA kraakt paspoortchip - De chip in moderne paspoorten die in Nederland en tientallen andere landen wordt gebruikt, is gekraakt. Gegevens op de chip en de pasfoto zijn te kopiëren naar blanco chips...
 • EFF bepleit toestemming rechter voor achterhalen gsm-locatie - De EFF wil dat de Amerikaanse politie niet langer zonder een gerechtelijk bevel toegang krijgt tot gsm-locatiegegevens. Volgens de organisatie moeten dergelijke privacygevoelige gegevens beschermd worden.
 • Chinese taxi's klaar om toeristen af te luisteren - De ruim 70.000 taxi's in Beijing zijn voorzien van een microfoon waar de overheid toeristen mee kan afluisteren. Het kleine afluisterapparaat is verbonden met een GPS om de locatie van de taxi te volgen en is de afgelopen drie jaar in bijna alle taxi's aangebracht.
 • Rechter verbiedt Defcon-keynote over smartcard-hack - Een Amerikaanse federale rechter heeft drie MIT-studenten verboden tijdens Defcon een presentatie over het kraken van smartcards te geven. Eerder kwam de Mifare-techniek al in opspraak toen onderzoekers van de Radboud Universiteit de ov-chipkaart en de Londense Oyster-kaart kraakten.
 • Politie Amsterdam gaat gezichtsherkenning gebruiken - De politie in de regio Amsterdam gaat als eerste in Nederland gebruikmaken van geautomatiseerde gezichtsherkenning om verdachten te identificeren. Beelden kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn van een beveiligingscamera of een vervalst identiteitsbewijs.
 • Geheim EU rapport wil DNA en cameratoezicht met VS delen - Onbemande vliegtuigjes, DNA-materiaal, camerabeelden en nog veel meer informatie moet de Europese Unie met de Verenigde Staten delen om 'vrijheid', 'veiligheid' en 'gerechtigheid' veilig te stellen...
 • Google monitort stiekem surfgedrag van gebruikers - Google en andere internetbedrijven blijken op grote schaal het gedrag van hun gebruikers te monitoren, zonder dat die hier toestemming voor hebben gegeven. Zo gebruiken sommige providers deep-packet-inspection om te zien wat een abonnee allemaal op het web uitspookt.
 • Britse Justitie biecht datalekken op - Justitie in Engeland heeft het afgelopen jaar in acht gevallen persoonlijke gegevens van zo'n 45.000 Britten kwijtgeraakt, zo heeft het verantwoordelijk ministerie bekendgemaakt.
 • Hacker kraakt telefoonsysteem Homeland Security - Een hacker is er het afgelopen weekend in geslaagd om het telefoonsysteem van het Amerikaanse Ministerie van Homeland Security te kraken. Opmerkelijk is dat Homeland Security al in 2003 voor aanvallen op telefoonsystemen waarschuwde.
 • Clarkson stung by fraud stunt - Top Gear presenter Jeremy Clarkson has admitted he was wrong to brand the scandal of lost CDs containing the personal data of millions of Britons a "storm in a teacup" after falling victim to an internet scam.
 • Mexicanen laten zich 'chippen' - Steeds vaker laten angstige Mexicanen die in de slappe was zitten chips aanbrengen onder hun huid. Deze chips zijn verbonden met satellieten en zo kan de politie altijd zien waar ze zijn...
 • Regering verliest gegevens Britse criminelen - De Britse regering is opnieuw persoonsgegevens van burgers kwijtgeraakt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft donderdagavond toegegeven dat het persoonlijke gegevens van alle criminelen in Engeland en Wales heeft verloren...
 • Boeken te laat? opgepakt! - De politie van het Amerikaanse plaatsje Grafton in de staat Wisconsin, heeft een boekenwurm opgepakt omdat zij maar liefst twee boeken niet terug had gebracht naar de gemeentelijke bibliotheek.
 • McDonalds medewerker kopieert creditcards klanten - Een medewerker van een Amerikaanse McDonalds blijkt van verschillende McDrive-klanten de creditcards te hebben gekopieerd. Zodra klanten de kaart gaven om te betalen haalde ze die door een lezer die naast het raam verstopt zat.
 • Gegevens miljoen bankklanten op eBay - De bankgegevens van mogelijk een miljoen Britten zijn opgedoken op een oude pc die voor 35 pond werd verkocht op veilingsite eBay.
 • Britse politie krijgt toegang tot kinderdatabase - Een database met de gegevens van 11 miljoen Britse kinderen zal door de politie gebruikt worden om misdaad mee te bestrijden. De ContactPoint database bevat namen, leeftijd, adresgegevens en informatie van alle kinderen onder de 18 jaar alsmede gegevens over hun ouders, scholen en of ze professionele hulp krijgen.
 • Bank wijzigt wachtwoord van kritische klant - Steve Jetley uit Shrewsbury had zijn wachtwoord voor telebankieren uit onvrede met de service van de bank veranderd in 'Lloyds is pants', Brits jargon voor 'Lloyds is pet'. Op een dag ontdekte hij dat het wachtwoord niet meer werkte.
 • Taiwan rolt bende overheidshackers op - De Taiwanese autoriteiten hebben een bende hackers opgerold die de gegevens van 50 miljoen mensen wisten te stelen, waaronder die van de president.
 • Dnepr-raket lanceert succesvol vijf Duitse satellieten - Van op de basis Bajkonoer in Kazachstan heeft een lichte Dnepr-draagraket succesvol vijf Duitse satellieten gelanceerd (...) die voor het Duitse bedrijf RapidEye vijf commerciële aardobservatiesatellieten bouwde.

Heeft u zelf iets gevonden? Aarzel dan niet om het in de reacties te droppen zodat we het kunnen meenemen in de update van volgende maand.

Edmund: Drukke maand geweest.
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 03-09-2008 1:00:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bramsan: deze hoort er ook nog bij:

Beijing Controls Tibetans Using Skynet Electronic Surveillance

Skynet is now operational in Tibet. Beijing installed cameras in every district to monitor Tibetans. Currently, Tibetans must obtain passes from the government to enter cities.

http://aftermathnews.wordpress.com/2008/08/29/beijing-controls-tibetans-using-skynet-electronic-surveillance/

het George Orwells 1984 wereldje krijgt steeds meer gestalte...
Op 03-09-2008 2:01:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
HausseOfTerror: En dan maar hopen dat niet nu al alles aan elkaar gekoppeld is... Gezichts-herkennings-software, database-gegevens van je Internetgebruik, je mails, je belastinggevens?

Vooronderzoek voor later, als men er echt op los gaat met de verzamelde informatie?
Op 05-09-2008 16:09:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sjon Rembeau:
HausseOfTerror:

En dan maar hopen dat niet nu al alles aan elkaar gekoppeld is... Gezichts-herkennings-software, database-gegevens van je Internetgebruik, je mails, je belastinggevens?

Kwestie van tijd.
I'm coming to get you
Op 05-09-2008 16:14:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
HausseOfTerror:

En dan maar hopen dat niet nu al alles aan elkaar gekoppeld is... Gezichts-herkennings-software, database-gegevens van je Internetgebruik, je mails, je belastinggevens?

Vooronderzoek voor later, als men er echt op los gaat met de verzamelde informatie?


Je zou ervan versteld staan (of misschien juist niet) wat er nu al kan met een beetje 'social engineering'.
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 05-09-2008 16:19:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden