Wie heeft er ooit eerder van gehoord? Noctilucent clouds, of in het Nederlands, lichtende nachtwolken. Eerlijk is eerlijk, ik had er nog nooit van gehoord, terwijl ik dit verschijnsel wel meermalen gezien heb. We hebben het over lichtgevende wolken op zo'n 80 kilometer hoogte die bij nacht verschijnen, of eigenlijk zonlicht weerkaatsende wolken, de wolken zelf geven geen licht. Op zich niet zo heel vreemd. Dit fenomeen doet zich bij zonsondergang wel vaker voor, hoge wolken die verlicht worden terwijl het bij de grond al donker is.

Maar lichtende nachtwolken vallen niet in die klasse. De lichtende nachtwolken zijn eigenlijk een klasse apart die hooguit een beetje met het Noorderlicht te vergelijken is. Maar ook dat gaat maar ten dele op, noorderlicht bestaat uit geladen deeltjes die botsen met het magnetisch veld van de aarde. De energie die daarbij vrijkomt zorgt voor het noorderlicht. Lichtende nachtwolken wekken geen eigen energie op en geven zelf geen licht. Maar wat is het dan wel?


(Nachtwolken over Londen, © www.urban75.org)

Gewone wolken vind je tot een hoogte van ongeveer 20 kilometer, en lichtende nachtwolken op 75 tot 85 kilometer hoogte. Hoe dit fenomeen ontstaat is maar gedeeltelijk bekend. Eigenlijk zijn het ook geen wolken omdat die op die hoogte niet kunnen ontstaan. Wat men nu weet is dat kleine stofdeeltjes in de hoge luchtlagen bedekt raken met een ijslaagje en daardoor licht weerkaatsen. Deze stofdeeltjes zijn mogelijk van meteorieten afkomstig.

Deze oplichtende wolken veranderen zeer snel door hoge windsnelheden, en zijn ook zeer onvoorspelbaar. Het ene jaar zijn ze tijdens de zomer meerdere keren te zien, maar het kan goed jaren duren voordat ze zich weer vertonen. In bepaalde gevallen duurt het hooguit enkele minuten, en een andere keer meerdere uren. Normaal doet dit verschijnsel zich voor rond de noord en de zuidpool, van de 50ste tot de 70ste breedtegraad. En daarmee heeft u zo ongeveer alle bekende info over dit fenomeen kort samengevat bij elkaar.


(Nachtwolken boven Iran, © spaceweather.com)

Maar wij zouden GW niet zijn als het daar bij bleef, want er zijn nog wel een paar grenswetenschappelijke vragen die boven komen als je wat dieper in dit fenomeen duikt. De afgelopen jaren komen lichtende nachtwolken steeds verder naar de evenaar toe. Ze zijn al tot bij Mt. Sabalam in Iran waargenomen, en dat is op de 38ste breedtegraad. De eerste keer dat dit verschijnsel echt herkend werd was in 1885, 2 jaar na de uitbarsting van de Krakatau, wat doet vermoeden dat vulkanen een invloed hebben op dit fenomeen. Ook worden deze wolken in verband gebracht met klimaatsverandering.

Inmiddels weten we dat dit verschijnsel ook op Mars te bewonderen is, alhoewel (voor zover bekend) niet met het blote oog. Vermeldenswaardig is nog dat  spaceshuttles en andere raketlanceringen ook op de lijst staan van zaken die mogelijk bij zouden dragen aan dit verschijnsel.

Voor nu eerst genoeg over noctilucent clouds. Ik laat u achter met een paar linkjes naar heel wat foto's van dit vooral prachtige fenomeen.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Ivoryke^: Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar wel mooi zeg! Thnx voor de verrijking
Moeten is een keuze...
Op 19-09-2008 8:05:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: WOW. Mooi fenomeen. Heel apart.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 19-09-2008 13:15:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
aya: Dit jaar viel het me al een paar keer op en ook dat het soms zolang licht bleef buiten! Apart ver-schijnsel!
Op 20-09-2008 1:08:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:
aya:

Dit jaar viel het me al een paar keer op en ook dat het soms zolang licht bleef buiten! Apart ver-schijnsel!


Ja, dat viel mij ook op!
Werkelijk een mooi plaatje: the beauty of nature.
Op 20-09-2008 1:31:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Uno: Bijzonder fenomeen!

Ooit heb ik meegemaakt dat de wolken een "perfecte" cirkel vormden rond de maan, waarbij de wolken een ring vormden van ongeveer 4 cm (voor mijn perspectief) breed
Wat een zeer appart effect gaf aan de nacht lucht..
Uno Solo
Op 20-09-2008 11:58:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Op de site http://spaceweather.com staan regelmatig foto's van nachtelijke ijswolken en maan halo's zoals de ring om de maan officieel heet.
Echt een aanrader voor iedereen die van mooie weerfoto's houdt
En ze linken naar veel andere goede sites zoals deze:
http://www.atoptics.co.uk/ waar uitleg wordt gegeven hoe halo's ontstaan.

En hier nog de aurora photo gallery:
http://spaceweather.com/aurora/gallery_01sep08.htm

Veel plezier met browsen

(bericht gewijzigd op 20-9-2008 12:24:56)
Stroom moet vloeien.
Op 20-09-2008 0:20:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden