De universiteit van Southampton is goed bezig. Binnenkort start men daar met het internationale AWARE-onderzoek (AWAreness during REsuscitation) als deel van het 'Human Consciousness Project'. Het gaat om het grootste internationale onderzoek naar de 'bijna-dood-ervaringen' (BDE) van mensen die succesvol werden gereanimeerd.

Al eerder had men vast kunnen stellen dat ruim 10 tot 20 procent van de mensen die terug werden gebracht van een situatie waarin zij klinisch dood waren zeer levendige ‘dromen’ rapporteren, helder konden nadenken en zelfs gedetailleerde informatie konden geven over de gebeurtenissen tijdens hun kortstondige 'dood' plaats hadden gevonden.

onvergankelijk

(Boekcover: Onvergankelijk van Jim van der Heijden)

Het AWARE-onderzoek moet leiden tot een antwoord op de vraag wat er nu precies gebeurt met het bewustzijn tijdens de periode van klinisch dood zijn. Tevens hoopt men de geldigheid van de beweringen van veel slachtoffers over het buiten het lichaam treden en ook tijdens hun klinische dood te kunnen 'horen' en 'zien' te onderbouwen.

Klinisch dood.

Dood is geen specifiek moment volgens Dr.Parnia verbonden aan de universiteit van Southamton, het is een proces dat begint met het stoppen van de hartslag, de longen die niet meer werken en de hersenen die stoppen met functioneren. Biologisch gezien spreekt men dan van een klinische dood. Gedurende deze periode lukt het medici soms om het hart weer aan de gang te krijgen en het proces om te keren zodat het slachtoffer weer tot leven komt. De periode tussen klinisch dood en een succesvolle reanimatie kan enkele seconden tot een uur duren. Wat mensen ervaren in de periode tussen het klinisch dood zijn en de reanimatie biedt een unieke mogelijkheid om te begrijpen wat er gebeurt binnen dat stervensproces.

De wetenschap heeft nog steeds geen goed antwoord op wat dood nu precies is en wat er dan met ons bewustzijn gebeurt. Onderzoekers zoals Amerikaanse Dr. P.M.H. Atwater, zelf ervaringsdeskundige, doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar het fenomeen van BDE (of in Engels Near Death Experience, NDE). Vanuit haar onderzoek meent ze zeker te weten dat klinisch dood zijn niet betekent dat het over en uit is. Er is nog bewustzijn, slachtoffers vertellen over wat ze in die periode gezien hebben, wat ze dachten en hoe vredig zij zich doorgaans voelden.

Sceptici schrijven dergelijke ervaringen toe aan gebrek aan zuurstof in de hersenen en hallucinaties, maar onderzoekers zoals Atwater weerleggen dat omdat op het moment van die ervaringen de gemeten hersenactiviteit nul was. En daarmee zegt ze in feite dat het bewustzijn niet per sé in de hersenen hoeft te zetelen of dat het gebruik van de hersenen maakt.
Zouden we dan toch ook los van het fysieke lichaam een ziel hebben?

Een ander onderzoek dat gepubliceerd werd in het medische blad 'The Lancet' in 2001 (lees Nederlandse PDF hier) toonde aan dat mensen die blind waren geboren en hun hele leven blind waren gebleven tijdens een BDE letterlijk konden zien wat er gebeurde. Deze blinde ervaringsdeskundigen konden daadwerkelijk tijdens hun kortstondige dood voor het eerst visuele waarnemingen doen. Dat geeft te denken.

Hemel of hel?

We schreven hier al eens dat de concepten hemel en hel als bestemming na de dood meer met onze religieuze beeldvorming dan de werkelijkheid te maken heeft. Wat er gebeurt na de dood is nog steeds een raadsel, al lijkt de Boeddhistische benadering zoals opgetekend in de Bardo Thödol (Tibetaanse dodenboek) redelijk consistent met de vele persoonlijke ervaringen.

Meer weten?

Het boek "Onvergankelijk! De bijna-doodervaring, venster op het licht van non-lokaal bewustzijn" van auteur en ervaringsdeskundige Jim van der Heijden ligt vanaf nu in de winkel. In het boek  vertelt Jim over zijn eigen ervaring maar ook over die van anderen. Naast de persoonlijke ontboezemingen komen natuurlijk ook de visies van de wetenschap en filosofie aan bod. Uiteindelijk zal van der Heijden een dappere poging doen om voorzichtige conclusies te trekken.

Ruud van Wees, psycholoog, BDE-onderzoeker en co-auteur van het artikel in ‘The Lancet’ (2001) over het Merkawah-onderzoek naar bijna-doodervaringen onder Nederlandse hartpatiënten schreef over het boek:

De bijna-doodervaring en andere buitengewone ervaringen die in dit boek centraal staan, inspireren de mensheid al eeuwenlang tot de intuïtieve kennis en de intellectuele aanname van een ziel, of van een bewustzijn, die niet aan het fysieke lichaam is geketend.

Kortom, het boek kunt u hier bestellen.

Onvergankelijk! De bijna-doodervaring, venster op het licht van non-lokaal bewustzijn
Jim van der Heijden
uitgeverij Elmar

ISBN 9789038918808
Prijs EUR 16.50
184 pagina's
14 x 22 cm
paperback geïllustreerd

Ja Horus: Ook van 't weekend Flatliners (weer) gezien.
Gelukkig loopt 't goed af.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 22-09-2008 0:30:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lodewijck: Zeer aan te bevelen boek: Eindeloos bewustzijn, Pim van Lommel!
Don't grow up, it's a trap
Op 22-09-2008 10:05:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
KC: "Non-lokaal bewustzijn" vind ik een mooie term!
Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 23-09-2008 0:51:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:
Lodewijck:

Zeer aan te bevelen boek: Eindeloos bewustzijn, Pim van Lommel!


Zeker weten! Helemaal mee eens, absoluut indrukwekkend.
Op 24-09-2008 0:08:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
HP:
Lodewijck:

Zeer aan te bevelen boek: Eindeloos bewustzijn, Pim van Lommel!


Inderdaad een erg mooi boek, ook al de verwijzingen in het boek naar andere auteurs en publicaties zijn vaak interessant.
Op 25-09-2008 0:12:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Onze realiteit is slechts een stukje van het grote geheel. Aangezien het geheel meer is dan de som der delen en onze realiteit slechts één deel van alle delen is, is er weinig te zeggen over wat het geheel is.
Een voorbeeld is ons zicht: we kunnen slechts de zichtbare straling waarnemen, wat buiten dat spectrum valt, is er wel, maar zien we niet. Dit is slechts een gering voorbeeld, alleen bedoeld om het principe aan de duiden.
'Don't forget rule number 6'
Op 04-10-2008 7:57:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: Waarom wordt er dan(nog steeds) lacherig gedaan om paragnosten en heldrzienden die contact hebben met de overledenen?
Zij zijn degenen die kunnen zeggen, als er contact is, wat die persoon voor boodschap heeft aan de familie of wie het ook aangaat.

Waarom moet er altijd bewijs geleverd worden, terwijl als een gerenommeerd persoon iets zegt alle schapen hem/haar geloven? Degene die het aangaat weet of de waarheid wordt gesproken.

De artsen beweren zelfs dat het een stof is in de hersenen dat de hallucinatie veroorzaakt dat iemend een BDE heeft(gehad). Bewijs vinden is moeilijk, alleen de BDE'r weet dat het waar is. Meestal zal zo iemand ook het leven zoals het was radicaal omver gooien en zich wijden aan een leven om anderen te helpen.
Wij kunnen dat ook zonder BDE, maar het leverd niet veel op. Je wordt er niet rijk van en dat willen wij eigenlijk toch wel worden, niet? Of op zijn minst naamsbekendheid krijgen.
Een BDE'r heeft die wens niet. Die haalt voldoening uit het feit dat hij 'goed' doet. Dat verrijkt je ziel en daardoor groei je ook als mens en als ziel.
Op 04-10-2008 9:23:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Er zin ook zat oplichters die zich voor paragnost uitgeven, dat zet de paragnost ineen kwaad daglicht. Zo gaat dat met veel dingen.
'Don't forget rule number 6'
Op 04-10-2008 9:56:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
Gerard:

Er zin ook zat oplichters die zich voor paragnost uitgeven, dat zet de paragnost in een kwaad daglicht. Zo gaat dat met veel dingen.


Breek me de bek niet open .
Maar je hebt gelijk. Uitkijken met die handel.
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 04-10-2008 10:50:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden