De onafhankelijkheidsverklaring is binnen enkele dagen geschreven en opgeleverd op 4 juli 1776. Iedereen heeft ervan gehoord, maar bijna niemand heeft hem ooit gelezen. Vandaar dat prominente Amerikaanse acteurs de onafhankelijkheidsverklaring aan u voorlezen, met de intonaties op de juiste plek. Met de verklaring rukte Amerika zich los van de onderdrukker, Engeland. Jefferson kende het belang van het voorlezen van de verklaring. Jammer genoeg werden grootschalige voorleessessies destijds tegengehouden.
vlnr.

Maar waarvan rukte het volk van de nieuwe wereld zich destijds los? Wat kenmerkt een tirannieke overheid? Wat zijn de voorwaarden van een vrije samenleving en wat zijn de bedreigingen?

Terugkijkend op het verleden moet men toch realiseren dat de grootste angst van de Founding Fathers werkelijkheid is geworden. Amerika is terug bij af.

Zoek de correlaties met de tegenwoordige tijd en duidelijk wordt dat de geschiedenis zich aan het herhalen is. Of drukt het volk op tijd de stopknop in?

Ivoryke^: Waarom laten ze dit voorlezen door acteurs? Waarom niet door de amerikaanse burgers? Het zou voor mij iig veelzeggender zijn.
Moeten is een keuze...
Op 22-09-2008 10:01:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
KC: Dit is vanwege de manier van oplezen. Met de intonaties op de juiste plek. Maakt meer impact, zoals Jefferson wist.

En Amerikanen luisteren natuurlijk niet naar Jan Alleman. Beroemde mensen hebben in de VS nou eenmaal een streepje voor. Ik ben dus bang dat voorlezen door een normale burger, voor de meeste Amerikanen, niet veel meer zegt.
(bericht gewijzigd op 22-9-2008 16:10:05)
Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 22-09-2008 16:10:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Plakband: Ligt er aan in welke setting/context je iemand in beeld brengt Sjaak. Daar vallen een hoop variaties op te bedenken.
Maar Morgan Freeman heeft een zeer betrouwbare en oprechte uitstraling. Die van de harde werker, gepokt en gemazeld door de maatschappij waarin hij nog steeds heilig gelooft(voor een dikke hand vol dollars ivm het oplezen van de tekst).
Als je het door een zwerver zou laten lezen heeft het een heel andere impact. Dus mijns inziens heeft het niet met Jan en Alleman te maken maar met een doordachte positionering van een Afro-Amerikaanse acteur.
En dat kan hier in de Lage Landen ook prima. Maar ja; wij hebben een koningshuis - met naar mijn vermoeden een hele grote invloed op onze landelijk politiek(veel meer dan komt bovendrijven). Ik vind het iig wel een grappig en goed stukje propaganda - vanuit reclame-technisch oogpunt dan gezien he.
Edit: in de eerste zinnen 'A group of politicians come to this building to PLOT, what turns out to be, a revelution'...verdomd. Heel de USA is dus ontstaan door een samenzwering. Bwahahaha. Voer voor de conspiracy-hoedjes.
(bericht gewijzigd op 22-9-2008 19:11:54)
ech?
Op 22-09-2008 19:07:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Tis idd ook een stukje van The American Dreams die bekende acteurs wel uitstralen en de doorsnee mens niet, of in ieder geval niet zo makkelijk op te pikken voor het grote publiek. Mooi dat zoiets gedaan wordt, maar op deze manier is het idd niet meer dan een nieuw soort reclame.
Moeten is een keuze...
Op 23-09-2008 7:42:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden