Halloween staat weer voor de deur. De avond dat er weer lekker gegriezeld kan worden. De avond waarop u misschien eindelijk uw ware ik kan laten zien zonder nagestaard te worden. Spoken, heksen, gobelins, zombies en doorgedraaide grenswetenschappers, kunnen zich deze nacht eindelijk vrij voort te bewegen, zonder hun geheime identiteit prijs te geven. U kunt er natuurlijk voor kiezen om gezellig voor de buis neer te ploffen en de meeste angstaanjagende films op te zetten, om vervolgens midden in de nacht het lichtknopje aan te doen bij het op en neer gaan van de slaapkamer naar de wc.

In Nederland is Halloween steeds meer in opmars. In de winkel kunt u tegen commerciële prijzen allerlei artikelen kopen om uw huiskamer om te toveren tot een griezelig decor.

halloween

Maar waar komt Halloween nu vandaan?
Halloween is al een oud Keltisch feest genaamd Samhain. Als je het uitspreek klinkt het als shaw-in. Meer dan twee duizend jaar geleden vierden de Kelten hun Nieuwjaar op 1 november. Deze dag markeerde gelijk het einde van de het oogstseizoen. De oogst was binnengehaald en de koude dagen stonden voor de deur. De dagen werden steeds korter. De donkere dagen stonden gelijk aan de dood. Want nadat alle oogst was binnengehaald, ging de natuur in een diepe winterslaap of vond de ze dood. De avond voor het Nieuwjaar, 31 oktober, vierden de Kelten dat de sluier tussen deze beide werelden van de dood en de levende op zijn dunst was. De werelden van de doden raakte de wereld van de levenden. De doden konden voor één avond terugkomen in de wereld van de levenden. Daarom moesten vóór deze avond alle gewassen geoogst zijn want de doden brachten chaos en de nog staande gewassen zouden vernietigd worden door de ronddolende plaaggeesten. Alle vruchten en het gewas dat nog niet geoogst was, mocht na deze dag niet meer gebruikt worden want het zou besmet zijn door kwaadaardige geesten.

halloween

Deze avond was erg belangrijk voor de Keltische priesters.
Op deze avond konden de Keltische priesters gemakkelijk contact maken met de andere wereld. Keltische priesters konden via de geesten voorspellingen doen voor het volgende jaar. De Kelten leefden samen met de natuur. Daarom waren de voorspellingen erg belangrijk voor hen. De Kelten verhulden zich op die avond met dierenhuiden en maskers om de kwaadaardige geesten te misleiden. Die zouden dan denken dat ze tot deze kwaadaardige geesten behoorden. Uit respect voor de goden werden grote vuren aangestoken. Deze waren opgebouwd met takken van eikenbomen. Eikenbomen waren zeer heilig voor de Kelten. Ze bouwden de vuren op grote heuvels om de kracht van de zonnegod te versterken zodat hij na de winter zou terugkeren om weer leven in de natuur te brengen. Er werd een pop van stro gemaakt die ze in het vuur gooiden. Dit ritueel stond symbool voor het verdrijven van de kou. Het stond ook symbool voor vruchtbaarheid. Want uit de as van de oude zal weer nieuw leven ontstaan. Midden in de nacht stopten ze met het vereren van de zonnegod en begonnen ze met het vereren van de goden van Samhain. Een van de goden was de gehoornde god Cernunnos, de god van de dood en de onderwereld. Cernunnos was ook de god van de vruchtbaarheid. Ze begonnen dieren en gewas te verbranden als offers voor de goden. Er wordt beweerd dat er soms mensen werden geofferd. De vuren werden Bonefires (vuur van beenderen) genoemd. Als het vuur was gedoofd, was alles wat er nog restte de beenderen van de geofferde dieren en ”mensen”.

Voordat deze traditie in loop van de tijd was doorgevoerd door de Keltische priesters, was Samhain alleen een oogstfeest. De oogst was binnengehaald en de jagers waren teruggekeerd met hun buit voor de winter. Ze hadden een overvloed aan voedsel en dat werd met volle vreugde gedeeld met de stam. Dieren slachten of offeren had ook een praktisch doel. Als het winter werd moesten de dieren op ”stal” gezet worden. In de loop van de winter was er ook steeds minder voedsel beschikbaar. De sterke dieren die de winter zouden overleven werden op "stal" gezet, de rest werd geslacht als voedsel voor de winter en enkele werden uitgekozen als offers aan de goden.
 
Waar komt het langs de deuren gaan voor snoep vandaan? Trick or Treat?
Op de avond van Samhain gingen enkele dorpelingen als hulp van de Keltische priesters van deur tot deur om voorspellingen te vertellen. Tegelijkertijd bedelden ze voor graan of vruchten, dat bestemd was als offergave voor de goden. Zo hoopten ze niet in de valstrikken te lopen van de plaaggeesten.
De volgende dag gaven de dorpelingen de Keltische priester als betaalmiddel voedsel of een gebruiksartikel. De Keltische priester gaf in ruil daarvoor een stuk hout uit de overgebleven vuurstapel. Dit namen dan ze mee naar huis en staken het aan in hun eigen "haard". Dit deden ze niet alleen om de kou te verdrijven. De hele winter hielden ze het zelfde vuur brandend als bescherming tegen kwade invloeden.

Indringers in hun traditie.
De Kelten kenden hun hoogtepunt tussen de vijfde en derde eeuw v. Chr. Hierna kregen de Romeinen steeds meer invloed op de Keltische tradities. Doordat de Romeinen in de loop van de tijd de meerderheid van het Keltische gebied hadden veroverd, mengden de Romeinse tradities met de Keltische tradities. Zo veranderde de Keltische Samhain voor de volgende eeuwen in een combinatie uit twee culturen. De Romeinen vierden in februari de Parentalia. Het feest begon in de middag op 13 februari tot 21 februari. Het begon als een privéviering. Deze dagen waren de tempels gesloten. Er mocht geen wierook gebrand worden en geen huwelijk gesloten worden. Er werden alleen rituelen uitgevoerd ter ere van overleden familieleden. Op de laatste dag was het een openbare ceremonie. De laatste dag werd Feralia genoemd: een openlijk feestelijke ceremonie ter ere van de overleden familieleden. Ze offerde granen, zout en vruchten aan de graven van de overledenen, om de overleden rust en vrede te geven. In februari waren de viooltjes de eerste bloemen die bloeiden, deze werden op het graf gelegd.

Op Halloween zien we vooral in Amerika de traditie van het maken van geglazuurde appels en het happen van appels. U kunt het verglijken met het Oudhollandse spel koekhappen. Dit komt waarschijnlijk voort uit het Keltische feest Samhain en het Romeinse feest ter ere van de godin Pomona. Deze viering werd ongeveer aan het einde van oktober gehouden. Zij was de godin van vruchtbaarheid en de fruitbomen. Tijdens dit feest werden vruchten en noten geruild. Haar naam Pomana raakte verstrikt in het Franse woord pomme, dat appel betekent. In de loop der tijd werd de appel steeds meer geassocieerd met de godin. De Kelten konden zich hiermee identificeren. Als je een appel doorsnijdt verschijnen de zaadjes van de appel in een pentagram. De Kelten zagen hierin het teken van vruchtbaarheid. De Kelten gebruikte een appel om te bepalen wie als eerste zou gaan trouwen. De appels hingen ze aan een touwtje of in een bak met water. De eerste die er in beet zou de de eerstvolgende bruid of bruidegom zijn.

halloween

Of het niet genoeg was kwam zich weer een andere partij mengen in de Keltische traditie.
Het christendom drong steeds meer door in de tradities van andere culturen. Tussen 700 en 900 na Chr. was er in Europa geen cultuur meer die niet op een of andere manier besmet was geraakt door het christendom. Paus Boniface de IV (608-615) stelde dat 1 november de dag was van Allerheiligen. Op deze dag zouden alle heiligen en martelaren geëerd worden. Dit was waarschijnlijk een uitgekookte manier om het heidense feest Samhain te vervangen door een katholiek ingesteld vereringfeest. Deze dag werd ook All Hallowmas genoemd. De oorspronkelijke avond van Samhain werd veranderd in All-hallow Eve, wat naderhand veranderde in de uiteindelijke Halloween. In 1000 na Chr. werd 2 november gebombardeerd tot Allerzielen. Abt Odilo bepaalde in 998 dat op deze dag alle gestorvenen herdacht moesten worden. Deze dag werd op dezelfde manier gevierd als met de traditionele Samhain, alleen nu met uitbeeldingen van engelen en duivels. Want tijdens het Concilie van Trente (1545-1563) werd er vastgelegd dat er een vagevuur is en dat de overleden gelovigen door de gelovigen op aarde kunnen worden geholpen door gebed.
 
Halloween/Samhain ontkomt nu ook niet aan de verandering van de tijdgeest. Hoe Samhain of Halloween vroeger ook werd gevierd, het had altijd een inhoud die betrekking had tot verering van, en respect voor de overledenen en het vooruitzien in de toekomstige nieuwe levens. Een viering die de mens eens in contact bracht met de andere wereld, is gedegradeerd tot een commerciële aangelegenheid waarvan de meesten niet eens een fractie van besef hebben van wat de ware inhoud van Samhain of Halloween is of was.

halloween

 

 

 

Ja Horus: Bonfire = bonefire (benieuwd of Anky van Grunsven dat weet). Dat leren ze je dan weer niet. Cool, thx HQ!
Verder wilde ik beter dan 'excellent blog' stemmen maar dat kan helaas niet.
(bericht gewijzigd op 23-10-2008 1:42:34)
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 23-10-2008 1:24:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Ik weet nog dat ik ooit met mn ex naar sixflags ging, op halloween. Was erg tof georganiseerd daar, allemaal activiteiten snachts met een extra "mad scientist" spookhuis (inclusief als in de koelcel koeien hangende mensenlijken en electrische stoel lol), buiten verklede figuren die je lieten schrikken of je achterna zaten en vuurwerk.
Was een leuke avond.
Ik vind halloween eigenlijk een van de weinige buitenlandse feesten die we voor de gezelligheid in nederland zouden moeten overnemen.
Op 23-10-2008 6:44:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Overigens leuk (nouja..) weetje: De christelijke duvel is gebaseerd op Cernunnos.
Op 23-10-2008 6:49:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: Mooie afbeelding van de 'Groene man'.

Er zouden veel meer 'heidense' feesten in ere hersteld moeten worden.
Imbolc, 1 februari, het feest om de lente in te luiden.
Ostara, 21 maart, vervangen door Pasen
Beltane, 1 mei, het begin van de zomer.
Lugan, het midzomerfeest, 21 juni.
Lughnasadh, 1 augustus, het begin van de oogsttijd, herfst.
Mabon, 21 september, herfst equinox
Samhain, 31 oktober, begin van de winter
Yule, het midwinter feest op 21 december, om het Licht weer te verwelkomen. De dagen gaan immers weer lengen.

Op de dorpen zie je nog wel tekenen van deze feesten. Mensen hangen kransen aan de deur om de verschillende jaargetijden aan te geven.
Kijk naar andere(buur)landen daar is het 'heidense' veel meer opgenomen in het 'nieuwe' christelijke geloof en gebruiken de mensen nog steeds de 'oude' manieren om de veranderingen aan te geven.
Op 23-10-2008 8:37:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Halloween is één vam mijn lievelings feesten. Heidense feesten zijn eigenlijk altijd veel leuker. De kelten wisten tenminste wat feesten was.
(bericht gewijzigd op 23-10-2008 8:49:24)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 23-10-2008 8:48:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
aya: Op Urk zijn ze minder te spreken over dit duivelse feest!

http://www.depers.nl/binnenland/254665/Waarschuwing-voor-Halloween.html
Op 23-10-2008 8:57:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
aya:

Op Urk zijn ze minder te spreken over dit duivelse feest!

http://www.depers.nl/binnenland/254665/Waarschuwing-voor-Halloween.html


"Mochten er op 31 oktober toch kinderen aan de deur komen, krijgen ze van Oberink gewoon een snoepje."

Die kinderen kunnen maar beter ver van die deurbel blijven.


(bericht gewijzigd op 23-10-2008 9:11:42)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 23-10-2008 9:03:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: nee joh! gratis snoepje!
Op 23-10-2008 11:14:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DaVince:
lemetje:

Mooie afbeelding van de 'Groene man'.

Er zouden veel meer 'heidense' feesten in ere hersteld moeten worden.
Imbolc, 1 februari, het feest om de lente in te luiden.
Ostara, 21 maart, vervangen door Pasen
Beltane, 1 mei, het begin van de zomer.
Lugan, het midzomerfeest, 21 juni.
Lughnasadh, 1 augustus, het begin van de oogsttijd, herfst.
Mabon, 21 september, herfst equinox
Samhain, 31 oktober, begin van de winter
Yule, het midwinter feest op 21 december, om het Licht weer te verwelkomen. De dagen gaan immers weer lengen.

Op de dorpen zie je nog wel tekenen van deze feesten. Mensen hangen kransen aan de deur om de verschillende jaargetijden aan te geven.
Kijk naar andere(buur)landen daar is het 'heidense' veel meer opgenomen in het 'nieuwe' christelijke geloof en gebruiken de mensen nog steeds de 'oude' manieren om de veranderingen aan te geven.Eens, dat betekendt ook 9 van de 10 keer meer vrij en daar hou ik van. Daarom moet het Christendom ook blijven bestaan anders hebben we helemaal geen vrije dagen meer
Religion, a placebo which causes damage.
Op 23-10-2008 11:58:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
HansMichaelChi: Omdat ik voor mijn werk altijd met de Bijbel onder m'n arm loop mag ik voor m'n ontspanning graag wat anders doen. Zo heb ik nog hangen lid te worden van de ridderorde Dracula en mag ik graag met horentjes op m'n hoofd op een feestje of zo verschijnen. Maar de lust om Halloween te participeren is in Rotterdam-Noord toch grotendeels vergaan nadat ik zei dat het een Amerikaans geestenfeest is en niet in Bijbel en Koran past. Zo heeft Schrijver hier een goed punt dat er belangrijke kennis ontbreekt, om je vrije mening te vormen. BLIJF DIT NOG LANG DOEN, GRENSWETENSCHAPPERS!
Op 10-11-2008 23:16:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden