Het raadsel van een zeer waardevolle schijf uit de Bronstijd lijkt te zijn opgelost door een wetenschapper uit Hamburg. Hij identificeerde de schijf als een van de eerste astronomische klokken ter wereld. De 3.600 jaar oude hemelschijf van Nebra, die 6 jaar geleden opdook toen Duitse grafrovers hem op de internationale markt trachtten te verzilveren, toont aan dat de mensen in de Bronstijd een verfijnd besef en betekenis van tijd hadden. "We hebben voorhistorische volkeren op een dramatische wijze onderschat. De sensatie ligt hem in het feit dat mensen uit de Bronstijd er in slaagden om de maan- en zonnekalender met elkaar te verenigen. We hebben nooit gedacht dat ze hiertoe in staat waren.", zegt Harald Meller, hoofdarcheoloog van Saxony-Anhalt, waar de schijf gevonden werd.

De hemelschijf van Nebra

Ongebruikelijke ontdekking

De bronzen schijf heeft een diameter van ongeveer 32 centimeter, heeft een blauwgroen patina en is ingelegd met een gouden zon, maan en 32 sterren. Rovers, die gebruikt maakten van een metaaldetector, vonden de schijf in 1999 naast een stapel bronzen zwaarden en assen op een afgelegen voorhistorische site die zich op een heuvel diep in een bos op 180 kilometer te zuidwesten van Berlijn bevindt.

De nederzetting van Nebra bevindt zich dicht bij het oudste observatorium van Europa in Goseck. De plaats zou in de Bronstijd een diepzinnige spirituele betekenis gehad hebben. Vanaf de heuvel is het mogelijk om de zonsopgang van iedere equinox te zien achter Brocken, de hoogste bergpiek van het Harz middelgebergte. In de nabijgelegen bossen zijn er circa 1.000 grafheuvels die als laatste rustplaats voor prinsen en krijgers gebruikt werden.

Archeologische superster

De hemelschijf van Nebra veroorzaakte een wereldwijde sensatie en een regen van speculaties toen hij in 2002 aan het Duitse publiek werd voorgesteld. De schijf werd een archeologische superster, prijkte op de cover van National Geograpic en was de blockbuster bij een tentoonstelling in Duitsland.

In 2004 claimde de Duitse archeoloog Peter Schauer van de Universiteit van Regensburg via een artikel in een Duitse krant dat de schijf een hoax was. De oud uitziende patina op de schijf zou ontstaan zijn door een modern mengsel van bijtend zuur en urine. Dagbladen tot in Taipei smeerden Schauer's bewering uit met krantenkoppen als 'fraud' en 'fake'. Maar spoedig ontdekte men dat de onderzoeksmethoden van Schauer nogal onorthodox waren. Hij had de schijf nooit onderzocht en had zijn bevindingen nooit gepubliceerd in een wetenschappelijk vakblad.

Functie

Sinds de arrestatie van de twee dieven in Zwitserland in 2002, hebben archeologen en astronomen zich het hoofd gebroken over de mogelijke functie van de schijf. Ralph Hansen, een astronoom uit Hamburg, ontdekte dat de schijf een poging was om de zon- en maankalenders met elkaar te coördineren. Hij gaat er van uit dat het bijna zeker een hoogst nauwkeurige tijdmeter is die de mens uit de Bronstijd, in een bijna moderne betekenis van tijd, vertelde wanneer hij moest zaaien en planten en wanneer hij moest oogsten.

Hansen probeerde eerst om de maanstand op de schijf te verklaren. Hij zegt dat de halve maan op de hemelschijf van Nebra gelijkwaardig lijkt aan een vierdaagse maan. Hij raadpleegde in het British Museum de Mul-apin verzameling van Babylonische tabletten uit de zevende en zesde eeuw voor Christus en daaruit blijkt dat de gebruikers van de hemelschijf van Nebra gelijkwaardige berekeningen toepasten. De schijf werd gebruikt om te bepalen of er een dertiende maand moest toegevoegd worden aan de maankalender, omdat die maanden korter zijn dan bij een zonnekalender.

In tegenstelling tot de zonnekalender, die de positie van de aarde aanwijst ten opzichte van de zon, is de maankalender gebaseerd op de maanfasen. Een maanjaar is elf dagen korter dan een zonnejaar omdat 12 synodische maanden, of het 12 keer terugkeren van de nieuwe maan, slechts 354 dagen in beslag nemen. Harald Meller, archeoloog bij het State Museum for Prehistory in Halle, concludeert dat met alle waarschijnlijkheid slechts een kleine groep mensen de schijf konden interpreteren om de zogenoemde schrikkelmaand aan de maankalender toe te voegen.

Hoewel wetenschappers er van uit gaan dat de klok ongeveer 300 jaar in gebruik geweest zou zijn is dit waarschijnlijk de reden waarom de kennis verloren ging. Volgens Maller zou de schijf nadien een cultobject geworden zijn.

Oudste afbeelding van het heelal

De hemelschijf van Nebra is 2.400 jaar ouder dan het observatorium in Goseck en de oudst gekende visuele weergave van het heelal. De schijf weegt ongeveer 2 kilogram, is verfraaid met bladgoudsymbolen die duidelijk een toenemende maan en een cirkel vertegenwoordigen, die waarschijnlijk de maancyclus symboliseert. Een groep van zeven punten geeft de plejaden weer zoals die 3.600 jaar geleden aan de nachtelijke hemel in Nebra te zien waren.

Observatorium van Goseck

Verspreid over de schijf, die een violetblauwe achtergrond heeft die ontstond door het aanbrengen van rotte eieren, zijn nog andere sterren en drie bogen ingelegd met bladgoud. Rotte eieren veroorzaken een chemische reactie met brons waardoor de oppervlakte diep violet kleurt. De indeling van de hemellichamen op de schijf zijn duidelijk gebaseerd op astrologische observaties en die astronomische kennis was van bij het begin verbonden met een mythologisch-kosmologische wereldopvatting.

De derde boog op de schijf is hoogst interessant. De voorhistorische mens begreep niet hoe de zon iedere dag steeds weer in het oosten kon opkomen. Verschillende afbeeldingen uit het oude Egypte en Scandinavië tonen een schijf in of op een boot omdat ze veronderstelden dat een boot iedere nacht opnieuw de zon naar haar ochtendpunt bracht. De hemelschijf van Nebra is het eerste bewijs van een gelijkwaardig geloof in centraal Europa.

Een oudere afbeelding van het heelal uit Egypte dateert van 2.400 voor Christus, maar die is het resultaat van de artistieke vrijheid van een kunstenaar en niet een nauwkeurige afbeelding van de nachtelijke hemelen. Deze met sterren verfraaide muurschildering werd gevonden in de grafkamer van de piramide van de farao Oenas, de laatste farao van de Vijfde Dynastie. Het is ook in deze piramide dat de piramideteksten gevonden werden.

Opmerkelijk

Op de pagina Endgame II van de website Etemenanki legt Goro Adachi, in een zeer uitgebreid artikel, een verband tussen de hemelschijf van Nebra, de gouden dataschijven van beide Voyagers en een graancirkel uit 2002 die een alien met een gecodeerd bericht toont.

Graancirkel uit 2002

Hieronder kunt u nog de korte video ‘Magical Nebra Sky Disk’ bekijken.

Gerard: Mooi ook dat er meteen 2 van die schijven opgedoken zijn: een groene en en blauwe! Waar blijft de rest van de serie?
'Don't forget rule number 6'
Op 25-10-2008 6:40:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Sorry maar ik vind het niet (zelfs niet grens) wetenschappelijk om goroadachi erbij te halen, dat doet dit hele artikel wat teniet.
Die man is een scammer.
Op 25-10-2008 8:17:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell: "Verschillende afbeeldingen uit het oude Egypte en Scandinavië tonen een schijf in of op een boot omdat ze veronderstelden dat een boot iedere nacht opnieuw de zon naar haar ochtendpunt bracht. De hemelschijf van Nebra is het eerste bewijs van een gelijkwaardig geloof in centraal Europa."

Altijd weer dat fabeltje om onze "superieure" inzichten te etaleren dat oudere volken letterlijk in een bootje zouden geloven... pfff. En dan hier er nog een schepje bovenop met "een bewijs van een gelijkwaardig geloof"???
Zelf zie ik er juist een bewijs in dat men feilloos de roterende bewegingen van de hemellichamen door had.

Die zogenaamde zonneboot stelt eerder een perspectivische verbuiging van de horizon voor dan een boot. Een bepaalde tijdsspanne in relatie tot de ruimtelijke hemel zal nog logischer zijn.

Desalniettemin fijn dat er een artikel over deze prachtvonst is besteed.
(bericht gewijzigd op 25-10-2008 14:28:14)
Op 25-10-2008 14:27:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
riek: En volgens jullie kwam de zon in het westen OP?

quote:

"De voorhistorische mens begreep niet hoe de zon iedere dag steeds weer in het westen kon opkomen."

Ik ook niet,
maar ja,
alles is (grens)wetenschappelijk te bewijzen .
Op 25-10-2008 18:14:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Whyme:
riek:

En volgens jullie kwam de zon in het westen OP?

quote:

"De voorhistorische mens begreep niet hoe de zon iedere dag steeds weer in het westen kon opkomen."

Ik ook niet,
maar ja,
alles is (grens)wetenschappelijk te bewijzen .

Een grenswetenschappelijke geest met magneet heeft het kompas omgepoold zodat het lijkt alsof de zon in het westen opkomt
pluk de nacht, slapen kan altijd nog.
Op 25-10-2008 19:44:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Misschien past deze schijf in het 'sleutelgat' van de 'stargate' in de Hayu Marca berg in zuid-Peru?
Op 26-10-2008 19:39:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Misschien iets voor u, Redaxie, om een blogje over te maken?
Op 26-10-2008 19:40:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DaVince:
BeyondPerceptio:

Misschien past deze schijf in het 'sleutelgat' van de 'stargate' in de Hayu Marca berg in zuid-Peru?


Misschien dat hij wel past, maar ik denk niet dat er dan wat bijzonders gaat gebeuren.
Religion, a placebo which causes damage.
Op 27-10-2008 0:34:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Nee, ik denk het eigenlijk ook niet.
Op 27-10-2008 20:37:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vosje: Lijkt op een
(bericht gewijzigd op 28-10-2008 15:41:15)
If time doesn't matter, distance also won't.
Op 28-10-2008 15:40:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden