Kunt u getallen van 5 cijfers uit het hoofd met elkaar vermenigvuldigen? Als we Allan Snyder mogen geloven kan iedereen dat met een soort magnetisch haarnetje dat de linkerhersenhelft met een magneet in 8-vorm stil legt. Zo kan enkel de rechterhersenhelft functioneren en worden we allemaal (tijdelijk) hoofdbegaafd.

Misschien heeft hij wel een punt: sommige autisten hebben buitengewone talenten als het om het gebruik van de hersenen gaat omdat zowaar hun linkerhersenhelft minder actief is.

De Australische wetenschapper Allan Snyder werkt samen met een groep onderzoekers van de universiteit van Sydney aan een haarnetje dat onze hersenen met een magneet kan stimuleren. Stroomstootjes zorgen er voor dat de linkerhersenhelft lam gelegd wordt zodat de rechterhersenhelft, die gericht is op details en creatief denken, vrij spel heeft.

Autisme

Het effect van het haarnetje zou volgens Snyder en zijn team hetzelfde resultaat van hoogbegaafdheid opleveren zoals dat het geval is bij circa 10% van de autisten. Autisten met buitengewone talenten hebben er bijvoorbeeld geen moeite mee om van een datum in het verleden of de toekomst de weekdag te bepalen. Ze kunnen u foutloos vertellen in welk restaurant en welke datum ze de eerste keer geweest zijn, wat ze gegeten en gedronken hebben en hoe hoog de rekening was. Anderen zullen u blindelings vertellen in welk deel en op welke pagina van de encyclopedie u de naam Victor Vasarely kan vinden. Van autisten is bekend dat hun linkerhersenhelft minder actief is dat de rechter.

Testresultaten

Tot dusver hebben 11 proefpersonen het haarnetje opgezet. Na een kwartiertje was er sprake van een lichte vorm van hoogbegaafdheid, die na een uurtje weer verdwenen was. Tijdens dat uurtje zouden de tekencapaciteiten van de proefpersonen spectaculair verbeterd zijn. Ook zouden ze beter in staat zijn om taalfouten uit een tekst te halen.


(Snuffel test haarnetje, voorlopig zonder resutaat)

Toekomstperspectief

Snyder hoopt in de toekomst zijn haarnetje aan te wenden voor 'creativiteit op commando'. "Heel wat creatieve vaardigheden zijn bij de meeste mensen wel aanwezig, maar we gebruiken ze nooit.", zegt Snyder in een artikel in Het Laatste Nieuws, "Als we de linkerhersenhelft kunnen uitschakelen is de kans groot dat de creativiteit uit de rechterhersenhelft weer naar boven komt."

De ultieme droom van Snyder is een apparaat om onze artistieke en creatieve talenten te stimuleren, met een aan/uit knopje wel te verstaan. Het is ons niet bekend of de politieke wereld een optie heeft genomen.

3.14po: Aluhoedje.
United as one. Divided by zero.
Op 09-10-2008 3:05:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Na een kwartiertje meditatief niets doen gaan uw begaafdheden er ook op vooruit.
(bericht gewijzigd op 9-10-2008 13:02:06)
'Don't forget rule number 6'
Op 09-10-2008 6:05:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Jordows: Ik geloof wel in dit soort dingen. Men weet dat bij autisten 1 deel van het brein slecht werkt of zelfs bijna is afgesloten. Savanten gebruiken minder van hun hersens dan normale mensen en is hun sociale deel van de hersens eigenlijk nooit in gebruik. Hoe gek het dus ook klinkt, hoe minder je van je hersens hoeft te gebruiken, hoe genialer je wordt. Daarom zijn mensen die trance/ meditatie/ hypnose en dergelijke dingen gebruiken ook effectief omdat het dan grotendeels een deel van de hersens niet meer hoeft te gebruiken.
Op 09-10-2008 11:09:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
frank: de rechterhersenhelft is toch niet die van de details?
rechts is o.a. van creativiteit (zoals gezegd) en van 'het grote plaatje'...
Op 09-10-2008 16:57:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: Mijn manager heeft een toupetje waarmee hij zowel zijn linker- als hersenhelft uitschakelt en dat draagt hij altijd tussen 08:30 en 17:00.
Op 10-10-2008 21:18:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Ik doe niet aan halve hersenen.
'Don't forget rule number 6'
Op 10-10-2008 23:01:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden