Omdat er de laatste jaren zo hard aan de privacy geknaagd wordt, hebben we in juli 2008 besloten er een maandelijks item van te maken. Elke maand kunt u op GW nieuwe privacyschendende of -behoudende wetten en nieuws hieromtrent vinden.

We zijn oktober, dus hierbij het rijtje zaken die ons in september 2008 opvielen:


 • Fransen willen internationale internetpolitie oprichten - De Franse politica Nadine Morano (...) wil een internationale internetpolitie oprichten om kinderen tegen porno en drugs op het web te beschermen.
 • Beijing Controls Tibetans Using Skynet Electronic Surveillance - Skynet is now operational in Tibet. Beijing installed cameras in every district to monitor Tibetans. Currently, Tibetans must obtain passes from the government to enter cities.
 • Privacy in bijstand vaak onvoldoende beschermd - Een te grote groep gemeenten beschermt privacygevoelige gegevens van uitkeringsgerechtigden en aanvragers van bijstand onvoldoende.
 • Biometrie op werkvloer geen inbreuk op privacy - Het gebruik van biometrie op de werkvloer schendt niet de privacy van werknemers, aldus de Canadese privacy commissaris. Twee Canadezen hadden een klacht over hun werkgever ingediend, omdat die een vingerafdruksysteem gebruikte.
 • Spionagesatelliet van NASA herkent je aan je schaduw - NASA wil spionagesatellieten gaan gebruiken om personen te identificeren aan de hand van hun schaduw. Dankzij de nieuwe techniek zou het mogelijk zijn om bekende terroristen als Osama bin Laden op te sporen.
 • Google Chrome indexeert bankrekeningen - Google's Chrome browser indexeert allerlei informatie, waaronder via HTTPS beschermde informatie van financiële websites, die via het zoekvenster eenvoudig is op te vragen. Via sleutelwoorden als rekening, account en datum zijn rekeningnummers en uitgaven te vinden.
 • Weer gegevens zoek in GB - In Groot-Brittannië is opnieuw gevoelige informatie op straat komen te liggen. Het ministerie van Justitie heeft toegegeven dat het een harddisk met persoonlijke gegevens van 5000 gevangenismedewerkers heeft verloren...
 • VS testen ook bij kleine vergrijpen op DNA - DNA wordt niet meer alleen ingezet bij het oplossen van verkrachtingen en moorden, ook voor kleinere vergrijpen zoals inbraken en drugsdeals grijpt men in de Verenigde Staten naar DNA-onderzoek. Advocaten zijn echter bang dat dit de kans op een false positive enorm laat toenemen.
 • Widespread cell phone location snooping by NSA? - A recent article in the London Review of Books revealed that a number of private companies now sell off-the-shelf data-mining solutions to government spies interested in analyzing mobile-phone calling records and real-time location information.
 • New York aangeklaagd wegens surveillance camera's - De New Yorkse politie is aangeklaagd door een burgerrechtenbeweging omdat het niet wil zeggen waar het duizenden beveiligingscamera's wil plaatsen en wat het met de gegevens gaat doen. Vorig jaar liet de burgemeester van de Big Apple weten dat het een "ring of steel" wil aanleggen.
 • Farmers See 'Mark of the Beast' in RFID Livestock Tags - A group of community farmers, some of them Amish, are challenging rules requiring the tagging of livestock with RFID chips, saying the devices are a mark of the beast. Michigan and federal authorities say the radio frequency identification devices will help monitor the travels of bovine and other livestock diseases.
 • Britten onderzoeken verlies usb-stick met militaire geheimen - In mei werd in een nachtclub in het Britse Cornwall een usb-stick gevonden met daarop informatie over militaire operaties. Het Britse Ministerie van Defensie start deze week een forensisch onderzoek.
 • Britse politie bewaart reisgedrag automobilisten vijf jaar - De Britse politie blijkt stiekem het reisgedrag van automobilisten vijf jaar te bewaren in plaats van de twee jaar die was afgesproken, tot grote onvrede van privacyvoorstanders die voor Orwelliaanse toestanden waarschuwen.
 • Vingerafdruk verplicht voor huurauto - Wie binnenkort een auto wil huren moet niet alleen zijn of haar legitimatiebewijs tonen, maar is ook verplicht om een vingerafdruk af te staan. Grote autoverhuurbedrijven gaan de afdruk verplichten om het grote aantal diefstallen en fraude met huurauto's terug te dringen.
 • Google Audio Indexing - Google komt weer eens met een tool die tot voor kort alleen beschikbaar was voor de NSA, CIA en natuurlijk de Aivd. Google Audio Indexing is het nieuwste speeltje. De audioindexrobot van Google 'luistert' naar toespraken, reclamespotjes en andere meuk
 • China wil wereldwijd verbod op anoniem surfen - De Chinese overheid wil een einde aan de anonimiteit op het internet maken en een telecomorganisatie van de VN werkt aan de richtlijnen. Een voorstel van China om anoniem surfen te verbieden draagt al de goedkeuring van de Verenigde Staten en Zuid-Korea.
 • Aziatische bloggers opgepakt om kritiek op regering - Twee bloggers in Maleisië en Singapore zijn opgepakt, omdat ze kritiek hadden op de regering in hun land. Een 58-jarige Amerikaanse blogger, voorheen Singaporese advocaat, heeft drie maanden cel gekregen.
 • EFF klaagt VS aan wegens onrechtmatige taps - De Electronic Frontier Foundation heeft donderdag een proces aangespannen tegen de Amerikaanse regering, omdat die op grote schaal binnenlands telefoon- en internetverkeer aftapt zonder rechterlijke toestemming.
 • Procedure voor laptopgijzelingen bij Amerikaanse douane - Het gijzelen van de laptops door de Amerikaanse douane moet voortaan ordelijk verlopen, dat stelt congreslid Loretta Sanchez in een nieuwe wet voor. Sanchez wil dat het Ministerie van Homeland Security de procedures prijsgeeft die het voor het doorzoeken van de laptops en andere mediadragers hanteert.
 • Homeland Security Detects Terrorist Threats by Reading Your Mind - Baggage searches are SOOOOOO early-21st century. Homeland Security is now testing the next generation of security screening — a body scanner that can read your mind.
 • Camera geheime dienst verkocht op eBay - Een digitale camera waar geheime informatie op staat van de Britse inlichtingendienst MI6, is verkocht op eBay. De nietsvermoedende koper kwam informatie over terreurnetwerk al-Qaeda tegen toen hij zijn vakantiefoto's downloadde op zijn pc.
 • Duits plaatsje wil niet op de foto bij Google - Zoekmachine Google krijgt geen toestemming om in het Duitse plaatsje Molfsee foto's te maken voor zijn dienst 'Street View'. Gemeenteraadsvoorzitter Reinhold Harwart zegt dat de foto's inbreuk zouden maken op de privacy van de inwoners.
Heeft u zelf iets gevonden? Aarzel dan niet om het in de reacties te droppen zodat we het kunnen meenemen in de update van volgende maand.
Anatolij: Invasion of Privacy: Glazen huis … glazen lichaam … glazen brein … ?!
Beste Medemens, Lees eens iets over :
Bert-Jaap Koops & Merel Prinsen :‘Glazen woning, transparant lichaam., Nederlands Juristenblad 12 maart 2005, pp. 624-630 :
Quote: Laat het recht tijdig voorbereid zijn, voordat de muren van glas en het lichaam helemaal transparant zijn geworden.:
http://www.uvt.nl/faculteiten/frw/onderzoek/tilt/publicaties/
http://www.recht.nl/doc/lichaamenhuis.pdf
Cheryl Welsh, Mind Justice: The Militarization of Neuroscience, By Hugh Gusterson,
10 April 2007: http://mindjustice.org/mindwarsatomic.htm
Christians Against Mental Slavery:
http://www.slavery.org.uk/news.htm
BIO-Psychotronic BRAIN/Mind Control/ANNIHILATION Weapons:
http://bellaciao.org/en/article.php3?id_article=6205
http://freedomfchs.com/ffchsmessages/viewtopic.php?t=563
http://groups.yahoo.com/group/MCVictimsEU/message/1563
http://www.remotemindcontrol.netfirms.com/
http://soleilmavis.googlepages.com/comments
Hoogachtend.
Ubi ius, ibi actio.
Op 05-10-2008 8:24:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Britse regering wil id-plicht invoeren bij aankoop mobieltje:
http://www.mosterdnademedia.nl/index.php/Britse-regering-wil-id-plicht-invoeren-bij-aankoop-mobieltje.html
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 20-10-2008 21:27:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Lekker boeiend, dan neem je toch gewoon geen mobieltje.
Op 20-10-2008 23:29:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
eoi:

Lekker boeiend, dan neem je toch gewoon geen mobieltje.

Aha, jij doet geen illegale deals? Of je hebt een dect...
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 21-10-2008 0:18:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Ik krijg wel een behoorlijk 'Big Brother'-gevoel bij de GCHeadQuarters...
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 21-10-2008 0:32:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
Ja Horus:

eoi:

Lekker boeiend, dan neem je toch gewoon geen mobieltje.

Aha, jij doet geen illegale deals? Of je hebt een dect...

Ik heb geen mobieltje dus ik kan me op dit punt niet druk maken
Al snap ik je punt wel.
Op 21-10-2008 6:44:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Invasion: NSA Whistleblower: Bush's Illegal Wiretap Program Spied on Journalists, News Organizations.ussell Tice offers additional, startling details on NSA's warrantless eavesdropping on American citizens...

http://www.bradblog.com/?p=6836

http://www.haloscan.com/comments/sonof101/ReaderComments31


Op 23-01-2009 3:24:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Invasion: Heineken introduceert RFID-creditcard.Heineken komt begin 2009 met een eigen creditcard, zo maakte marketing directeur Herwin van den Berg bekend op het congres ´Digitaal willen we allemaal´. De creditcard is voorzien van RFID en zal voorzien zijn van VISA-logo.

http://www.idealize.nl/2008/10/heineken-komt-met-creditcard/
Op 23-01-2009 19:05:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Invasion:
RFID, nu ook als gadget?

Poken.De poken is een klein usb-stickje met een rfid-chip. Als je de poken van 2 mensen tegen elkaar houd, wisselen de poken een soort van digitaal visitekaartje uit. De ander krijg dan, voorzover je dat hebt ingesteld, bijvoorbeeld je naam, telefoonnummer, e-mailadres,
Facebook account link, Linkedin en ga zo maar door op zijn poken.

http://www.spenk.nl/index.php/2009/01/24/poken-gadget/

Op 25-01-2009 16:06:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden