Oliver de Humanzee, chuman of manpanzee Oliveris een chimpansee waarvan eens verondersteld werd dat hij de ontbrekende schakel tussen de apen en de mensen was. Hij werd in de jaren 70 van vorige eeuw door dierentrainers Frank en Janet Burger in Kongo ontdekt. Hij werd naar de Verenigde Staten gebracht en tentoongesteld als een chimpanseemenselijke hybride. Oliver was ongebruikelijk voor een chimpansee. Met zijn kaal gezicht, lichte ogen en een tendens om rechtop te lopen leek hij niet echt op de meeste andere apen.

Volgens de Burgers verkoos Oliver liever het gezelschap van mensen boven dat van zijn mede-apen. Hij dronk graag bier, keek samen met hen televisie en zou nu en dan helpen met karweien in huis.

OliverSamen met de Burgers verscheen Oliver in de Ed Sullivan Show en bij Radio City Music Hall. Jammer genoeg voelde Oliver zich aangetrokken tot menselijke wijfjes, zodat ze hem moesten verkopen. Hij werd een bedreiging voor Janet Burger.

Nadat de Burgers Oliver aan een New Yorkse procureur verkochten, die hem op zijn beurt doorverkocht aan een groep dierentrainers, begon Oliver aan een nieuw leven als een sideshow attractie. De dierentrainers schoven Oliver naar voor als 'the missing link'. Volgens hun verhaal had Oliver 47 chromosomen, één minder dan apen en één meer dan mensen.

Oliver toerde door Japan en werd daarna tentoongesteld in dieren-themaparken in zuidelijk Californië. Het grootste deel van de eigenaars van de themaparken konden helemaal niet omgaan met zijn vreemde gewoonten, zodat zijn sideshow carrière in 1986 eindigde en Oliver verkocht werd aan een laboratorium.

Een analyse van Oliver's chromosomen heeft uitgewezen dat hij helemaal niet de ontbrekende schakel was. Hij had 48 chromosomen, zoals alle andere chimpansees.

Oliver bij Primarily PrimatesOliver verblijft nu in Primarily Primates, een heiligdom voor dieren nabij San Antonio, dat een paar maanden geleden werd doorgelicht omdat het zijn primaten slecht zou behandelen.

Het onlangs benoemde nieuwe hoofd van het bovengenoemde heiligdom zei het volgende over Oliver's huidige levensomstandigheden: "Hij was gewoon van in een Boeing 747 te vliegen, sigaren te roken en sherry te drinken. Dat is niet wat hij gebruikelijk zou moeten doen".

Hieronder kunt u de zesdelige documentaire 'The Human Chimp' bekijken (circa 40 minuten) over het leven van Oliver.

Eart: Wat mooi beest, die Liger, in het 2e filmpje op 2:28. Is voor het eerst dat ik dit zie..Blijft het toch apart vinden dat je sommige dieren gewoon kan kruisen..
(bericht gewijzigd op 30-11-2008 15:31:48)
Op 30-11-2008 15:13:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden