En terwijl overheden en banken krampachtige de mythe van onze economie in stand proberen te houden weten wij wel beter. Resultaten uit het verleden bieden wel degelijk garanties voor de toekomst! Ik heb het over de universele hebberigheid van de mensch waardoor alle realiteitszin verloren gaat zodra er winsten geroken worden. Maar ook over de blinde paniek als het vermoeden van verliezen de kop opsteekt. In Nederland konden we die wijze lessen al leren in 1637 tijdens de tulpmania.

(Gerritz Pot, circa 1640,  Flora, de godin van de bloemen, op de malle wagen achterna gezeten door hebberigen die niet door hebben dat ze richting zee rijden.)

De vermogens van duizenden particuliere beleggers begonnen in februari 1637 te verdampen toen de Nederlandse Tulpenhandel instortte. Het begon allemaal in 1620 toen de liefhebbers van tulpen steeds hogere prijzen gingen neertellen voor de tulpenbollen. Dat was het begin van de zeepbel waarbij de bollen waardevoller werden dan goud.

In de hoop op snelle winsten stortte men zich massaal op het beleggen in tulpen. In de zomer van 1633 werd er zelfs een huis geruild tegen drie tulpenbollen. Termijncontracten voor tulpenbollen gingen van hand tot hand, soms wel meerdere keren per dag, met de bedoeling om ze weer met meer winst te verkopen.

Op 5 februari 1637 bereikte de handel een hoogtepunt. Een familie verkocht voor meer dan 90.000 florijnen (vergelijkbaar met het huidige bedrag van 7,5 miljoen euro) een tulpenbed. Binnen een week was de droom over en in mei 1637 bracht een tulpenbed dat in januari nog een waarde van 10.000 florijnen had nog slechts een schamele 6 florijnen op.

Toen de zeepbel uit elkaar was gespat begon het gekrakeel en gehuil. Kopers en verkopers begonnen rechtszaken om de geschillen over hun nu waardeloze contracten te beslechten. Gelukkig hadden ze toen geen Wouter Bos evenknie die geld bleef pompen in een falend systeem. De toenmalige overheid liet in mei 1638 simpelweg alle contracten ongedaan maken nadat de kopers 3,5% van de overeengekomen prijs hadden betaald. En hoewel die maatregel voldoende was om velen toch te ruïneren bleef de schade te overzien en de kater nog een lange tijd hangen.

Vergelijkbaar met de tulpenbollen was er bijvoorbeeld omstreeks 2000 de Internet zeepbel waar veel beleggers hun kapitalen zagen verdampen op de beurzen. Op 10 maart 2000 stond de Nasdaq op 5048,62 punten. In oktober 2002 was de droom over en sloot de Nasdaq 77,9% lager op 1114,11 punten.

Bron:
De worst-case scenario Almanak
van de wereldgeschiedenis
.

3.14po: Mooi stuk. Tulpen of niet, some things never change.
United as one. Divided by zero.
Op 19-10-2008 13:37:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider: 7,5 miljoen euro voor een tulpenbed... really? Damn...
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op --0 15:09:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Boudicca: De mensheid leert het ook nooit. en maar graaien.tulpen, specerijen,
aandelen, cacaobonen.
Warrior queen of the Iceni
Op --0 15:55:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
freddy-: Al lezende dacht ik al: was er toen ook een overheid die voor het verlies garant stond...? Inderdaad, gelukkig niet, die waren we nu nog aan het terugbetalen geweest.We waren nooit aan de huidige crisis toegekomen.
Op --0 17:30:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
No shit, Sherlock
Op --0 17:59:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden