Deze keer geen verkenning van het leven na de dood, geen reïncarnatievarianten, geen hel of hemel voor de (on)gelovigen, maar we gaan het hebben over de tempel van de ziel, het stoffelijke omhulsel, het fysieke deel van ons, het vlees en bloed van onze geest, oftewel ons lichaam dus.

Wat doen we met dit omhulsel nadat het is opgehouden met functioneren? Als het hart niet meer klopt, de longen zich niet meer volzuigen, de spieren niet meer reageren en de lever geen alcohol meer afbreekt. Wat dan?

Als we dood gaan zijn er verschillende manieren hoe het lichaam "behandeld" kan worden.

Begraven
De meest voor de hand liggende oplossing is begraven onder 6 voet aarde, al dan niet in een fraaie kist. Als zoon van een begrafenisondernemer speelde ik als kind al verstoppertje in doodskisten die in onze kelder op een verse klant lagen te wachten. Ik ben wat dat betreft met de dood opgegroeid en eigenlijk was het voor mij altijd heel gewoon dat mensen dood gingen.

Cremeren
Naast begraven is in Nederland nog slechts één optie voor een compleet lichaam mogelijk, namelijk crematie oftewel het verbranden van huid en haar. De restjes as kunnen nog worden uitgestrooid, maar gebruikelijker is om het in een mooie urn te stoppen.

 

De Wet op de Lijkbezorging in Nederland is duidelijk: Mensen mogen na hun dood alleen begraven of gecremeerd worden. Uitzonderingen daarop zijn het balsemen van een lijk maar alleen als het bedoeld is voor transport naar het buitenland.

Tenslotte mag een lijk ook nog gebruikt worden voor ontleding, oftewel het ter beschikking stellen aan de wetenschap.

Zeemansgraf
Op zee gelden andere regels, namelijk het Mare Liberum oftewel het zeerecht. In grote lijnen komt het er op neer dat getracht moet worden om het lijk aan wal te krijgen maar indien noodzakelijk kan er ook worden overgestapt op het zogenaamde zeemansgraf. ("1,2,3 in Godsnaam..")

Ruimtegraf?
Een theoretische mogelijkheid is ook nog het Ruimtegraf waarin een overleden astronaut de ruimte in gezet wordt, maar behalve in Science Fiction films is dit wereldwijd nog niet voorgekomen. De ontplofte Space Shuttle laten we fatsoenshalve maar even buiten beschouwing…

Opeten
Ook individuen kunnen (illegale) oplossingen kiezen, zoals bijvoorbeeld kannibalisme. De Japanner die in 1981 in Parijs de Nederlandse studente Renée Harteveld vermoordde, verkrachtte én op at verkreeg er een cultstatus door en werd later 'de Godfather van het kannibalisme' genoemd. Kannibalisme werd ook gepraktiseerd door onder andere verschillende stammen in het Amazonegebied, Fiji en Nieuw-Guinea.

Overlevenden van de Andes vliegramp aten ook ontzielde lichamen op om in leven te blijven, een bizarre vorm van modern kannibalisme.

Laten we eens buiten Nederland kijken. Als je als individu in een woest landschap de dood vindt, is er een kans dat je lichaam door gieren tot smakelijk hapje wordt getransformeerd. Maar de Zoroastristen voerden al hun doden direct aan de gieren Zij geloofden dat een ontbindend lijk de heilige elementen vervuilde en legden de lijken in een zogenaamde Dokhma, een toren van stilte.

De boom in
De Sioux indianen legden een dode, gewikkeld in een dierenvel, in een boom. Hoog en droog, zullen we maar denken. De Chinese volksvertegenwoordiger Wang Longjun maakte zich zorgen om de ruimte in zijn land en de kosten van begraafplaatsen en stelde voor dat mensen hun nabestaanden onder een boom in de buurt zouden begraven…

Mummificeren
Daar waar vele volkeren geloofden dat een lichaam slechts een leeg omhulsel is voor de ziel, geloofden de oude Egyptenaren dat ze niet naar het eeuwige leven konden reizen zonder een stoffelijk lichaam dat niet verging. Hoe dat precies in zijn werk ging kunt u hier lezen.

Veenlijk
Het meisje van Yde was één van de vele lijken die eeuwenlang geconserveerd bleven in het zure en zuurstofarme veen. Oók een manier om het tijdelijke met het eeuwige te verruilen maar dat zal niet haar bedoeling geweest zijn.

Grotlijk
Neanderthalers hadden niet de beschikking over een goede schop om een flink gat in de grond te graven maar aan grotten hadden ze geen gebrek. Vermoed wordt dat ze dit als een geschikte plek zagen voor een overgang naar een andere wereld. In Kroatië werden beenderen van Neanderthalers aangetroffen die waren opengebroken en waar het beenmerg was uitgehaald, dit duidt waarschijnlijk op kannibalisme. (Zij ook al..?) De overledenen werden in foetushouding en naar het oosten gericht bijgezet. Er zijn ook aanwijzingen dat bloemen als grafgift dienden, dus zo heel erg primitief en woest waren ze ook weer niet.

Invriezen
Cryonisme is het mooie woord voor het invriezen van (zo goed als) dode mensen. Mensen die zich in laten vriezen, zijn klinisch dood. Hun hart is gestopt met kloppen maar de hersenen mogen niet afsterven. Cryonisten gaan er van uit dat de persoon (persoonlijkheid, karakter, kennis) zich in de hersenen bevindt. Zijn de hersenen eenmaal afgestorven, dan heeft invriezen weinig zin. Om cryonisme een kans van slagen te geven, moet zo snel mogelijk na het overlijden de invriesprocedure gestart worden. Niet alleen de hersenen mogen niet afsterven, het lichaam zelf moet ook (enigszins) intact zijn. Een lichaam dat zwaar beschadigd is door bijvoorbeeld een ongeluk of een brand kan niet meer worden ingevroren. De patiënt kan – denken de cryonisten – na ontvriezing weer verder leven. Op dit moment kan geen enkel lichaam straffeloos worden bevroren en ontdooid. Al direct bij het invriezen ontstaat weefselschade, de cryonisten gaan er echter van uit dat de medische wetenschap op termijn ook die schade kan herstellen.

 

Deels verder leven?
Een mogelijkheid om een beetje door te leven is een donorcodicil. Je nieren, je hart of ander weefsel wordt aan een ander levend mens gegeven die er weer mooi een tijdje mee vooruit kan. De laatste tijd is er veel aandacht geweest voor de karaktereigenschappen die "meeverhuizen" naar de ontvanger. Zo zijn er vele verhalen van mensen die veranderden na een transplantatie, zoals Pim van Lommel beschreef in zijn boek "Eindeloos Bewustzijn." Bekend zijn bijvoorbeeld verhalen van de vrouw die als vegetariër enorme trek in kip en bier kreeg nadat ze het hart had gekregen van een 44-jarige vertegenwoordiger die voor zijn dood gek was op… kip en bier.

Vriesdrogen
Dé methode voor de toekomst is vriesdrogen.

Een ecologisch verantwoorde manier om van lijken af te komen: Het lichaam wordt eerst bevroren. Anderhalve week later, als het lichaam -18 graden Celsius is, wordt het in stikstof ondergedompeld, dat maakt het lichaam breekbaar. Vervolgens wordt het onderworpen aan een trilling van een bepaalde sterkte, waardoor het uiteenvalt in een organisch poeder. Tenslotte wordt in een vacuümkamer het water uit het lichaamsstof verwijderd. Wat overblijft is een droog poeder, dat alleen nog door een machine hoeft om chirurgisch en ander metaal te verwijderen.
Er is geen haast het poeder te begraven, want het is reukloos, hygiënisch en vergaat niet als het droog bewaard wordt. Het bedrijf in Zweden dat deze vorm van lijkbezorging uitvoert, Promessa Organic AB, biedt vervolgens een begrafenis in een afbreekbare kist in een ondiep graf in ‘levende grond’, waar lichaam en kist binnen zes maanden gecomposteerd zijn. Op de plek van het lichaam kan eventueel een boom of struik worden geplant.

Spoorloos verdwijnen
Tenslotte kan een lijk ook van de aardbodem verdwenen lijken. Lijken is natuurlijk een aardige woordspeling, maar voor de nabestaanden is het verre van grappig. Slachtoffers van misdrijven verdwijnen in een vat beton in een diep meer, worden in een boot van een vriend van Joran op zee aan de haaien gevoerd of eindigen als compost in een afgelegen bos.

Ontvoeringen door buitenaardsen of mysterieuze verdwijningen in de Bermuda Driehoek laten we gemakshalve even buiten beschouwing, evenals het neerstorten in onherbergzaam gebied zoals Steve Fosset overkwam.

In Nederland is de keus simpel: Begraven of cremeren. In een boom hangen, in het veen gooien of diepvriezen zijn domweg niet toegestaan. Maar ach, als lijk protest aantekenen kan toch al niet… Laten we maar afsluiten met een oude Vulcan groet: Live long and prosper!

 

 

C.: Leuke foto van die baby. Schattig !!

Een stuk dat past bij deze tijd van het jaar, schijnbaar/blijkbaar geven nogal wat mensen de pijp aan Maarten als de blaadjes van de bomen vallen.

Ik was van de week nog op een begraafplaats en elke keer als ik er kom, is het weer behoorlijk verder "volgebouwd". Begraven blijft toch wel populair. Toevallig dacht ik er van de week nog aan dat ik misschien toch maar eens binnenkort mijn "laatste wensen" eens gedetailleerder moest overdenken en duidelijker op papier moest zetten.

Tenslotte weet je nooit wanneer je laatste dag komt....
Op 26-10-2008 1:04:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Het maakt me echt geen ****** uit. Want inderdaad zie ik mijn lichaam als niet meer dan een stoffelijk omhulsel. Wel vind ik het jammer dat hier in Nederland het hele donor-gebeuren niet goed is geregeld. Lopen de Belgen mee voorop .
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 26-10-2008 1:49:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.: Het maakt mij ook niet veel uit, ik ben er dan toch niet meer...Van mij mogen ze een mooi feestje bouwen, met veel muziek en dans. Mij uitgeleide doen zoals bij mij past, met een lach en een traan, liefde, steun en zorgzaamheid naar elkaar toe en saamhorigheid.

Maar uit ervaring weet ik dat het voor de nabestaanden best moeilijk en lastig is om zelf maar ergens voor te kiezen, als je niet precies weet van hoe of wat. Dat maakt het rouwproces nog moeilijker.
(bericht gewijzigd op 26-10-2008 2:05:32)
Op 26-10-2008 2:04:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
C.:

Het maakt mij ook niet veel uit, ik ben er dan toch niet meer...Van mij mogen ze een mooi feestje bouwen, met veel muziek en dans. Mij uitgeleide doen zoals bij mij past, met een lach en een traan, liefde, steun en zorgzaamheid naar elkaar toe en saamhorigheid.

Maar uit ervaring weet ik dat het voor de nabestaanden best moeilijk en lastig is om zelf maar ergens voor te kiezen, als je niet precies weet van hoe of wat. Dat maakt het rouwproces nog moeilijker.

Zou ja dan liever zelf de regie over je eigen uitvaart willen hebben?
Ja sorry - beetje vreemde vraag misschien, maar sommige mensen hebben er uitgebreide scripts voor bedacht, met playlist en al.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 26-10-2008 2:14:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Het maakt me niet veel uit maar dit gaat me toch te ver: http://www.thedailyswarm.com/headlines/ian-curtis-gravestone-robbed/
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 26-10-2008 2:17:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:
Ja Horus:

Zou ja dan liever zelf de regie over je eigen uitvaart willen hebben?
Ja sorry - beetje vreemde vraag misschien, maar sommige mensen hebben er uitgebreide scripts voor bedacht, met playlist en al.


Niet zozeer perse willen voor mezelf, maar vooral om het makkelijker te maken voor mijn nabestaanden en die zorg en verantwoordelijkheid -waar mogelijk- alvast uit handen te nemen. Dat ze niet uitgebreid hoeven na te denken en dingen uit te zoeken, maar alleen uitvoeren. De periode tussen overlijden en wegbrengen is sowieso toch al een moeilijke en drukke periode.

Sommige mensen hebben het inderdaad al ver uitgedokterd -om wat voor reden dan ook-, en op zich is dat misschien nog niet eens zo'n gek idee.
Op 26-10-2008 2:26:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: Het lichaam is een voertuig voor de ziel/geest.
Zolang als ik leef zal ik er goed voor zorgen, maar na mijn dood mogen ze mijn lichaam, desnoods in een stoffen zak, de oven inschuiven. Het is allemaal al duur genoeg en dan spaar ik tenminste nog een boom uit die anders opgeofferd wordt voor mijn lijk.
Doneren? Nooit! Ik wil een volgende niet met dingen opzadelen waar ik 'verslaafd' aan was. Kijk naar die duitse vrouw die een lever kreeg en opeens bier ging drinken terwijl ze daarvoor nooit bier had gelust. Andersom hoeft het voor mij ook niet.
De Chinezen weten dat elk orgaan zijn geheugen heeft en dat is niet eens zo'n gek idee.
Alles wat de nabestaanden doen is voor hun eigen gemoedsrust; ik zal er toch niets van merken; met respect voor elke andere overledene.
Op 26-10-2008 6:39:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Geen begrafenis/crematie niets, mijn lichaam gaat naar de wetenschap.
Carpe diem homo universalis
Op 26-10-2008 8:32:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation:
Lanoe:

Geen begrafenis/crematie niets, mijn lichaam gaat naar de wetenschap.Gaan ze daar wel uberhaupt iets mee kunnen doen?
Sorry, kon het niet laten.
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 26-10-2008 8:38:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Tegen de tijd dat ik dood ga is cremeren verboden wegens teveel co2 uitstoot en begraven mogen ze mij niet omdat ik chemisch afval ben.
Ik zal wel ergens eindigen op een illegale bootreis naar ivoorkust of andere chemo dump.
Stroom moet vloeien.
Op 26-10-2008 10:35:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Invasion: Bij mij krijgen ze een lopend buffet inplaats van cake. En ze krijgen drank naar keuze. Daarna gaan ze maar naar een kroeg om lekker door te zakken. (Moet toch kunnen in deze tijd? De rekening betaal ik toch zelf hah).
Op 26-10-2008 0:25:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Fik2000: Doe mij maar vriesdrogen, terug naar de natuur,
lijkt me wel een propere oplossing :-)
Op 26-10-2008 13:03:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Radiation:

Lanoe:

Geen begrafenis/crematie niets, mijn lichaam gaat naar de wetenschap.Gaan ze daar wel uberhaupt iets mee kunnen doen?
Sorry, kon het niet laten.

United as one. Divided by zero.
Op 26-10-2008 13:08:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
riek: ilegaal op het topje
van een besneeuwde berg
wachten op de laatste ondergang

ik zal alleen op tijd naar boven moeten willen gaan
Op 26-10-2008 14:00:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tigron:
Ik heb eens ergens gelezen dat er in frankrijk 'n bedrijf is,
die de as onder zeer hoge druk omvormt tot 'n soort
edelsteen zoals dat gebeurt bij industriediamanten
Naar verluidt heeft dit kristal altijd 'n blauwe kleur
Daarna is er de mogelijkheid om dit kristal te plaatsen,
in 'n ring of hanger etc.
Ik heb helaas geen info over dit bedrijf, mogelijk dat
iemand hierover meer kan vertellen.
Dit idee spreekt mij wel aan, meer als 'n urn op de kast.
Op 26-10-2008 14:19:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Op mijn begrafenis mag iedereen dragen wat hij/zij wil; drinken wat hij/zij wil en ik (lees: nabestaanden) zorg(en) voor een lekkere hap.
Koffie en cake vind ik zo afgezaagd. En er moet mooie muziek bij, natuurlijk!
Op 26-10-2008 15:09:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:
BeyondPerceptio:

Op mijn begrafenis mag iedereen dragen wat hij/zij wil; drinken wat hij/zij wil en ik (lees: nabestaanden) zorg(en) voor een lekkere hap.
Koffie en cake vind ik zo afgezaagd. En er moet mooie muziek bij, natuurlijk!


Ja zoiets bijvoorbeeld..
Ik ben een keer geweest bij een uitvaart van een motorfanaat en een stevige drinker/kroegganger. Tijdens de dienst werd ook zijn favoriete muziek (stevige rock)afgespeeld, compleet met rookpluimen, net als bij een live concert. Bij het uitvaartcentrum had dat nogal wat voeten in de aarde...

Het was heel indrukwekkend, net als de hele stoet van motorrijders, voornamelijk Harley rijders. Na de dienst zijn ze met een kleine groep naar zijn favoriete kroeg gegaan, die hadden ze afgehuurd, en geheel in zijn stijl hebben ze hem herdacht, met veel drank...

Ongebruikelijk, maar heel mooi, vond ik zelf. Een mooi afscheid.
Op 26-10-2008 15:45:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:
lemetje:
Doneren? Nooit! Ik wil een volgende niet met dingen opzadelen waar ik 'verslaafd' aan was. Kijk naar die duitse vrouw die een lever kreeg en opeens bier ging drinken terwijl ze daarvoor nooit bier had gelust. Andersom hoeft het voor mij ook niet.
De Chinezen weten dat elk orgaan zijn geheugen heeft en dat is niet eens zo'n gek idee.


Sinds, uit ervaringen en verhalen, blijkt dat organen een soort geheugen hebben met eigenschappen van de orgaangever, ben ik ook gaan twijfelen aan orgaandonatie. Met name over mijn eigen keuze daarin: ik was altijd voorstander.

Aan de andere kant is het natuurlijk wel mooi dat je op die manier ook na het sterven van je fysiek lichaam nog iets voor een ander kan betekenen, en kunt zorgen voor een levensverlenging van een ander.
Op 26-10-2008 15:59:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Ik ben donor. En hoewel ik ruim 20 jaar stevig gerookt heb (nu 3 jaar gestopt), en wel van een biertje hou (alleen 's weekends en dan niet meer dan 3 á 4 flesjes) hoeft niemand zich zorgen te maken. Ik heb een redelijk tekentalent (ontwerpen van geboortekaartjes, tattoos, t- shirts, kalenders) en verder heb ik geen behoefte lampekappen van mensenhuid te maken.

Daarbij vind ik het inderdaad een mooi idee dat een ander nog profijt kan hebben van mijn orga(a)n(en).
Op 26-10-2008 19:22:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Ik wil graag na mijn dood in een capsule naar de zon geschoten worden, ik wil absoluut niet dat een ander mens met mijn organen rond gaat lopen daar ik een gruwelijke hekel heb aan hoe mensen tegenwoordig met hun lichaam omgaan.
Op 26-10-2008 19:36:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
3.14po:

Radiation:

Lanoe:

Geen begrafenis/crematie niets, mijn lichaam gaat naar de wetenschap.Gaan ze daar wel uberhaupt iets mee kunnen doen?
Sorry, kon het niet laten.
Niet mijn probleem en als bijkomend voordeel is er geen begrafenis of crematie, dus mensen lopen iig niet achter mijn dode lijk aan te snotteren.
Kunnen hun tijd vast wel beter gebruiken.
Ik dan iig wel
(bericht gewijzigd op 27-10-2008 8:13:40)
Carpe diem homo universalis
Op 27-10-2008 8:13:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: Wee degene die mijn lever krijgt....

Maar, alle gekheid, ik heb jaren bij de brandweer gezeten en weet dus dat een lijk, wat nogal gehavend uit een aanrijding of fatale duikvlucht komt, onmiddelijk wordt verorberd door onze vrienden de dieren. Je moet er echt snel bij zijn! Vogels vliegen met vingers weg, vossen knabbelen aan losse delen, muizen en ratten zijn er als de kippen bij. Zwaar ongeval? U komt deels in de magen van snelle carnivoortjes terecht!
Op 27-10-2008 22:43:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vlinder: Leuk artikel hoor wat een mogelijkheden zijn er toch.......
vooral tegenwoordig.
Mijn Opa was naast koster van de kerk ook timmerman
en maakte o.a ook lijkkisten.
Heb hem veel geholpen. Ook veel met hem over de dood
gesproken. Ik vertelde hem eens iedereen doet dus precies hetzelfde
en dan kom je in zo'n kistje te liggen, als het mijn tijd is en ik heb de mogelijkheid doe ik het anders. Ach ik ben gewoon een vlinder, hou niet van sleur, vliegen doe je met vleugels en die heb ik.
Gewoon iets hoger vliegen zou al uitstel kunnen geven toch......
is de lucht wat schoner, hoop ik, is er natuurlijk geen vlinderstruikje, ja, wat kom ik dan uiteindelijk tegen.... ik hou van verrassingen.......
Er zijn drie rijken; Dieren-planten en mineralenrijk........

Wens jullie allen een zonnige dag.
Op 28-10-2008 1:17:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Cremeren kost te veel energie en levert een hoop stankoverlast. Ik zie er wel wat in om als voedsel voor dieren te dienen, wordt ik na mijn dood nog een keertje lekker gevonden, mooi toch;-?
'Don't forget rule number 6'
Op 28-10-2008 5:31:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Touchwood: six feet under a beautiful tree. :-D
Salmay... Dalmay... Adonay.................................... Nothing works!!!
Op 28-10-2008 7:53:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Naar de haaien, ook nuttig;-)
'Don't forget rule number 6'
Op 28-10-2008 18:35:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden