In 1922 vroeg het Scientific American Magazine aan Houdini om zich aan te sluiten bij het 'psychic committee' om de aanpak van de mediums mee te helpen onderzoeken. Het tijdschrift bood een contante geldprijs van 2.500 dollar aan om het even welk medium dat een bovennatuurlijke vertoning tot volle tevredenheid van de commissie kon uitvoeren.

Één van de beroemdste mediums om de uitdaging aan te nemen was de mooie jongedame Mina Crandon, die beroemd geworden was onder de naam 'Margery, the Boston Medium'. Maar ook zij faalde onder het scherpe oog van Houdini, die haar erop betrapte dat ze de levitatie van de tafel uitvoerde met haar hoofd en de bel liet rinkelen met haar voet. Nadien bood Houdini Crandon 5.000 dollar aan als zij om het even welk bovennatuurlijk fenomeen op een podium in haar geboortestad Boston kon bewerkstelligen. Crandon ging niet in op het voorstel.

Natuurlijk was Houdini niet graag gezien onder de mediums, hij was een bedreiging voor hun levensonderhoud. Zijn kruisvaart maakte hem ook tot vijand van Arthur Conan Doyle, de gerespecteerde auteur van de Sherlock Holmes romans. Doyle was een toegewijde gelovige, een verdediger van het spiritisme en een verdediger van Crandon. Nadat Houdini en het Amerikaans wetenschappelijke 'psychic committee' Crandon aan de kaak stelden, bekritiseerde Doyle in een artikel voor de Boston Herald de commissie. Houdini op zijn beurt dreigde om Doyle te vervolgen voor zijn 'hutsepot aan ruwe opmerkingen'.

Jaarlijkse seance

Sinds de nacht van Halloween in 1936, toen Bess Houdini het licht bij het portret van haar echtgenoot doofde, zijn in vele delen van het hele land de seances om de overleden goochelaar te contacteren, zowel officieel als onofficieel, verder gegaan. Het is onmogelijk om met zekerheid vast te stellen of er op deze jaarlijkse seances met Houdini al dan niet contact geweest is, omdat het geheime gecodeerde bericht dat Houdini samen met zijn vrouw bedacht in 1936 door Bess zelf is onthuld.

Houdini (magictricks.com): "Het geheime bericht was gebaseerd op zowel sentimentaliteit als een oude vaudeville 'gedachtelezen routine'. De boodschap was: 'Rosabelle - answer - tell - pray, answer - look - tell - answer, answer - tell'. De trouwring van Bess had de inscriptie 'Rosabelle', de naam van een lied dat zij zong in haar act toen we elkaar de eerste maal ontmoeten. De andere woorden corresponderen met een geheime spellingscode die gebruikt wordt om informatie tussen een goochelaar en zijn medewerker tijdens een mentalisme-act uit te wisselen. Elk woord of woordpaar komt overeen met een letter. Het woord 'answer' komt bijvoorbeeld overeen met de letter 'b', 'answer, answer' met de letter 'v'. Op die manier kon de geheime boodschap gespeld worden als 'b-e-l-i-e-v-e'. "

In 1929 beweerde Arthur Ford, een zeer jong medium, dat hij de geheime boodschap van Houdini met succes had ontvangen. Na onderzoek ontdekte men dat de bewering van Ford een hoax was. Bess zou naar het schijnt per ongeluk de geheime boodschap aan een paar verslaggevers hebben onthuld.

Hoewel Bess zelf de seances had opgegeven vroeg ze de magiër Walter B. Gibson om de 31 oktober traditie verder te zetten. Over een periode van vele jaren verzorgde Gibson, samen met verschillende andere goochelaars, de jaarlijkse 'officiële' seances in het Magic Town House in New York City. Over het hele land voerden lokale spirituele mediums gedurende vele jaren ontelbare andere 'onofficiële' Houdini seances. Geen enkele seance kon een definitief bewijs voorleggen van een 'hallo' van Houdini.

Vandaag, 31 oktober 2008, wordt de officiële Houdini seance gedurende de ganse dag voltrokken in het Houdini Museum in Scranton, Pennsylvania. Ook dit jaar verhuist de seance naar cyberspace waarbij de verantwoordelijken iedereen op het Internet vragen om in de loop van de 24 uur durende seance een plaatsje in hun geest vrij te houden voor de grote verwezenlijkingen van Houdini. Believe!

Hier vindt u meer informatie over de Houdini Seance.
Voor de (live) Houdini Seance zelf (met video) moet u waarschijnlijk hier zijn.

Het Houdini spook

Sommige mensen die de plaats bezochten waar Houdini's huis ooit heeft gestaan zeggen dat de beroemde goochelaar op deze plek wel eens voor spook speelt. Hoewel zijn herenhuis op de Laurel Canion in 1959 door een brand vernietigd werd zijn er mensen die beweren Houdini in een grot of op de verkoolde trap te hebben gezien.

vlinder: AHA, HEEEEEEEEL MOOI ARTIKEL.
DEEL 2 MAAKT DEEL I COMPLEET.
Gisteren een vraag aan iemand gesteld en zie hier het antwoord.
...............................................
Vraag mij nu af, is dit ook de periode dat het glaasje draaienspel is begonnen? Dat zoek ik even op. Zwarte magie - Witte magie.
Op 03-11-2008 10:47:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden