Eind maart 2oo6 speelde zich in Nepal een opmerkelijk gebeuren af. In een ziekenhuis werd een misvormde baby geboren. Het wezen leefde maar een half uur, waarna het de straat op werd gesleurd om half-bebloed in een waskuip aan de nieuwsgierige omstanders te worden getoond. Rechts zie je daar een foto van.

Eerst dachten we aan een hoax. Het ziet er een beetje uit als een pop, een kruising tussen een pad en een mens. Of misschien wel zoals Jabba The Hutt van Star Wars. Maar bij enig nazoeken lijkt het toch een echte apart-misvormde baby te zijn. Het is een haast onvoorstelbare situatie, beschouwd vanuit hoe ons werelddeel omgaat met gehandicapte of misvormde babies.

De ziekte waaraan de knul heeft geleden is bekend: anencephalie. Via deze link zie je een ander slachtoffer. We plaatsen geen afbeelding omdat het niet bepaald een prettig zicht is.

Via een website vonden we een duidelijke omschrijving van de ziekte: 'Anencephalie is een neuraal-buisdefect dat ontstaat in de eerste 26- 28 dagen van de zwangerschap. Gedurende de eerste 26 dagen ondergaat het embryo in snelle tijd veel ontwikkelingen. Een van deze ontwikkelingen is het vormen en sluiten van de centrale zenuwbuis, die zich uiteindelijk zal ontwikkelen in de hersenen en het ruggenmerg. In zeer zeldzame gevallen (ongeveer 1 op de 1000 zwangerschappen) sluit het bovenste gedeelte van de neurale buis zich niet goed wat resulteert in anencephalie.'

Is dat een reden om het kind op straat te sleuren en er een freak-show van te maken? Bij ons niet, maar cultuurverschillen zijn niet voor niets verschillen...

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden