Toen de Spaanse conquistadores voet aan Mexicaanse wal zetten werd de teerling definitief geworpen. Goud werd gestolen, Maya's en Azteken geknecht en de geïntroduceerde westerse 'beschaving' maakte de ellende compleet. Maar de komst van de conquistadores betekende niet alleen voor de lokale bevolking een vreselijk keerpunt, ook het 'Mexicaanse watermonster' moest een prijs betalen. Een prijs die tot op de dag van vandaag haar tol eist onder de inmiddels bedreigde 'watermonstertjes' of axolotls (spreek uit AcK-suh-LAH-tuhl.)

axolotl

(Axolotl, een leuk en interessant diertje. Let op de uitwendige kieuwen)

Met de benamingen 'Mexicaanse wandelvis', 'Ambystoma mexicanum' of gewoon axolotl bedoelt men één en hetzelfde diertje. Het is een salamander die tot wel 30 centimeter groot kan worden. Het bijzondere aan de axolotl is dat het gros nooit helemaal tot wasdom komt waardoor het de karakteristieke uitwendige kieuwen behoudt en het water nooit verlaat. Slechts in enkele gevallen volgroeit het wel en verliest het de kieuwen om als een echte amfibie ook op het land te gaan leven.

Oorspronkelijk bewoonden deze opmerkelijke diertjes slechts twee meren, te weten die van Xochimilco en Chalco (waar Mexico City nu te vinden is). Met de komst van de Spanjaarden namen de ooit zo talrijke axolotlpopulaties af omdat men behoefte had aan water. Over tijd werd het meer Chalco drooggelegd en ook de ooit uitbundige wateren van Xochimilco werden tot slechts een paar plasjes opgeslokt. Tot overmaat van ramp begon Mexico stad ook nog eens haar vuile water in de restanten van het meer Xochimilco te dumpen.

Het inkrimpen van de natuurlijk habitat en vervuiling kostte veel axolotls het leven. De overlevende exemplaren zagen zich geconfronteerd met nog meer bedreigingen. In een mislukte poging om Afrikaanse tilapia viskwekerijen op te zetten haalde men twintig jaar geleden deze exoten naar Mexico. De viskwekerijen werden geen succes maar de nieuwkomers gedijden wel en vraten de eitjes van de axoltols op. Ook de geïmporteerde Aziatische graskarper (oorspronkelijk net zo als bij ons bedoelt om de wateren vrij van planten te houden) deden de oorspronkelijk habitat van de bijzondere salamanders geen goed.

Ooit zwommen er miljoenen axolotls vrolijk rond in beide meren en vormden het een onderdeel van het lokale dieet. In 1998 trof men nog gemiddeld 1.500 exemplaren aan per vierkante mijl aan en in 2008 telde bioloog Luis Zambrano, verbonden aan de Autonomous University of Mexico, nog slechts 25 exemplaren per vierkante mijl. Tijd om aan de bel te trekken en de axolotls op de lijst van beschermde diersoorten te zetten.

Buiten de voor de hand liggende redenen om de axolotl te beschermen is er nog een culturele reden. De axolotl is eigenlijk een godheid. Volgens de oude Azteekse legende was Xolotl de god van de dood, bliksem en monstruositeiten. De godheid is te herkennen aan zijn typerende hondenkop. Xolotl stond er ook om bekend de doden naar het hiernamaals te begeleiden en was de tweelingbroer van de beroemde Quetzalcoatl. Enfin, ergens in de oudheid had, volgens overleveringen, Xolotl redenen om aan te nemen dat de andere goden hem liever dood zagen dan levend en dus veranderde hij in een axolotl en zocht zijn toevlucht tot de beide meren in Mexico.

Xolotl
(Xolotl vermomde zich als een axolotl.)

Gelukkig voor de axolotl en voor ons leven er ontelbare axolotls in gevangenschap bij universiteiten en liefhebbers. Het is een soort die relatief eenvoudig te houden en te kweken is. Men denkt er nu over om een beroep te doen op de houders van axolotl om beschermde delen van Xochimilco te herbevolken. Ook in Nederland zijn er nogal wat liefhebbers die de beminnenlijke axolotls tot hun huisdier hebben gemaakt. Kijk bijvoorbeeld hier naar de tien redenen om een axolotl als huisdier te nemen.

koen
( Koen met zijn nieuwe axolotls )

Misschien vraagt u zich af waarom ik u dit allemaal vertel? Wel het zit zo. Een paar weken geleden kwam onze Koen Insectenkampioen een kweker van axolotls tegen.... Do I need to say more?

Ivoryke^: M'n meisje van drie heeft vol verwondering zitten kijken!
Moeten is een keuze...
Op 09-11-2008 11:11:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat: Lachen terwijl je soort uitsterft, zeker ook antidepressiva in die meren net als het Groninger drinkwater?

http://www.grenswetenschap.nl/nieuws.asp?n=1133

"We're all mad here."
Op 09-11-2008 11:29:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: normaal gesproken ben ik positief over koen maar dit vind ik toch weer een staaltje klootzakkerij. Die dieren horen niet gekweekt te worden zodat mensen er zich goed van kunnen voelen. Het zijn verdomme levende wezens.
Op 09-11-2008 11:49:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Het zijn inderdaad levende wezens die in vrijheid behoren te leven. Maar als je hebt opgelet worden deze dieren met uitsterven bedreigt . Dankzij iemand zoals Koen krijgt het diertje toch nog een overlevings kans,zodat ze later misschien weer in vrijheid kunnen leven.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 09-11-2008 0:23:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
eoi:

normaal gesproken ben ik positief over koen maar dit vind ik toch weer een staaltje klootzakkerij. Die dieren horen niet gekweekt te worden zodat mensen er zich goed van kunnen voelen. Het zijn verdomme levende wezens.


Koen, waar kan ik die beestjes kopen? Ik heb opeens goesting om ook deze dieren te gaan houden.
Op 09-11-2008 0:30:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Ganzfeld:

eoi:

normaal gesproken ben ik positief over koen maar dit vind ik toch weer een staaltje klootzakkerij. Die dieren horen niet gekweekt te worden zodat mensen er zich goed van kunnen voelen. Het zijn verdomme levende wezens.


Koen, waar kan ik die beestjes kopen? Ik heb opeens goesting om ook deze dieren te gaan houden.

Whehehehe
United as one. Divided by zero.
Op 09-11-2008 13:13:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Wat mensen vergeten is dat tamme dieren sowieso geen kans hebben om in het wild te overleven dus dat argument houd geen stand.
Het probleem moet juist bij de reden aangepakt worden, wat nu gebeurd is gewoon dat er een markt wordt gecreeerd voor mensen die denken dat ze dierenliefdadig zijn met als resultaat het tegenovergestelde.

Maar het is zo makkelijk om dat soort dingen niet in ogenschouw te nemen he.
Op 09-11-2008 19:08:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: "Wat mensen vergeten is dat tamme dieren sowieso geen kans hebben om in het wild te overleven dus dat argument houd geen stand."

Raar, want ik heb het al met wolven en waarschijnlijk nog wel meer dieren gezien (ngc en discovery).
Ik denk dat het in het begin natuurlijk niet meteen vlekkeloos zal verlopen, maar dat was bij die wolven ook, maar naarmate men ervaring opdoet kan men dat bijstellen.
Ik vind het een goed initiatief, maar denk ook wel dat we het in de toekomst andersom zouden moeten doen.
Als er een markt is, pak dan een paar originele, daar kweek je een flinke lading nieuwe mee en de originele worden teruggeplaatst en dan ga je verder met je kweek (ook hier zal het in het begin bijgesteld moeten worden).
Had men dit bv met de vissen gedaan die wij eten zoals we al met sommige vissen doen dan was er nu ook niets mis met het peil van de vissen in de zee.
Maar tis maar een idee van mij en ik ben geen bioloog (gorewitz, help!! ).

(bericht gewijzigd op 9-11-2008 19:19:20)
Carpe diem homo universalis
Op 09-11-2008 19:17:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
eoi:

Wat mensen vergeten is dat tamme dieren sowieso geen kans hebben om in het wild te overleven dus dat argument houd geen stand.


ooit wel eens een amfibie tam gezien? Amfibieén hebben een kort geheugen van max een paar dagen. (en dat is dan alleen als je ze leert uit de hand te laten eten.. verder komen ze niet.) Daarom ziet men geen kikkers en salemanders in circussen.. ze wensen niet tam te worden.

Door kweek blijft het levende DNA in stand, nakweek is een vorm van behouden. Als je zegt who give's a f"&ck dan heb je gelijk en is houden van dieren omwille van instandhouding zinloos.

Persoonlijk ben ik voor het behouden van alle soortenrijkdom, flora zowel als fauna. En als dat dan in bakjes moet.. jammer dan... gezien het artikel is hun natuurlijke habbitat geen optie momenteel.

Maar wees gerust in een ideale wereld waar alles ongestoord kan leven geef OOK IK je gelijk. Maar helaas is de werkelijk anders.

(bericht gewijzigd op 9-11-2008 20:20:10)
Op 09-11-2008 20:19:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden