In de eerste 4 deeltjes heb ik u rondgeleid door de wereld van aparte apen, slimme papegaaien, olijke olifanten en een hoop andere dieren die onze mooie planeet rijk is. In deeltje 5 gaan we even onder water om naar enkele kronkels in de oceanen te scuba diven.


de blaaskaakvis

Allereerst, vissen zijn niet dom. Althans zeker niet zo dom als we geneigd zijn te denken. Het stereotype van de goudvis met een geheugen van drie seconden klopt niet. Veel vissoorten zijn even intelligent als ratten of muizen, misschien zelfs wel slimmer, en vertonen sociaal gedrag.

Soms is het behoorlijk zoeken naar leuke wateractie. Vooral bij hamerhaaien kan het een saaie boel zijn, want die lijken niet aan sex te doen. De Britse omroep BBC berichtte dat hamerhaaivrouwtjes in staat zijn een onbevrucht eitje te laten ontwikkelen tot een embryo. Pas een jaar geleden bevestigde DNA-onderzoek dit vermoeden. Ook de zwartpunthaai kan zich zonder mannetje voortplanten. Mogelijk zijn er dus nog meer haaiensoorten die nooit van kieuw gaan.

High

Zo'n seksloos bestaan, dat is niet niks. Minstens één haai, een stierhaai in Irak weliswaar, staat erom bekend zelfmoord gepleegd te hebben. Dat er in de onderwaterwereld van het Midden-Oosten reden is om depressief te zijn bewijzen de meer dan 150 dolfijnen die er in Iran een einde aan maakten.

Naast collectief zelfmoord plegen werken dolfijnen wel vaker samen. Japanse wetenschappers hebben in september 2008 voor het eerst gefilmd hoe dolfijnen een gewonde soortgenoot helpen. Het dier was gewond aan een vin en werd door andere dolfijnen drijvende gehouden. Een filmpje daarvan vindt u hier.
Gerelateerd aan deze publicatie:
Sonlives: Voor iedere dierenliefhebber is er de film; Animals are beautifull people.

Een aanrader voor iedereen!!

Op 09-11-2008 10:45:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
Sonlives:

Voor iedere dierenliefhebber is er de film; Animals are beautifull people.

Een aanrader voor iedereen!!Een aanrader voor iedereen?
Er staat niet voor niets een olifant op het etiket...


-edit- smaakt trouwens een beetje als Bailey's...
(bericht gewijzigd op 9-11-2008 11:39:22)
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 09-11-2008 11:35:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: En mensen verklaarden me al voor gek dat ik kwaad was op zeevissers die er voor hun geld zitten, snapt u het?

Zelfde geld voor honden in laten slapen omdat ze niet 'gehoorzaam genoeg' waren. En dat noemt zichzelf dan dierenpolitie, moordenaars zijn het. (bron; animal planet)
Op 09-11-2008 11:47:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Invasion:Op 23-01-2009 20:44:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden