Wat een zege voor de mensheid had kunnen zijn werd gekaapt door commercie, ideologie en nepotisme en is nu een bron van ergernis waar we een vreemde haat-liefde-verhouding mee hebben. Ik doel op het circus dat we allemaal kennen als televisie. Op het gebied van televisie is bijna iedereen een ervaringsdeskundige en als we de geluiden in bus, kroeg of op de werkvloer mogen geloven deugt van wat via het beeldscherm ons netvlies binnendringt maar zelden iets. Toch kijken veel mensen iedere keer weer naar complete nietszeggendheid of krijgen we onze eigen mening keurig door een kleine harde kern van talking heads voorgeschoteld. Van een open venster op de wereld is nagenoeg geen sprake.

frank barkel
(TV kan zo mooi zijn volgens Bert)

Het had zo mooi kunnen zijn, een medium waarin beeld en geluid, informatie en vermaak de toekijkende mens tot heil zou dienen. Maar het is anders gelopen: programmamakers maken doorgaans geen interessante programma's maar iets wat de meeste kijkers oplevert. Men moet dus constant concessies doen en doet daarmee dus afbreuk aan het eindproduct. Aan de kant van het publieke bestel regeert de 'politieke correctheid' en bij de commerciële zenders gaat het alleen om kijkcijfers. In beide gevallen levert het een blokkade op voor wat het medium had moeten zijn; 'een open venster op de wereld'.

Net als de corrupte adel van weleer heerst er in omroepland inteelt en nepotisme. Hele families domineren het scherm. John de Mol (ooit getrouwd met Willeke Alberti), zus Linda de Mol en zoon Johnny de Mol zijn daar een mooi voorbeeld van. En omdat John de Mol toevallig ook de oom van Kimberly van de Berkt is zal het u niet verbazen dat Kimberly bij de radio werkt. Een ander voorbeeld is coryfee Piet Römer, die u vast wel kent als inspecteur Baantjer. Römers broer en (klein)kinderen zijn bijna allemaal werkzaam in de toneel- en televisiewereld. Kleinzoon Thijs Römer (Kapitein Rob) is op zijn beurt weer getrouwd met Katja Schuurman (GTST). Toevallig is de jongere zus van Katja, Birgit, ook actrice en zangeres. En zo gaat het maar door. De dochter van Frits Barend (die van Barend en van Dorp), Barbara Barend is tegenwoordig ook al niet meer van het scherm af te branden. Misschien kreeg Frits Barend wel een duwtje in de rug omdat hij de achterneef van de legendarische Sonja Barend is.

Het is duidelijk dat het in omroepland vooral gaat om familiebanden en wie je kent in plaats van wat je kunt. Natuurlijk zal deze observatie gewraakt worden door de BN'ers die allemaal roepen dat hun kroost en aanverwanten 'zo ont-zet-tend veel talent' hebben. Als dat zo zou zijn dan beweren ze feitelijk dat talent erfelijk is.

Is talent erfelijk?

De familieleden of (klein)kinderen van bijvoorbeeld Bach, Beethoven of voor mijn part Michelangelo is het nooit gelukt om het werk van hun beroemde familieleden te evenaren. Jordi Cruijf, zoon van voetballegende Johan Cruijf, leek even het talent van zijn vader te hebben, maar zijn ster rees uiteindelijk niet en hij raakte in de vergetelheid. Als het om echt presteren gaat blijkt talent doorgaans niet erfelijk.

Je kop op TV krijgen heeft in de regel dan ook niets met talent te maken. Iedereen die een beetje kan lachen en kleppen en de juiste familieleden in het wereldje heeft kan een ster worden. Kijk bijvoorbeeld naar Natasja Froger (vrouw van René Froger) die nu bij SBS 6 niemendalletjes mag presenteren. Een ander voorbeeld van nepotisme vinden we terug in de familie van wijlen André Hazes. Hazes kreeg de wind mee door Johnny Kraaijkamp sr. en Willy Alberti waarna zijn ster rees. Na zijn dood wist zijn vrouw Rachel de media aandacht vast te houden en om te buigen naar haar 'o zo talentvolle' kinderen Roxeanne Hazes en André Hazes jr. Twee koppen die in toenemende mate het scherm vullen.

De publieke omroep is uiteindelijk niet zo publiek als men zou denken en de slogan van de TROS 'de grootste familie van Nederland' krijgt opeens een heel andere betekenis. Toch schijnen er maar weinig mensen te zijn die zich storen aan deze vorm van inteelt. En dat is op zich vreemd. De geschiedenis leert ons dat het niet handig is om de macht bij een bepaalde elite te leggen. Door kritiekloos omroepbijdrages af te staan of de reclames voor lief te nemen houden we de nieuwe adel in stand. Hun tentakels zijn inmiddels zo ver uitgestrekt dat schoon schip maken ondoenlijk is. Zij bedenken wat we zien, wie we zien en wanneer we ze zien en vaak ook nog wat ze ons vertellen en op welke wijze. Dat geeft te denken.

Zou het niet fijn zijn om gewoon voor de afwisseling nieuwe frisse mensen in beeld te krijgen die geen bindingen hebben en gewoon hun creatieve kunsten kunnen tonen? Stuur eens een mailtje naar uw favoriete omroep en stel het eens voor. Wij van Grenswetenschap, absoluut geen familie van, houden ons aanbevolen.

KC: Goed stuk, al is er waarschijnlijk een groot tegenoffensief van de familie aanstaande.
Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 13-11-2008 0:45:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Mooi stuk

Weet je wie ik trouwens een ontzettende paardenpiemel vind?
Die Rik Brandsteder, zoon van.

Als ik zo'n irritant figuur in de discotheek tegen zou komen en hij doet dan net zo vervelend als op de tv, zou die zo een paar hoeken van mij te pakken hebben gekregen en heeft tie net zo'n scheve bek als de o zo grappige André van Duin waar ik niet echt om kan lachen.

Gelukkig is er hoop:
Er bestaan altijd nog videorecorders, dvd-spelers en blue-ray spelers, kun je een film of iets anders wat leuk is naar eigen keuze bekijken.
Is dat nog niet genoeg is alle hoop nog niet verloren, mijn hd camcorder schiet hele mooie beelden, kijken we daar toch naar en nog in hd kwaliteit ook
(bericht gewijzigd op 13-11-2008 1:01:07)
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 13-11-2008 0:53:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: De Adel van de Entertainment... wat voor soort bloed zouden zij door de aderen hebben stromen?
Op 13-11-2008 7:57:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sonlives: Gewoon de tv bij de vuilnis... dan hoef je je er ook niet druk om te maken..
Op 13-11-2008 8:27:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Kijk hoofdzakelijk docs en reportages en dat is dan meestal op de niet commerciele zenders , de engelse versie van al jazeera vind ik ook mooi om naar te kijken (de arabische versta ik niets van).
Ultimate survival op discovery is toch wel een favo van me.

http://video.google.nl/videosearch?q=Ultimate+survival&emb=0&aq=-1&oq=#q=Ultimate%20survival&emb=0&aq=-1&oq=&start=20

Ik denk dat het hetzelfde is als internet en dat de keuze bij jou ligt.

(bericht gewijzigd op 13-11-2008 8:54:16)
Carpe diem homo universalis
Op 13-11-2008 8:52:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
KC: Ik kijk alleen on-demand naar het al-zuigend-oog.

Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 13-11-2008 11:04:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: Leuk stuk dat mij wel aansprak. Eigenlijk kijk ik om die rede nog maar weinig tv, eigenlijk alleen het nieuws bekijk ik nog één maal daags. Verder is alles alleen op het grote publiek afgestemd en die smaak heb ik dus niet. Als ik wel eens kijk is het Discovery of NGC maar ook daar herhaling na herhaling, dus ook dat boeit me niet echt.
En wat voor de televisie geldt, geldt dus ook voor de radio. Alleen maar gemaakt voor de smaak van het grote publiek. Dus voor mij geen Sky(slime)radio, 53(lachuh!)8, soms alleen Arrow Classic Rock en Radio 2, maar ook dat verveelt me als voor de 80ste keer per dag Duffy, Amy Winehouse en Amy Mc Donald voorbijkomen. Ik draai wel m'n eigen smaak want wie hoort nou Porcupine Tree, Sundial, Nick Drake of de Screaming Trees op de radio. Niemand toch?

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 13-11-2008 11:31:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Rowynn: Gelukkig heb ik geen TV.
Op 13-11-2008 0:08:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Onze TV is een afspiegeling van d samenleving.
In de politiek en bankiers wereld bijvoorbeeld komen we de zelfde vriendjes politiek tegen.
En dat geldt denk ik overal waar geld en mensen elkaar tegen komen.
Stroom moet vloeien.
Op 13-11-2008 0:19:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: BNN maakt nog redelijk onafhankelijk programma's maar uiteraard wordt er bij deze omroep ook gekeken naar de kijkcijfers..... onder jongeren.

Maar BNN is gelukkig niet erg geneigd een knieval voor kijkcijfers te maken als dat ten koste van hun filosofie zou gaan... denk ik.
Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 13-11-2008 15:06:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lotus: ik vind die paul de leeuw zo'n domme *&@!. denkt dat ' ie grappig is ¬¬ maar BNN is wel leuk + discovery en national giographic ( hoe je dat ook schrijft)
Ita est :)
Op 13-11-2008 15:18:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
adenis: Ik maak me niet zo druk hierover. maar de tv-branche is niet de enige.

Hoe zit het met de akkerbouwers? de slagers? de bakkers? horeca ondernemers? De zaak wordt vaak ook overgedragen van vader op zoon. Of de zoon is de concurrent van vaders in dezelfde stad of dorp.

Ga je hier nu ook een artikel overschrijven?
(bericht gewijzigd op 13-11-2008 15:22:52)
Op 13-11-2008 15:19:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Whyme: wat adenis hierboven zegt is natuurlijk waar, alleen het feit dat de media 'iets' meer macht heeft dan de gemiddelde bakker is eigenlijk een probleem als de inteelt blijft.

Er is echter een redding voor het medium televisie: Digitale televisie! meer dan 100 zenders
pluk de nacht, slapen kan altijd nog.
Op 13-11-2008 15:28:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
GardAlb: Pfff... Gelukkig heb ik ook al twee jaar geen TV meer!
Ik ben daar nog elke dag blij mee.
Op 13-11-2008 17:07:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Constantia Oomen: 0
(bericht gewijzigd op 13-11-2008 18:38:24)
Zolang er slachthuizen zijn, zullen er oorlogen zijn. Leo Tolstoj
Op 13-11-2008 17:51:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pulmonaria: Wat ben ik toch blij met onze DVD collectie, leuke series kun je nu voor relatief goedkope prijzen bij de winkels halen. waardoor je op je eigentijd je favoriete series kunt kijken zonder reclames.

Heerlijk toch?

Onze tv staat dus ook alleen aan in combinatie met de DVD speler
Op 13-11-2008 18:00:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Constantia Oomen: 0
Zolang er slachthuizen zijn, zullen er oorlogen zijn. Leo Tolstoj
Op 13-11-2008 18:02:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: De RVU (bv http://kvw.rvu.nl/ of deze http://www.klootwijkaanzee.nl/ ) dames en heren .... Samen met de BOS www.buddhistmedia.com/ voor mij de beste zenders...

en natuurlijk de zendtijd voor de politieke partijen...maar dan alleen als de PVV aan bod is 8-0

Op 13-11-2008 18:16:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Ah ik ben dus niet de enige hier die geen TV meer kijkt, en toch ga ik wel een dvb kaartje voor mijn pc regelen.
Ik mis de BBC namelijk met Topgear,Dr Who en andere kwaliteits programma's die je niet via hun site kan kijken zonder omslachtig gedoe met proxy's.
Bovenal en daarvoor driemaal hulde GEEN reclame
Stroom moet vloeien.
Op 13-11-2008 18:47:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: En de Gooise Matras , zij dekte alles toe met een enorme lappendeken....

@Sten;
Goed boek 'Door de Poort'
Op 13-11-2008 19:44:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dilettante Emme:
Sonlives:

Gewoon de tv bij de vuilnis... dan hoef je je er ook niet druk om te maken..


nóg beter: gewoon geen tv kopen. En je ontspanning en informatie op internet zoeken. Ben ik u-ren zoek mee, terwijl 'k me vroeger stierlijk verveelde na een uur tv kijken. Er zijn nog interessante programma's, maar meestal ontiegelijk laat geprogrammeerd. En zonder tv heb je daar ook weinig aan, natuurlijk: of je moet je heil zoeken via torrents en livestreaming.
Op 13-11-2008 23:39:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dilettante Emme:
Ganzfeld:

De RVU (bv http://kvw.rvu.nl/ of deze http://www.klootwijkaanzee.nl/ ) dames en heren .... Samen met de BOS www.buddhistmedia.com/ voor mij de beste zenders...

en natuurlijk de zendtijd voor de politieke partijen...maar dan alleen als de PVV aan bod is 8-0


Belgisch aternatief op de radio: de uitzending door derden, na het nieuws van achten, op Radio 1. Het wekelijkse halfuurtje krijgt misschien gauw het stempel van "saai" in deze alles-moet-fun-en-hapklaar-tijden, maar voor weetgierige tweevoeters dikwijls een interessante bron van informatie.

Dikke aanrader: de zendtijd voor de humanistische omroep op maandagavond. Intervieuws met intellectuelen over socioculturele en wetenschappelijke onderwerpen. Laatst gesprekken over intelligent design en creationisme met Johan Braeckman, die ik "levend" mocht de evolutietheorie van Darwin horen uiteenzetten.
Op 13-11-2008 23:46:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dilettante Emme:
Tetzmol:

Leuk stuk dat mij wel aansprak. Eigenlijk kijk ik om die rede nog maar weinig tv, eigenlijk alleen het nieuws bekijk ik nog één maal daags. Verder is alles alleen op het grote publiek afgestemd en die smaak heb ik dus niet. Als ik wel eens kijk is het Discovery of NGC maar ook daar herhaling na herhaling, dus ook dat boeit me niet echt.
En wat voor de televisie geldt, geldt dus ook voor de radio. Alleen maar gemaakt voor de smaak van het grote publiek. Dus voor mij geen Sky(slime)radio, 53(lachuh!)8, soms alleen Arrow Classic Rock en Radio 2, maar ook dat verveelt me als voor de 80ste keer per dag Duffy, Amy Winehouse en Amy Mc Donald voorbijkomen. Ik draai wel m'n eigen smaak want wie hoort nou Porcupine Tree, Sundial, Nick Drake of de Screaming Trees op de radio. Niemand toch?

Tetzmol.


Gelijk heb je. Geen idee hoe het in Nederland gesteld is, maar in Vlaanderen bvb volgt de nationale radio beaat de Anglo-Amerikaanse wereld. Op die manier krijgen we een eenzijdige muzieksmaak ingelepeld. Mensen houden nu eenmaal van die muziek? Onzin. Je luistert naar wat je in je jeugd meekrijgt. Engelse/Amerikaanse pop IS goed, maar er is MEER, mensen.

Wat weten wij over Frans chanson? Wat zijn goede Spaanse rockers? Wat is er populair in Polen? Hoe klinkt Zweedse zing-zang niet in het eeuwige Engels, maar in hun moerstaal? Wanneer horen we eens sensuele arabische buikdansmuziek? Of wanneer kunnen we eens uit de bol op klezmer? Op dat vlak is het de spreekwoordelijke speld in de hooiberg wat betreft de landelijke radio-uitzendingen.
Je gram moet je nog maar eens halen op internet - persoonlijk heb ik al leuke, verrassende en mooie ontdekkingen gedaan via courante sites als youtube. Maar de radiobonzen blijven ons steeds maar weer dezelfde dingen in de oren spitsen. De verklaring is simpel: commerciële belangen.
Op 14-11-2008 0:02:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian: De beste blog in jaren!

Jammer dat het internet ook aan censuur onderhevig gaat worden. Geniet ervan zolang het nog kan.
Op 14-11-2008 0:12:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Xavier: Je hebt nou ook een programma met Jan Smit en zijn bitch..
Op 14-11-2008 1:47:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Xavier:
Libertarian:

De beste blog in jaren!

Jammer dat het internet ook aan censuur onderhevig gaat worden. Geniet ervan zolang het nog kan.

Dan heb je veel gemist in die jaren Maar dit is zeker een goeie.
Op 14-11-2008 1:48:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Plakband: Inderdaad: de kijkcijfers regeren veelal. En die 'bepalen' voor een groot deel de inhoud. Ik ben zelf werkzaam binnen de tv. En een groot voorstander van publieke omroepen zonder commercials. Of op zijn minst 1 net. Dat moet toch te dragen zijn met al dat belastinggeld?
Gelukkig kan je enorm veel terugkijken via internet: Tegenlicht bv en al die andere documentaire programma's.
Voor een blik op de smaak van het gros van het volk, zie:

http://www.kijkonderzoek.nl/

Klik vervolgens op tab 'kijkcijfers' - dagrapporten - programma's. Krijg je een goed overzicht per zender welk programma wat gescoord heeft.
De cijfers in de rechter kolommen: kdh = kijkdichtheid. madl = marktaandeel in procenten, gelieerd aan het totaal aantal kijkers die hun tv hadden aanstaan. abs = de absolute getallen, dus hoeveel kijkers het gezien hebben.
Daarbij zijn ook nog redelijk gedetailleerde gegevens te zien of opvraagbaar welke leeftijdsgroep wat bekijkt. Boodschappers tussen de 20 en de 50 jaar zijn de belangrijkste doelgroep. Dat zijn meestal degenen die het huishoudgeld beheren, het meest dus vrouwen. En daarop is het gros van onze programma's ook gericht.
ech?
Op 14-11-2008 11:08:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian:
Xavier:

Libertarian:

De beste blog in jaren!

Jammer dat het internet ook aan censuur onderhevig gaat worden. Geniet ervan zolang het nog kan.

Dan heb je veel gemist in die jaren Maar dit is zeker een goeie.


Ik heb deze website dan ook pas een weekje of 3 geleden gevonden ;-)
Op 14-11-2008 15:31:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian:
Mosselman:

Inderdaad: de kijkcijfers regeren veelal. En die 'bepalen' voor een groot deel de inhoud. Ik ben zelf werkzaam binnen de tv. En een groot voorstander van publieke omroepen zonder commercials. Of op zijn minst 1 net. Dat moet toch te dragen zijn met al dat belastinggeld?


Inderdaad! In plaats van gigantische salarissen aan een aantal van de figuren die bij de publieke omroep werken uit te betalen, lijkt het mij interessanter wat alternatieve programma's te gaan uitzenden. Zelfs de British Brainwash Corporation zend nog zo nu en dan eens wat alternatieve wetenschap uit. Maar het allerbelangrijkst naar mijn mening is een grotere groep kritische journalisten op het politieke vlak. Want Zembla staat er behoorlijk alleen voor in journalistenland.
Op 14-11-2008 15:48:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
Tetzmol:
wie hoort nou Porcupine Tree, Sundial, Nick Drake of de Screaming Trees op de radio. Niemand toch?

Probeer 's Last.fm:
http://www.last.fm/listen/artist/Screaming%2BTrees/similarartists
http://www.last.fm/listen/artist/Nick%2BDrake/similarartists
(niet schrikken als Tim Buckley ook voorbij komt, hoor)

(bericht gewijzigd op 14-11-2008 23:12:44)
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 14-11-2008 23:02:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Ok en nu eerlijk, wie zat er gisteren allemaal voor de tv, dominoday te kijken?
Carpe diem homo universalis
Op 15-11-2008 9:53:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
HP:
Lanoe:

Ok en nu eerlijk, wie zat er gisteren allemaal voor de tv, dominoday te kijken?


LOL,.. not me.
Op 15-11-2008 10:58:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
HP: Trouwens een vraagje,...kent hier iemand 1 van de 1245 huishoudens die zo'n kijkmeter thuis hebben?

Ik vind 2800 personen over 1245 huishoudens namelijk maar een erg klein aantal voor zo'n gemêleerde samenleving als in Nederland.
Op 15-11-2008 11:17:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol:
Ja Horus:

Tetzmol:
wie hoort nou Porcupine Tree, Sundial, Nick Drake of de Screaming Trees op de radio. Niemand toch?

Probeer 's Last.fm:
http://www.last.fm/listen/artist/Screaming%2BTrees/similarartists
http://www.last.fm/listen/artist/Nick%2BDrake/similarartists
(niet schrikken als Tim Buckley ook voorbij komt, hoor)


tim Buckley is prima, heb ik ook muziek van.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 15-11-2008 15:35:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden