Kennelijk is de realiteit zoals die zich aan de meesten onder ons ontvouwt niet leuk. Deze stelling laat zich eenvoudig onderbouwen door de historische drang van de mens om op wat voor wijze dan ook aan de alledaagse werkelijkheid te ontsnappen. Er is bijna geen cultuur (oude of moderne) te vinden waarin drugs, in welke vorm dan ook, geen rol speelden. Bier, wijn, paddenstoelen, marihuana, cocaïne en opium zijn enkele van de bekendste stoffen die ons helpen aan de werkelijkheid te ontsnappen. Maar ook koffie, tabak, medicijnen en zelfs kruiden zoals kamille en valeriaan helpen ons om net even anders de realiteit onder ogen te zien. De mens heeft er veel voor over het bewustzijn te beïnvloeden om zo aan de dagelijks sleur te ontsnappen.

yanomami

(Yanomami stamlid blaast Yopo in het neusgat van zijn collega, have a nice trip)

Zelf drugs- en drankvrije mensen kennen verslavingen. Bungeejumpers en parachutespringers doen het voor de adrenalinekick en hardlopers en andere duursporters raken verslaafd aan een lichaamseigen variant van morfine die we kennen als endorfine. Maar ook mensen die geen extreme sporten beoefenen of substanties tot zich nemen kunnen verslaafd zijn.

Zo zijn er nogal wat mensen verslaafd aan hun emoties. Mensen die bijvoorbeeld ooit eens iets vervelends hebben meegemaakt zoals een scheiding of een overlijden en daar nog jaren in blijven hangen en dagelijks op terug komen. Door zich continu te focussen op het gewraakte voorval roept men de bijbehorende emoties op die vervolgens weer een rol spelen in de perceptie van hun werkelijkheid.

Ook status kan verslavend zijn, macht bijvoorbeeld. Dictators en moderne despoten zoals topmanagers en sterren doen er werkelijk alles aan om maar aan de macht te blijven. Verliezen ze die macht dan kwijnen ze weg in een andere verslaving zoals die van depressies en drank. Afkicken is altijd zwaar.

keith richards
(Rolling Stone Keith Richards is het levende bewijs dat zware verslaving geen probleem hoeft te zijn als je het kan betalen)

En dan is er natuurlijk seks. De stofjes die vrijkomen bij de seksuele beleving zijn voor sommigen de mooiste drug en vaak een doel op zich. Dat er kinderen en geslachtsziekten van kunnen komen weerhoudt een groot deel van de mensheid er niet van om zich over te geven aan de heerlijke rush en roes van seks. In sadomasochistische kringen heeft men die seksuele roes tot kunst verheven en wordt daar 'subspace' genoemd.

Maar wat als je geen drank of drugs gebruikt, niet jezelf in de zevende hemel sport of neukt en al je emoties keurig onder controle hebt? Monniken, en met name Boeddhistische, zijn zo 'vrij'. Paradoxaal genoeg moeten dergelijke monniken om zo 'vrij' te worden eerst ontsnappen aan de werkelijkheid zoals die zich ontvouwt. Door hun oefeningen en meditaties krijgen ze een ander patroon van hersengolven en in die zin wordt ook bij hen de perceptie van de werkelijkheid, net als bij een ander door drugs of drank, beïnvloed.

Van alle manieren om aan de dagelijkse werkelijkheid te ontsnappen zijn drank en drugs de bekendste. Nederland is geplaveid met coffeeshops, waar naar hartenlust wiet en hasj kan worden ingekocht. Maar ook buiten Nederland kent men er wat van. Zo ontdekte de Italiaanse overheid dat in sommige delen van Rome per kubieke meter lucht 0.1 nanogram cocaïne zit. Kennelijk snuiven de Italianen in de hoofdstad behoorlijk wat van het 'witte goud' weg.

Maar ook bij natuurvolkeren, die volgens ons geromantiseerde idee toch in het paradijs leven, nemen drugs een belangrijke plaats in. Zo gebruiken de Zuid-Amerikaanse Yanomami-indianen al sinds mensenheugenis 'yopo'. Dit hallucinogene middel wordt door een stamlid met kracht via een pijp in het neusgat van de 'gelukkige' geblazen. Dat een dergelijk gebruik van Yopo aankomt als een mokerslag en men zich er behoorlijk ziek van gaat voelen is geen beletsel om het te doen. De beloning, het even verkeren in hogere sferen, weegt zwaarder.

Dat het belang dat men hecht aan het betreden van een andere werkelijkheid groot is moge duidelijk zijn. We moorden ervoor, geven er kapitalen aan uit, nemen onverantwoorde risico's en passen onze levensstijl er op aan. De mensheid zoekt continu naar nieuwe manieren en middelen om maar even afscheid te kunnen nemen van het alledaagse.

De Bijbelse uitspraak "hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen' kan men heel goed vervangen door 'hij die zonder verslaving is werpe de eerste steen'. Iedereen heeft voor zichzelf wel een methode om de dagelijkse werkelijkheid te beïnvloeden naar de smaak van de eigen perceptie.

'Godsdienst is opium van het volk' schreef Karl Marx (1818-1883) en ook dat klopt. Religieuzen zeggen vaak 'een sterke binding met het opperwezen' te ervaren of andere aparte gevoelens te krijgen. In die zin verschilt dat niet veel van iemand die een joint rookt en zegt zich 'stoned' te voelen. Of het nu via de kerk of de coffeeshop is, het doel is hetzelfde.

Het is een beetje afhankelijk van de cultuur waarin je opgroeit welk middel de voorkeur heeft. Grappig is ook om te zien hoe afzonderlijke culturen elkaars methoden afkeuren. Zo ziet Christelijk Nederland u liever opgaan in 'Gods lof' dan wegzakken in hasj. Oost-Afrikanen kauwen liever op de blaadjes van de Quat plant (Catha edulis) en zien geen heil in het gebruik van bijvoorbeeld XTC door de westerse jeugd. Omdat Jezus volgens de Bijbel niet vies was van een wijntje kunnen we bijna overal de harddrug alcohol krijgen. Als Jezus in plaats van wijn paddo's had genomen zouden waarschijnlijk alle kroegen nu vervangen zijn door smartshops.

qat
(Kauwen op de verse bladeren van de Catha edulis geeft een lekkere roes)

Sinds de mens begon met het veranderen van de werkelijkheid waren het de overheden, betweters en bemoeials die het probeerden te reguleren of te verbieden. Van "alleen tijdens bepaalde rituelen" tot "rucksichloss verboten!" probeerde men greep op de situatie te krijgen. In onze moderne tijden is de 'war on drugs' daar een sprekend voorbeeld van. Een groter fiasco bestaat er niet. 'War on drugs' staat gelijk aan 'war on menszijn'.

De neiging van de mens om zo nu en dan toevlucht in een andere wereld te nemen zit dubbelduimdik in onze genen gebakken. Kansarme jongeren in derdewereldlanden snuiven lijm, in dunbevolkte streken stookt men drank en zelfs als er helemaal niets is weet men door monotone zang en dans in trance te komen. Maar zelfs naar het theater of de bios is een hele milde vorm van even niet geconfronteerd worden met de ijzeren werkelijkheid van alledag. Er is geen houden aan, de mens zal altijd wel een deurtje vinden om te ontsnappen.

Kennelijk is de realiteit zoals die zich aan de meesten van ons ontvouwt niet leuk. De grote vraag blijft echter: waarom?

Gerard: En de realiteit is ook nog een subjectief, oh, wat een toestand!
'Don't forget rule number 6'
Op 16-11-2008 7:44:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
todo: Hm. Ik hou het toch maar bij koffie en tabak. Maar misschien is "de realiteit nemen zoals het is" ook wel een verslaving te noemen.
Op 16-11-2008 10:24:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Wat is realiteit is dan wat je eerst moet defineren, denk ik?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Realiteit

Hm, nogal veranderlijk, net een drug.
Hm, wacht eens.......we zijn allemaal realiteitsjunkie's!!
Keer op keer komen we weer terug om onze dosis "realiteit" te halen

(bericht gewijzigd op 16-11-2008 10:58:36)
Carpe diem homo universalis
Op 16-11-2008 10:57:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pulmonaria: Goed en interresant artikel.

Op 16-11-2008 0:29:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: De objectieve realiteit is voor ons mensen niet toegangkelijk. Wij kunnen niet tegelijk alles waarnemen en bijvoorbeeld gelijktijdig de boven en onderkant van een tafel waarnemen. De realiteit is gewoon wat je er zelf van maakt/denkt.

Tetzmol.
(bericht gewijzigd op 16-11-2008 19:30:12)
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 16-11-2008 19:29:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.: Mooi blog!

"Kennelijk is de realiteit zoals die zich aan de meesten van ons ontvouwt niet leuk. De grote vraag blijft echter: waarom?"

Tja, conditioneringen en verwachtingen vanuit opvoeding, maatschappij en religie bijvoorbeeld?

Als je dat "ideaalbeeld" niet hebt, heb je misschien het gevoel dat je hebt gefaald, je afwijkt, dat je het niet verdient?
Of je hebt dat plaatje wel mooi ingevuld en denkt dan: "Is dit het nou?"

Ik weet het niet, het zal voor ieder mens verschillend zijn. Acceptatie van de dingen en dankbaarheid voor wat je hebt zal een paar slokken op een borrel schelen...

En dat heeft weer met een vorm van bewustwording en zelfonderzoek te maken, denk ik. Wat wellicht ook weer kan leiden tot verandering van je leven.
(bericht gewijzigd op 16-11-2008 20:03:43)
Op 16-11-2008 19:49:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden