Was het verschijnen van de Ster van Bethlehem een paranormale gebeurtenis? Een mirakel? Een buitengewone astronomische gebeurtenis?

In deze driedelige blogreeks proberen we een antwoord te vinden op deze vragen. In het eerste deel keken we het relaas in de Bijbel, in het tweede deel de verschillende andere theorieën. In dit derde en laatste deel presenteren we u de beste theorieën.

Beste theorieën

De theorieën waar vandaag de meeste geloofwaardigheid aan gegeven wordt is dat de Ster van Bethlehem een planeet of een samenstand van planeten was.

Samenstand van planeten?

Astronoom Johannes Kepler stelde in het begin van de zeventiende eeuw dat de Ster van Bethlehem een samenstand van Jupiter met Saturnus kon geweest zijn. Zo een zeldzame samenstand deed zich rond 7 voor Christus voor in het sterrenbeeld Vissen, een sterrenbeeld dat soms aan de Hebreeërs gelinkt wordt. Nochtans opteerde Kepler voor de hypothese van een supernova.

John Mosley, programmasupervisor van het Griffith Observatory in Los Angeles denkt ook dat de Ster van Bethlehem een serie van samenstanden van planeten was die zich gedurende 3 en 2 voor Christus manifesteerden.

"De show begon op de ochtend van 12 juni in 3 voor Christus toen in het oosten Venus heel dicht bij Saturnus gezien kon worden", staat in één van zijn artikels te lezen. "Dan was er een spectaculaire samensmelting van Venus en Jupiter op 12 augustus in het sterrenbeeld Leeuw, die de oude astrologen met het lot van de Joden associeerden. Tussen september van 3 voor Christus en juni van 2 voor Christus passeerde Jupiter de ster Regulus (alpha Leonis), de helderste ster in het sterrenbeeld Leeuw, keerde terug en passeerde Regulus weer en keerde om en passeerde Regulus een derde keer. Dit was een zeer opmerkelijke gebeurtenis omdat astrologen Jupiter beschouwden als de Koninklijke planeet en Regulus als de koningsster. De kers op de taart kwam op 17 juni toen Jupiter Venus zo dicht leek te naderen dat ze door een verrekijker er uit zouden zien als één planeet."

Planeet?

Dr. John Molnar, een astrofysicus, is er van overtuigd dat hij het nodige bewijsmateriaal gevonden heeft op een oud muntstuk dat de Ster van Bethlehem wel eens Jupiter zou kunnen geweest zijn. De oude Romeinse munt beeldt het sterrenbeeld Ram (Aries, het teken van de Joden) en een helder hemelobject af. Dr. Molnar gelooft dat dit hemelobject Jupiter is: "Jupiter onderging twee verduisteringen door de maan in het sterrenbeeld Ram in 6 voor Christus. Jupiter was de koninklijke ster die het koningschap schonk waarvan de macht toenam naarmate Jupiter een samenstand verwezenlijkte met de maan."

Een of andere Romeinse astroloog bevestigde dat de condities op 17 april in 6 voor Christus een voorteken waren van de geboorte van een goddelijk, onsterfelijk en almachtige persoon onder het sterrenbeeld van de Joden dat wij nu kennen als het sterrenbeeld Aries of Ram.

Is de Ster van Bethlehem nu een astronomische gebeurtenis, het werk van aliens, een natuurlijk fenomeen, een fabel of een mirakel? De meningen zullen verdeeld zijn, maar uiteindelijk is het niet aan ons om te (be)oordelen. Net zoals we al aanstipten in de inleiding van deel 1: we laten het graag aan u over.

Ja Horus: Maar ineens staat de 'ster' stil.
En Herodus, hoewel aanvankelijk ignorant, is plotsklaps enorm geïnteresseerd.
Ik heb er veel interessants (vanuit een atheïstische insteek) over gelezen, maar het totnutoe meest uitdagende commentaar staat (m.i.) op:
http://www.bethlehemstar.net/overview/overview.htm

("This site is an investigation of the story found in the Biblical Gospel of Matthew(...) It brings the words of Roman and Jewish historians alongside the visions of ancient prophets. It mixes "modern" mathematicians with murderous turmoil in the Roman imperial court."
(bericht gewijzigd op 29-12-2008 0:38:03)
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 29-12-2008 0:32:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
merlin: En nu nog een keer voor de schrijver van het artikel:

Allemaal bullshit: antwoord is te vinden op:


Vooral na 8 minuten video wordt het duidelijk wat er destijds in de lucht aan de hand was. Meer info is te vinden op: http://saturniancosmology.org of http://saturniancosmology.org/arch.php

Ster van Bethlehem is niets anders dan een plasma ontlading tussen planeten van ons zonnestelstel.
Op 29-12-2008 9:49:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
merlin:

Ster van Bethlehem is niets anders dan een plasma ontlading tussen planeten van ons zonnestelstel.


Fenomenaal ! Dat ik daar niet opgekomen ben. Gelukkig is er iemand die het definitieve antwoord heeft. Weer een mysterie minder.
Op 29-12-2008 10:52:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cultuurmeneer:
merlin:

Ster van Bethlehem is niets anders dan een plasma ontlading tussen planeten van ons zonnestelstel.


Waarom moet ik nu opeens weer denken aan de 'Elektric Universe'-theorie? ("Niet de zwaartekracht maar elektriciteit houdt het universum bij elkaar."

http://tinyurl.com/ax9hza
God... Dat ben je zelluf!
Op 29-12-2008 11:48:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Op 30-12-2008 17:44:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
merlin: Aan de andere kant: Pier Luigi Ighina denk dat het de magnetische atomen zijn die 'de boel' bij elkaar houdt... En zover wij weten hebben we elektriciteit nodig om een magneet te maken of een magnetisch veld op te wekken. Stel dat alles magnetisch van aard is en dat elektriciteit daar een effect van is...

Magnetic Atom:
http://www.svpvril.com/ighina/magatom.html

have fun en wordt niet gek,
merlin
Op 30-12-2008 17:47:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
merlin:

Aan de andere kant: Pier Luigi Ighina denk dat het de magnetische atomen zijn die 'de boel' bij elkaar houdt... En zover wij weten hebben we elektriciteit nodig om een magneet te maken of een magnetisch veld op te wekken. Stel dat alles magnetisch van aard is en dat elektriciteit daar een effect van is...

Magnetic Atom:
http://www.svpvril.com/ighina/magatom.html

have fun en wordt niet gek,
merlin

Niet nieuw. In mijn lessen magnetisme werd me ook geleerd dat elektriciteit magnetisme opwekt, maar omgekeerd ook. De bron is een spanning tussen elementen/deeltjes en dat kan zowel elektrisch als magnetisch zijn. Ik geloof dat het beiden is, te beginnen bij magnetisme (wat verder reikt maar minder krachtig is dan elektriciteit)
United as one. Divided by zero.
Op 30-12-2008 17:54:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Spiritus: Hmm zo'n 6100 jaar geleden zijn we hier geplant, op verschillende plekken op de aarde. De Neanderthalers waren toen al uitgestorven, te simpel prototype. De 4100 jaar daarna bleek dat we konden overleven, en is ons lichaamsras symbiotisch gekoppeld met de geest. Was even spannend, ze wilden het in het embryonale stadium doen, Maria was de test. Er moest wel wat PR ontstaan, want de hoogbeschaafde (atlantis?) geest had wel iets te melden aan de chemisch-lichamelijke vleesklomp. Zou het lukken om te voorkomen dat het ras zich met oorlogen zelf ging uitroeien? Zou het lukken om te voorkomen dat het ras zich vergiftigt met allerlei chemische dingetjes? Ze (we) wisten het niet. Maar na een jaar of 30 durfden we het wel aan. Ze noemden het "de ontvangtenis van de heilige geest". Massaal streken we neer, incarneerden, namen het systeem over. Nu in 2010 zijn we iets verder, maar vooral in de shit. Daadkrachtig worden nu de nieuwetijdskinderen geboren (een geëvolueerde versie met extra zintuigen), die vooral van ons leren hoe het niet moet. Als zij in hun kracht gaan staan nemen ze over, ruimen op, gaan er voor zorgen dat wij elkaar bestaan gunnen.
Op --0 16:40:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Trebor: Het verhaal van de ster van Bethlehem is een onderdeel van het verhaal van de geboorte van JvN. Dit is een geboorteverhaal, een literair genre. Het is louter om aan te tonen dat het een bijzonder persoon betreft. Het verhaal komt in haar totaal uit de verkondiging van de jonge kerk en het is zonde van de tijd hier een wetenschappelijke verantwoording op te zoeken. Alles in de bijbel in het N.T. van voor de prediking, dus van voor +/- het 30ste levensjaar van Christus heeft geen historische waarheid maar is louter literatuur om het belang van de Persoon Jezus aan te geven. Verder zijn in het gehele nieuwe testament soortgelijke literaire fratsen verwerkt die later voor waar aangenomen zijn. (wonderverhalen, geboorteverhalen, opstandingsverhalen) Dit zijn allemaal verhalen uit de jonge kerk om aan te geven dat het een bijzonder persoon betreft en verhalen om deze persoon in de lijn van het oude testament te plaatsen. Het over water lopen, de ster van Bethlehem, doden tot leven wekken... Allemaal literatuur uit de verkondiging van de nieuwe kerk. Ook alles met tijden en getallen heeft een diepere betekenis om het NT in de lijn van het OT te duiden.(3 dagen ter helle --> 3 dagen in de walvis) (12 apostelen _-> 12 stammen van Israel) Bronnen; A. Schweitzer (von Wrede -> Reimarus), Schillebeeckx, (Jezus het verhaal van een levende), Marcus J Borg (als met nieuwe ogen), Kuiter (het algemeen betwijfeld Christelijk geloof / Over religie / Nalatenschap van het Christendom).
Op --0 0:20:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden