Als je het hebt over een hacker, misschien zelfs wel een van de betere hackers die redelijk bekend is, dan het je het over Ehud Tenenbaum. Deze Israëlische hacker is zonder twijfel de hacker die heel wat beveiligingsmensen slapeloze nachten bezorgd heeft. En dat waarschijnlijk ook nog eens zonder dat men wist dat het Tenenbaum betrof.

Zijn indrukwekkende loopbaan begint in 1998, wanneer hij voor het eerst het nieuws op grote schaal weet te halen. Op 19-jarige leeftijd weet hij zich, als 'The Analyzer' toegang te verschaffen tot meerdere computersystemen, waaronder die van het Pentagon, en dit alles in een periode waarin de relatie met Irak op springen staat. De beschuldigingen gaan dus ook over en weer, en de FBI denkt in eerste instantie dat Irak achter de aanval zit.

Maar de werkelijkheid is nog uitgebreider. Ehud is blijkbaar niet van plan zich te laten pakken, daarom laat hij 2 tieners uit Amerika eigenlijk het vuile werk doen. Die twee jongens, waaronder de eerder genoemde hacker 'Makaveli', worden enkele weken later opgepakt door de FBI. Deze jongen spreekt over een mentor, een soort meester die ze volgden. De manier waarop de jongens over hun meester spreken doet een beetje denken aan hoe sommige mensen hun popidool zien. Zo zou hij geheel ongrijpbaar zijn, onvindbaar, de beste hacker ter wereld.

Ook zou Ehud Tenenbaum de FBI en het leger wel goed terug gaan pakken als ze niet vrijgelaten werden, zo beweerde Makaveli. Hij nam ook amper de eer voor het inbreken op zich, en deed het voornamelijk af als een kleinigheid. De voornaamste reden was volgens hem “slecht onderhoud en wachtwoordbeheer”.

Na deze arrestatie duurde het nog een tijdje voor Ehud Tenenbaum gevonden en gearresteerd werd. In Israël was het toen groot nieuws, de hacker van de Knesset was gewoon een Israeliër in plaats van één van hun buitenlandse vijanden. Premier Netanyahu sprak zelfs zijn waardering uit en gaf aan zelfs een beetje trots te zijn op Tenenbaum.

Een paar jaar later

Hier houdt eigenlijk de Tenenbaum-Pentagon zaak op. Tenenbaum wordt aangeklaagd in Israël en wordt in 2001 veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke celstraf en een geldboete. Andere bronnen spreken van anderhalf jaar celstraf, wat uiteindelijk slechts zes maand dienstverlening werd.

Het Pentagonhoofdstuk inmiddels achter hem, gaat Ehud aan het werk voor de bedrijven die hij een paar jaar daarvoor nog het leven zuur maakte. Als “security advisor” verdient hij een flinke boterham door advies te geven over hoe mensen als hijzelf buiten de deur te houden. Zo wordt hij ook weer benaderd door zijn vroegere hackersgroep 'Israëli Internet Underground' die een soort van gratis beveiligingsdienst voor Israëlische sites op willen richten.

Door dit verbond onstaat er een samenwerking tussen Tenenbaum's beveiligingsbedrijf 2XS en de IIU hackersgroep. De nieuwe dienst zorgde voor goed onderhoud en beveiliging van honderden Israëlische websites en is een groot succes, maar komt ook in opspraak als er tijdens de tweede intifada ook een harde cyberoorlog gevoerd word tussen Israëlische en Palestijnse websites. Ehud Tenenbaum veroordeelt de aanvallen en ontkent betrokkenheid.

(Ehud Tenenbaum in 1999)

 

Het jaar 2008

In de jaren tussen 2001 en 2008 zit Tenenbaum zeker niet stil, zo blijkt later. Zijn vroegere hobby heeft 'm waarschijnlijk nooit helemaal verlaten, en in september 2008 wordt hij opnieuw opgepakt. De vroeger opgedane kennis wordt dit maal echter gebruikt voor geld, de vroegere idealistische ideeën hebben plaats gemaakt voor financiële ambities.

De aanklacht luidt creditcardfraude, en de gestolen bedragen variëren van 1 tot 1,8 miljoen dollar. Tenenbaum, die nu in Canada woont werd door de Canadese politie en de Amerikaanse geheime dienst van zijn bed gelicht. Deze zaken zouden zijn gepleegd in een flink aantal landen, waaronder Nederland en Duitsland. Amerika heeft inmiddels om uitlevering van Tenenbaum gevraagd.

Het lijkt er op dat Tenenbaum er dit keer niet zo gemakkelijk van afkomt. Van de vier verdachten is hij de enige die nog vast zit. De zaak lijkt overduidelijk, er zijn video-opnames waarin alle verdachten geld zouden opnemen met vervalste creditcards. Ehud's moeder houdt echter vol dat de FBI achter de zaak zit, die al jaren dreigden Ehud op te sluiten.

In het volgende deel meer over Gary McKinnon...

yelamdenu: Zo geniaal is de hacker dus niet, als je wordt opgepakt.
Tenzij die erin wordt geluisd, want framen is a.d.a.k. ook weer een standaard truukje van de justietsie.
Op 06-12-2008 13:11:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden