Op een besneeuwde zondag zakten we weer af naar Stichting Enigma in Amersfoort. Dit keer niet voor een medium-screening, maar voor een bijeenkomst van mediums. Er zouden workshops gegeven worden en de ontwikkelingen rondom Enigma stonden ook op de agenda. Wij erbij, dat is u erbij...

Het bestuur van Enigma
(Het Enigma-bestuur. Vlnr: Ard Vink, Marysse Bottenheft, Frank Heijkamp en Jacky van de Berkt)

We trotseerden de gladde witte wegen, snelweg richting Amersfoort. 's Ochtends om 10u30 werden we verwacht en verwelkomd met een lekkere warme kop koffie en thee. Plaats van bijeenkomst was restaurant/café/brasserie De Faam. Eigenaresse Ans van Dusschoten zet zich al een hele tijd in voor de mensen van Enigma, met wie ze een persoonlijke hechte band heeft ontwikkeld. Nadat alle mediums binnen waren, ik schat een groep van 30 mensen, gingen we aan tafel zitten.

Het bestuur van Enigma en de aangesloten mediums komen regelmatig samen. Dat doen ze om de neuzen dezelfde kant op te krijgen en om elkaar goed te leren kennen. Daarnaast geven ze presentaties aan elkaar zodat iemand die bijvoorbeeld aan handlezen doet kan leren van een tarotist en omgekeerd.

De Faam
(Locatie: restaurant/café/brasserie De Faam)

De eerste workshop werd gegeven door Mieke van Ooik. Zij is niet aangesloten bij Enigma, geen behoefte aan, maar werkt er wel nauw mee samen omdat ze het initiatief en de organisatie steunt. Mieke kwam er uitleg geven over handlezen. Welke vinger wat betekende; wat de lengteverschillen tussen vingers onderling wilden zeggen; de verschillende handvormen, en wat de groeven aanduiden. Het werd een vermakende, interessante workshop waarbij iedereen met plezier een schuifmaat ter hand nam om de eigen pollen op te meten. Ondertussen liep Mieke rond om de mediums te helpen met duiden.

Duimen meten met de schuifmaat
(Duimen meten met de schuifmaat)

Na de workshop handlezen kwam medium Rob die aan de hand van de naam Renske duidelijk wou maken dat iedere letter in de naam belangrijk was. Eén voor één mochten de aanwezigen een woord associëren die met een letter uit de naam overeenkwam. Eerst dus een woord met een R, daarna de E, de N, enzovoorts. De woorden die Rob kon gebruiken schreef hij op het bord. Daaruit zou blijken wat voor persoon Renske, de ex van zijn zoon, was.
Persoonlijk had ik niets met de methode, wat ik als advocaat van de duivel ook aangaf. Door zelf een selectie van de geroepen woorden te maken kon Rob een beeld samenstellen dat altijd klopte. Op basis van wild associëren en selecteren was het dus altijd prijs. Dat zegt hoogstens iets over het associatief vermogen van mensen, bijvoorbeeld dat veel mensen aan dezelfde woorden denken. Bij de letter R kwam het woord "rationeel" vaak op de proppen. Mogelijk is Renske rationeel, maar het verband tussen de associatie en helderwetendheid over haar karakter was voor mij niet gelegd.

Niet dat een naam niets zegt. Medium Rob wees er terecht op dat mensen die bijvoorbeeld André heten vaak gelijkaardig worden behandeld. Een naam is een klank, dus een trilling, dus een energetische lading. Het is niet gek om te denken dat die trilling belangrijker is dan we denken. Niet voor niets is het kiezen van een babynaam een moeilijke en belangrijke gebeurtenis. De meeste ouders kiezen voor namen waarvan zowel de betekenis als de klank goed voor ze aanvoelt.
Vice-voorzitter Jacky van de Berkt begreep mijn vraag en vertelde dat ze zelf Robs methode ook niet hanteert. Zij deelt een naam op in lettergrepen. Dat neigt meer naar onderscheid in klanken, dus mijn advocaat van de duivel werd succesvol gesust.

Na medium Rob was het tijd om met de pendel te leren omgaan. Enigma voorzitter Marysse Bottenheft nam de slingersteen te hand en toonde één en ander voor. Eerlijkheidshalve dien ik te bekennen dat ik die dag erg moe was (de nacht ervoor niet geslapen wegens veel ander GW-werk) en de pendelworkshop grotendeels aan me voorbij ging. Ronddraaiende pendels hadden een hypnotische eigenschap op me en gezeteld op een tafel in een hoek keek ik slechts fysiek aanwezig toe.

Linda Bolman en Ard Vink
(Linda Bolman en Ard Vink)

Als afsluiter brachten medium Linda Bolman en penningmeester Ard Vink op aparte manier enkele toekomstvoorspellingen voor 2009. Ze deden alsof ze reeds in 2012 waren en keken terug op het verleden. Het werd een vermakelijk einde van de medium-meeting (hoewel er daarna natuurlijk ook geborreld werd om de dag te overlopen).
Voor ons was het weer fijn om er bij te zijn. Dat we even advocaat van de duivel speelden en een methode ter discussie stelden bleek niet in slechte aarde te vallen. We troffen geen zwevers aan, maar wel mensen die streven naar zelfinzicht en verfijning van hun kundes. Uiteindelijk wil het merendeel van de mediums met bepaalde kennis, kunde of gave anderen vooruithelpen met bepaalde levensprocessen.

We snappen dat er sceptici bestaan die de mogelijkheid van helderziendheid e.d. betwisten. Of je nu gelooft in waarzeggerij of niet, wie een sessie ontvangt komt er niet slechter uit. Helderzienden pinnen zich niet vast op de toekomst, maar des te meer op uw veranderingen in het heden. Wie even een andere invalshoek voor bepaalde problemen nodig heeft kan terecht bij een tarotist, medium of paragnost. Gebruik ze als spiegels en dan dienen ze hun doel, wat u ook gelooft. Niet dat het moet, overigens. Elk doet er het zijne mee.

We liepen er natuurlijk met onze camera rond om een montage te maken van de dag. Helaas was het er nogal donker en bleek het geluid niet goed te zijn. Dat heb je als je geen dure spullen hebt met nightvision, steadyshot en al die superfeatures. Waarschijnlijk ziet u dus nu een van de meest amateuristische montages ever, maar desondanks geeft het toch een indruk van de medium-meeting:


Touchwood: Hoe komt Ko van Dijk aan dit filmpje?

http://www.kovandijkvertelt.nl/?p=1400
Salmay... Dalmay... Adonay.................................... Nothing works!!!
Op 06-12-2008 11:48:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Plakband: We're sorry, this video is no longer available...?
ech?
Op 06-12-2008 0:22:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.: Het filmpje van Ko van dijk doet het wel trouwens.

Leuk om een verslag te lezen van deze bijeenkomsten. En kritisch zijn is geen verkeerde eigenschap vind ik, klakkeloos iets aannemen is ook maar andermans weg volgen.

In mijn zoektocht naar verdieping en antwoorden zijn bij mij ook al wat "hulpmiddelen" de revue gepasseerd. Ooit ben ik bv. ook naar een handlezer geweest: wat hij zei klopte helemaal. Dat vond ik wel opvallend.

Mijn richtlijn bij het al dan niet "geloven" wat anderen tegen me zeiden was altijd mijn eigen intuitie en gevoel. Die is feilloos. Hierop vertrouwen en erop afstemmen is/was het moeilijkste, vooral als de ratio een stevig woordje meespreekt.

Na gebruik te hebben gemaakt van externe bronnen kwam ik er uiteindelijk achter dat de interne bron je het meeste vertelt.
Op 06-12-2008 13:11:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Bij mij doet ie het.
United as one. Divided by zero.
Op 06-12-2008 13:54:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Bij mij doen ze 't allebei.
Hebben jullie gelezen wat die Ko van Dijk schrijft en wat Jurgen/Tim daarop antwoordt?
Maar ja, in KvD's disclaimer staat letterlijk: "Op dit weblog verkondig ik in de eerste plaats puur mijn eigen mening als columnist, niet als journalist. Ik acht me daarom niet gehouden aan de journalistieke principes. "

Betekent dat nou dat ie dan juist wel of juist niet mag liegen?
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 06-12-2008 17:14:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Ja Horus:

Bij mij doen ze 't allebei.
Hebben jullie gelezen wat die Ko van Dijk schrijft en wat Jurgen/Tim daarop antwoordt?
Maar ja, in KvD's disclaimer staat letterlijk: "Op dit weblog verkondig ik in de eerste plaats puur mijn eigen mening als columnist, niet als journalist. Ik acht me daarom niet gehouden aan de journalistieke principes. "

Betekent dat nou dat ie dan juist wel of juist niet mag liegen?

het komt op mij over als "ik heb geen moraal, en heb lak aan alle normen en waarden" of het ook werkelijk in die vorm naar buiten komt weet ik niet, ik ken de man ook niet eens...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 06-12-2008 19:06:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden