Liefde komt voor in vele vormen en daarmee is het woord liefde een nogal rekbaar begrip geworden. We gebruiken het te pas en onpas om bepaalde gevoelens te omschrijven die goedbeschouwd eigenlijk niets met liefde te maken hebben. Het is een beetje vergelijkbaar met het woord 'respect' dat door rappers, straatjeugd en politici zo vaak misbruikt en uitgehold is dat het iedere betekenis verloren heeft. Om te weten wat liefde is moeten we eerst eens kijken wat het niet is.


(Liefde geeft ons vleugels maar verblindt ons soms ook)

Onder de gerelicapte mensch kennen we het fenomeen van de liefde voor god. Sommigen van hen, zoals nonnen en monniken, gaan zelfs zo ver dat ze een ring dragen die hun spirituele huwelijk met god symboliseert. Wat dat betreft verschillen die lieden niet zoveel met pubers die verliefd weg zwijmelen bij gedachte aan hun popidolen. In beide gevallen ervaart men 'liefde' die gericht wordt op iets onbereikbaars en om het toch tastbaar te maken gebruikt men symbolen of posters. Toch zien we deze beide vormen van 'liefde' niet als abnormaal. Dat is anders wanneer men hun liefde richt op andere, maar net zo ongrijpbare, doelen. Dan is de persoon in kwestie opeens pervers. Non, puber en perverseling spreken toch allemaal over liefde terwijl ze eigenlijk gewoon idolaat zijn. De wijze les is:

Aanbidding heeft niets met liefde te maken

En dan kennen we ook nog het fenomeen van de dierenliefde. Ik bedoel hierbij niet de groep bestialisten maar gewoon mensen die soms zo ver gaan door te zeggen dat ze meer van dieren houden dan van mensen. Natuurlijk kan men van dieren houden maar dat is dan toch wat anders dan liefde. Het zogenaamde dierenliefde is een beetje te vergelijken met moederliefde. Het komt voort uit een drang tot beschermen wat kwetsbaar wordt geacht en niet zelden werkt deze vormen van liefde averechts. Het is namelijk geen onbaatzuchtige liefde en niet zelden werkt ze verblindend. We kennen allemaal wel de verhalen van moeders die uit 'liefde' de ogen sluiten voor de wandaden van hun hun kroost en soms zo ver gaan om voor ze te liegen, bedriegen en sterven. Dierenliefde en moederliefde impliceren ook uitsluiten. Zo kan iemand die liefde voor dieren ervaart geen liefde opbrengen voor bijvoorbeeld de slager of vleeseter. En moeders richten hun haat op alles wat hun kinderen, hoe terecht misschien ook, bedreigt.

Liefde is universeel. Wie goed wil zijn in liefde zal daar naar moeten streven. Dat is zeker niet eenvoudig en de kans daarin te slagen is erg klein. Maar het streven ernaar toont al goede wil en voorkomt dat haat een plaats neemt.

Liefde zit volgens de één tussen de benen en volgens een ander in het hoofd. Persoonlijk houd ik het in het midden waar toevallig ook het hart zit. Lust heeft niets met liefde te maken en spirituele liefde niets met lust. Toch spelen al deze facetten afhankelijk van de situatie in meer of mindere mate een rol. De kern blijft echter altijd liefde, de uiting daarvan kan telkens anders zijn. Zaken zoals verliefdheid, geiligheid of het ergens door in vervoering raken zijn in hoge mate biochemisch bepaalt. Zo triggeren de feromonen van de ene de hormonen van de ander, het effect is een gevoel dat we soms 'liefde' noemen waarbij fysieke processen de klus in bed afmaken. In die situaties is de liefde dus niet zuiver, ze wordt beïnvloed door lichaamseigen drugs. En zoals zo vaak met drugs verliest ook de lichaamseigen drugs op termijn haar werking. Niet zelden vraagt men zich dan af "waarom ben ik voor hem of haar gevallen"?

Verwar liefde niet met lust of verliefdheid. Hoewel ze wel samen kunnen gaan blijven het aparte zaken.(Liefde voor de 'grote leider', zoals Stalin hier kan vreemde vormen aannemen)

Liefde voor de 'grote leider'. Grote leiders trekken adepten en de historie toont ons voorbeelden genoeg van lieden die zich opofferden voor de 'grote leider' of zijn ideologie. Kijk bijvoorbeeld naar de die-hard volgers van Hitler, Stalin of Bhagwan. In feite is er geen sprake van liefde maar van slachtoffers van manipulatie. Mensen die door de pracht en praal en mooie praatjes tijdelijk een inhoud van hun leven kregen. Maar al te vaak blijkt dat als een 'grote leider' van zijn voetstuk is gevallen dat deze mensen wakker worden en het van zichzelf onbegrijpelijk vinden ooit een blinde volger te zijn geweest.

Devotie is geen liefde. Als er geen liefde voor jezelf is zoekt men een surrogaat buiten zichzelf. Men probeert zich dan te identificeren met iets wat ze zelf zouden willen zijn. Dankzij manipulatie slagen despoten er maar al te vaak in deze mensen te beïnvloeden.

Liefde laat zich niet uitleggen door een bepaald denkgoed. Wie in termen van goed en slecht denkt sluit uit en oordeelt op basis van aangenomen denkbeelden. Hoewel sommige daden of gedragingen moreel niet zijn goed te keuren omdat ze bij anderen pijn en leed veroorzaken moeten we ervoor waken om kwaad met kwaad te vergelden. Doen we dat wel dan zijn we geen haar beter dan die ander en brengen we net zo hard duisternis op plekken die we eigenlijk zouden moeten verlichten.

Het pad van haat en destructie is als een vierbaans glad geasfalteerde snelweg terwijl het pad van de liefde kronkelig is en soms moeilijk begaanbaar. Maar op termijn loopt men op de snelweg vast in een onoplosbare file waar iedereen slachtoffer van is, terwijl het pad van de liefde uitmondt in een mooie wereld waarin men kan leven in harmonie.

Ja Horus:
Bert:
Liefde zit volgens de één tussen de benen en volgens een ander in het hoofd. Persoonlijk houd ik het in het midden waar toevallig ook het hart zit.

Uiteindelijk ben ik ook in het midden terechtgekomen. Maar niet alvorens de andere opties uitgebreid onderzocht te hebben.

"Mooi" filmpje overigens, ondanks de k**muziek.
(bericht gewijzigd op 7-12-2008 0:36:56)
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 07-12-2008 0:26:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Goed blog. Liefde laat zich moeilijk nuchter omschrijven en Bert slaagt erin.
United as one. Divided by zero.
Op 07-12-2008 1:01:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell: "Devotie is geen liefde." ????

Daar kan ik bepaald niet in meegaan. Het is duidelijk aan de hand van wat je er verder over schrijft dat je de term devotie nogal nauw interpreteert.

Voor mij heeft devotie alles te maken met een diep gevoelde liefde vóór en erkenning ván de God of goddelijke vonk die in mijzelf is.
Het heeft zo ook alles te maken met liefde voor mezelf maar dus wel in verhouding tot mijn oorzaak, mijn oerwezen, hoe ondoorgrondelijk die vaak ook mag zijn.
Ik kan daarbij mezelf dus niet als God beschouwen maar ik ben me wel bewust van mijn verbinding met het al, de eenheid van alle dingen en ook de almacht die mij blijkt.

Ik vind dat als je de term "liefde" wilt ontdoen van al die nonsens die eraan is komen te kleven dat je er toch maar beter voor waakt om "devotie" net zo min uit te hollen of te misbruiken.
Op 07-12-2008 2:06:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.: Zo, wederom een heel mooi blog...
Op 07-12-2008 2:20:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Shinobi: "Zo kan iemand die liefde voor dieren ervaart geen liefde opbrengen voor bijvoorbeeld de slager of vleeseter."

Dat is zever, ik eet geen vlees en ik ben dol op dieren. Veel mensen die ik graag zie eten wel vlees. Dus dat slaat nergens op. Trouwens ik denk dat je vergeet dat mensen ook dieren zijn. Ik kan voor een hond(die ook een vleeseter is) even sterke liefde hebben als voor een mens. Ik eet zelf geen vlees omdat ik alleen wil doden wanneer het noodzakkelijk is,maar ik veroordeel mensen die vlees eten niet. Ik zeg niet dat ze slecht zijn, ik veroordeel niemand omdat hij/zij vlees eet. Ik denk trouwens dat niemand het recht heeft iemand anders te veroordelen, zelfs een moordenaar niet. Omdat ik weet dat iedereen in staat is te moorden en dus niemand het recht heeft een ander te veroordelen. Trouwens als ik jou redenering mag door trekken dan kan iemand die van mensen houdt niet van mensen houden die andere mensen doden. Dat klopt ook niet, een soldaat die anderen dood in een oorlog heeft zeker en vast ook mensen die van hem houden ook al dood die soldaat andere mensen. Die redenering slaat nergens op. Voor de rest vind ik het een goede blog
What man is a man who does not make the world better?
Op 07-12-2008 20:08:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Jokero: Je schrijft mooie blogs. Maar zoals al aan de reacties te lezen is, is er geen definitie die beschrijft wat wel en geen liefde is. Liefde is en blijft een interpretatie van mensen en valt dus niet uit te leggen.
Op 07-12-2008 21:15:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
Jokero:

Je schrijft mooie blogs. Maar zoals al aan de reacties te lezen is, is er geen definitie die beschrijft wat wel en geen liefde is. Liefde is en blijft een interpretatie van mensen en valt dus niet uit te leggen.


Het is inderdaad de overpeinzing niet het antwoord
(bericht gewijzigd op 8-12-2008 0:56:13)
Op 08-12-2008 0:56:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden