Twee Zweedse universitaire onderzoekers proberen het geheim achter de Stradivarius-viool te (her)ontdekken. Zoals je weet maakt deze viool een geluid dat door kenners en liefhebbers zeer wordt gewaardeerd. Momenteel zijn er nog ongeveer 540 bespeelbare exemplaren. De violen hebben een hoge marktprijs, op de prive-markt soms ver boven de 2 miljoen dollar. Aangezien musici dit zelf niet kunnen ophoesten krijgen ze de violen dan ook telkens te leen.

Met behulp van geavanceerde computermodellen analyseren de twee wetenschappers, Mats Tinnsten en Peter Carlsson, de soms 300-jaar oude instrumenten. Ze achten het mogelijk binnen enkele jaren een bespeelbare Stradivarius gekloond te hebben. Hun doel is het vinden van de formule achter het werk van Antonio Stradivari.

Is massaproductie dan een mogelijkheid? Volgens viool-specialisten waarschijnlijk niet. Een belangrijk gegeven blijft de houtsoort en de ouderdom ervan. Dat alleen al was een grote invloed voor de rijke resonantie van de befaamde strijkinstrumenten. Daarnaast zou verfijning van een viool-specialist na het 'klonen' ook nog nodig zijn. Meer info hier.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden