Omdat er de laatste jaren zo hard aan de privacy geknaagd wordt, hebben we in juli 2008 besloten er een maandelijks item van te maken. Elke maand kunt u op GW nieuwe privacyschendende of -behoudende wetten en nieuws hieromtrent vinden.

We zijn nu december, dus hierbij het rijtje zaken die ons in november 2008 opvielen:

 • Gegevens 12 miljoen Britten op straat - De Britse overheid heeft een belangrijk computersysteem met onmiddellijke ingang moeten sluiten, nadat een geheugenstick met gebruikersnamen en wachtwoorden van 12 miljoen burgers in een parkeerplaats was gevonden.
 • Huisartsen bezorgd over privacy Elektronisch Patiënten Dossier - Honderden huisartsen zijn tegen het Elektronisch Patiënten Dossier omdat de privacy van patiënten niet gewaarborgd is. "Als een patiënt naar de orthopeed moet met een knieprobleem, ziet die specialist waarschijnlijk ook dat hij pas nog bij een andere dokter was vanwege een erectiestoornis. Willen we dat?’’ vraagt huisarts Rob Schonck zich af.
 • Zenders in brommers jongeren Diamantbuurt - De politie heeft bij ten minste twee jongens uit de Diamantbuurt, een zogenoemd peilbaken in hun brommer verstopt. Zo kan de politie precies volgen waar de jongens heengaan. De zenders zijn geplaatst toen de brommers in beslag waren genomen door de politie. Toen de jongens hun brommer terugkregen bleken er zenders in te zitten.
 • Australische internetproviders tegen overheidscensuur - Het filter dat de Australische overheid voor alle burgers 'Down Under' wil verplichten stuit op weerstand bij grote internetproviders, die het niet de taak van ISPs vinden om te censureren. (...) "Het is idioot. De realiteit is dat we alleen de gatekeeper zijn. We zijn niet de eigenaar van de content, we zijn alleen de deur", aldus Simon Hackett...
 • 'Groei Google bij huidige privacybeleid niet toestaan' - De consumentenorganisatie Consumer Watchdog heeft het Amerikaanse Openbaar Ministerie gevraagd onderzoek naar Google's privacybeleid te doen. Met het huidige privacybeleid zou de zoekgigant niet verder mogen groeien.
 • Ab Klink's Elektronisch Patienten Dossier - Ook ik heb vanmiddag de brief gekregen en het eerste dat me opviel is dat je hoe dan ook genaaid wordt. Zo'n beetje heel Nederland heeft vanmiddag de brief van Ab Klink in de bus gehad, waarin hem of haar werd medegedeeld dat hij of zij voortaan in het Electronisch Patiënten Dossier wordt opgenomen.
 • Hackers stelen miljoenen patiëntendossiers - De elektronische patiëntendossiers van miljoenen Amerikanen zijn in handen gekomen van hackers. Die eisen een onbekend geldbedrag om af te zien van openbaarmaking van de zeer gevoelige informatie.
 • Doodstraf voor cyberterrorisme - Cyberterrorisme is vanaf vandaag verboden in Pakistan. Sterker nog; iedereen die het in zijn hoofd haalt zich te bezondigen aan dergelijk terrorisme, staat de doodstraf te wachten.
 • Bronbescherming journalist en blogger wettelijk geregeld - Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft een wetsvoorstel ingediend waarin het zogeheten verschoningsrecht voor de media wordt vastgelegd. Een strikte definitie van journalist geeft de bewindsman niet.
 • Klink krijgt 15.000 bezwaren tegen patiëntendossier - Sinds zaterdag hebben 15.000 mensen een bezwaarformulier tegen het elektronisch patiëntendossier opgestuurd. Dat zei minister Ab Klink (Volksgezondheid) donderdag in overleg met de Tweede Kamer.
 • Britse regering wil internetverkeer opslaan in 'zwarte dozen' - Ter bestrijding van zware criminaliteit en terrorisme wil de Britse overheid internetverkeersgegevens opslaan in black boxes en de aldus verzamelde gegevens doorsturen naar een gigantische centrale database.
 • Widespread cell phone location snooping by NSA? - If you thought that the National Security Agency's warrantless wiretapping was limited to AT&T, Verizon and Sprint, think again. While these household names of the telecom industry almost certainly helped the government to illegally snoop on their customers, statements by a number of legal experts suggest that collaboration with the NSA may run far deeper into the wireless phone industry.
 • Elektronisch patiëntendossier - Dit dossier behandelt alle ins en outs van het elektronisch patiëntendossier. Wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse burger, hoe groot is de kans op misbruik en wat gaat er in de toekomst allemaal gebeuren, je leest het hier. 
 • EU weigert documenten over antipiraterijpact vrij te geven - De Foundation for a Free Information Infrastructure eist inzage in EU-documenten over internationale antipiraterij-onderhandelingen. Er wordt onder meer gevreesd voor criminalisering van filesharing door particulieren.
 • Duitse politie mag in computers snuffelen - In de strijd tegen terrorisme mag de Duitse politie voortaan via het internet stiekem computers van particulieren doorzoeken. Het Duitse parlement nam woensdag een uiterst omstreden wet aan die de bevoegdheden van de federale recherche BKA fors uitbreidt.
 • Huisartsen waarschuwen patiënt tegen elektronisch dossier - Huisartsen waarschuwen patiënten via mededelingen in de wachtkamer tegen mogelijke nadelige gevolgen van het Elektronische Patiënten Dossier (EPD). Ze stellen dat bezwaar maken te omslachtig is, en mogelijke nadelen op de achtergrond blijven.
 • Contant betalen Super verbieden' - Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere wil dat er geen contant geld meer aanwezig is in de supermarkten in haar gemeente. Dat maakte ze woensdag bekend. Almere werd de laatste maanden opgeschrikt door een reeks gewapende overvallen.
 • Groei Britse DNA-database leidt niet tot meer veroordelingen - Een forse toename van het aantal personen wiens DNA is opgeslagen in de National DNA Database heeft niet geleid tot meer veroordelingen waarvoor de data gebruikt kon worden, zo blijkt uit aan het parlement beschikbaar gemaakte cijfers.
 • Big Brother potentially exists right now in our PCs - vPro is essentially a set of technologies which enable remote monitoring, maintenance and management in a PC. Intel bills these as tools useful for IT professionals, which they are. But shouldn't we be looking deeper into the potential threat of such technologies?
 • Afstaan alle vingerafdrukken kost reiziger niet meer tijd (Podcast) - Tijdens een zeer speciale editie van de podcast heeft Staatssecretaris Robert D. Jamison van het Amerikaanse Ministerie van Homeland Security laten weten dat reizigers naar de VS niet bang hoeven te zijn dat ze bij de douane langer moeten wachten als het afnemen van alle vingerafdrukken verplicht wordt.
 • Geheime IP-adressen Duitse geheime dienst gelekt - Een poging om de IP-adressen van de Duitse geheime dienst te anonimiseren via hun provider T-systems is mislukt. Alle adressen, meer dan twee dozijn in totaal, staan nu op Wikileaks. De Bundesnachtrichtendienst (BND), de AIVD van onze oosterburen, had leverancier T-Systems gevraagd de whois-informatie van de IP-adressen anonimiseren.
 • Overheid wil centrale database voor vingerafdrukken - In de Tweede Kamer is donderdag gedebatteerd over een wijziging van de Paspoortwet, die regelt dat elke Nederlander vingerafdrukken moet afgeven bij een paspoortaanvraag. Deze gegevens worden in een centrale database geplaatst.
 • Het EPD, privacy en het ‘money will find a way’-principe - Privacy staat onder druk. Steeds meer gegevens van ons worden verzameld in grote databases. Privacy is een groot goed, hoewel het soms moeilijk is kernachtig uit te leggen wat de problemen van een te transparante wereld zijn.
 • Poolse geheime dienst monitort briefverkeer - De Poolse geheime dienst slaat van alle brieven die de post verwerkt de afzender en ontvanger op en maakt analyses van het handschrift. De dienst houdt zich bezig met het bestrijden van terrorisme, verzamelt informatie en bestrijdt de georganiseerde misdaad en corruptie. Uit een verslag van de Poolse krant Dziennik blijkt dat de dienst zelf ook geen schone handen heeft.
 • Kabinet stimuleert elektronisch zakendoen met overheid - Het Nederlandse kabinet trekt 15,5 miljoen euro uit om bedrijven door middel van slimme ict-toepassingen hun zaken met de overheid te laten regelen. De stimulatiemaatregel moet de administratieve lastendruk doen afnemen.
 • Britse DNA-database bevat 1 miljoen kinderen - De Britse DNA-database, waar het DNA van iedereen die in contact met de politie komt wordt opgeslagen, zowel als getuige of als verdachte, bevat inmiddels meer dan 1 miljoen kinderen. Dat is bijna een kwart van het totaal aantal profielen, 4,4 miljoen in totaal. Tegenstanders zijn bang dat kinderen hierdoor "voor het leven verdachte zijn".
 • Consumentenbond: 'slimme' energiemeters schenden privacy - De Consumentenbond roept de Eerste Kamer op om een wetsvoorstel dat voorziet in 'slimme' energiemeters', af te wijzen. Volgens onderzoek van de Universiteit van Tilburg schendt het voorstel Europese privacyregels.
 • FBI heeft grote plannen voor mobiele vingerafdrukscanner - De Amerikaanse troepen in Irak gebruiken een mobiele vingerafdrukscanner om terroristen mee te vangen en dat is slechts het begin. Het "Quick Capture" systeem bestaat uit een laptop, vingerafdrukscanner en een satellietverbinding, zodat soldaten de afgenomen vingerafdrukken met die van de FBI database kunnen vergelijken.
 • Frankrijk dropt omstreden Big Brother-database - De droom van de Franse inlichtingendienst om van alle "gevaarlijke" burgers het vakbondslidmaatschap, gezondheid en seksuele oriëntatie bij te houden gaat niet door. (...) Ook burgers die een actieve rol in de maatschappij spelen en kinderen vanaf 13 jaar wilde men registreren.
 • Indonesische provincie wil aidspatiënt chippen - Leden van het parlement van de Indonesische provincie Papoea willen aidspatiënten uitrusten met een microchip. Het omstreden voorstel moet het mogelijk maken patiënten die bewust anderen besmetten te identificeren en te straffen.
 • Camera waarschuwt voordat misdrijf plaatsvindt - De science fiction film Minority Report lijkt steeds meer realiteit te worden, nu Britse bewakingscamera's kunnen voorspellen of er een misdrijf gaat plaatsvinden. De camera's waarschuwen in het geval van verdacht gedrag, zoals rondhangen en ongewoon traag wandelen. Wie wordt betrapt kan daarna zijn of haar gedrag aan een politieagent uitleggen, aldus The Daily Mail.
 • Gros politie wil niet in DNA-database - Onderzoek van de politiebond ACP wijst uit dat de meeste politieagenten tegen opname van hun eigen DNA in een door Binnenlandse Zaken voorgestelde database zijn. Die moet op een plaats delict aanwezige agenten snel uitsluiten van onderzoek.
 • Professor: Privacy is een afwijking - De drang naar privacy is iets pas van de laatste tijd en gezien de menselijke geschiedenis zelfs een afwijking te noemen (...) Thomas Malone is professor Management en directeur van het Centrum voor Collectieve Intelligentie. Op dit moment houdt Malone een proef waarbij honderd studenten hun privacy inruilen voor een smart phone. Alles wat de studenten doen monitort men en wordt opgeslagen.
 • Britse aanklagers verdenken BT van illegaal dataminen duizenden klanten - Britse openbaar aanklagers zijn een onderzoek naar internetprovider British Telecom begonnen. Ze verdenken het bedrijf ervan zonder toestemming het surfgedrag van een groot aantal klanten te hebben gevolgd.
 • Reis naar VS moet online aangevraagd - Nederlanders die zonder visum naar de Verenigde Staten reizen moeten zich vanaf 12 januari online aanmelden. Reizigers worden verplicht om uiterlijk 72 uur van tevoren een vragenlijst in te vullen. Dat heeft de Amerikaanse ambassade in Den Haag maandag laten weten.
 • Xs4all wil met film publiek voorlichten over privacygevaren - Xs4all heeft een film uitgebracht waarin privacybeperkende maatregelen aan de kaak worden gesteld. De ISP hoopt met Privacy Matters het bewustzijn onder burgers te vergroten en een discussie aan te zwengelen.
  Hieronder kunt u deze korte film 'Privacy Matters' zien:

Heeft u zelf iets gevonden? Aarzel dan niet om het in de reacties te droppen zodat we het kunnen meenemen in de update van volgende maand.

3.14po: Behoorlijke lijst deze maand.
United as one. Divided by zero.
Op 02-12-2008 17:19:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
3.14po:

Behoorlijke lijst deze maand.

Ja, "onze" overheid ontneemt ons gestaag meer Lebensraum.
'Don't forget rule number 6'
Op 02-12-2008 18:50:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.: loopt u gerust door, er is niets aan de hand...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 03-12-2008 16:29:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
JWH: Hmm iets anders. Ik betaal de laatste tijd weer wat meer met cash omdat ik mijn privacy koester.

Nu wordt bij de mediamarkt al 5euro onder de scanner gelegd, en vandaag kwam ik bij de Super de Boer en ze wreven mijn 50E lieflijk over een RFID reader, welke natuurlijk instemmend piepte.

Is er zoveel vals geld in omloop dat dit uitkan? Of is er iets anders aan de hand? (verplichting??)

De Euro's waarvan ik de RFID in de magnetron heb laten ploffen kan ik dus niet meer gebruiken bij de Super de Boer.
Op 05-12-2008 0:27:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje:
JWH:

De Euro's waarvan ik de RFID in de magnetron heb laten ploffen kan ik dus niet meer gebruiken bij de Super de Boer.

wel op de zwarte markt die snappen dat niet
ik d8 dat je het ook weer kon inwisselen bij de bank omdat het beschadigd is.
Op 05-12-2008 14:03:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
BTtje:

JWH:

De Euro's waarvan ik de RFID in de magnetron heb laten ploffen kan ik dus niet meer gebruiken bij de Super de Boer.

wel op de zwarte markt die snappen dat niet
ik d8 dat je het ook weer kon inwisselen bij de bank omdat het beschadigd is.

ja, voor een biljet mét chip, en die wou je nou juist kwijt
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 05-12-2008 14:57:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje:
Ron B.:

BTtje:

JWH:

De Euro's waarvan ik de RFID in de magnetron heb laten ploffen kan ik dus niet meer gebruiken bij de Super de Boer.

wel op de zwarte markt die snappen dat niet
ik d8 dat je het ook weer kon inwisselen bij de bank omdat het beschadigd is.

ja, voor een biljet mét chip, en die wou je nou juist kwijt

ohw op die manier
zitten er geen brandplekken op dan?
Op 05-12-2008 16:57:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
NEO: Wat ik niet snap is dat men in de criminele wereld er nog niet op gekomen is om op afstand te checken hoeveel geld iemand bij zich heeft, om te kijken of het de moeite waard is.

Niet dat ik pro stelen ben, the idea just popped into my head.
Op 05-12-2008 19:03:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje:
NEO:

Wat ik niet snap is dat men in de criminele wereld er nog niet op gekomen is om op afstand te checken hoeveel geld iemand bij zich heeft, om te kijken of het de moeite waard is.

Niet dat ik pro stelen ben, the idea just popped into my head.

nieuwe inkomstenbron bedacht
ik vraag me af of die chips ook dat kunnen..
Op 07-12-2008 20:58:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje: wat vinden jullie van deze??ik pas hem nog wel ff aan voor dit GW blog en de volgende
(bericht gewijzigd op 18-12-2008 1:17:06)
Op 18-12-2008 1:16:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
BTtje:

wat vinden jullie van deze??ik pas hem nog wel ff aan voor dit GW blog en de volgende

Leuke banner
United as one. Divided by zero.
Op 18-12-2008 1:21:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
BTtje:

wat vinden jullie van deze??ik pas hem nog wel ff aan voor dit GW blog en de volgende

Leuk, maar die dude is toch al dood?
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 18-12-2008 1:32:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje:
Ja Horus:

BTtje:

wat vinden jullie van deze??ik pas hem nog wel ff aan voor dit GW blog en de volgende

Leuk, maar die dude is toch al dood?
zScYmvmANcA

ja, het is ook meer bedoelt als stikker voor bij stoplichten op te plakken
niet iedereen weet dit
als ze het gaan onderzoeken, zien ze het vanzelf wel
Op 18-12-2008 2:00:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden