Wonderlijk en ook een beetje verontrustend nieuws van biologen en botanisten uit Amerika. In een behoorlijk gebied van Maryland tot Pennsylvania geven de verschillende soorten eikenbomen en bomen van het geslacht Carya dit jaar geen noten. Onder de populatie eekhoorns en andere nootminnende wezentjes heerst een ware hongersnood en de verwachting is dat velen de winter niet zullen overleven. De grote vraag is echter waarom zijn er dit jaar geen eikels en okkernoten?

eikel

(Eikel)

Aanvankelijk viel het niet echt op maar botanisten en andere natuurliefhebbers kwamen er al snel achter dat de vele eiken- en Caryabomen geen noten droegen. Normaal gesproken ligt rond deze tijd van het jaar de bosvloer bedekt met een dik tapijt noten en eikels. Volgens discussiegroepen op het Internet is het gebied waar de bomen geen noten geven veel groter. Men rapporteert eikel en okkernootloze bomen van het Midwesten tot New England en zelfs Nova Scotia. Ook in de staat New York schijnt er geen eikel meer te vinden te zijn.

Vorig jaar was dat anders. Toen gaven alle bomen een uitbundige oogst okkernoten en eikels. Voor Louise Garris in Arlington is dit voor het eerst in haar 53 jarige bestaan dat de bomen geen vruchten geven. De natuurwetenschappers denken dat mogelijk klimaatsveranderingen een rol spelen maar sceptici wijzen erop dat in andere delen van het land nog wel gewoon eikels en okkernoten te vinden zijn.

Een andere theorie is dat de zware regenval van vorig jaar de pollen van de bomen heeft weggespoeld voordat ze hun werk hadden kunnen doen. Maar boswachter Ed Zimmer gelooft daar niet in. Hoewel het vorig jaar erg nat was produceren de verschillende bomen op verschillende tijdstippen pollen en het is ook weer niet zo dat het continu geregend heeft.

Ook bomen kennen cycli, zo dragen de witte eikenbomen elk jaar vrucht en de rode iedere twee jaar, daarnaast verschilt de hoeveelheid per jaar. In geval van droogte produceren de bomen doorgaans meer eikels om zo de overlevingskans van de bomen te vergroten. Eikenbomen kunnen zichzelf bevruchten maar geven de voorkeur aan uitwisseling. Het onderling bevruchten gebeurt meestal in mei en duurt zeven dagen tot 2 weken, afhankelijk van het weer.

De botanisten staan voor een raadsel maar maken zich nog geen zorgen. Eiken kunnen tot wel 300 jaar oud worden en het is afwachten wat de bomen volgend jaar gaan doen. Tot die tijd roept men op om aan de eekhoorns te denken en geeft men adviezen om bij te voeren.

Gerelateerd aan deze publicatie:
merlin: Het ene jaar stik het van de pruimen en appels aan mijn bomen, het volgende jaar kan ik nog geen vingerhoedje pruimenjam maken... Is dat dan ook raar...? Nope, dat is natuur. Niet overal wat achter zoeken...
Op 14-12-2008 5:02:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Er zijn al teveel eikels in de USA.
'Don't forget rule number 6'
Op 14-12-2008 6:18:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
merlin: Die moeten we in de regering hebben: geen eikels...
Op 14-12-2008 14:02:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
What's for dinner?
Nuts.
(bericht gewijzigd op 14-12-2008 14:31:31)
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 14-12-2008 14:30:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: Het is normaal dat een boom/struik het ene jaar meer vruchten geeft dan het andere jaar. Waarom??? Kweenie...maar dat er helemaal geen vruchten komen is abnormaal. Er moet meer aan de hand zijn. Een voorbode van? Zit Mantosani hier achter?
Op 14-12-2008 20:24:44 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: @ Lemetje;
Bedoel je Monsanto? Of Mantovani ?
Op 15-12-2008 1:41:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
adenis: de bijen/ wespen hebben de eikels meegenomen.
Op 15-12-2008 7:55:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DaVince:
adenis:

de bijen/ wespen hebben de eikels meegenomen.


Hehe, so long suckers!
(bericht gewijzigd op 15-12-2008 12:29:43)
Religion, a placebo which causes damage.
Op 15-12-2008 0:27:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje:
merlin:

Het ene jaar stik het van de pruimen en appels aan mijn bomen, het volgende jaar kan ik nog geen vingerhoedje pruimenjam maken... Is dat dan ook raar...? Nope, dat is natuur. Niet overal wat achter zoeken...

de appelboom bij mij thuis geeft om het jaar een appeloogst ;P

moeten die eekhoorns maar iets anders gaan zoeken dit keer
Op 16-12-2008 14:24:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden