Op gezonde manier sporten is goed voor de cognitieve vaardigheden. De wetenschappers waren er al uit dat joggen en aanverwante bezigheden zorgen dat hersenen minder snel achteruit gaan. Nu denken ze ook één van de redenen te weten waarom sporten bevorderend is voor een langdurig scherpe geest.

Links: geen sporter; rechts: sporter
(Links: geen sporter; rechts: sporter)

"Sporten verhoogt het aantal bloedvaten in het lichaam," aldus hoofdonderzoeker Feraz Rahman van het Jefferson Medisch College in Philadelphia. "Wat we niet wisten is dat het ook de bloedvaten in het brein beïnvloedt."

De onderzoekers gebruikten MRI-scanners en een nieuwe 3D computerreconstructiemethode. Daarmee maakten ze modellen van de bloedvaten en bloedstroom van 12 volwassenen. De personen waren allen tussen de 59 en 75 jaar oud. Allen waren geestelijk gezond. De helft van de groep moest de afgelopen 10 jaar tenminste 3 uur per week aan aerobics doen. De andere groep sportte nog geen uur per week.

"Sporten maakt een mens niet slimmer, maar eenmaal ouder geworden ben je wel extra alert," zo lijkt de slotsom van het onderzoek te zijn.
cootje: Das interessant, sowieso is sporten en bewegen gewoon lekker, je voelt je gewoon fitter, blijft qua gewicht ok, kortom op allerlei vlakken gewoon goed voor je.
...
Op 23-12-2008 0:04:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
kjarli: Je hele leven ruim voldoende sporten helpt je op latere leeftijd. Kijk al die dikke opa's en oma's... Allemaal vet, geen spieren...
Op 24-12-2008 13:09:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden