Eens komt de dag dat je je lepel gaat neerleggen. Wie zich niet meer kan bukken zal zijn kaars moeten uitblazen. En dan? Wil je dan begraven of gecremeerd worden in een logge, traditionele, ordinaire doodskist? Nee? Wil je iets aparts? Dan moet je er maar eens over nadenken om je eigen gepersonaliseerde doodskist te ontwerpen.

Enige tijd geleden raakte bekend dat de Vlaamse acteur Axel Daeseleire met een kunstgalerij werkte aan een gepersonaliseerde doodskist. De Antwerpse (België) galerij kreeg zoveel telefoontjes dat ze besloten om het project te commercialiseren. Volgens galeriehoudster Willemijn van Dommelen willen heel veel mensen hun reis naar het hiernamaals zo aangenaam mogelijk maken. Ze willen er een beetje controle over hebben, nu het nog kan.

"Met een gepersonaliseerde kist kunnen mensen tonen hoe ze in het leven stonden: vrolijk, fragiel, passievol, ... Noem maar op. Zo laat ik alvast een kist maken die versierd is met vlinders en bloemen, omdat ik mezelf als een romantisch iemand zie. Het lijkt mij een leuk idee dat vrienden en familie me op die manier kunnen herinneren. Op de dag van mijn begrafenis zou een klassieke doodskist dat beeld overstemmen." (Willemijn van Dommelen in Het laatste Nieuws)

In Amerika bestaat dit fenomeen al een tijdje. Daar zijn al kleine bedrijfjes die zich specialiseerden in 'moderne' doodskisten. Mensen kiezen daar voor hun favoriete drank, gestileerde sarcofagen en zelfs gitaren. Maar bij de modegalerij hebben ze een streepje voor: ze werken met echte kunstenaars die de wensen van de klant omtoveren naar stukken waar je even bij stilstaat en erover nadenkt.

De galerij werkt met zeven kunstenaars die afhankelijk van je wensen een doodskist klaarmaken in één tot vier maanden. Prijzen beginnen bij 1.900 euro. Doodskisten voor dieren zijn ook geen probleem. Op langere termijn denkt men er ook aan om gepersonaliseerde zerken aan te bieden, maar daar is er voorlopig een probleem omdat er met natuursteen moet gekunsteld worden.

Morono: Waarom zou je een kist willen? dat betekent dat je een graf in moet....
Op 02-01-2009 11:48:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wattson: beetje bizzar al dit kisten gedoe,maar oke ik zou me dus wel laten cremeeren in een clows vormige kist, waarom??? ben altijd de gekke grappemaker voor vrienden en familie geweest...
Op 02-01-2009 18:29:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje: als mensen er gelukkig van worden om in zo'n raar ding begraven te worden, moeten ze het vooral doen. ik zou het zelf niet willen..
wel een leuke voor de baas van cocacola die bovenste
Op 05-01-2009 17:25:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden