U bent wat u eet. Zowat alle lightproducten hebben aspartaam als additief, ook wel E951 genoemd. Het zit in meer zoete producten dan je zou denken en is dé gangbare suikervervanger. Alle 'light'-producten en zoete suikervrije producten bevatten het. Dokters en voedingsdeskundigen prijzen aspartaam met grote regelmaat aan bij patiënten die suikers moeten vermijden.
Vreemd, want aspartaam is een controversieel synthetisch product; het is bewezen dat het zeer schadelijke neveneffecten heeft.

Die(t) Coke

Het meest dodelijke additief ter wereld.

Aspartaam werd in 1965 per ongeluk uitgevonden toen men aan het zoeken was naar een medicijn tegen zweren. Iemand likte aan het goedje en merkte dat het erg op suiker leek. De samenstelling is echter verre van zoet. Aspartaam bevat 3 stoffen: 50% phenylalanine, 40% asparaginezuur en 10% methyl-esters. Die 10% zijn het schadelijkst want de methyl-esters zetten zich na consumptie eerst om in methanol, daarna in formaldehyde (dat is ongeveer zo giftig als arsenicum en cyanide), daarna in mierenzuur en in diketopiperzine (DKP).

Volgens de E-nummers-gids van Corinne Gouget werd in 1973 door onafhankelijke onderzoekers aangetoond dat aspartaam het zenuwstelsel aantast en dat het zeer kankerverwekkend is. Met behulp van grote investeringen werd het in de jaren '80 van de vorige eeuw toch groot in de markt gezet. Inmiddels zit het spul in duizenden producten in honderden landen.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft 10 jaar geleden al erkend dat er minstens 92 schadelijke bijwerkingen zijn. De lijst van neveneffecten van aspartaam bestaat o.a. uit lichte hoofdpijn, hersentumoren, de ziekte van Parkinson, Alzheimer en Multiple Sclerose. CanderkillHet verstoort de productie van DNA, tast het immuunsysteem aan en zorgt voor zaken als slapeloosheid, hoofdpijn, diarree, buikpijn, hyperactiviteit, concentratiegebrek, hoor- en zichtstoornissen, geheugenverlies, paranoia, schildklieraandoeningen, epilepsie, agressie, enzovoorts.

Een lijstje met producten waar aspartaam in zit vindt u via aspartaam.nl. Een volledige lijst met kwalijke middelen die aan uw eten zijn toegevoegd, waaronder ook de vetmaker E621, is te vinden in het handig kleine boekje 'Wat zit er in uw eten, de gids die u alert maakt op al die e-nummers'. Het boekje is geschreven door Corinne Gouget en Will Jansen en voor een luttele 9,90 €uro een koopje. Ideaal om in de jaszak te hebben tijdens het shoppen. Wie liever meteen digitaal een overzicht van de schadelijke e-nummers wil kan deze pdf downloaden.

Tijd voor koffie! Zoetje d'r bij?

Ja Horus: Heel goed, jongens - trek die hele beerput maar open!
Belangenverstrengeling van leden van het Wetenschappelijk comité voor de voeding (SCF), in relatie tot het opnieuw bekijken van de veiligheidsaspecten van de kunstmatige zoetstof 'aspartaam' in voeding:
http://www.aspartaam.nl/artikelen/olaf2.html
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 19-12-2008 13:10:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje: vandaag de Grenswetenschappelijke gezondheids dag?

nog een goed artikel over troep in je voeding
een vriend van me zei al eens toen ik NRGdrink ging halen voor het doorhalen dat ik moes letten of er aspartaam in zat

maarr.. zoetjes zijn dus aspartaam bolletjes??
vaak als iemand een te hoge suikerspiegel heeft wordt er zoetjes aangeraden, hoe smerig dat ook is
dus voortaan stevia gebruiken

ik wist niet dat in limonadesiroop, ijsthee en optimel ook aspataam zat
er staat ook dat het in yakult light zit. dit staat niet op de verpakking..
thuis heb ik nog zo'n flesje liggen ergens, dan kijk ik of het verstopt zit in het E nr.
btw, goeie samenvatting Enrs bijgeleverd
(bericht gewijzigd op 19-12-2008 13:50:40)
Op 19-12-2008 13:37:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
NEO: "Dokters en voedingsdeskundigen prijzen aspartaam met grote regelmaat aan bij patiënten die suikers moeten vermijden"

Mijn huisarts zegt juist dat je absoluut geen producten met Aspartaam moet gebruiken.
En er zijn meer huisartsen die dat zeggen. Het is namelijk puur vergif.

Een goede vriendin van mijn vriendin heeft er zelfs een Aspartaam vergiftiging gehad. Als ze niet bij de buurvrouw had aangeklopt was ze er waarschijnlijk nu niet meer geweest.
Op 19-12-2008 14:24:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Misschien ook wel leuk om te weten dat het ontdekt is in een onderzoek naar insecticide:

http://zapruder.nl/portal/artikel/last_van_mieren_probeer_nutrasweet/

En het werkt, want ik heb het zelf getest

Niet alleen light producten, ik zie het ook al op gewone producten (oa de frisdranken van de aldi of lidl).
Carpe diem homo universalis
Op 19-12-2008 14:29:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Nog een artikel over aspartaam dat er niet om liegt:

http://www.aspartaam.nl/experiment/mijn_aspartaam_experiment1.html

Carpe diem homo universalis
Op 19-12-2008 14:50:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Ik zou graag zien dat jullie van deze blog een sticky maken, dit is veel belangrijker dan mensen denken, letterlijk want weinig mensen nemen het serieus genoeg en veel buisinesses durfen het zelfs tegen te spreken met 'wij van wc eend' argumenten. (die weer gedebunked zijn door de serieuze wetenschap overigens)

Wat jullie ook mogen weten trouwens, aspartaam zit ook in sauzen. En ook in joppiesaus, jeweetwel.. dat mosterdachtige sausje met fijngesneden uitjes dat je altijd bij je patat eet. Kun je natrekken.
Op 19-12-2008 15:29:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eversteegt:
BTtje:


maarr.. zoetjes zijn dus aspartaam bolletjes??
vaak als iemand een te hoge suikerspiegel heeft wordt er zoetjes aangeraden, hoe smerig dat ook is
dus voortaan stevia gebruikenVolgens mij als je een te hoge suikerspiegel hebt en het is NIET vanwege het feit dat je diabetes hebt (maar in dat geval geldt het ook) is het misschien handig om je ervan bewust te zijn dat je gewoon TE veel tot je aan het nemen bent waar je lichaam blijkbaar niet om gevraagd heeft :S.

Los van het feit dat aspartaam kwalijk is, is het ook gewoon van de gekken dat er maar allemaal onnatuurlijke light producten op de markt gebracht worden, puur onder het motto "dan kunnen we tenminste lekker blijven consumeren".

Ik eet omdat m'n lichaam het nodig heeft en alle lekkere versnaperingen die ik neem voor het genot, neem ik met mate en dan is suiker ook heus niet zo erg meer. En als je eten of drinken toch wat zoeter van smaak wil maken, dan is stevia een bruikbaar alternatief.

Op 19-12-2008 15:30:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eversteegt:
eoi:

Ik zou graag zien dat jullie van deze blog een sticky maken, dit is veel belangrijker dan mensen denken, letterlijk want weinig mensen nemen het serieus genoeg en veel buisinesses durfen het zelfs tegen te spreken met 'wij van wc eend' argumenten. (die weer gedebunked zijn door de serieuze wetenschap overigens)

Wat jullie ook mogen weten trouwens, aspartaam zit ook in sauzen. En ook in joppiesaus, jeweetwel.. dat mosterdachtige sausje met fijngesneden uitjes dat je altijd bij je patat eet. Kun je natrekken.


Mwa... ik ben bang dat toch te weinig mensen grenswetenschap lezen om het vermogen te hebben hier een maatschappelijke discussie van te maken maar goed, alle beetjes helpen .

En inderdaad... Joppiesaus. Erg lekker, by the way, maar ook eigenlijk gewoon fout. Maar probeer tegenwoordig nog maar eens iets te kopen of buiten de deur te eten waar geen troep meer in zit. DAT vergt een boel discipline......
Op 19-12-2008 15:39:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Der Roelof: Ja, allemaal enorm slecht.
pas op met wat je eet en drinkt.
Intussen zijn mensen gezonder dan ooit (except for the U.S.of A, dikke gedrochten, mormels, engerds) en worden ouder dan ooit en word je ziek of wat dan ook, dan is er de moderne medische wetenschap die je op je 85ste alsnog in leven weet te houden met donor-organen, of kunstledematen en ik weet niet wat allemaal.
Ik geloof dat tegenwoordig alles en iedereen elkaar alleen maar van alles op de mouw wil spelden en dat er een hoop bangmakerij tussen zit.

(bericht gewijzigd op 19-12-2008 16:59:30)
Op 19-12-2008 15:47:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eversteegt: Bangmakerij, Maybe.... maar wat betreft Aspartaam e.d. spreken de onderzoeken toch boekdelen lijkt me.

Maar dan nog: Je wil dus vertellen dat we het met z'n allen maar accepteren dat er dubieuze dingen in ons eten worden gestopt onder het motto "als we ziek worden, worden we wel weer gefixt"? Dat we ouder worden en zo... prima argument hoor, maar ik vind het de omgekeerde wereld.

Trouwens, ik ben ook helemaal voor keuzevrijheid, hoor. Als mensen producten willen eten met rare dingen erin, prima! Maar het hele punt is hier wel dat je onderhand haast verplicht wordt het te eten!

* Als je graag een chipje eet kun je het bijna niet mee rkrijgen zonder E621
* Dankzij het verbod op Stevia kun je, als je bv. door diabetes niet goed tegen suiker kan, blijkbaar alleen nog maar met chemische troep je eten zoet maken.

En als ik me even boos maak kan ik nog wel wat meer bedenken.

Ik leg me er derhalve inmiddels ook maar bij neer dat ik Aspartaam en e621 niet meer helemaal kan vermijden, of ik moet m'n leven qua eten erg saai maken. Maar slecht vind ik het nog steeds.
Op 19-12-2008 15:57:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje:
Der Roelof:

Ja, allemaal enorm slecht.
pas op met wat je eet en drinkt.
Intussen zijn mensen gezonder dan ooit (except for the U.S.of A, dikke gedrochten, mormels, engerds) en worden ouder dan ooit en worden je ziek of wat dan ook, dan is er de moderne medische wetenschap die je op je 85 ste alsnog in leven weet te houden met donor-organen, of kunstledematen en ik weet niet wat allemaal.
Ik geloof dat tegenwoordig alles en iedereen elkaar alleen maar van alles op de mouw wil spelden en dat er een hoop bangmakerij tussen zit.


voorkomen is beter dan genezen
straks raken de donororganen nog op
btw, een heleboel leven wel langer, maar leven eigenlijk niet meer.
mensen veranderen sneller in kamerplanten..
Op 19-12-2008 16:02:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cool:
BTtje:

Der Roelof:

Ja, allemaal enorm slecht.
pas op met wat je eet en drinkt.
Intussen zijn mensen gezonder dan ooit (except for the U.S.of A, dikke gedrochten, mormels, engerds) en worden ouder dan ooit en worden je ziek of wat dan ook, dan is er de moderne medische wetenschap die je op je 85 ste alsnog in leven weet te houden met donor-organen, of kunstledematen en ik weet niet wat allemaal.
Ik geloof dat tegenwoordig alles en iedereen elkaar alleen maar van alles op de mouw wil spelden en dat er een hoop bangmakerij tussen zit.


voorkomen is beter dan genezen
straks raken de donororganen nog op
btw, een heleboel leven wel langer, maar leven eigenlijk niet meer.
mensen veranderen sneller in kamerplanten..


ja daar heb je gelijk in...
maarja al die zooi wat in ons eten en drinken zit ook het is lang en moeilijk zoeken(voor mij dan ik heb me nooit zo erg verdiept in die stoffen ervan maar toen ik dit hoorde dacht ik van he (methyl-esters) nou hier wordt ik wel flink giftig van.

we moeten als idee hebben allerlei alternatieven te vinden en zelf proberen iets ondergronds te beginnen met eten en drinken.
lekker en gezond lol. ik heb wel zo n gevoel ook dat er hier mensen zitten die veel verstand van deze zaken hebben.
en ja dan zeg ik zet alle meningsverschillen opzij en doe dit voor elkaar en anderen erbuiten die het ook willen.

en ja ik vind zelf ook dat dit wel wat meer naar de wereld buiten moet worden gebracht alleen weet iemand daar een goede methode voor?
Op 19-12-2008 16:12:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eversteegt: Precies! Wat dat betreft was het wel leuk geweest als we hadden geweten met wat voor voedingspatroon die oudste mevrouw van Nederland (weet ff niet meer hoe ze heette) toen nog relatief gezond boven de 100 is geworden.

Maar ik vermoed dat dat met relatief weinig kunstmatigheid en dergelijke geweest is, maar wel met de goede medische zorg van nu. Maar ik kan het compleet mis hebben, hoor....
Op 19-12-2008 16:13:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eversteegt:
cool:

en ja ik vind zelf ook dat dit wel wat meer naar de wereld buiten moet worden gebracht alleen weet iemand daar een goede methode voor?


Er is niemand die je tegen houdt ingezonden stukken naar de krant te sturen of brieven naar kamerleden van wie je weet dat dit in zijn/haar vakgebied ligt . Los van de vraag in hoeverre zij ook begaan zijn met 'de industrie' .

Blijft dat ik ook wel mee kan gaan met de sceptici: Lang niet alle E-stoffen zijn even schadelijk en iedereen moet vooral eigen keuze houden.

Maar dan wil ik wel dat ook ik kan kiezen uit de gezonde alternatieven als ik in de supermarkt sta.
Op 19-12-2008 16:16:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Lanoe:

Misschien ook wel leuk om te weten dat het ontdekt is in een onderzoek naar insecticide:

http://zapruder.nl/portal/artikel/last_van_mieren_probeer_nutrasweet/

En het werkt, want ik heb het zelf getest

Niet alleen light producten, ik zie het ook al op gewone producten (oa de frisdranken van de aldi of lidl).


Artikel zegt iets anders "Aspartaam werd in 1965 per ongeluk uitgevonden toen men aan het zoeken was naar een medicijn tegen zweren."
United as one. Divided by zero.
Op 19-12-2008 18:22:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
Der Roelof:

Ja, allemaal enorm slecht.
pas op met wat je eet en drinkt.
Intussen zijn mensen gezonder dan ooit (except for the U.S.of A, dikke gedrochten, mormels, engerds) en worden ouder dan ooit en word je ziek of wat dan ook, dan is er de moderne medische wetenschap die je op je 85ste alsnog in leven weet te houden met donor-organen, of kunstledematen en ik weet niet wat allemaal.
Ik geloof dat tegenwoordig alles en iedereen elkaar alleen maar van alles op de mouw wil spelden en dat er een hoop bangmakerij tussen zit.Think again:

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=2499

Daarbij kun je zelf de stijgende lijnen bekijken bij oa diabetes en kanker.
Zelfs dokters slaan alarm.
Carpe diem homo universalis
Op 19-12-2008 19:07:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Op 19-12-2008 19:08:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
3.14po:

Lanoe:

Misschien ook wel leuk om te weten dat het ontdekt is in een onderzoek naar insecticide:

http://zapruder.nl/portal/artikel/last_van_mieren_probeer_nutrasweet/

En het werkt, want ik heb het zelf getest

Niet alleen light producten, ik zie het ook al op gewone producten (oa de frisdranken van de aldi of lidl).


Artikel zegt iets anders "Aspartaam werd in 1965 per ongeluk uitgevonden toen men aan het zoeken was naar een medicijn tegen zweren."


Ja, maar in het onderzoek naar insecticide kwam men erachter dat het spul erg zoet was en dat is in deze relevant
Carpe diem homo universalis
Op 19-12-2008 19:09:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje:
cool:

we moeten als idee hebben allerlei alternatieven te vinden en zelf proberen iets ondergronds te beginnen met eten en drinken.
lekker en gezond lol. ik heb wel zo n gevoel ook dat er hier mensen zitten die veel verstand van deze zaken hebben.
en ja dan zeg ik zet alle meningsverschillen opzij en doe dit voor elkaar en anderen erbuiten die het ook willen.

en ja ik vind zelf ook dat dit wel wat meer naar de wereld buiten moet worden gebracht alleen weet iemand daar een goede methode voor?

als het illegaal wordt om natuurlijk voedsel te kopen, geld dit ook voor produceren lijkt mij..
m.a.w. einde van de moestuintjes..
duss, natuurlijk voedsel wordt net zo illegaal als hennep.
hennep wordt ook gekweekt onder de grond of in een schuur, dan kan het vast ook met fruit en groentes
dan gaan we gewoon met zijn allen illegaal groente en fruit kweeken ipv hennep
dus de hoeveelheid afgetapte stroom gaat enorm stijgen in de grafiek

btw, dat PDF lijstje is wel retehandig
ik ga hem nog ff aanpasse tot creditcard formaat dat je open kan klappen en zet er achter op deze link en informatie over de aankomende Codex Alimentarius.
dat kan ik daan uitdelen aan klanten op mijn werk
ik ben vakkenvuller als bijbaan
(bericht gewijzigd op 20-12-2008 0:00:06)
Op 19-12-2008 23:51:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lotus: ik snap niet dat bij http://www.wonderewereld.com/E%20nummers.htm E200 en E420 onschuldig zijn maar bij de adobereader dinges van GW moet ik het absoluut vermijden?
welke van de 2 moet ik nu vertrouwen?
Ita est :)
Op 20-12-2008 17:55:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DaVince:
eversteegt:

Precies! Wat dat betreft was het wel leuk geweest als we hadden geweten met wat voor voedingspatroon die oudste mevrouw van Nederland (weet ff niet meer hoe ze heette) toen nog relatief gezond boven de 100 is geworden.


Hennie van Andel was haar naam, ze at sowieso elke dag een zoute haring.
Religion, a placebo which causes damage.
Op 20-12-2008 20:11:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
lotus:

ik snap niet dat bij http://www.wonderewereld.com/E%20nummers.htm E200 en E420 onschuldig zijn maar bij de adobereader dinges van GW moet ik het absoluut vermijden?
welke van de 2 moet ik nu vertrouwen?

In geval van twijfel: altijd GW vertrouwen.
United as one. Divided by zero.
Op 20-12-2008 23:34:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eelco: De werkelijke 'kracht' van aspartaam toont zich hier - diet coke + fruit mentos:


De combinatie aspartaam en mentos in een schadelijk experiment met een menselijk proefkonijn:
Op 21-12-2008 19:09:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Eelco:

De werkelijke 'kracht' van aspartaam toont zich hier - diet coke + fruit mentos:


De combinatie aspartaam en mentos in een schadelijk experiment met een menselijk proefkonijn:


ik dacht dat dat door het koolzuur kwam?
United as one. Divided by zero.
Op 21-12-2008 21:56:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje:
3.14po:

Eelco:

De werkelijke 'kracht' van aspartaam toont zich hier - diet coke + fruit mentos:


De combinatie aspartaam en mentos in een schadelijk experiment met een menselijk proefkonijn:


ik dacht dat dat door het koolzuur kwam?

jah volgensmij ook.
dit kan toch ook met gewone cola?
Op 22-12-2008 9:55:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
BTtje:

3.14po:

Eelco:

De werkelijke 'kracht' van aspartaam toont zich hier - diet coke + fruit mentos:


De combinatie aspartaam en mentos in een schadelijk experiment met een menselijk proefkonijn:


ik dacht dat dat door het koolzuur kwam?

jah volgensmij ook.
dit kan toch ook met gewone cola?

Ja
United as one. Divided by zero.
Op --0 22:50:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates: GW heeft weer eens een vooruitziende blik!
Vandaag in het nieuws: "BAARN - De Europese voedselautoriteit EFSA gaat het onderzoek naar de veiligheid van aspartaam vervroegen. De resultaten komen nu in 2012 en niet in 2020, zoals eerder gepland was."

http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/nieuws/5804/aspartaam-veiligheidsonderzoek-vervroegd
Op --0 14:50:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: relatief goed nieuws maar EFSA valt ook onder het probleem.
Op --0 18:27:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider:
Socrates:

GW heeft weer eens een vooruitziende blik!
Vandaag in het nieuws: "BAARN - De Europese voedselautoriteit EFSA gaat het onderzoek naar de veiligheid van aspartaam vervroegen. De resultaten komen nu in 2012 en niet in 2020, zoals eerder gepland was."

http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/nieuws/5804/aspartaam-veiligheidsonderzoek-vervroegd

Zo dat scheelt nogal 2012 ipv 2020
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op --0 18:29:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden