Je zal maar een vent zijn in een vrouwenlichaam of een vrouw gevangen in mannenlichaam. Er zijn mondiaal gezien nogal wat mensen die zich niet op hun gemak voelen met hun geslacht. Die mensen lijden aan een zogenaamde 'Gender Identiteit Stoornis'. Ongelukkig staren ze in de spiegel en zien borsten die volgens hun gevoel daar niet thuis horen of zien een in hun ogen 'lichaamsvreemde' piemel op de plek waar gevoelsmatig een spleetje had moeten zitten. In vroeger jaren gingen die mensen naar schimmige klinieken in bijvoorbeeld Marokko waar chirurgen wegsneden of bijplaatsten al naar gelang van de wens van de persoon in kwestie. Tegenwoordig kan men gewoon in het VU terecht voor een geslachtsverandering en zo kan Martin Marietje worden of Linda Leen.

Maar wat als je in de spiegel kijkt en bedenkt dat je onderbeen of linker arm daar eigenlijk helemaal niet past? Waar kan je naartoe om een perfect gezonde ledemaat te laten amputeren louter omdat het volgens je gevoel niet 'past'?

amputatie

Net als mensen die het gevoel hebben dat ze niet thuishoren in het geslacht dat ze bij de geboorte hebben meegekregen zijn er mensen die het idee hebben dat bijvoorbeeld hun arm of been helemaal niet bij ze hoort. Deze groep mensen zijn apotemnofiel. De psychiatrie noemt het verlangen om een arm of been te missen 'body integrity identity disorder' of in het kort BIID. BIID is een psychische aandoening met een sterk overheersend verlangen om een of meer gezonde ledematen te laten amputeren. Vaak geeft een patiënt aan het lichaamsdeel als 'niet van zichzelf' te ervaren. Voor wat betreft transgenders die zich van man naar vrouw of vice versa laten opereren is tegenwoordig veel bespreekbaar. Dat taboe is inmiddels wel een beetje aan het slijten. Anders is het voor de mensen die gewoon een amputatie willen omdat ze verlost willen worden van dat ene 'vreemde' lichaamsdeel.

Bovenstaande intro kan wat verwarrend zijn. Ik heb het over transgenders die van sekse willen veranderen en mensen die gevoelsmatig 'vreemde' lichaamsdelen willen laten amputeren. Op het eerste gezicht lijkt het appelen met peren vergelijken maar onderzoek wijst uit dat er redelijk veel overeenkomsten tussen deze twee groepen zijn.

In beide gevallen wil men hun lichaam aanpassen naar het geïdealiseerde beeld dat men van zichzelf heeft. De sterke wens om hun lichaam naar het ideaalbeeld aan te passen vindt in beide gevallen meestal een oorsprong in de vroege jeugd. Beide groepen geven aan naar een vorm van 'eenheid' of 'compleetheid' van lichaam en ziel te willen streven. Beide groepen lijden psychisch onder hun oorspronkelijk fysieke lichaam.

In 1997 was het een Schotse chirurg die het dorstte om bij twee mannen een gezond been af te zetten. De mannen (eentje uit Canada en eentje uit Duitsland) leden aan apotemnofilie en konden het aanblik van hun been niet meer verdragen. Het gaf nogal een shock in de medische wereld. Anderzijds gaan lijders aan apotemnofilie zo ver om zelf hun been of arm af te schieten of onder een trein te leggen. Meestal verdwijnt met het afzetten van het gewraakte lichaamsdeel ook de apotemnofilie, men is dan 'klaar' en voelt zich 'compleet' en gelukkig.

Soms heeft de wens om een ledemaat of meer te missen een seksuele oorsprong. De categorie meent door het verlies van lichaamsdelen attractiever te worden en/of put daar seksueel genot uit. Een andere insteek is het opzettelijk amputeren te vergelijken met lichaamsversieringen zoals piercen of tatoeages. Hier kunt u bijvoorbeeld een interview lezen met iemand die zelf een teen en een vinger heeft afgezet.

Natuurlijk bestaan er dan ook weer mensen die acrotomofiel zijn. Of beter gezegd, mensen die zich seksueel aangetrokken voelen door amputaties of gelijkwaardige handicaps bij een ander. Een schokkend voorbeeld daarvan kunt u hier zien (niet geschikt voor jeugdige kijkers).Acrotomofielen en apotemnofielen vinden elkaar bijvoorbeeld op het Internet, bekijk bijvoorbeeld deze website van Apulove.

Hoewel het afzetten van gezonde ledematen nog op veel weerstand stuit begint men steeds meer begrip te krijgen voor mensen met BIID. Onlangs nog brak de Australische psychiater Dr. Christipher Ryan een lans voor deze groep.

UPDATE: BIID neurologische oorzaak?

Apotemnofilie ofwel Body Integrity Identity Disorder (BIID) blijkt een neurologische basis te hebben. Patiënten met deze zeldzame afwijking geven aan een lichaamsdeel als ‘niet van zichzelf’ te ervaren. Om van dit gevoel af te komen, hebben ze het bizarre verlangen om dit (gezonde) lichaamsdeel te laten amputeren. Ook al willen de patiënten vaak niets liever dan een amputatie, artsen werken er liever niet aan mee (Primum non nocere), en sturen de persoon door naar een psychiater.

Voor het eerst zijn patiënten met Apotemnofilie onder een hersenscan gelegd. De vier mannen (de zeldzame afwijking komt tien keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen), wilden allemaal een been, of een gedeelte hiervan, kwijt. "Toen de onderzoekers op de ongewenste ledematen van de mannen tikten gedurende de hersenscan viel er iets op. De pariëtale kwab (o.a. ruimtelijk denken, integratie van het lichaamsbeeld in de hersenen) reageerde nauwelijks op de prikkelingen. Paul McGeoch, neuroloog aan de Universiteit van Californië, vertelt: "Het lichaamsdeel wordt niet tot nauwelijks waargenomen, en hoort voor de patiënt gewoonweg niet bij het lichaam."

Afwijzingen van artsen om een voor de patiënt ongewenst lichaamsdeel te amputeren resulteert soms in heftige consequenties. Zo stopte een man zijn been in een vat met droogijs, zodat er niets anders opzat dan het amputeren van zijn been. Ook kettingzagen, treinen en zelfgemaakte guillotines dienen als middel om ledematen kwijt te raken.

De verklaringen over het ziektebeeld lopen sterk uiteen. De ene arts ziet het als aandachtstrekkerij, de ander als seksuele perversie. Vijay Ramachandran, neuroloog aan de Universiteit van Californië, vertelt: “De manier waarop mensen hun lichaam ervaren – in het brein – loopt niet altijd in de pas met de werkelijkheid. En dat is geen psychologisch curiosum, zoals vaak gedacht wordt, maar ‘hard wired’ in het brein. “

Uit eerder onderzoek van de neuroloog was al gebleken dat ook het omgekeerde van BIID voorkomt. Bij deze afwijking blijven patiënten die, vaak om medische redenen, een amputatie hebben gehad van een lichaamsdeel het gevoel houden dat deze nog steeds onderdeel is van het lichaam. Dit gevoel, beter bekend als fantoompijn, komt voor bij ongeveer 70% van de patienten met een geamputeerd ledemaat.
(bron)

3.14po: Geil
(bericht gewijzigd op 18-12-2008 0:18:29)
United as one. Divided by zero.
Op 18-12-2008 0:18:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Allemaal Quid Pro Quo gaan zien:
http://www.imdb.com/title/tt0414426/
en natuurlijk Crash (wel die van Cronenberg) :
http://www.imdb.com/title/tt0115964/http://www.imdb.com/title/tt0115964/
Allebei films die bewuste verminking en de psychologische gevolgen daarvan tot thema hebben. En allebei aanraders.
Helaas kan ik geen 'niet goed, geld terug' garantie geven. Maar wel een gegarandeerd dagenlang nasudderend after-effect.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 18-12-2008 0:32:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
adenis: Ik had hier wel eens van gehoord bij mensen die nieuwe ledematen hadden gekregen, maar over hun eigen ledenmaten. hiervoor ben ik ook te kortzichtig en begrijp ook niet waarom mensen dit doen.
Op 18-12-2008 8:18:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cultuurmeneer: Ik zag pas een interview met de vrouw die zich had laten ombouwen tot man maar nog wel zwanger was geworden.... BI-ZAR!!!!

We zijn al lang op het pad van de 'maakbare mens' terecht gekomen; en het gaat nog veel gekker worden met die maakbaarheid! Bijvoorbeeld van voren man zijn en van achter je helemaal tot vrouw laten ombouwen ofzo. Met borsten en ... nou ja vul zelf maar in....
BI-ZAAAAAAR!!!

Om nog maar te zwijgen van wat er allemaal met sleutelen aan het DNA mogelijk is. OMG!!!
(bericht gewijzigd op 18-12-2008 10:17:43)
God... Dat ben je zelluf!
Op 18-12-2008 10:15:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
todo: Ik ga me zo langzamerhand afvragen of mijn ziel wel krochten heeft.
Op 18-12-2008 10:16:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marnix: De tekst gaat niet erg diep en wekt zo de indruk alleen maar de rechtvaardiging te zijn voor het vertonen van een smerig seksfilmpje.
Er is al langer bekend dat tweelingembryo's in de baarmoeder kunnen 'versmelten'. Er wordt dan 1 kind geboren waar niets mee aan de hand is. Tot ooit van twee plaatsen van het lichaam het dna wordt onderzocht dat dan niet gelijk blijkt te zijn. Dit verklaart ook het niet accepteren van een ledemaat. Bij dna-onderzoek kan dan blijken dat het inderdaad 'vreemd' is. Namelijk van het 'opgeslokte' tweede embryo.
Op 18-12-2008 0:05:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
Marnix:

De tekst gaat niet erg diep en wekt zo de indruk alleen maar de rechtvaardiging te zijn voor het vertonen van een smerig seksfilmpje.
Er is al langer bekend dat tweelingembryo's in de baarmoeder kunnen 'versmelten'. Er wordt dan 1 kind geboren waar niets mee aan de hand is. Tot ooit van twee plaatsen van het lichaam het dna wordt onderzocht dat dan niet gelijk blijkt te zijn. Dit verklaart ook het niet accepteren van een ledemaat. Bij dna-onderzoek kan dan blijken dat het inderdaad 'vreemd' is. Namelijk van het 'opgeslokte' tweede embryo.


Dus BIID lijders zijn in feite ontstaan uit versmolten embryo's?
Dat niemand daar eerder op gekomen is. Nobelprijsje voor Marniks
Op 18-12-2008 13:53:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Cultuurmeneer:

Ik zag pas een interview met de vrouw die zich had laten ombouwen tot man maar nog wel zwanger was geworden.... BI-ZAR!!!!

We zijn al lang op het pad van de 'maakbare mens' terecht gekomen; en het gaat nog veel gekker worden met die maakbaarheid! Bijvoorbeeld van voren man zijn en van achter je helemaal tot vrouw laten ombouwen ofzo. Met borsten en ... nou ja vul zelf maar in....
BI-ZAAAAAAR!!!

Om nog maar te zwijgen van wat er allemaal met sleutelen aan het DNA mogelijk is. OMG!!!

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1870
(bericht gewijzigd op 18-12-2008 14:20:25)
United as one. Divided by zero.
Op 18-12-2008 14:20:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cool:
Marnix:

De tekst gaat niet erg diep en wekt zo de indruk alleen maar de rechtvaardiging te zijn voor het vertonen van een smerig seksfilmpje.
Er is al langer bekend dat tweelingembryo's in de baarmoeder kunnen 'versmelten'. Er wordt dan 1 kind geboren waar niets mee aan de hand is. Tot ooit van twee plaatsen van het lichaam het dna wordt onderzocht dat dan niet gelijk blijkt te zijn. Dit verklaart ook het niet accepteren van een ledemaat. Bij dna-onderzoek kan dan blijken dat het inderdaad 'vreemd' is. Namelijk van het 'opgeslokte' tweede embryo.


je weet maar nooit, maarja dat zou misschien wel wat kunnen verklaren maar niet alles. en de vraag is dan gebeurt dat dan vaak dat die embryo's dan versmelten? ik vraag me ook af of daar weer goed onderzoek naar is gedaan. dat lijkt me namelijk wel handig.
Op 18-12-2008 15:29:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Marnix:

De tekst gaat niet erg diep en wekt zo de indruk alleen maar de rechtvaardiging te zijn voor het vertonen van een smerig seksfilmpje.
Er is al langer bekend dat tweelingembryo's in de baarmoeder kunnen 'versmelten'. Er wordt dan 1 kind geboren waar niets mee aan de hand is. Tot ooit van twee plaatsen van het lichaam het dna wordt onderzocht dat dan niet gelijk blijkt te zijn. Dit verklaart ook het niet accepteren van een ledemaat. Bij dna-onderzoek kan dan blijken dat het inderdaad 'vreemd' is. Namelijk van het 'opgeslokte' tweede embryo.

dat noemen ze een chimera dacht ik, en is hoogst zeldzaam...
dit is heel erg simpel te testen door dnatesten af te nemen voordat er een lichaamsdeel verwijderd word bij zo'n patient, maar ik denk toch dat je het eerder in een meer psychologische oorzaak moet zoeken, ook omdat chimera's heel erg zeldzaam zijn...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 18-12-2008 17:57:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pulmonaria: Nog nooit eerder van gehoord.
ik hoop dat de dokters dit niet een, twee, drie doen.
Op 18-12-2008 21:25:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lemetje: Ik heb het stuk even laten bezinken en ik ben tot een conclusie gekomen dat mensen die een ledemaat laten amputeren waarschijnlijk in een vorig leven ook geamputeerd zijn geweest. Dat kan het verklaren dat een compleet lichaam er vreemd eruit ziet voor hen.

Versmolten tweelingen kunnen op latere leeftijd van het levende kind wel voor problemen zorgen. Ik heb een jongen gekend waarvan ik later gehoord heb dat hij letterlijk in zijn tweelingbroer is gestikt. Het embryo begon te groeien in zijn keel (waar het toen zat) en de doktoren konden niets doen omdat het een te gevaarlijke operatie was. Denk ook aan het jongetje in Zuid-Amerika die zwanger was van zijn tweelingbroertje.
Tweelingen die in de baarmoeder 1 vruchtwaterzak delen lopen het meeste risico; siamese tweeling en in elkaar vergroeien. Als ze in ieder een aparte vruchtwaterzak zitten is dit risico vrijwel nihil.
Moeder Natuur is een vreemd ding. Geef mij sterrenbeeld Tweeling; is al tweestrijdig genoeg en natuurlijk mijn tweelingziel Kent en hij is een dubbele Kreeft.
Op 19-12-2008 20:55:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
lemetje:

Ik heb het stuk even laten bezinken en ik ben tot een conclusie gekomen dat mensen die een ledemaat laten amputeren waarschijnlijk in een vorig leven ook geamputeerd zijn geweest. Dat kan het verklaren dat een compleet lichaam er vreemd eruit ziet voor hen.

Versmolten tweelingen kunnen op latere leeftijd van het levende kind wel voor problemen zorgen. Ik heb een jongen gekend waarvan ik later gehoord heb dat hij letterlijk in zijn tweelingbroer is gestikt. Het embryo begon te groeien in zijn keel (waar het toen zat) en de doktoren konden niets doen omdat het een te gevaarlijke operatie was. Denk ook aan het jongetje in Zuid-Amerika die zwanger was van zijn tweelingbroertje.
Tweelingen die in de baarmoeder 1 vruchtwaterzak delen lopen het meeste risico; siamese tweeling en in elkaar vergroeien. Als ze in ieder een aparte vruchtwaterzak zitten is dit risico vrijwel nihil.
Moeder Natuur is een vreemd ding. Geef mij sterrenbeeld Tweeling; is al tweestrijdig genoeg en natuurlijk mijn tweelingziel Kent en hij is een dubbele Kreeft.

een lichaam in een lichaam is niet hetzelfde als een chimera, ik weet de officieele naam niet, maar in het geval van 1 lichaam in een ander lichaam is het gehele lichaam verder "gewoon" en is er een opgesloten 2de persoon, die in die gevallen vaak als gezwel gezien worden...
bij een chimera zijn er echter 2 personen samengesmolten tot 1 persoon, dat dus bijvoorbeeld je handen en romp van 1 persoon zijn, en je voeten van de 2de persoon, een DNA test van je nagels geeft dan een ander DNAprofiel dan diezelfde test bij je teennagels...
heel vaak heeft een chimera ook een ander dna in zijn bloed dan in de rest van het lichaam...

voor de rest zou ik zeggen kijk eens op google, want hier houd mijn NGC kennis ook ongeveer op
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 20-12-2008 20:07:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Hier een verhaal op een geile-verhalen-verzamel-site over bovenstaand onderwerp. Wel erg op het randje, maar ervan uitgaande dat degene die het schreef er opgewonden van raakte, toch interresant.
Moeten is een keuze...
Op 09-02-2009 19:35:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Ivoryke^:

Hier een verhaal op een geile-verhalen-verzamel-site over bovenstaand onderwerp. Wel erg op het randje, maar ervan uitgaande dat degene die het schreef er opgewonden van raakte, toch interresant.

Waar?
United as one. Divided by zero.
Op 09-02-2009 19:54:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Pffff lekker wakker hahaha stom stom stom

Alsje;

http://www.oops.nl/sexverhalen/sm/marielle%20de%20wannabee.html
Moeten is een keuze...
Op 09-02-2009 19:57:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Ivoryke^:

Pffff lekker wakker hahaha stom stom stom

Alsje;

http://www.oops.nl/sexverhalen/sm/marielle%20de%20wannabee.html

Aangenaam verhaal.
United as one. Divided by zero.
Op 09-02-2009 20:22:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden