Al eeuwen lange kennen de Guaranay-indianen uit Paraguay het gebruik van een wonderlijk plantje dat wij westerlingen kennen onder de naam 'Stevia rebaudiana Bertoni'. De lokalen noemen het plantje liever naar haar ware aard zoals 'ka'a he'ê' of 'azuca-caa' wat zoveel betekent als 'zoet kruid'. En dat is dan ook precies wat Stevia is, een zeer, zeer zoet smakende plant. In landen zoals Brazilië, Japan en China is Stevia tegenwoordig een veel gebruikte vervanger voor suiker en kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam. De reden daarvoor ligt voor de hand. Stevia veroorzaakt geen cariës, bevat geen calorieën, is goedkoop, niet giftig en schijnt zelfs gezondheidsbevorderend te zijn. Het is ook niet voor niets dat bijvoorbeeld Coca-Cola in die landen suiker en aspartaam hebben ingeruild voor Stevia. Alleen in Europa en Amerika weigert men Stevia op de voedselmarkt, sterker nog, het is zelfs verboden om het spul 'zoet' te noemen. 


In den vreemden gebruikt men dus al sinds jaar en dag, naar volle tevredenheid, Stevia om dranken en spijzen op een verantwoorde wijze mee te zoeten. Het is inmiddels genoegzaam bekend dat kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam hoogst verdacht zijn. Onderzoeken tonen aan dat zogenaamde 'light' producten (en de meer dan 9000 andere levensmiddelen waar aspartaam in zit) beter vermeden kunnen worden.

Dat aspartaam toch op de markt is verschenen is te danken aan de Amerikaanse voedsel en warenautoriteiten (FDA.) In de beginperiode verschenen er zo een 100 toxicologische rapporten die aspartaam als veilig bestempelden. Dat 74 van deze rapporten door de fabrikanten zelf waren aangedragen (en later als wetenschappelijk broddelwerk werden bestempeld) was geen reden om het goedje te weren.

De 84 van de 91 latere wetenschappelijke onderzoeken naar aspartaam uitgevoerd door onafhankelijke wetenschappers vermelden wel degelijk veiligheidsrisico's en gaven een negatief advies om aspartaam toe te laten op de markt. Ook voor deze informatie bleef de FDA doof.

Bitter spel van zoetstofleveranciers

In 1985 vond in Amerika een hoorzitting plaats voor het Congres. De insteek was dat deskundigen zich grote zorgen maakten over het toelaten van aspartaam in de voedselketen. Dr. Verrett (voormalig toxicoloog en lid FDA) klapte uit de school en getuigde dat de veiligheidsonderzoeken van aspartaam een 'ramp' waren. Dr. Legator (Prof. omgevingstoxicologie) bestempelde de commerciële onderzoeken naar aspartaam als "wetenschappelijk onverantwoord en schandelijk". En zo passeerden nog meer wetenschappers het congres met grote bezwaren. Ook toen al zagen experts verbanden tussen aspartaam en aandoeningen zoals migraine, baarmoederpoliepen, gewijzigd cholestorolgehalte, tumoren en stuiptrekkingen.

Kunstmatige zoetstoffen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken van de markt. Saccharine, aspartaam, acesulfaam-k en cyclamaat vinden hun weg in tal van producten. Het gebruik van dergelijk stoffen blijkt steeds verdachter en wordt in verband gebracht met tal van gezondheidsklachten. Zo beschouwen de Japanse gezondheidsautoriteiten op basis van wetenschappelijk onderzoek bijvoorbeeld aspartaam als schadelijk.

stevia
(Steviaplantje geeft steviapoeder)

Heavy door Light

In 1986 wees de American Cancer Society al op het feit dat gebruikers van synthetische zoetstoffen meer vet opslaan dan mensen die kunstmatige zoetstoffen niet gebruiken. Een onderzoek dat zes jaar in beslag nam en meer dan 80.000 vrouwen onder de loep nam liet zien dat bij een hogere consumptie van synthetische zoetstoffen meer overgewicht is. Dit verband is later nog enkele malen aangetoond.

Stevia een alternatief?

In Europa mag Stevia niet worden aangeprezen als levensmiddel, zelf de suggestie dat het spul zoet is mag niet omdat men het dan wel eens zou kunnen innemen. Stevia is wel te verkrijgen voor uitwendig (!) gebruik. Toevallig is Stevia goed voor de huid en ook de lokalen in Zuid-Amerika gebruiken het goedje tegen o.a. eczeem. Stevia heeft immers een antibacteriële werking.

In landen waar men wel Stevia als zoetstof gebruikt wijzen onderzoeken onveranderlijk uit dat Stevia onder andere:

- Bloedsuikerspiegel reguleert
- Bacteriedodend is (gaat tandvleesproblemen, aften en darmklachten tegen)
- Maag- en darmzuur reguleert
- Candida (darmaandoening) bestrijdt
- Darmflora herstelt
- gewichtsregulerend is (bestrijd 'hongergevoel')

Uitwendig kan Stevia gebruikt worden voor:

- Wondheling
- Psoriasis bestrijding
- Eczeem te helen

Stevia bevat geen calorieën en veroorzaakt geen cariës (tandbederf).

Diabeten

Onderzoek aan de universiteit van Maringa (Brazilië) naar het gebruik van Stevia bij diabeten is hoopvol. Onderzochte proefpersonen bleken bij gebruik van Stevia een lager bloedsuikergehalte te hebben en verhoogde glucosetolerantie (zie bron.) Ook bestanddelen van Stevia kunnen een rol spelen als anti-hypoglykemisch middel bij de behandeling van diabetes mellitus type 2.

Extract van Stevia is tot 300 keer zoeter dan suiker dus men heeft er maar heel weinig van nodig. Er zijn nogal wat wetenschappelijke onderzoeken geweest en tot nu toe zijn er geen negatieve of schadelijke bijwerkingen gevonden bij het gebruik van Stevia of de extracten daarvan.


(Verboten in EU en US... maar waarom eigenlijk?)

Meer weten.

Een goed begin is het handzame boekje 'Stevia, Het z... alternatief' van Dick en Ineke van der Snoek dat voor nog geen vijf euro te verkrijgen is. Het boekje bevat een ruime opsomming van onderzoeksresultaten en gebruik van Stevia. Ook gaan de auteurs in op de gevaren van kunstmatige zoetstoffen en historische en politieke achtergronden.

Ook als u geen interesse in Stevia zelf heeft is het boekje een aanrader omdat het een zeer heldere inkijk geeft in de corrupte wereld van de voedseladditieven.

Stevia mag, zoals gezegd, in Europa niet verkocht worden als levensmiddel, additief of alternatief voor suiker. Toch is het gewoon te koop (voor uitwendig gebruik!) geïnteresseerden kunnen zich wenden tot bijvoorbeeld de 'Frontier Bookshop'.

Zelf doen

Mooie verhalen zijn niet meer dan dat en dus kochten we zelf het boekje 'Stevia, Het z... alternatief' en een pot Steviosid-Glucosyl. Steviosid is een geschoonde poedervorm van de Steviaplant en kan direct gebruikt worden. Tegen alle Europese regels in besloten we na het lezen van het boekje om het toch gewoon lekker in te nemen.

Een likje op de vinger smaakt inderdaad zoet, heel zoet. Maar op de een of andere manier niet 'suikerzoet'. Het had een hele lichte bijsmaak die in de verte een beetje aan zoethout deed denken.

We deden een minieme hoeveelheid van het poeder in een glas water. Even roeren en we hadden een zeer zoete drank, zelfs naar mijn smaak te zoet. De verpakking geeft 1/8 theelepel op 200 ml water aan als suggestie, een hoeveelheid die naar mijn persoonlijke smaak te veel is.

Een volgende stap was een klein kookexperiment. Ik kocht lekkere Turkse paprika's (beetje bitter), rode peper, lente-ui en Pommedoritomaten. Ik sneed de boel fijn en mengde er wat olijfolie, zwarte peper en wat 60+ feta kaas doorheen. Op het laatst voegde ik een piepklein mespuntje Steviosid toe. De boel gehusseld en paar uurtjes laten 'trekken'.
Nu is een dergelijke salade op zich al een traktatie maar de lichte zoete ondertoon van de Stevia maakte het helemaal een feest.

De koffie-/theetest

Zwarte koffie of thee met wat Steviosid smaakt eigenlijk gewoon als koffie of thee met suiker. Er is geen nare nasmaak zoals bij het gebruik van 'zoetjes'. Gewoon prima.

Een pot van 100 gram Steviosid kost 19,90 euro. Maar aangezien men er maar extreem kleine hoeveelheden van gebruikt zal het wel even duren voordat de bodem in zicht komt.

En nu?

Stevia lijkt een goede en veilige vervanger voor suiker en kunstmatige zoetstoffen. In onze westerse wereld kennen we het verschijnsel van toenemende welvaartziekten zoals diabetes, obesitas en gedragsstoornissen zoals bijvoorbeeld ADHD. De laatste tijd wijzen onderzoeken steeds vaker naar allerlei kunstmatige additieven als oorzaak van deze zogenaamde welvaartziektes. Op basis van onderzoeken en gebruik in landen zoals Japan en Brazilië zou men denken dat niets in de weg zou staan om dit natuurproduct te gebruiken. Misschien is de suikerlobby te machtig of hebben multinationals zoals Monsanto (producent van o.a. aspartaam en genetisch gemanipuleerd voedsel) de beleidsmakers bij de ballen.

Lees het boekje 'Stevia, Het z... alternatief' er eens op na en besluit zelf.

Dilettante Emme: Hartelijk dank voor dit diepgravende artikel! Ik herinner me nog levendig een onderzoeksreportage over Stevia op de Vlaamse TV, en hoe kwaad ik nadien was: op de fabrikanten van kunstmatige zoetstoffen, maar nog meer op onze beleidsmakers, die moedwillig dit geschenk van de natuur verbieden.
Eigenlijk zou iedereen hetzelfde moeten doen als Bert: bewust de regels overtreden, en gewoon je lichaam geven waar het recht op heeft, ipv ons te laten verzieken met additieven. Uit naIviteit dacht ik ook er goed aan te doen vervangende suikers te gebruiken als aspartaam maar het is gewoon degoutant achteraf te merken dat je er eigenlijk nog bekaaider vanaf komt...
Op 19-12-2008 0:49:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Blijkt eens te meer hoe de maffia der grootindustrie hele regeringen in de zak heeft.
En tevens hoe Moedertje Natuur een antwoord heeft op al onze behoeften. Maar de juiste vraag stellen - dat wordt ons ontnomen door de restrictieve regulators die onze maatschappij bestieren.
Online bestellen dan maar... Bedankt voor de tip, Bert!
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 19-12-2008 0:52:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje: Dit is zeker interessant, en wat betreft aspartaam, dat maakt je (mij tenminste) erg onrustig.

Nadat ik hoorde van de negatieve effecten van aspartaam begon ik de producten die ik gebruik te controleren en wat bleek is dat het in de sportvoeding zat die ik gebruikte.

Toen ik die sportvoeding verwisselde voor een product zonder aspartaam was ik rustiger.

Het geeft mij een soort zeurende onrust van binnen, kan niet goed zijn...
...
Op 19-12-2008 1:32:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
merlin: Ik ben om. Ga straks de Bookshop bellen en bestellen dat spul. Wederom bedankt voor een goed informatief artikel. Complimenten.
Op 19-12-2008 4:40:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Er bestaan ook negatieve geluiden over het gebruik van Stevia. Zo zou het spul door indianen als anti-conceptie gebruikt worden. Later zou een onderzoek bij ratten aantonen dat het goedje voortplanting in de weg staat. Wie echter doorgraaft komt erachter dat het onderzoek flauwekul en het indianen verhaal een broodje aap is.

Al meer dan twee decennia gebruik men in Azie stevia om te zoeten en er is, tot nu toe, geen gevaren voor de volksgezondheid aangetoond. Ik geloof ook niet dat als het spul idd 'verdacht' zou zijn dat grote jongens zoals pepsi en cola het massaal gebruiken (in Azie en Z Amerika) Maar goed ieder zijn meug hé.
Op 19-12-2008 8:51:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eversteegt: Ik kan me er steeds kwader en kwader om maken dat westerse overheden gewoon het belang van grote industrie-lobbie's (in dit geval dus die van de aspartaam en aanverwanten) voorop stel ten koste van de algemene volksgezondheid.

Dat aspartaam slecht voor je is: tsja, ik vind het gewoon al niet lekker maar ik vind het bijna een misdaad tegen de mensheid dat men het niet grondiger (en belangeloos) gaat onderzoeken en dat men Stevia niet een kans wil geven. Ik vraag me af of je niet zelfs een aanklacht kan indienen tegen de overheden.

Misschien moet Stevia gewoon goed gepromoot gaan worden via internet en wordt er hopelijk vanuit de consumenten zo vanzelf een vraag gecreeerd waar men niet meer omheen kan.

Enige zorg is dan: Hoe moet het als straks de hele wereld aan de Stevia wil? Wordt het plantje dan niet kapot-gecultiveerd?
Op 19-12-2008 10:07:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje: wat een retegoed artikel
m.a.w. ik moet naar Frontier boekwinkel om een goedje in bezit te krijgen?
eigenlijk past dit artikel ook onder het kopje medisch

Ganzfeld:

Er bestaan ook negatieve geluiden over het gebruik van Stevia. Zo zou het spul door indianen als anti-conceptie gebruikt worden. Later zou een onderzoek bij ratten aantonen dat het goedje voortplanting in de weg staat. Wie echter doorgraaft komt erachter dat het onderzoek flauwekul en het indianen verhaal een broodje aap is.

Al meer dan twee decennia gebruik men in Azie stevia om te zoeten en er is, tot nu toe, geen gevaren voor de volksgezondheid aangetoond. Ik geloof ook niet dat als het spul idd 'verdacht' zou zijn dat grote jongens zoals pepsi en cola het massaal gebruiken (in Azie en Z Amerika) Maar goed ieder zijn meug hé.

ja ik kan deze plant ook ontzettend goed vergelijken met hennep.
als hennep legaal te verbouwen zou zijn, zou het nu iig iets van 100 problemen kunnen oplossen.. oa het illegaal tappen van stroom zou dan niet direct nodig zijn. dit wordt alleen gedaan om geen verdacht hoge stroomrekening te tonen..
hetzelfde geldt voor deze plant.

het ziet er naar uit dat Codex Alimentarius steeds dichterbij komt en duidelijker wordt..

(bericht gewijzigd op 19-12-2008 10:36:27)
Op 19-12-2008 10:29:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DrogerT: Ik heb gelijk een goedje besteld, 8 OZ = 226Gram op EBAY.COM!!!
kosten me 13 eus, en word nog bij me thuis afgeleverd...

Ja, z'n lage dollar is zo slecht nog niet ;-)
Op 19-12-2008 10:38:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mika2002: Heb twee maand geleden een potje stevia tabletten besteld voor in de koffie of thee bij de frontier shop,wat een ongelofelijk goor spul niet te pruimen,dan nog liever helemaal geen zoetstof!
Op 19-12-2008 11:11:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
kriskras: Vanwaar het verbod?
Op 19-12-2008 11:49:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Wat heb ik een groot geluk dat ik mijn koffie geheel zwart drink zonder suiker Naar mijn mening kun je de kwaliteit van de koffie nooit goed beoordelen als je er zaken zoals melk en suiker aan toe voegd(en ik maal de bonen dan ook zelf) en vraag me af wie dit verzonnen heeft, zeker dezelfde idioot die verzonnen heeft dat je appelmoes over het prakje kunt doen zodat kinderen hun boordje maar leegeten(zag het aan een oom van mij, eet nu nog zijn prakjes met appelmoes , ik moest zelf altijd gewoon eten wat de pot schaft, resultaat: ik lust veel meer dingen).

Net zo dom iets: Nederlanders stoppen werkelijk overal varkensvlees door(vandaar ik gedeeltelijk vegetarieër ben geworden, eet alleen nog vis en gevogelte), zelfs bij gerechten waar dat niet in thuis hoort.
Terwijl er zat andere vleessoorten zijn die lekkerder van smaak zijn, geen brandend maagzuur veroorzaken en bovendien goedkoper zijn.
Maar neen, overal moet die viezigheid doorheen zitten evenals e621.
Eigenlijk blijven er nog maar weinig zaken wat ik nog wel kan eten over

Maar om on-topic te blijven ruik ik een new world order geurtje aan deze kwestie.
Want zijn er voor varkensvlees genoeg alternatieven, toch zit het bijna in ieder vleesproduct(idee'tje om hier een blog aan te wijden) netzoals er dus alternatieven zijn voor suiker, toch zit overal suiker in.
Wil je echt gezond leven zal je je eigen groente en fruit moeten verbouwen, wat kippen moeten houden(en fokken) en naar de markt voor een moot vis(temminste vers).

Enne, als we wiet kunnen telen, waarom telen we dan ook niet gelijk stevia gewoon zelf?

Weet je, het doet mij vaak een hoop verdriet als je ziet in wat voor een consumptie maatschappij wij leven.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 19-12-2008 13:06:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eversteegt:
kriskras:

Vanwaar het verbod?


Netals Chris de Boden al een beetje aangeeft m.b.t. e621, maar hetzelfde geldt voor behandeling van migraine, de legaliteit van wapens in de VS, etc....

Achter sommige groepen producten zitten erg (ik zou haast zeggen, gechargeerd, maffiose) lobby-groeperingen.

Blijkbaar willen de verkopers/producenten van kunstmatige zoetstoffen en misschien ook wel de suikerindustrie koste wat het kost voorkomen dat mensen wel eens tot de ontdekking zouden kunnen komen dat Stevia het beste/lekkerste alternatief voor suiker is en daardoor de aspartaam industrie instort.

Dit is, totdat onze overheden met eerlijke antwoorden komen, de enige verklaring die ik met mijn boeren verstand kan bedenken voor dit verbod. Gezondheidsreden kan in ieder geval niet DE echte reden zijn als er meer onderzoeken zijn die aantonen dat Aspartaam schadelijk is, dan die het tegenover gestelde beweren.

Dat onze regeringen/regelgevers blijkbaar zo corrupt zijn dat ze daar voor zwichten vind ik inderdaad ook triest.

"Aspartaam en e621 schadelijk? Wel nee joh. Dat is nog nooit bewezen!".

Ik ben sceptisch tegenover complottheorieen, maar in de voedingsmiddelenwereld geloof ik er heilig in.
(bericht gewijzigd op 19-12-2008 13:32:19)
Op 19-12-2008 13:28:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
gewichtsregulerend is (bestrijd 'hongergevoel')


Dit is dus de hele reden waarom stevia niet op de markt mag komen volgens de corporate world, omdat je niet eet als je geen honger hebt, en dus minder koopt.

Levensmiddelen zijn big buisiness deze tijd. Daarom stoppen ze ook overal verslavende stofjes (in de vorm van smaakversterkers) in.
Op 19-12-2008 15:34:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eversteegt:
eoi:

gewichtsregulerend is (bestrijd 'hongergevoel')


Dit is dus de hele reden waarom stevia niet op de markt mag komen volgens de corporate world, omdat je niet eet als je geen honger hebt, en dus minder koopt.

Levensmiddelen zijn big buisiness deze tijd. Daarom stoppen ze ook overal verslavende stofjes (in de vorm van smaakversterkers) in.


Ik denk dat je de spijker op z'n kop slaat. Daarom is het hele kantoor hier ook dagelijks verslaafd aan de cup a soup met z'n vieze indringende geur met meer E stoffen (waaronder E621, erg verslavend) dan andere componenten.

Maar goed, je kan ook geen (Lays) chippie meer eten tegenwoordig zonder E621.
Op 19-12-2008 15:50:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje: Ja het gaat simpelweg gewoon weer om geld, hoe kan er zo veel mogelijk geld verdiend worden op een zo goedkoop mogelijke en makkelijke manier, en tja als de gezondheid van de mensen daar onder lijd who cares....

Ik zou zeggen mensen, kijk eens via de volgende link voor één van de voorbeelden van de mechaniek en mensen achter dit soort constructies:

http://www.filmfocus.nl/films/19660-Thank-You-for-Smoking.html

Heb net in de GW shop gekeken maar zie de stevia nog niet staan, ideetje?
...
Op 19-12-2008 16:54:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mika2002: Ik hoor nog niemand over de smaak van het product , lijkt mij toch ook van enig belang want het kan in zeer veel zaken de suiker vervangen( de mensen die de smaakvan zoethout smerig vinden vallen al af)
Ik ben echter wel van mening dat voor de bikkels die tegen de smaak kunnen het een perfecte vervanger is van welke zoetstof dan ook.
Op 19-12-2008 19:57:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje: Euhmm ja als de smaak echt niet te harden is (heb dat nog niet uit getest) dan wordt het minder aantrekkelijk, maar als het een gezonde vervanger kan zijn dan wil ik best door de zure appel heen bijten.
...
Op 19-12-2008 20:20:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
thijs: Stevia is ook makkelijk thuis te kweken met wat zaadjes en cactussubstraat. Zaadjes kan je vinden op eBay voor een paar euro en meestal met een kweekhandleiding.

De blaadjes zijn rechtstreeks van het plantje te eten maar hebben dan wel een wat bittere nasmaak. Wanneer je er een extract van kookt of de blaadjes droogt dan is de bittere smaak er vanaf.
Op 19-12-2008 20:42:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Uhm, ik gebruik gewoon suiker en geen aspartaam.
Stevia als vervanging in producten oké, want daar heb ik geen invloed op.
Maar met de gewone suiker is niets mis en ik zie niet in waarom ik nu ineens stevia zou moeten gaan kopen voor in mn koffie, thee of andere producten, alwaar ik ZELF suiker in doe?
Kvind dat sommige hier nu te ver doorschieten.
Ik heb geen invloed op de productie van producten en koop dus gewoon geen producten waar aspartaam inzitt (zo kill je de verkoop ook).
Tuurlijk verwelkom ik de vervanging van aspartaam door stevia, maar dat kan ik alleen door mensen bewust te maken van het alternatief en te hopen dat ze geen producten meer kopen met aspartaam erin.
Zo dwing je de producent vanzelf om over te stappen op stevia

(bericht gewijzigd op 19-12-2008 21:32:58)
Carpe diem homo universalis
Op 19-12-2008 21:31:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje:
Lanoe:

Maar met de gewone suiker is niets mis en ik zie niet in waarom ik nu ineens stevia zou moeten gaan kopen voor in mn koffie, thee of andere producten, alwaar ik ZELF suiker in doe?

Ligt eraan wat voor suiker je gebruikt, natuurlijke suikers als rietsuiker lijken mij gezonder dan witte suiker.
...
Op 19-12-2008 22:23:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Je kunt de discussie wel verleggen naar hoe het allemaal smaakt maar het feit dat de grote marktleiders ons ongevraagd een giftige stof in zowat alle 'minder schadelijke', want zonder suiker, producten toedienen (http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=2516) lijkt me belangrijker dan hoe de papilletjes erop reageren. Als het niet lekker was gingen er ook geen mieren dood van aspartaam. Of (langzaam) mensen.
Dus elk alternatief is het onderzoeken meer dan waard.
(bericht gewijzigd op 20-12-2008 19:15:33)
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 19-12-2008 23:05:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje:
Lanoe:

Uhm, ik gebruik gewoon suiker en geen aspartaam.
Stevia als vervanging in producten oké, want daar heb ik geen invloed op.
Maar met de gewone suiker is niets mis en ik zie niet in waarom ik nu ineens stevia zou moeten gaan kopen voor in mn koffie, thee of andere producten, alwaar ik ZELF suiker in doe?
Kvind dat sommige hier nu te ver doorschieten.
Ik heb geen invloed op de productie van producten en koop dus gewoon geen producten waar aspartaam inzitt (zo kill je de verkoop ook).
Tuurlijk verwelkom ik de vervanging van aspartaam door stevia, maar dat kan ik alleen door mensen bewust te maken van het alternatief en te hopen dat ze geen producten meer kopen met aspartaam erin.
Zo dwing je de producent vanzelf om over te stappen op stevia

ik drink thee altijd sterk zonder suiker. maar er zijn mensen die dat niet lekker vinden en er wel suiker in willen maar geen suiker mogen. dus gebruiken ze aspartaam bolletjes, daar gaat het hele verhaal om. dat het niet nodig is voor hun om sweetpoison (zoetegif) in hun thee of koffie te doen als er ook een vervanger is die nog gezond is ook.
en btw, volgensmij is het wel erg moeilijk om nooit eten te kopen waar geen aspertaam in zit. volgens dit lijstje zit het ook wel eens verstopt. http://www.grenswetenschap.nl/vault/pdf/e-nummers.pdf en je kijkt er ook niet altijd naar. iig de meeste mensen niet.
Op 20-12-2008 0:37:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
BTtje:

Lanoe:

Uhm, ik gebruik gewoon suiker en geen aspartaam.
Stevia als vervanging in producten oké, want daar heb ik geen invloed op.
Maar met de gewone suiker is niets mis en ik zie niet in waarom ik nu ineens stevia zou moeten gaan kopen voor in mn koffie, thee of andere producten, alwaar ik ZELF suiker in doe?
Kvind dat sommige hier nu te ver doorschieten.
Ik heb geen invloed op de productie van producten en koop dus gewoon geen producten waar aspartaam inzitt (zo kill je de verkoop ook).
Tuurlijk verwelkom ik de vervanging van aspartaam door stevia, maar dat kan ik alleen door mensen bewust te maken van het alternatief en te hopen dat ze geen producten meer kopen met aspartaam erin.
Zo dwing je de producent vanzelf om over te stappen op stevia

ik drink thee altijd sterk zonder suiker. maar er zijn mensen die dat niet lekker vinden en er wel suiker in willen maar geen suiker mogen. dus gebruiken ze aspartaam bolletjes, daar gaat het hele verhaal om. dat het niet nodig is voor hun om sweetpoison (zoetegif) in hun thee of koffie te doen als er ook een vervanger is die nog gezond is ook.
en btw, volgensmij is het wel erg moeilijk om nooit eten te kopen waar geen aspertaam in zit. volgens dit lijstje zit het ook wel eens verstopt. http://www.grenswetenschap.nl/vault/pdf/e-nummers.pdf en je kijkt er ook niet altijd naar. iig de meeste mensen niet.Oké. dat wist ik niet, maar waarom mogen ze geen suiker, is dat oa bij mensen met diabetes?

Het zelf niet kijken vind ik bij de persoon zelf liggen.
Ik wil wel weten wat er in mn eten/drinken zit en zit er iets in dat me niet bevalt, dan laat ik het staan.
Het truucje waar je het over hebt is dat ze de naam niet gebruiken maar enkel het nummer E951.
Doen ze dit niet dan is men strafbaar.
Carpe diem homo universalis
Op 20-12-2008 10:05:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
cootje:

Lanoe:

Maar met de gewone suiker is niets mis en ik zie niet in waarom ik nu ineens stevia zou moeten gaan kopen voor in mn koffie, thee of andere producten, alwaar ik ZELF suiker in doe?

Ligt eraan wat voor suiker je gebruikt, natuurlijke suikers als rietsuiker lijken mij gezonder dan witte suiker.


Heb ik idd ook van gehoord, maar ik vind rietsuiker niet lekker:S
Ja, ik weet het, ben een verwend nest.
Geen ei bij de spinazi en ik laat hem staan
Carpe diem homo universalis
Op 20-12-2008 10:07:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje:
Lanoe:

Heb ik idd ook van gehoord, maar ik vind rietsuiker niet lekker:S
Ja, ik weet het, ben een verwend nest.
Geen ei bij de spinazi en ik laat hem staan

Ieder zijn ding hoor Ben zelf wel dol op dat soort natuurlijke dingen dus voor mij wellicht wat makkelijker over te stappen...
...
Op 20-12-2008 15:45:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: waarom geen suiker: in levensmiddelen zitten al natuurlijke suikers.
Extra suikers worden in glycogeen omgezet en verhoogt de osmotische waarden in cellen. Extra suiker wordt daarnaast omgezet in overtollig vet.

Extra suiker hoort niet in het lichaam, aan natuurlijke suikers heeft een mens genoeg. Maar de vraag is niet waarom geen suiker maar waarom moet alles gezoet worden? Het antwoord is omdat zoet verslavend is, vooral bij kinderen. En de markt teert op verslaving, letterlijk en figuurlijk. Smaakstoffen zijn letterlijk verslavende middelen om mensen aan te zetten tot het blijven kopen van producten die wij als mens helemaal niet nodig hebben.
"gewoon even wat lekkers erbij" hoor je wel veel.

Je kunt mischien stellen dat het leven saai zou zijn zonder lekkere dingen maar dat is geen excuus om jezelf ziek te maken en de portemonnaie van degenen die op deze wens inspelen en het bewust in stand houden te spekken. Er zijn mogelijkheden tot alternatieven, al is het van de gekke dat deze middelen alternatief genoemd worden.
Waarom moet gezond eigenlijk alternatief zijn?
Op 20-12-2008 17:46:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje:
eoi:

Smaakstoffen zijn letterlijk verslavende middelen om mensen aan te zetten tot het blijven kopen van producten die wij als mens helemaal niet nodig hebben.
"gewoon even wat lekkers erbij" hoor je wel veel.

Zeker waar, ik heb langzamerhand mijn voedingspatroon omgegooid van "eten ter bevrediging van" naar "eten ter benodigdheden van".

Ik at heel vaak uit gewoonte, uit smaak sensatie, of ook om emotie / angst weg te eten. Dat klinkt misschien heel zwaar, maar dat kan al heel subtiel zitten in het "ik wil elke dag chocolade koekjes" of "lekker chips halen weer".

Nu ik voeding eet die mijn lichaam echt vervuld van wat het nodig heeft heb ik ook minder vaak honger en voel me beter.
...
Op 20-12-2008 17:57:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
KwukDuck: Wilde vandaag dit eens proberen en bestellen, eigenlijk kan ik alleen op ebay wat vinden, en dan staat dit bij de omschrijving:

12 % Steviol-Glucoside, 60 % Steviosid, 40 % Rebaudiosid.
wat is wat? en ik kom niet echt op 100% uit als ik ze optel...
Weet iemand nog een andere shop waar dit te halen is?

Op 23-12-2008 17:22:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
KwukDuck:

Wilde vandaag dit eens proberen en bestellen, eigenlijk kan ik alleen op ebay wat vinden, en dan staat dit bij de omschrijving:

12 % Steviol-Glucoside, 60 % Steviosid, 40 % Rebaudiosid.
wat is wat? en ik kom niet echt op 100% uit als ik ze optel...
Weet iemand nog een andere shop waar dit te halen is?

Iets met 112% bestandsdelen is alleszins waar voor je geld.
United as one. Divided by zero.
Op 23-12-2008 17:23:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje: Pffff moment hoor even wat suiker tekort van al dat naar beneden scrollen als ik vanuit mijn email hierheen kom....
...
Op 23-12-2008 17:57:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
StefanHaamans: het is ongelooflijk dat de FDA nu wel Truvia goedkeurt (dat spul bevat zo'n beetje hetzelfde als Stevia, Stevia bestaat voor 80% uit Rebaudioside A, dat nu onder de naam Truvia/Rebiana door Coca Cola gebruikt wordt in de US)

Stevia and Codex Alimentarius:

http://www.steviazone.org/stevia-codex-alimentarius.html

De reden dat de FDA en de EU dit kruid/deze zoetstof verboden hebben is simpelweg politiek. Codex Alimentarius is een zwaard van Damocles boven ons hoofd - pure tirannie als je het mij vraagt.
Op 30-12-2008 16:49:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bramalino:
Lanoe:

cootje:

Lanoe:

Maar met de gewone suiker is niets mis en ik zie niet in waarom ik nu ineens stevia zou moeten gaan kopen voor in mn koffie, thee of andere producten, alwaar ik ZELF suiker in doe?

Ligt eraan wat voor suiker je gebruikt, natuurlijke suikers als rietsuiker lijken mij gezonder dan witte suiker.


Heb ik idd ook van gehoord, maar ik vind rietsuiker niet lekker:S
Ja, ik weet het, ben een verwend nest.
Geen ei bij de spinazi en ik laat hem staan


Oh oh oh, wat laten jullie je makkelijk foppen. Suiker gemaakt van bieten is precies dezelfde suiker gemaakt van riet, 100% SUCROSE. Ten minste, overal behalve in Europa. Daar wordt de witte rietsuiker met 1 a 3% suikerstroop bruin gekleurd om het van bietsuiker te kunnen onderscheiden. Dat sommige mensen deze bruine suiker "natuurlijk" en "gezond" vinden..... Tsja... hoe makkelijk laat je jezelf voor de gek houden.

http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fp14.htm
Op 15-01-2009 16:06:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Goed nieuws!
United as one. Divided by zero.
Op 15-04-2010 2:06:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eversteegt: Goed nieuws inderdaad! En nu nog Stevia in de supermarkt en Aspartaam idd overal uit. Alleen wel hopen dat we, naast ontbossing door Palmolie teelt, straks niet ook hetzelfde fenomeen krijgen door Stevia teelt.
Op 15-04-2010 9:03:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Goed nieuws voor diegene die geen suiker mogen.

Misschien goed nieuws voor mij, misschien nieteens van toepassing.....

De vraag is; heb ik het wel zelf nodig??? ik drink mijn koffie al zwart zonder suiker, werkelijk omdat ik kofiie met suiker goor vind, ik vind dat je koffie puur hoort te drinken omdat je dan die pure koffiesmaak ervaard.
Net als in Turkeye waar ze die hele sterke koffie hebben met die drap eronder. Nou, geef mij het maar lekker puur, ik drink de drap er nog bij op ook en vind het ook nog eens erg lekker. Zit er suiker in, dan hoef ik het al niet meer.

Verder krijg ik alleen maar suiker binnen door verwerkte producten zoals koekjes, chocomel, chocolaadjes(hoewel ik puur eigenlijk het lekkerst vind) enzo en eigenlijk zou het mij een worst moeten zijn allemaal Light producten neem ik toch al niet, sterker nog voordat ik wist dat light producten eigenlijk tot het chemisch afval behoord vond ik er al niks aan. Bijvoorbeeld light cola smaakt niet als de reguliere versie, ik heb dat altijd al een chemisch afwijkend smaakje gevonden.(ik drink sowieso al weinig tot geen cola).

Nou, die paar koekjes of die mok warme chocomel mogen best wel gewoon suiker bevatten hoor(stevia mag natuurlijk ook, maar van stevia wordt je echter niet dikker).
Als ik helemaal geen suiker binnen zou krijgen zou ik helemaal broodmager worden(hoewel ik me nu al afvraag of er uberhaupt nog wat van af kan).

Ik denk dat stevia wel een uitstekend alternatief is voor diegene die een paar kilo's kwijt moeten.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 15-04-2010 18:10:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Het is nog maar de vraag of zoetstoffen helpen bij het afvallen. Het gaat erom dat de hersenen zoetstof vertalen als een soort suiker en alsnog insuline laten aanmaken in de alvleesklier. Een teveel aan insuline zorgt voor aanmaak van vetcellen als er niet genoeg suiker in het bloed zit (en dat is het geval als je zoetstoffen neemt).
Kortom: van zoetstoffen word je net zo dik als van suiker.

De beste remedie tegen dikworden is goed bewegen en normaal eten.
Maar dat je afvalt van veel bewegen is daarentegen weer een fabeltje.
No shit, Sherlock
Op 15-04-2010 21:44:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eversteegt: @Pieter: Ik kan niet beoordelen of wat je beweert klopt (over het feit dat Hersenen per definitie ook op zoetstoffen triggeren om je alvleesklier insuline aan te laten maken. Of dat ze dit alleen doen op 'echte calorische' elementen, 'echte suikers'. Ik heb verder ook weer niet zo'n medische achtergrond.

Maar in basis ben ik het wel met je eens: De afwezigheid van suiker, die vervangen is door zoetstof, moet geen rechtvaardiging worden om er nog maar meer van te gaan eten. Het "net zo goed dik worden" zit 'm volgens mij meer in het feit dat je lichaam aan een bepaald suiker gehalte 'went' (en daar zit dan misschien weer een kern in van wat jij beweert), met het gevolg dat als je dingen eet waar WEL suiker in zit, je lichaam met een overschot aan energie komt te zitten en dit dus gaat opslaan als vet.

Gisteren (woensdagavond) was er toevallig een erg interessante uitzending van "Labyrint" (van teleac/not) over het onderwerp "eten, relatie van lekkere dingen als suikers en vetten met dopamine in je hersenen en verslaving" . De eindconclusie daar was dat je eigenlijk moet gaan zorgen dat vetten en suikers uit de "luxe consumptiegoederen" geweerd worden en desnoods (voor de smaak) door iets verantwoords vervangen, maar ZONDER dat de consument dit weet.... zodat hij er niet bewust meer van gaat eten/drinken, zo van "oh dat kan wel".

En verder is het devies inderdaad: Eet gewoon normale hoeveelheden en beweeg daarbij voldoende... en eet dan vooral van dingen die algemeen als goed worden beschouwd voor de dagelijkse voedingsbehoefte.
Op 15-04-2010 22:55:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: @eversteegt.
Ik heb de zin wat ongelukkig geformuleerd. Ik bedoelde te schrijven:
"Het gaat om de vraag of de hersenen zoetstof vertalen als een soort suiker en alsnog insuline laten aanmaken in de alvleesklier."

Als dat namelijk het geval is, maakt het niet uit of je Stevia neemt of een andere (kunstmatige) suikervervanger.
No shit, Sherlock
Op 15-04-2010 23:54:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
nemesis: Dat de mensen dikker worden heeft ook te maken met de kwaliteit van ons voedsel er zitten veel minder vitaminen en mineralen in.
Je krijgt een tekort en dat ga je compenseren door meer te eten.
Vooral door het gemaksvoedsel en de lightproducten.
Al die toevoegingen zorgen er misschien voor dat je een hongergevoel blijft houden.(bijwerkingen?)
Zelfs te dikke mensen kunnen een voedingstekort hebben omdat het groten deels vulling is en geen gezond voedsel.
Mijn moeder heeft diabetes nu, ze is mager met een beetje dikke buik.
En eet alles light ,met de aspartaam,de nep (becel) boter en al die rotte medicijnen en ze word er echt niet beter van.
Op 16-04-2010 9:21:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eversteegt: @Nemesis: Misschien. Maar die uitzending van Labyrint is echt een aanrader (hoewel mss ook slechts een specifieke mening van de wetenschappers die zij hebben gesproken).

Daar was de algehele concensus toch dat (met name) te dikke mensen echt vooral eten omdat de benodigde hoeveelheid vet en suiker om het belonings-centrum in hun hersenen tevreden te stellen steeds hoger wordt. Ik betwijfel of je hersenen alleen een gevoel van verzediging krijgen door het binnen hebben van de juiste voedingsstoffen of de stoffen waar je 'blij' van wordt. Immers, veel obese mensen gaan al eten als ze iets lekkers zien, terwijl ze nog nieteens 'honger' hebben.

Zelf vraag ik me overigens wel af (heeft dus niets met dat programma te maken) of de vraatzucht ook komt door bepaalde toevoegingen in het eten, zoals e621. Ik heb het idee dat de aanwezigheid van dat spul en mss ook wel andere zaken het vermogen om te zeggen "nu heb ik genoeg" behoorlijk aantast.

Maar goed, wellicht gaan we nu wat te erg off-topic
Op 16-04-2010 9:58:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
nemesis: eversteegt: ja een beetje wel, maar je hebt een punt met die E 621
Is dat smaakversterker? probeer maar eens iets uit de schappen te pakken waar het niet in zit.
En stevia, dat heb ik ook nog staan. Ik vond het wel iets te sterk smaken maar altijd nog beter dan die troep.
En volgens mij kunnen we met de helft minder eten toe.
Als die crisis nog langer duurt merken we het vanzelf...
Op 16-04-2010 22:33:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eversteegt: Ik heb via mijn vriendin Stevia leren kennen (sinds ik haar ken ben ik sowieso bewuster bezig ), en ik vind het wel te doen, zolang je het goed doseert. Wij hebben het in vloeibare vorm. 3 tot 4 druppeltjes in de Brinta 's ochtends en het smaakt precies goed. Niet te zoet iig .
Op 16-04-2010 23:12:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
nemesis:

Dat de mensen dikker worden heeft ook te maken met de kwaliteit van ons voedsel er zitten veel minder vitaminen en mineralen in.
Je krijgt een tekort en dat ga je compenseren door meer te eten.
Vooral door het gemaksvoedsel en de lightproducten.


Misschien geldt dit voor light-producten, die koop ik nooit, maar mij valt het juist op dat het lijkt alsof overal vitamines en mineralen en weet-ik-veel-wat aan toe is gevoegd. Een te hoge dosis lijkt me eerder voor de hand liggen dan een tekort (in ons Westers voedingspatroon).

Te veel vitamines zijn ook slecht (behalve vitamine C, die is wateroplosbaar plas je weer uit. De andere zijn volgens mij allemaal vet-oplosbaar en blijven hopen in je lichaam op).
Hieronder een stukje van Wikipedia, lemma "Retinol"(= vitamine A).
http://nl.wikipedia.org/wiki/Retinol#Toxiciteit:_Gevolgen_van_teveel_vitamine_A

Toxiciteit: Gevolgen van teveel vitamine A

Teveel vitamine A kan leiden tot verschijnselen als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet. Ook is het in hoge doses teratogeen: er kunnen schadelijke veranderingen aan het ongeboren kind optreden.
[bewerken] Gevolgen voor de lever

Hoge doseringen vitamine A kunnen ook de lever beschadigen. Alcoholmisbruik, hypertriglyridemie en (al bestaande) leverziekten bevorderen het ontstaan van levercirrose door vitamine A. De laagste dosering waarop bij de mens levercirrose als gevolg van vitamine A overdosering is waargenomen, is een dosering van 7500 µg (25.000 IE) retinol per dag, gedurende zes jaar.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 18-04-2010 16:41:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden:
ALLERT:
Stevia is alleen veel en veels te laat goedgekeurd en zal geen concurentie vormen, zeker niet als je vergelijk met een advertentie van het Kruidvat:

Hier viel mijn oog vandaag op, dus scande ik het in.
Aspartaam kost dus geen hol, stevia is duurder en ik denk dus dat het gros eerder voor het goedkoopste zal gaan. Het gros weet immers toch niet dat Aspartaam dodelijk gif is...Het zei zo.

Nou, voor die paar zoete producten die ik nuttig voldoet gewoon ordinaire suiker prima deluxe.

Vergeet niet dat ook diverse sappen van diverse vruchten ook uitstekend geschikt zijn als smaakmaker

@redactie: Er zitten fouten in de manier waarop de tekst wordt verwerkt, net bij het editten was alles in puur html veranderd.
(bericht gewijzigd op 19-4-2010 15:53:41)
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 19-04-2010 15:44:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bert: Ik ben er gisteren even opuit geweest, maar stevia is als plantje nog niet te krijgen. Nog een week of 4. Ik zag dat er via internet zowel de gedroogde vorm als extract etc. te krijgen zijn, dus het begin is er voor mij.
Om in te haken op vorige reacties: ik ben diabeticus en heb geen schildklier meer met als gevolg dat ik een koolhydratenarme levenswijze volg. Dus weinig tot geen suiker. Maar af en toe wel, want geen suiker,nooit, kan gewoon niet. Dan krijg je hypo's en raak je in coma. Suiker is een zeer prominente bouwstof die we absoluut nodig hebben. Maar met mate.
Wat betreft alle E nummers die hier worden aangehaald: maak het jezelf gemakkelijk. Stop het kleine boekje "Wat zit er in uw eten?"van uitgeverij Bouillon in je tas als je gaat shoppen en je weet precies wat waar inzit en wat het Enr doet: direct vergiftigen, uitstel van vergiftiging, kankerverwekkend of gewoon natuurlijk. Spaart een hoop geld uit, want je neemt bijna niks meer uit de supermarkt mee. Getver wat er overal inzit.
Op 19-04-2010 16:07:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eversteegt: @Bert: In de kleinere natuurwinkeltjes loop je ook kans om Stevia aan te treffen . Hier in Almere iig wel. Bij de huid verzorgingsproducten
Op 19-04-2010 16:24:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden:
bert:

Ik ben er gisteren even opuit geweest, maar stevia is als plantje nog niet te krijgen. Nog een week of 4. Ik zag dat er via internet zowel de gedroogde vorm als extract etc. te krijgen zijn, dus het begin is er voor mij.
Om in te haken op vorige reacties: ik ben diabeticus en heb geen schildklier meer met als gevolg dat ik een koolhydratenarme levenswijze volg. Dus weinig tot geen suiker. Maar af en toe wel, want geen suiker,nooit, kan gewoon niet. Dan krijg je hypo's en raak je in coma. Suiker is een zeer prominente bouwstof die we absoluut nodig hebben. Maar met mate.
Wat betreft alle E nummers die hier worden aangehaald: maak het jezelf gemakkelijk. Stop het kleine boekje "Wat zit er in uw eten?"van uitgeverij Bouillon in je tas als je gaat shoppen en je weet precies wat waar inzit en wat het Enr doet: direct vergiftigen, uitstel van vergiftiging, kankerverwekkend of gewoon natuurlijk. Spaart een hoop geld uit, want je neemt bijna niks meer uit de supermarkt mee. Getver wat er overal inzit.


Waar koop je dat boekje?

En ja, het is waar, als je weet wat er door ons mensenvoer verwerkt zit, dan eet je het niet meer.

Neem alleen al een simpele kant en klaar maaltijd bestaande uit een stuk kipfilet, aardappelpuree en als groenten peen en doperwtjes.
Op het eerste gezicht een gezonde maaltijd. Kijk je op de ingrediëntenlijst dan zakt je broek af als je ziet hoeveel van die onnodige e-nummer er door zitten.

Vooral Albert Heijn heeft er een houtje van om heel veel e-nummers te gebruiken in vrijwel elk product!!!, mijn advies is door het te laten staan en zelf vers te gaan koken.

Gewoon naar de bakker, slager, melkboer, groente en fruitboer, poelier enzo en de supermarkt links laten liggen
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 19-04-2010 16:39:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: @Boden.
Je moet niet zo lopen te stoken. Vitamines hebben ook e-nummers. En kleurstoffen die uit puur natuur (aardbeien) zijn bereid ook.
Natuurlijk zijn er vervelende e-nummers, zoals de smaakversterker met nummer 621 (ve-tsin), maar die zit van nature al in vis, vlees, melk, granen, soja, tomaten, aardappelen en vele groenten, tomaten, paddestoelen, parmezaanse kaas en in blauwschimmelkaas.
Ik dacht dat deze ook het gevoel van verzadigdzijn uitstelt, zodat je meer eet dan je op kan. Zoals bij de Chinees.
No shit, Sherlock
Op 19-04-2010 16:51:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden:
Pieter:

@Boden.
Je moet niet zo lopen te stoken. Vitamines hebben ook e-nummers. En kleurstoffen die uit puur natuur (aardbeien) zijn bereid ook.
Natuurlijk zijn er vervelende e-nummers, zoals de smaakversterker met nummer 621 (ve-tsin), maar die zit van nature al in vis, vlees, melk, granen, soja, tomaten, aardappelen en vele groenten, tomaten, paddestoelen, parmezaanse kaas en in blauwschimmelkaas.
Ik dacht dat deze ook het gevoel van verzadigdzijn uitstelt, zodat je meer eet dan je op kan. Zoals bij de Chinees.


Stoken??? Nee hoor!!!

Ik heb NERGENS gezegt dat ALLE E-NUMMERS] schadelijk zijn!!! En ja helaas hebben idd ook vitaminen een e-nummer gekregen.

Ik doel dus metname op E621, Aspartaam en meer van die tifuszooi die niet in je lijf thuis horen.

Ik heb het zeker niet over alle e-nummers hoewel ik wel voor een glashard verbod ben voor alle e-nummers. Gewoon het beestje bij het naampie noemen en eerlijk, hoe schadelijk een ingrediënt ook is gewoon op de ingrediëntenlijst vermelden zonder lastige e-codering.
Dat zou het voor de kritische consument een heel stuk makkelijker maken.

Fabrikanten moeten maar gewoon met de billen bloot, alleen is de kans zo miniem dat dit in de praktijk nooit voor zal komen, het tegenovergestelde lijkt mij aannemelijker. Het breekt toch zo lekker de week???

Chinees eet ik niet.
Als je de echte Chinese keuken vergelijkt met het varkensvoer wat hier in Nederland op een gemiddelde zondagavond vlak voor het voetballen over de toonbank gaat bij menig Chinees zou je het in principe al geeneens meer lusten, ik ben genezen ervan.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 19-04-2010 17:18:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bert:
eversteegt:

@Bert: In de kleinere natuurwinkeltjes loop je ook kans om Stevia aan te treffen . Hier in Almere iig wel. Bij de huid verzorgingsproducten

Dan ga ik er dus wéér opuit, ha, ha! Bedankt voor de tip!
Op 19-04-2010 17:22:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Oja, bij natuurlijke middelen waar ve-tsin dus van nature in zit, is de concentratie ervan ook vele malen lager waardoor het dus geen gevaar vormt.

Maar als je ipv zout ve-tsin zou gebruiken om een product mee te zouten, wordt er meer van het product gegeten, algemeen bekend.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 19-04-2010 17:23:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bert: Je bent me net een stapje voor. Ik wilde dus ook zeggen dat ALLE bekende Enrs in het boekje staan. Overigens, dit is gewoon verkrijgbaar via internet. Schrijfster Corinne Gouget vertaling Will Jansen. Kost ongeveer 10 euro.
Ze staan vermeld per nr en om het gemakkelijk te maken in rood, orange en groen. Er zijn best nog wat groene Enrs, maar toch in de minderheid. Bij AH zitten ze zelfs in het "verse vlees". In mijn optie is dat vlees zó van de koe, kip of ander dier, maar hier: vergeet het maar. Buiten de vermeldde Enrs zit het nog stikvol hormonen en andere rommel en heeft minstens 2 jaar in een vriescel in Namibië gelegen. Lekker vers.

Wat betreft de Chinees kan ik je niet meer dan gelijk geven, wat een afgekeurde troep is dat. Ik ben een paar maal in China geweest en ik durf te beweren dat het een van de beste en gezondste keukens ter wereld is. Als je de honden en katten even wegdenkt natuurlijk. Zonder Ve-tsin.
Op 19-04-2010 17:34:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden:
bert:
Je bent me net een stapje voor. Ik wilde dus ook zeggen dat ALLE bekende Enrs in het boekje staan....<knip>

Valt je niet op dat hoe groter een concern is(zoals Ahold), hoe meer troep er door het voer zit(eten durf ik het geeneens te noemen)

Wat betreft de Chinees kan ik je niet meer dan gelijk geven, wat een afgekeurde troep is dat....<knip>


Tis er mis met hond en kat???
Daar in China heb je eenmaal andere gewoonten en is het nieteens zo vreemd dat hond en kat gegeten wordt(dat is nog niks, in Suriname eet men gordeldier), vlees is vlees.
Volgens onze veramerikaanse cultuur zijn honden en katten dus huisdieren, in andere landen hebben ze weer andere huisdieren die weer niet gegeten worden.
Kat schijnt verfijnder te smaken dan kip en hond schijnt zoetig te smaken.

Ach, tijdens de hongerwinter van WOII was je allang blij als je een stukje hond of kat te eten had
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 19-04-2010 17:46:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bert: Geloof me Chris, ik heb er ALLES gegeten: hond, kat (wist ik niet en smaakt idd zoetig), schildpad, sprinkhaan, schorpioen, maden op een stokkie enz. enz, de lijst is te lang. Ook ik heb armadillo voorgeschoteld gekregen in Peru, maar daar heb ik voor bedankt. Zag er te onsmakelijk voor me uit, uitlepelen enzo. Deed me te veel aan Hannibal Lector denken.
Maar ik geef direct toe, in dit soort landen wordt van de nood een deugd germaakt en waarom niet? Alleen trek ik voor mezelf grenzen. Ik heb een paar honden en paarden en die eet ik niet. M'n schoonmoeder daarentegen zou ik met liefde.........ha, ha!
Chris de Boden:

bert:
Je bent me net een stapje voor. Ik wilde dus ook zeggen dat ALLE bekende Enrs in het boekje staan....<knip>

Valt je niet op dat hoe groter een concern is(zoals Ahold), hoe meer troep er door het voer zit(eten durf ik het geeneens te noemen)

Wat betreft de Chinees kan ik je niet meer dan gelijk geven, wat een afgekeurde troep is dat....<knip>


Tis er mis met hond en kat???
Daar in China heb je eenmaal andere gewoonten en is het nieteens zo vreemd dat hond en kat gegeten wordt(dat is nog niks, in Suriname eet men gordeldier), vlees is vlees.
Volgens onze veramerikaanse cultuur zijn honden en katten dus huisdieren, in andere landen hebben ze weer andere huisdieren die weer niet gegeten worden.
Kat schijnt verfijnder te smaken dan kip en hond schijnt zoetig te smaken.

Ach, tijdens de hongerwinter van WOII was je allang blij als je een stukje hond of kat te eten had

Op 19-04-2010 18:19:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: E-nummers zijn per definitie niet schadelijk voor de gezondheid, want anders krijgen die stoffen geen e-nummer.
Keukenzout, een van de weinige stoffen zónder e-nummer, is minder gezond dan kaliumchloride met nummer E-508. En dat KCl (dieetzout) wordt eigenlijk alleen maar niet toegepast in producten, omdat iedereen zo bang is voor die e-nummers.
Zie eventueel voor een verhaal hier: http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article1720988.ece/_rsquo_Rookworstreclame_Unox_is_misleidend_rsquo__.html

Graag zou ik een aantal adressen krijgen van Chinese restaurants, waar ik dat slechte vlees kan proberen. Want volgens mij is het vlees niet slecht, maar de sauzen die ze eroverheen gooien. Daar zit vaak veel te veel suiker in.
(bericht gewijzigd op 19-4-2010 20:32:55)
No shit, Sherlock
Op 19-04-2010 20:31:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Nogmaals, lang niet elk E-nummer is schadelijk en heb ik nooit gezegd, wel zijn er stofjes zoals aspartaam die weldegelijk schadelijk kunnen zijn(ik ben er zwaar allergisch voor) en toch heeft het een e-nummer gekregen.

Je kunt mij niet wijsmaken dat aspartaam gezond is.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 19-04-2010 20:47:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden:
Pieter:

Graag zou ik een aantal adressen krijgen van Chinese restaurants, waar ik dat slechte vlees kan proberen. Want volgens mij is het vlees niet slecht, maar de sauzen die ze eroverheen gooien. Daar zit vaak veel te veel suiker in.


Hond en kat worden in China zelf gegeten en komt hier normaal gesproken niet voor, hooguit incidenteel bij zeer slechte restaurants.

Wel wordt er vooral veel varkensvlees gebruikt wat lokaal wordt ingekocht en vaak neemt men het niet zo nauw ermee, bedoel, vaak de goedkopere gedeelten. Weinig mis mee als je niks tegen varkensvlees zou hebben(en daar heb ik gewoon persoonlijk wat op tegen).

Idd zijn de meeste sausjes ware ve-tsin bommen.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 19-04-2010 20:58:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Aspartaam is, net als elke andere stof, slecht bij een te grote hoeveelheid. Een volwassen man mag zo'n 150 zoetjes per dag (40 mg per kilo lichaamsgewicht per dag) hebben voordat de methyl in het aspartaam schadelijk kan worden.

Er zijn nofgal wat leugenachtig opgestelde lijsten met E-nummers in omloop. Er is er maar één die goed is en dat is die van de Europese Unie en die is in de Warenwet opgenomen.
No shit, Sherlock
Op 19-04-2010 20:59:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: En allergie is geen reden om een stof als algemeen schadelijk aan te merken. Mijn vrouw is allergisch voor aardbeien en de sappen ervan. Zijn aardbeien dan opeens voor iedereen slecht of gevaarlijk?
Datzelfde sprookje zie je bij ADHD. Er is een E-nummer die kinderen met allergie inderdaad hyper maakt, maar dat stofje zelf is niet de oorzaak van die ADHD. De allergie is de verantwoordelijk.
No shit, Sherlock
Op 19-04-2010 21:05:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden:
Pieter:

Aspartaam is, net als elke andere stof, slecht bij een te grote hoeveelheid. Een volwassen man mag zo'n 150 zoetjes per dag (40 mg per kilo lichaamsgewicht per dag) hebben voordat de methyl in het aspartaam schadelijk kan worden.

Er zijn nofgal wat leugenachtig opgestelde lijsten met E-nummers in omloop. Er is er maar één die goed is en dat is die van de Europese Unie en die is in de Warenwet opgenomen.

Na het drinken van een blikje light cola kun je gelijk een ambulance bellen voor mij. Drink ik een normaal blikje cola is er niks aan de hand. Heb je daar een verklaring voor?
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 19-04-2010 21:06:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bert:
Pieter:

En allergie is geen reden om een stof als algemeen schadelijk aan te merken. Mijn vrouw is allergisch voor aardbeien en de sappen ervan. Zijn aardbeien dan opeens voor iedereen slecht of gevaarlijk?
Datzelfde sprookje zie je bij ADHD. Er is een E-nummer die kinderen met allergie inderdaad hyper maakt, maar dat stofje zelf is niet de oorzaak van die ADHD. De allergie is de verantwoordelijk.


Pieter, wanneer je bovengenoemd boekje inkijkt zie je precies en zeer betrouwbaar, welke goed en welke slecht tot zeer slecht cq zwaar kankerverwekkend zijn. En geloof me, dat is niet de EU norm. Da's een beetje naïf en achterhaald vandaag de dag.

Waar heb je die cijfers voor aspartaam vandaan? Wat een vreemd getaal. Aspartraam is sowieso voor iedereen bloedlink.
Op 19-04-2010 21:10:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden:
Pieter:

En allergie is geen reden om een stof als algemeen schadelijk aan te merken. Mijn vrouw is allergisch voor aardbeien en de sappen ervan. Zijn aardbeien dan opeens voor iedereen slecht of gevaarlijk?
Datzelfde sprookje zie je bij ADHD. Er is een E-nummer die kinderen met allergie inderdaad hyper maakt, maar dat stofje zelf is niet de oorzaak van die ADHD. De allergie is de verantwoordelijk.


Echt ADHD komt maar weinig voor, vaak wordt het stempeltje ADHD ten onrechte en veelal te snel uitgedeeld.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 19-04-2010 21:11:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Citaat: "wel zijn er stofjes zoals aspartaam die weldegelijk schadelijk kunnen zijn(ik ben er zwaar allergisch voor)".
Als je ergens (zwaar) allergisch voor bent, moet je ervan afblijven :-)
Zo eet mijn vrouw geen aardbeien.
No shit, Sherlock
Op 19-04-2010 21:12:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: @Bert.
Mag ik eerst van jou een betrouwbaar recent onderzoek zien waarin aspartaam bij normale mensen en bij normaal gebruik gevaarlijk blijkt te zijn?
No shit, Sherlock
Op 19-04-2010 21:14:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden:
bert:

Maar ik geef direct toe, in dit soort landen wordt van de nood een deugd germaakt en waarom niet? Alleen trek ik voor mezelf grenzen. Ik heb een paar honden en paarden en die eet ik niet. M'n schoonmoeder daarentegen zou ik met liefde.........ha, ha


Wat een geluksvogel ben ik toch zeg:
Mijn schoonmoeder kon geen kinderen krijgen
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 19-04-2010 21:14:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Op dit onvolprezen weblog vond ik dit artikel: http://www.grenswetenschappen.nl/blogs/Hond-in-de-pot/

Hondenvlees schijnt erg gezond te zijn.
No shit, Sherlock
Op 19-04-2010 21:45:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: @Bert.
Ik heb dit artikel gevonden: http://foodish.nl/wat-zit-er-in-uw-eten/
Ik ben toen gaan zoeken op wat er bekend is over E952 en E954.
In de 14 jaar dat die mevrouw de literatuur aan het doorspitten was en dat boekje samenstelde, is de wetenschap verder gegaan met onderzoek. Uit dat wetenschappelijk onderzoek kwam naar voren dat er voor de twee genoemde stoffen inmiddels geen aanwijzingen voor verhoogde kans op kanker zijn. Let wel: bij normaal gebruik!
Dat zijn dus twee flinke missers (onnodige bangmakerij dus) in het boekje. En dan heb ik ook alleen maar deze twee gecontroleerd.
No shit, Sherlock
Op 19-04-2010 22:13:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bert: Pieter, bij E952 staat vermeld: CYCLAAMZUUR en Na-en CA zouten ervan±
Synthetisch zoetmiddel dat uit sacharose is gemaakt en 30 tot 40 keer zoeter is dan gewone suiker. Dit additief heeft bij laboratoriumratten de zaadballen aangetast. Het schijnt kankerverwekkend te zijn en is sinds 1953 in gebruik en al sinds 1970 in de VS verboden, maar wordt in Canada en overige landen nog altijd toegestaan.
ECHT VERMIJDEN.

Dit boekje is herschreven in 2008 volgens de laatst bekende gegevens en is dit bij iedere herdruk het geval.
Van mij mag je het tegenspreken maar je beweringen zijn niet gestaafd op feiten en de woorden onnodige bangmakerij zou ik niet in mijn mond nemen, dat is verlakkerij.

E954:Sacharine en Natrium, Kalium, Calsium zouten ervan±
Het oorspronkelijke zoetmiddel dat een bittere smaak heeft en 300 keer zoeter is dan suiker. Het brengt grote risico´s op allergieèn met zich mee en is zeer waarschijnlijk kankerverwekkend. De geschiedenis van dit additief is al oud. BETER ECHT VERMIJDEN.
Pieter:

@Bert.
Ik heb dit artikel gevonden: http://foodish.nl/wat-zit-er-in-uw-eten/
Ik ben toen gaan zoeken op wat er bekend is over E952 en E954.
In de 14 jaar dat die mevrouw de literatuur aan het doorspitten was en dat boekje samenstelde, is de wetenschap verder gegaan met onderzoek. Uit dat wetenschappelijk onderzoek kwam naar voren dat er voor de twee genoemde stoffen inmiddels geen aanwijzingen voor verhoogde kans op kanker zijn. Let wel: bij normaal gebruik!
Dat zijn dus twee flinke missers (onnodige bangmakerij dus) in het boekje. En dan heb ik ook alleen maar deze twee gecontroleerd.

Op 20-04-2010 10:20:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: @bert.
"Van mij mag je het tegenspreken maar je beweringen zijn niet gestaafd op feiten"

Voorlopig lijk ik een van de weinigen te zijn die zijn beweringen staaft met feiten ;-)

E952: http://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclamaat
E954: http://en.wikipedia.org/wiki/Saccharin#Cancer

Het geheim zit 'm in het een op een doorrekenen van ratten naar mensen, denk ik. Dat mag je niet zomaar doen.
No shit, Sherlock
Op 20-04-2010 11:14:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bert: Nu ga ik iets zeggen waar je het waarschijnlijk ook niet mee eens bent: wie is wikipedia en waarom verstrekken zij deze info?Maar iedereen is wat mij betreft vrij zijn eigen conclusies te trekken en alles in z´n lijf te stoppen wat ie wil. Ik ga op mijn eigen info en research af.
Pieter:

@bert.
"Van mij mag je het tegenspreken maar je beweringen zijn niet gestaafd op feiten"

Voorlopig lijk ik een van de weinigen te zijn die zijn beweringen staaft met feiten ;-)

E952: http://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclamaat
E954: http://en.wikipedia.org/wiki/Saccharin#Cancer

Het geheim zit 'm in het een op een doorrekenen van ratten naar mensen, denk ik. Dat mag je niet zomaar doen.

Op 20-04-2010 11:30:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: @bert.
Het valt me op dat jij vaker in het wilde weg dingen roept en dat de ander maar met bewijzen van het tegendeel moet komen.
Misschien is het inderdaad beter dat je je in je eigen wereldje terugtrekt.
No shit, Sherlock
Op 20-04-2010 11:38:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bert: En dit slaat waarop?? Heb jij zelf onderzoek gedaan behalve op internet wat rommelen? Ik denk het niet. Neuzel dan niet en verkoop geen onzin tegen iemand die dat zelf wel heeft gedaan. Verwacht je van mij hier soms m'n hele publicatie? Ik denk het niet. Word eerst maar eens volwassen.
Pieter:

@bert.
Het valt me op dat jij vaker in het wilde weg dingen roept en dat de ander maar met bewijzen van het tegendeel moet komen.
Misschien is het inderdaad beter dat je je in je eigen wereldje terugtrekt.

Op 20-04-2010 15:05:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mary:
bert:

Ik ben er gisteren even opuit geweest, maar stevia is als plantje nog niet te krijgen. Nog een week of 4. Ik zag dat er via internet zowel de gedroogde vorm als extract etc. te krijgen zijn, dus het begin is er voor mij.


Gisteren bij Intratuin Tilburg Zuid:
Steviaplantjes bij de moestuinartikelen.
Op 09-05-2010 22:52:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bert: Mary, bedankt! Ik heb ze inmiddels in de tuin staan. Ben benieuwd wat het gaat worden. Inmiddels gebruik ik nu 2 weken stevia extract en ik vind het een uitkomst! De smaak is prima in thee en koffie. Ook in de yoghurt is het geweldig. Met een beetje kaneel erdoor is het nagenoeg geen koolhydtraat. Bovendien en dat is veel belangrijker, is mijn bloeddruk al gedaald in die korte tijd. Iets dat de artsen met hun gewone medicatie in geen 7 jaar gelukt is! Da's een wonder mag ik wel zeggen.

En dan nog een klein wonder: mijn vrouw gebruikt het tegen haar psoriasis: ook dat is totaal verdwenen op haar ellebogen. Gewoon 3 druppels op een theelepeltje water, insmeren en weg is 't. Een aanrader!!!!!
Mary:

bert:

Ik ben er gisteren even opuit geweest, maar stevia is als plantje nog niet te krijgen. Nog een week of 4. Ik zag dat er via internet zowel de gedroogde vorm als extract etc. te krijgen zijn, dus het begin is er voor mij.


Gisteren bij Intratuin Tilburg Zuid:
Steviaplantjes bij de moestuinartikelen.

Op 14-05-2010 10:09:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tunnelforce9: blijkbaar is het goedgekeurd als zoetstof binnen de eu ..

http://www.diabetesfonds.nl/nieuws/stevia-goedgekeurd-als-zoetstof
Op 16-05-2010 16:14:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stef: Stevia zou inderdaad goedgekeurd zijn, maar hier in belgie moet het nog in het staatsblad gepubliceerd worden. Zolang dat niet gebeurd is, kan je het niet wettelijk verkopen. De regering is momenteel niet actief, wegens gevallen en dus zullen we nog een tijdje moeten wachten...
Op 28-05-2010 16:56:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bert: Jammer, jammer, ik zal toch weer iets anders moeten zoeken dan de stevia extract druppels. Heb net voor 15,50 een flesje gekocht. Zonder bril natuurlijk en zie nu dat er op het etiket E202 toegevoegd staat. Dat is een heel schadelijk conserveringsmiddel, tw kalium sorbaat waarvan wordt gezegd dat je het absoluut moet vermijden. Het kan geboorteafwijkingen veroorzaken. Verder astma, netelroos, neusverkoudheid en darmstoornissen.
Denk je dat je iets gezonds te pakken hebt verdorie, moeten ze het weer verpesten.
Op 01-06-2010 17:39:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
bert:

Jammer, jammer, ik zal toch weer iets anders moeten zoeken dan de stevia extract druppels. Heb net voor 15,50 een flesje gekocht. Zonder bril natuurlijk en zie nu dat er op het etiket E202 toegevoegd staat. Dat is een heel schadelijk conserveringsmiddel, tw kalium sorbaat waarvan wordt gezegd dat je het absoluut moet vermijden. Het kan geboorteafwijkingen veroorzaken. Verder astma, netelroos, neusverkoudheid en darmstoornissen.
Denk je dat je iets gezonds te pakken hebt verdorie, moeten ze het weer verpesten.

Net gedubbelcheckt: in het poeder zit geen toegevoegd middel, geen E202 of andere troep.
United as one. Divided by zero.
Op 01-06-2010 17:45:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bert: Klopt, heb ik hier ook staan. Maar ik vind het niet echt lekker in de koffie, yoghurt etc. Kortom alles waar de druppels zo gemakkelijk en lekker in zijn. Ik vind het ronduit stinken, vandaar dat ik het had weggezet. Maar misschien moet ik me er maar overheenzetten, want je moet toch wat. als je geen suiker wilt gebruiken. Dus neus dicht en springen maar!
3.14po:

bert:

Jammer, jammer, ik zal toch weer iets anders moeten zoeken dan de stevia extract druppels. Heb net voor 15,50 een flesje gekocht. Zonder bril natuurlijk en zie nu dat er op het etiket E202 toegevoegd staat. Dat is een heel schadelijk conserveringsmiddel, tw kalium sorbaat waarvan wordt gezegd dat je het absoluut moet vermijden. Het kan geboorteafwijkingen veroorzaken. Verder astma, netelroos, neusverkoudheid en darmstoornissen.
Denk je dat je iets gezonds te pakken hebt verdorie, moeten ze het weer verpesten.

Net gedubbelcheckt: in het poeder zit geen toegevoegd middel, geen E202 of andere troep.

Op 01-06-2010 17:52:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bert: Nee, de gedroogde versie is niet te doen!! Wat een ongelofelijk smerig spul is dat. Dat moet dan maar uitsluitend voor uitwendig gebruik dienen. En dat het daar wel goed voor is dat is al bewezen
.
bert:

Klopt, heb ik hier ook staan. Maar ik vind het niet echt lekker in de koffie, yoghurt etc. Kortom alles waar de druppels zo gemakkelijk en lekker in zijn. Ik vind het ronduit stinken, vandaar dat ik het had weggezet. Maar misschien moet ik me er maar overheenzetten, want je moet toch wat. als je geen suiker wilt gebruiken. Dus neus dicht en springen maar!
3.14po:

bert:

Jammer, jammer, ik zal toch weer iets anders moeten zoeken dan de stevia extract druppels. Heb net voor 15,50 een flesje gekocht. Zonder bril natuurlijk en zie nu dat er op het etiket E202 toegevoegd staat. Dat is een heel schadelijk conserveringsmiddel, tw kalium sorbaat waarvan wordt gezegd dat je het absoluut moet vermijden. Het kan geboorteafwijkingen veroorzaken. Verder astma, netelroos, neusverkoudheid en darmstoornissen.
Denk je dat je iets gezonds te pakken hebt verdorie, moeten ze het weer verpesten.

Net gedubbelcheckt: in het poeder zit geen toegevoegd middel, geen E202 of andere troep.Op 02-06-2010 13:13:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
bert:

Klopt, heb ik hier ook staan. Maar ik vind het niet echt lekker in de koffie, yoghurt etc. Kortom alles waar de druppels zo gemakkelijk en lekker in zijn. Ik vind het ronduit stinken, vandaar dat ik het had weggezet. Maar misschien moet ik me er maar overheenzetten, want je moet toch wat. als je geen suiker wilt gebruiken. Dus neus dicht en springen maar!

Ik vind het wel meevallen. 't Ruikt gewoon héél erg zoet.
United as one. Divided by zero.
Op 02-06-2010 13:20:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bert: Zo zie je maar: smaken verschillen. Ik vind het helaas ook niet eens een neutrale geur hebben. Dit in tegenstelling tot het plantje zelf dat ik in de tuin heb staan. Ik denk dat ik het daar maar gewoon bij hou.
3.14po:

bert:

Klopt, heb ik hier ook staan. Maar ik vind het niet echt lekker in de koffie, yoghurt etc. Kortom alles waar de druppels zo gemakkelijk en lekker in zijn. Ik vind het ronduit stinken, vandaar dat ik het had weggezet. Maar misschien moet ik me er maar overheenzetten, want je moet toch wat. als je geen suiker wilt gebruiken. Dus neus dicht en springen maar!

Ik vind het wel meevallen. 't Ruikt gewoon héél erg zoet.

Op 02-06-2010 19:43:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
AVERECHTS: Als ik op de websites kijk waar ze STEVIA-producten verkopen stel ik vast dat deze STEVIA tegen STEVIGE PRIJZEN verkocht worden.
Hopelijk komt samen met de legalisatie ook voldoende (gezonde) concurrentie én controle op deze producten.
Al te dikwijls is de kwaliteit van zaken die "in de marge" verkocht worden ook marginaal van kwaliteit. Handige jongens (en meisjes) slaan er vaak veel poen uit.
Op 07-09-2011 17:18:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
AVERECHTS:

Als ik op de websites kijk waar ze STEVIA-producten verkopen stel ik vast dat deze STEVIA tegen STEVIGE PRIJZEN verkocht worden.
Hopelijk komt samen met de legalisatie ook voldoende (gezonde) concurrentie én controle op deze producten.
Al te dikwijls is de kwaliteit van zaken die "in de marge" verkocht worden ook marginaal van kwaliteit. Handige jongens (en meisjes) slaan er vaak veel poen uit.


Valt wel mee. Je hebt er in verhouding met suiker véél minder van nodig. 't Is extreem zoet spul. Wij doen al een jaar met 1 pot.
United as one. Divided by zero.
Op 07-09-2011 17:22:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eversteegt: @Averechts: "marginaal van kwaliteit"..... en heeft u het zelf al eens een keer uitgeprobeerd? Of is het weer een kwestie van een oordeel vellen zonder ook maar enige verdieping?

Zoals 3.14po zegt: Met één flesje Stevia doe je ontzettend lang. In de thee heb je hoogstens 3 druppels nodig dus in verhouding ga je voor een pak suiker voor diezelfde thee vaker naar de winkel.

Overigens, vroeger deed ik wel eens een klein theelepeltje suiker door snijbonen heen. Maar ook hierbij is Stevia een prima alternatief
Op 08-09-2011 8:55:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Bovendien is Stevia inmiddels al gelegaliseerd. In Nederland althans. En als je de producten dan toch te duur (of het gewoon leuk) vind kun je ook zelf Stevia-poeder maken van de plantjes.
Moeten is een keuze...
Op 08-09-2011 9:15:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
denker: E 951 oftewel Aspartaam is een neurotoxisch product dat meer dan 92 verschillende ziekteverschijnselen kan veroorzaken.
Citaat van Dr. H.J. Roberts, mondiaal expert op gebied van Aspartaam "Aspartaam is een waar gif en dit additief had nooit toegestaan mogen worden!"

Maar net zoals Aspartaam is er dan ook nog E621 ofwel Mononatriumglutamaat, wat overigens onder verschillende benamingen op de markt komt.

Veel is er te zeggen over de E nummers en hoe "veilig" deze wel niet zijn voor menselijke consumptie.
Dankzij de E nummers zijn er nog nooit zoveel ziektes en aandoeningen in de wereld geweest.
U denkt dat het niet zo'n vaart loopt?

Dan adviseer ik u om eens het boekwerkje Wat zit er in uw eten van Corinne Gouget aan te schaffen of om eens daadwerkelijk serieus onderzoek te doen op internet naar de "veiligheid"van de E nummers.

Saillant detail in dit geheel is dat diegene die deze producten op de markt brengen die u en mij dus ziek maken, ook nog eens grof geld verdienen aan medicijnen om deze ziektes te bestrijden.
En de domme mensheid blijft hierin gewoon meegaan alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.
Dit zijn pas misdaden tegen de mensheid om iemand moedwillig ziek te maken en hem vervolgens een middel verkopen om beter te worden.

Denk daar maar eens over na als u de volgende keer weer uw chips en cola koopt in de super.

Weet wat u eet!!
Op 08-09-2011 11:21:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Vanavond shoarma van C1000. Mag dat?
No shit, Sherlock
Op 08-09-2011 11:28:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
denker: Grappig, bij het doorlezen van de reacties las ik dat het boekwerkje al vermeld was en dat sommigen aangeven dat de wetenschap niet heeft stilgestaan en uit onderzoeken zou blijken dat er niets aan de hand is/zou zijn.
Vreemd is dat bij de E nummers geen mutaties hebben plaatsgevonden waaruit blijkt dat deze onschadelijk zouden zijn.

Zolang men voedingsmiddelen en andere zaken volstopt met kunstmatige stoffen, waarvan men nooit heeft onderzocht hoe al deze middelen samen, in een menselijk lichaam gaan reageren, kun je voor jezelf uitrekenen hoe veilig het moderne voedselaanbod is.

Voor zelftelers en zelfvoorzieners zal er weinig aan de hand zijn, alleen opletten bij verplichte medicatie van je veestapel.
Op 08-09-2011 11:36:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
NewDayNL:
Pieter:

Vanavond shoarma van C1000. Mag dat?

Deze wel, is hun huismerk. Aanradert.
Het was altijd groter dan we dachten dat het was
Op 08-09-2011 11:45:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
denker: Pieter,

Wat u wenst te eten is geheel uw eigen zaak en ook geheel uw eigen keuze. Dat is dan de vrijheid die we hebben.
Jammer is dat wij die keuze weinig of niet hebben inzake ons voedsel en dat daar ziekmakende stoffen in zitten. Dat is toch iets om over na te denken, mits uw gezondheid of die van uw kinderen van belang mag zijn.

Ook is hier gesproken over bangmakerij of paniekzaaien. Het de wereld inhelpen van fake onderzoeken inzake stevia of het "nog" niet toestaan hiervan kan ook voor verwarring/bangmakerij/paniekzaaien bij het publiek zorgdragen.

Zoals ik al eerder aangaf, weet wat u eet en verder is het geheel ieders eigen keuzevrijheid wat hij of zij wenst te eten.
Op 08-09-2011 11:48:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Machinedrum: E5,25 voor 300 stevia-tabs bij De Tuinen vind ik niet duur.

Ik let al jaren op de E621, mononatriumglutamaat of ve-tsin (allemaal 't zelfde). De wereldgerechten van Knorr zaten er vol mee, zijn nu helemaal vrij van die troep. Maggie zit er vol mee, doe ik dus nooit in m'n soep. Bouillonblokjes zitten er ook vol mee. 't Zit in bijna alle chips, van Pombär weet ik dat 't er niet in zit (en vind ik superlekker!!).
Dat iets er geloofwaardig UITZIET, zegt niks anders dan dat het er geloofwaardig uitziet. - CC®2011
Op 08-09-2011 11:56:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stef: Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_E-nummers vind je een lijst van de E-nummers. Niet alles is schadelijk.
E330 is bijvoorbeeld gewoon citroenzuur. Als dat slecht is, mag je ook geen citroen meer gebruiken.
Op 08-09-2011 14:33:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
pleiadian:
NewDayNL:

Pieter:

Vanavond shoarma van C1000. Mag dat?

Deze wel, is hun huismerk. Aanradert.Goodbite... de best smakende "vleesvervanger" die je kan vinden in Nederland!
Wagners schepnet
Op 08-09-2011 15:53:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Machinedrum: ff mezelf quoten:
Machinedrum:

E5,25 voor 300 stevia-tabs bij De Tuinen vind ik niet duur.

Heb deze vanmiddag gekocht (nav dit artikel) en 't smaakt super!(thanx, Bert!)
1 zo'n dingetje in de koffie/thee is voor mij zoet genoeg, maar 2 is ook nog goed te doen (lekker zoet)! Ben ook opzoek geweest naar aspartaamloze kauwgom, kon alleen kauwgom vinden waar ook guarana in zit. Best lekker, wel debiel duur (E2,29 p/12 st.) en niet echt geschikt om 'savonds nog op te kauwen, aangezien op de verpakking staat dat 't 4 tot 8 uur aan extra energie geeft...

stef:

Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_E-nummers vind je een lijst van de E-nummers. Niet alles is schadelijk.
E330 is bijvoorbeeld gewoon citroenzuur. Als dat slecht is, mag je ook geen citroen meer gebruiken.

nee, volgens mij zijn alleen E621 en E951 bewezen rotzooi. En voor vegetariërs is 't lullig dat heel veel rood gekleurd eten (en lippenstift!) gekleurd is met E120 wat gemaakt is van bladluisjes...
(bericht gewijzigd op 8-9-2011 23:33:21)
Dat iets er geloofwaardig UITZIET, zegt niks anders dan dat het er geloofwaardig uitziet. - CC®2011
Op 08-09-2011 23:31:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bert (auteur): Kijk kijk zou de aap dan toch uit de mouw komen?
http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/aspartaam-officieel-in-beklaagdenbankje/

Op 29-09-2011 16:39:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eversteegt: @machinedrum: Ik neem aan dat je het bij die bladluisjes hebt over "veganisten"? Die gebruiken naast gewoon vlees, ook geen andere producten waar iets van dieren in verwerkt zit.

Hmm... stevia dus ook al te koop bij de Tuinen? Cool. Dan gaan we ook eens kijken of ze die ook bij de tuinen in Almere hebben
Op 29-09-2011 16:49:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Hetero Sapiens: Weet iemand of ik ook ergens een stevia-plant kan kopen i.p.v. het eindproduct. Lijkt me wel wat voor in mijn tuin.
De vingers van de handschoen denken dat ze los van de anderen staan. De handschoen weet beter.
Op 29-09-2011 17:16:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
eversteegt:

@machinedrum: Ik neem aan dat je het bij die bladluisjes hebt over "veganisten"? Die gebruiken naast gewoon vlees, ook geen andere producten waar iets van dieren in verwerkt zit.

Hmm... stevia dus ook al te koop bij de Tuinen? Cool. Dan gaan we ook eens kijken of ze die ook bij de tuinen in Almere hebben

In Almere kocht ik de vloeibare vorm in een klein flesje bij de natuurwinkel op de Markerkant, voor bijna 10 euro.
Nadeel vind ik wel dat Stevia een sterke eigen smaak heeft.
No shit, Sherlock
Op 29-09-2011 17:34:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eversteegt: Idd, in vloeibare vorm hebben ze hem bij de natuurwinkel aan de Markerkant. Nadeel daarvan is dat dat nog best wel een stukje fietsen is . Ik heb nog niet opgelet of ze het inmiddels ook bij de nieuwe natuurwinkel in het centrum hebben.

Stevia kan idd een behoorlijk eigen smaak hebben maar persoonlijk heb ik die smaak 100x zo lief als de smaak van aspartaam . In de zaken waarin Stevia echt niet gaat doe ik dan gewoon maar (met mate) suiker. Tenslotte werken mensen al eeuwen met suiker en zijn mensen niet al eeuwen massaal te dik
Op 29-09-2011 20:39:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Machinedrum:
eversteegt:

@machinedrum: Ik neem aan dat je het bij die bladluisjes hebt over "veganisten"? Die gebruiken naast gewoon vlees, ook geen andere producten waar iets van dieren in verwerkt zit.

Hmm... stevia dus ook al te koop bij de Tuinen? Cool. Dan gaan we ook eens kijken of ze die ook bij de tuinen in Almere hebben

Ik neem aan dat ik dan idd 'veganisten' bedoel, dwz als een 'vegetariër' een insect niet groot genoeg vind om niet te eten (met alle respect voor vegetariërs, hoor).

Ben nog steeds erg blij m'n stevia-tabletjes, met dank aan Bert Vanslagmulders voor het erop wijzen dat dit bestaat. In de koffie vind ik het echt niet te haggelen btw, maar dat drink ik toch niet zo veel meer sinds ik gestopt ben met roken.
Dat iets er geloofwaardig UITZIET, zegt niks anders dan dat het er geloofwaardig uitziet. - CC®2011
Op 30-09-2011 0:21:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Je kunt me de bout hachelen,

Een verwensching, die zooveel wil zeggen als stik, steek de moord, je kunt voor mijn part verrekken, loop naar den duivel; vgl. Harreb. III, XLIV a: Hij (zij) kan voor mijn part den bout hachelen; Kmz. 206: Je kunt mij de bout haggelen; Lvl. 195: Hij kan me z'n bout haggelen, is de vent bedonderd. - D.H.L. 2: De Kapitein kon hun den bout hachelen; Maastrichtsch: de kins miech gebouthacheld weurde, je kunt me gestolen worden (N. Taalgids XIV, 196). Ook met weglating van bout in Slop, 190: Die kon hem ook hachelen! (die kon voor zijn part ook stikken). Het wkw. hachelen komt dial. voor in den zin van gulzig eten; vgl. 't Joodsch-Duitsch achelen, hachelen, eten (hebr. âkhal eten. Wat bout hier moet beteekenen, is me niet duidelijk. Er is toch geen verband te zoeken met bouten, cacare en boutkistje (privaat)?
No shit, Sherlock
Op 30-09-2011 10:46:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Machinedrum: Hoop geleerd, dank je, Pieter!
Ik bedoelde gewoon dat ik 't niet te zuipen vond...
Zou 't in vloeibare vorm wel te ha.. euh lekker zijn in Brinta of havermoutpap? Iemand ervaring mee?
Dat iets er geloofwaardig UITZIET, zegt niks anders dan dat het er geloofwaardig uitziet. - CC®2011
Op 01-10-2011 11:09:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Machinedrum:

Hoop geleerd, dank je, Pieter!
Ik bedoelde gewoon dat ik 't niet te zuipen vond...


Voor mij is het ook een bekende uitdrukking.
Als iets niet te hachelen is, is het niet te pruimen.
Simpel...
Cannot kill the Battery!!!
Op 01-10-2011 11:19:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Hé, ik zit weer op de oude website
Alsof ik in een andere dimensie ben beland.
No shit, Sherlock
Op 15-11-2011 0:00:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Ik zat op de oude website, duzzz.
No shit, Sherlock
Op 15-11-2011 0:02:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Pieter:
Ik zat op de oude website, duzzz.

Lucky you.
United as one. Divided by zero.
Op 15-11-2011 0:03:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider:
Pieter:
Ik zat op de oude website, duzzz.

Wat deed je daar?
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op 15-11-2011 0:04:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
CCRider:
Pieter:
Ik zat op de oude website, duzzz.

Wat deed je daar?

Ik weet niet eens hoe ik er terechtkwam. Wel grappig: alsof je in een andere wereld komt.
No shit, Sherlock
Op 15-11-2011 0:07:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Pieter:
CCRider:
Pieter:
Ik zat op de oude website, duzzz.

Wat deed je daar?

Ik weet niet eens hoe ik er terechtkwam. Wel grappig: alsof je in een andere wereld komt.

leuk effect.
United as one. Divided by zero.
Op 15-11-2011 0:15:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
3.14po:
Pieter:
CCRider:
Pieter:
Ik zat op de oude website, duzzz.

Wat deed je daar?

Ik weet niet eens hoe ik er terechtkwam. Wel grappig: alsof je in een andere wereld komt.

leuk effect.

Kwam er terecht via link in de Twitter feed
No shit, Sherlock
Op 15-11-2011 0:16:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeEchte: Vanavond op TV:


Panorama

21:30 - 22:20 | Canvas | nieuws/actualiteiten

Reportage.

Stevia is een gezond alternatief voor suiker. Jarenlang tegengehouden door de voedselindustrie, die ons liever verslavende suiker serveert.
Love to Love
Op 01-12-2011 19:05:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Machinedrum: cool, ik neem 'm op!
Dat iets er geloofwaardig UITZIET, zegt niks anders dan dat het er geloofwaardig uitziet. - CC®2011
Op 01-12-2011 20:28:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Laggu. Ik kreeg een mailtje dat bovenstaand commentaar was geplaatst en ik kwam met de bijgevoegde link terecht op de oude website.
No shit, Sherlock
Op 01-12-2011 20:30:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeEchte:
Pieter:
Laggu. Ik kreeg een mailtje dat bovenstaand commentaar was geplaatst en ik kwam met de bijgevoegde link terecht op de oude website.

Ha ik plaatste 'm ook via de oude knarsite.
Love to Love
Op 01-12-2011 20:38:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden