Een vergelijkende studie van de ouderdom van familieleden heeft uitgewezen dat onze genen voor 50 procent bepalen hoe oud we zullen worden. De andere helft wordt bepaald door onze levensstijl: eet- en drinkgewoonten, al dan niet roken, stress en andere omgevingsvariabelen. Één enkele variant in een gen kan je heel oud laten worden (of net niet als je per ongeluk onder een vrachtwagen terechtkomt).

Deze vrouw is amper 125
(Vrouwtje van amper 125 jaar oud)

Bij verschillende dieren zijn al enkele genen gevonden die een belangrijke rol zouden spelen in het bepalen van de levensduur. Bepaalde varianten van die genen tonen in sommige gevallen aan dat ze een beslissende factor kunnen zijn in het sturen en uitlokken van een lang leven. Ook bij de mens wordt de ouderdom voor een groot deel genetisch bepaald. Het maakt dus een wereld van verschil als je over de juiste variant van dit gen beschikt.

En daar gaat het nu juist om. Wetenschappers hebben nu ook bij mensen zo'n variant van dit gen ontdekt. In het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences staat te lezen dat een gen met de naam FOXO3A een variant blijkt te hebben die de eigenaar 95 jaar en ouder laat worden. Bovendien blijken deze dragers ook nog een stuk gezonder te zijn dan de niet-bedeelden.

De belangrijke rol in het overdragen van de 'instructies' blijkt weggelegd voor het eiwit waarvan het gen de informatie bevat, net zoals bij de suikerverwerker insuline het geval is. Het eiwit informeert andere genen op de aanwezigheid van insuline zodat ze hun 'werkzaamheden' kunnen (bij)sturen.

137 jaar!
(137 jaar oud! De man met de baard wel te verstaan.)

In het geval van 'ouderdomssturing' gaat het om genen die een uitvoerende rol spelen bij de sturing van het spontaan afsterven van cellen. Deze recente ontdekking laat de wetenschappers nog niet toe om zich uit te spreken over het feit dat deze 'leeftijdsbevorderende' variant misschien wel nog andere dingen kan doen.

Nu heb ik het privilege deel uit te maken van een familie waarvan de leden niet zo snel hun lepel hebben neergelegd. Mijn grootmoeder langs moeders kant werd 103. Mijn grootouders langs vaders kant werden respectievelijk 89 en 94. Mijn ouders hielden het beiden bij 75 jaar, omdat bepaalde kwaadaardige genen een ander scenario in petto hadden. Maar ik vraag mij af of ik wel zeer oud wil worden. Is er niet zo iets als de lichamelijke aftakeling van het lichaam?

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden