We schrijven het jaar 1977, ik ben dan 13 jaar oud, Internet bestond nog niet en we moesten het doen met postorderbedrijven. Toentertijd was de Wehkampgids mijn grote favoriet omdat ze tussen de sportartikelen mooie windbuksen aanboden. Tenminste, dat was mijn argument als ik weer eens uitgebreid de dikke catalogus doornam. In werkelijkheid was het de sectie lingerie en meer bepaald de modellen die mijn aandacht opeisten. Maar er was meer. Op de pagina's van lichaamsverzorging stond ook een mysterieus apparaat die men aanprees als 'massagestaaf'. Dat was een wit plastic geval die, volgens de afbeelding van een vriendelijk lachende dame, tegen de wang gehouden moest worden.

dildo hond
(Eerlijk onder het bed gevonden)

Niet veel later kwam ik bij een vriendje over de vloer die mij op samenzweerderige toon meedeelde dat in het nachtkastje van zijn ouders precies zo een apparaat lag. De massagestaaf bleek van hard wit plastic en had een afgeronde top. Aan de onderkant zat een draaiknop waarmee het ding aangezet kon worden. Een flinke slag naar rechts deed het apparaat brommen en trillen als een gek. Enfin, nieuwsgierigheid kruipt waar het niet gaan kan en dus hup, apparaat op maximale stand en, zoals het Wehkamp model suggereerde, tegen het jukbeen.

vibratorHet ding klapperde onaangenaam op mijn jukbeen en deed mijn kiezen rammelen. De vibraties resoneerden in mijn hoofd en ik kon de lol er niet in ontdekken. Wat een flutding. Lachend borgen we de staaf weer op en dat was dat. Maar, ergens in mijn achterhoofd zei een stemmetje dat het mysterie van de staaf nog lang niet was opgelost. Het zou nog een tijdje duren voordat ik de ware toepassing ervan begreep.

Tegenwoordig zijn massagestaven, vibrators, dildo's en plugs niet meer weg te denken uit de vele winkels en slaapkamers. Liefhebbers hoeven niet langer naar obscure sekswinkeltjes of schimmige postorderbedrijven om de begeerde bedspeeltjes in bezit te krijgen. Sinds 2006 zijn ze gewoon te koop bij Dirk van de Broek en het damesblad Viva geeft ze gewoon cadeau bij een abonnement. Sterker nog, in 2007 was er een actie waarbij men oude versleten vibrators kon inruilen voor een nieuw exemplaar.
De 'Kijkshop' ging een stapje verder en adverteerde op moederdag paginagroot met seksspeeltjes. Dat bleek iets te expliciet en sommige consumenten namen aanstoot.

ouwe pretstaaf
(Oudste dildo of toch maar wat anders?)

De 'massagestaaf' kent een lange historie. Één van de oudste 'pretstaven' ooit gevonden, is ongeveer 28.000 jaar oud. Het is een stenen fallus van 20 centimeter lang met een doorsnede van 3 centimeter, opgegraven in Duitsland. Het is natuurlijk niet helemaal zeker of het artefact ook daadwerkelijk als seksspeeltje gebruikt werd maar opmerkelijk is het wel.

'Olisbos' (kunstpenis) is de oude Griekse term voor wat later dankzij de dichter Herodias beter bekend werd als dildo, wat weer zoveel betekent als 'wijd open'. De oude Grieken kenden de godheid Priapus. Die is duidelijk te herkennen aan zijn enorme klabanus. Redelijk veel beeldjes van deze godheid waren ook te gebruiken als dildo. Met name aristocratische dames gebruikten het voorwerp om zichzelf 'voor te bereiden' op het huwelijk zodat alles de eerste nacht gladjes zou verlopen.

Opvallend bij de oude Griekse cultuur is dat het gebruik van dildo's zowel voor mannen als vrouwen gemeengoed was. Men geloofde dat de god Hermes zijn zoon Pan leerde hoe hij, als hij werd afgewezen door de nimf Echo, zichzelf kon bevredigen. Pan op zijn beurt verspreidde deze wijsheid onder de herders en dus werd masturbatie gezien als een gift van de goden.

chinese dildo
(Made in China, maar dan heeeel lang geleden)

Toen archeologen in China opgravingen deden in Xian vond men een hele collectie dildo's. Deze collectie uit de Han Dynastie werd gedateerd op 200 jaar voor Christus. Tussen de collectie zaten zeven mooie bronzen exemplaren. Maar uit dezelfde en latere periodes vond men ook prachtig bewerkte dildo's van ivoor, jade en hout. De materiaalkeuze suggereert dat zowel dienstmeiden als aristocratische dames de voorwerpen gebruikten.

Later zien we de dildo terug in de Renaissance, rond 1400 na Christus. In geschriften verwijst men dan naar dildo of het Italiaanse 'diletto' (vrij vertaald; geneugte of genot.) De grote omslag kwam in het jaar 1844 toen men het gebruik van gevulkaniseerd rubber onder de knie kreeg. Tot die tijd werden dildo's gemaakt van hout, leer, been, steen en dergelijke materialen en rubber bleek een flexibele en aangename verbetering. Pas rond 1911 kreeg de dildo een trilmotortje en de deed de naam vibrator haar (of is het zijn?) intrede. Toen werd het verkocht als semi- therapeutisch apparaat om vrouwen 'van hun spanningen' af te helpen.

ouwe dildo
(Uit de oude doos...)

De vroege porno-industrie wist wel beter en omstreeks 1907 verschenen de eerste filmpjes en foto's waarin dergelijke apparaten gebruikt werden als kinky speeltjes. Omstreeks 1930 had de 'massagestaaf' haar onschuld verloren en behoorde het tot het domein van de perverselingen. Pas in de jaren '60 klommen de seksspeeltjes weer uit de obscure hoek en werden ze openlijk genoemd. De bekende band 'Steely Dan' uit de jaren '70 heeft bijvoorbeeld haar naam te danken aan een boek van William S. Burroughs genaamd 'Naked Lunch' waarin 'Steely Dan' een dildo is.

voorbindpenis
(Madonna met haar nieuwe voorbindpenis)

Tegenwoordig hoeft men voor seksspeeltjes niet ver te zoeken en op iedere erotische website is wel een winkel waar men naar hartenlust speeltjes kan kopen. In China draaien complete fabrieken overuren om de meest uiteenlopende dildo's en vibrators van de band te laten rollen. Wie denkt dat het allemaal staven zijn, komt bedrogen uit. Voor voetfetjisten zijn er 'voetdildo's' en voor de man zijn er euh.. 'vaginadildo's'.

voet dildo
(Voordat u het verzint maken de Chinezen het)

Wat echter maar weinig mensen weten is dat dergelijke speeltjes een zeer ongezond component hebben. Men gebruikt in de seksspeeltjesindustrie in bijna al haar producten ftalaten. Ftalaat een zogenaamde weekmaker die men gebruikt om het plastic lekker zacht en buigzaam te maken. Tot voor kort zat het spul ook in kinderspeelgoed totdat men ontdekte dat ftalaten ernstige schade aan de gezondheid kunnen toebrengen. Daarnaast zijn er ook een heleboel inferieure producten op de markt. Vibrators die net zoveel herrie maken als een boormachine, apparaten die niet gewassen kunnen worden of dingen die een allergische reactie oproepen ten gevolge van de materiaalkeuze. Kan dat nou niet anders?

Ja, dat kan. Het bedrijf Totaljoy dat al 12 jaar steriele producten voor de medische wereld maakt vond ook dat het tijd werd voor kwalitatief hoogwaardige en ftalaat-vrije seksspeeltjes. Totaljoy ontwikkelde een hele vriendelijke en frisse lijn met voor elk wat wils. Natuurlijk allemaal uitvoerig getest en oké bevonden door onder andere TNO. Het bedrijf liet zich bij de ontwikkeling inspireren door de organische vormen uit de natuur en voorzag ze van een zacht kleurtje. Het resultaat? Een oer-Hollands kwaliteitsproduct.

Totaljoy

Dat klinkt een stuk beter dan de nepvleeskleurige en met dikke aderen voorziene dildo’s uit de seksboetiek. Maar zijn de dildo's van Totaljoy wel zo geweldig? In het volgende deel gaan u en ik ze testen en gaan we dieper in op het gebruik ervan. Stay tuned.

Ja Horus: Maar zoiets als de beproefde tophit Tarzan hebben ze dan weer niet in de collectie...
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 21-12-2008 18:54:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Tarzan was toch ook zo'n ftalaten ding?
Op 21-12-2008 20:03:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Ganzfeld:

Tarzan was toch ook zo'n ftalaten ding?

ja, denk het wel.
United as one. Divided by zero.
Op 21-12-2008 21:53:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dilettante Emme:
3.14po:

Ganzfeld:

Tarzan was toch ook zo'n ftalaten ding?

ja, denk het wel.


Geen idee, heb het nooit ge-"buttplug"-d. ;-)
Op 22-12-2008 0:11:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dilettante Emme: Te lezen op de webstek van Totaljoy bij "Veilige materialen":

"Wij vinden het van het allergrootste belang dat vibrators worden gemaakt van medisch verantwoord materiaal. Daarom zijn de grondstoffen voor alle Totaljoy vibrators FDA
(U.S. Food and Drug Administration) gecertificeerd."

Tiens, tiens: de FDA... Zijn dat niet diezelfde die aspartaam goedkeuren?
Op 22-12-2008 0:21:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje: Zoals het in de tekst staat zit het toch in bijna alle seks speeltjes? Ach toch niet raar gezien er ook in de rest van de producten als voeding, kleding, drinken allemaal troep zit....

Ben wel erg benieuwd naar de test:

"In het volgende deel gaan u en ik ze testen en gaan we dieper in op het gebruik ervan."

Euhmmm alvast glijmiddel in de aanslag?
...
Op 22-12-2008 0:25:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Dilettante Emme:

Te lezen op de webstek van Totaljoy bij "Veilige materialen":

"Wij vinden het van het allergrootste belang dat vibrators worden gemaakt van medisch verantwoord materiaal. Daarom zijn de grondstoffen voor alle Totaljoy vibrators FDA
(U.S. Food and Drug Administration) gecertificeerd."

Tiens, tiens: de FDA... Zijn dat niet diezelfde die aspartaam goedkeuren?

party pooper
(bericht gewijzigd op 22-12-2008 0:37:19)
United as one. Divided by zero.
Op 22-12-2008 0:37:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dilettante Emme: "In het volgende deel gaan u en ik ze testen en gaan we dieper in op het gebruik ervan. Stay tuned"

"U en ik": naar mijn mening werd niet gevraagd, wil ik dat wel?! :-p
Op 22-12-2008 1:35:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Onbespoten groente en fruit dan maar.
'Don't forget rule number 6'
Op 22-12-2008 6:19:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
Bert:

een mysterieus apparaat die

Mag het zijn: "een mysterieus apparaat dat"?
'Don't forget rule number 6'
Op 22-12-2008 6:21:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Der Roelof: hahahahahahaha,

Gay Ritchie

Happily divorced.

Op 22-12-2008 9:09:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cootje:
Gerard:

Bert:

een mysterieus apparaat die

Mag het zijn: "een mysterieus apparaat dat"?


Krijg hier een slappe dildo van ....
...
Op 23-12-2008 0:05:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
cootje:

Gerard:

Bert:

een mysterieus apparaat die

Mag het zijn: "een mysterieus apparaat dat"?


Krijg hier een slappe dildo van ....

Ja, dat kun wel, maar dan wil je eens uitliggen waar je bedoeld.
'Don't forget rule number 6'
Op 23-12-2008 0:11:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden