De ironie. Terwijl 'onze' ayatollah Ab Klink van Volksgezondheid hoogstpersoonlijk de psychoactieve paddo's als verderfelijk in de ban heeft gedaan, blijkt uit onderzoek meer en meer dat juist psychoactieve middelen kwalen zoals depressies, post traumatische stress disorder, migraine en andere 'killer' hoofdpijnen verlichten en soms zelfs bestrijden. Ook kankerpatiënten vinden baat bij het gebruik van 'party drugs' en andere stoffen die het exclusieve domein leken van psychonauten. Hoewel er nog steeds veel politieke weerstand is worden stoffen zoals MDMA, LSD en Psylocybe steeds vaker ingezet op experimentele therapeutische basis. De wereld van de enthogene of psychoactieve drugs zit nog vol mysteriën, leugens en halve waarheden.

mdma

(MDMA in kristalvorm)

Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (of kortweg MAPS) is een wetenschappelijke groep die zich inzet voor onderzoek naar het gebruik van psychoactieve stoffen voor geneeskundige toepassingen. Mondiaal starten zij daar waar kan onderzoeken in ziekenhuizen en laboratoria, de bevindingen daarvan kunt u hier terug lezen. Voorlopig zien de meeste van die uitslagen er hoopvol uit, maar er moet nog veel onderzoek worden gedaan om exacte toepassingen te definiëren.

Tijdens onderzoek naar PTSD (Post Traumatic Stress Disorder) vond men 23 patiënten die niet vatbaar bleken voor de gebruikelijke therapie. Deze groep bestond uit 21 vrouwen die na seksueel misbruik getraumatiseerd waren geraakt en twee mannelijke veteranen uit de Golfoorlog, die nog dagelijks leden onder hun traumatische ervaringen. De groep werd psychologisch getest en verdeeld, waarbij de ene groep, buiten psychotherapie, MDMA kreeg en de andere groep het moest doen met een placebo of nepmedicijn. Na verloop van tijd werd onafhankelijk psycholoog Mark Wagner (University of South Carolina) verzocht om beide groepen te onderzoeken. De groep die MDMA had gekregen had duidelijk meer vooruitgang geboekt dan de placebo gebruikers. Er werden geen negatieve bijwerkingen waargenomen.

Voordat u nu massaal aan de drugs gaat: eerst even verder lezen. Het gebruik van MDMA kent ook een keerzijde. MDMA begon haar opmars in de jaren '80 onder de bezoekers van dansfeesten. Inname van MDMA verhoogt onder andere serotonine en dopamine, dat zijn belangrijke lichaamseigen stoffen die van invloed zijn op ons 'geluksgevoel'. Door het gebruik van MDMA voelt men zich prettiger, sociaal opener, minder angstig en 'lief'. Met maximaal 2 milligram per kilo lichaamsgewicht van gemiddeld 70% zuivere MDMA kan men zich in het uitgaansleven nog normaal sociaal gedragen. Neemt men meer dan bestaat er kans op hallucineren en sociaal onwenselijk gedrag. Overdosis kan leiden tot depressies, nierbeschadigingen en zelfs de dood. (Meer over MDMA of XTC hier) Bij normaal gebruik heeft de gebruiker de neiging om op wang of tanden te bijten en/of krijgt een droge mond.

Het Amerikaanse NIDA (National Institute on Drugs Abuse) ziet bij het gebruik van MDMA gevaren zoals hersenbeschadiging. Geheugen en leervermogen zouden door MDMA achteruit gaan, zie onderstaande grafiek. Volgens het NIDA zou afname van leervermogen en geheugen door MDMA mogelijk blijvend kunnen zijn. Lijnrecht tegenover het NIDA staat MAPS, het zal dus niet verbazingwekkend zijn dat die grote vraagtekens zet bij de uitkomsten van het NIDA. En zo slingeren wij als leken weer eens tussen twee werelden.

mdma
(Statistiek zegt wat de maker wil?)

Goede en slechte wetenschap. Op de website van Eorwid kunnen we wat kritische noten lezen over het onderzoek naar de nadelige effecten van MDMA.

Zo zouden wetenschappers alleen maar gefocust zijn op beschadigingen aan het geheugen en werden andere cognitieve taken niet onderzocht. MDMA-gebruikers zouden ten opzichte van de controlegroep 20 tot 50% lager scoren op de geheugentesten, maar deze groep zelf zei niets gemerkt te hebben van hun slechter wordende geheugen of andere cognitieve functies. Er bestaan ook onderzoeken die geen verschillen laten zien tussen MDMA-gebruikers en nietgebruikers. Ook zouden de onderzochte groepen MDMA-gebruikers niet matchen met de controlegroep. De leden uit de controlegroep zouden bijvoorbeeld een veel hogere opleiding gehad hebben. De mainstream media en overheden belichten doorgaans alleen de negatieve effecten van MDMA, wat een bepaalde vooringenomenheid suggereert.

Zelf doen

In de blogreeks Paddotijd probeerde ik voor het eerst in mijn leven paddo's om zelf te ervaren wat het spul met je doet. Nu, met alle onduidelijkheid over MDMA besloot ik weer een gok te wagen. Over mijzelf als proefpersoon: 44 jaar, zeer matig drinker en op enkele malen paddo's en ooit eens een verdwaalde joint na vrij van drugs. Om eventuele voor- of achteruitgang in mijn geheugen en leervermogen te controleren bedachten we het volgende:

1) Het gebruik van 'dr. Kawashima's Braintrainer' van Nintendo.
2) Online beslissingsspelletje

Nadat we eerst onder normale omstandigheden een gemiddelde waarde van de genoemde onderdelen hadden vastgesteld kon het feest beginnen. Het bleek verbazingwekkend eenvoudig om een paar gram MDMA kristallen te scoren. Via een vriend liet ik de kristallen onderzoeken en ze bleken voor 70% uit zuiver 3,4-methyleendioxymethamfetamine te bestaan. Ik besloot om mij aan de dosis van 2 milligram per kilo lichaamsgewicht te houden.

Ik liet de kristallen oplossen in een drankje en dronk het geheel in één keer weg. Ik kreeg het warm en voelde een aangename tinteling in mijn buik. Er overkwam me een gevoel dat zich het beste liet beschrijven als een 'warme deken'. Ik voelde me heel prettig, rustig en fijn. Muziek klonk alsof er een extra dimensie aan was toegevoegd en ik bleek in staat tot een sociaal acceptabele conversatie al ging deze niet te diep en verzandde die herhaaldelijk in flauwekul. Ik voelde me wel wat slapjes in de benen en kauwde inderdaad op mijn wang. Tijdens de trip omschreef ik het gevoel als 'walking in sunshine'. Na twee uur probeerde ik de Nintendo. Ik maakte de test niet af omdat ik veel meer zin had in lol en knuffelen. Na een uur of zes kon ik mijn taken doen. Ik scoorde ongeveer 30% slechter dan het gemiddelde op beide testen.

Na een goede nachtrust en stevig ontbijt probeerde ik het nog eens waarbij ik de gemiddelde score gewoon behaalde. Na een week herhaalden we de testen en ik bleek ietsje vooruit te zijn gegaan. Na een dikke maand nogmaals de testen gedaan zonder noemenswaardige afwijkingen. Natuurlijk maakt één zwaluw nog geen zomer. En dus probeerde ik een tweede keer MDMA. Wederom dezelfde ervaringen en ook de uitslagen van de testen veranderden niet in positieve of negatieve zin. We besloten om nog eenmaal het experiment te herhalen. Het zou de derde keer in twee maanden zijn. En wederom geen verschillen in de uitkomsten van de testen.

Ik had geen last van depressie achteraf. Dat is in mijn geval opmerkelijk, daar ik van nature gevoelig ben voor depressies. Zelfs nu, bijna drie maanden later, heb ik nog steeds geen depressieve gedachten of gevoelens gehad. Toeval of heb ik iets 'geleerd' van MDMA?


(Propaganda of feit?)

Nu is het wel zo dat ieder mens ander reageert op het gebruik van stoffen zoals MDMA en mijn bevindingen zijn zeker niet representatief of wetenschappelijk verantwoord! Hoogstens had ik voor mijzelf wat meer inzicht gekregen.

En nu?

De wetenschap weet nog maar heel weinig over het brein in het algemeen en het gebruik van psychoactieve stoffen in het bijzonder. Onder normale omstandigheden heeft een doorsnee mens geen drugs nodig en is het misschien zelfs af te raden. Anderzijds kunnen ervaringen ingegeven door psychoactieve stoffen een wezenlijke bijdrage leveren tot meer persoonlijke inzichten en in het geval van sommige aandoeningen verlichting of verbeteringen bewerkstelligen. In die zin is rücksichtloss uitbannen net zo onverstandig als het te pas en te onpas innemen.

De oude sjamanen in culturen van Amerika tot Siberië gebruikten enthogene of psychoactieve stoffen vaak bij riten om de jeugd over te laten stappen naar volwassenheid. De diepere inzichten die men verkreeg zouden van onschatbare waarde zijn en zelfs bepalend voor het verdere levensverloop. Misschien zouden we naast doktoren en psychiaters weer de aloude sjamaan in ere moeten herstellen. Misschien een klusje voor dr. Strassman?

Tombstone: Om de bevindingen in dit artikel te staven, kan ik beamen dat mijn jarenlange gebruik van MDMA ( XTC ) in mijn jeugd mijn geheugen geenzins heeft benadeeld. Naast de ervaringen, waaronder het leren inzien van oprechte acceptatie, is mijn perceptie en vermogen tot ophalen van ( vroege ) herinneringen geen enkel probleem.

Uiteraard is het nog maar afwachten wat de toekomst brengt. Ik meen dat er toch een soort mutatie plaatsvindt van bepaalde neuroreceptoren. Maar of dat ook op de lange termijn problematisch kan zijn, weet nog niemand zeker.
Assumption is the mother of all fuck-ups.
Op 03-01-2009 0:35:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk: Kunnen die kristallen misschien niet via de GW-shop verkocht worden ?
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 03-01-2009 2:46:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Kubiak: Als je mdma voor de eerste keer gebruikt ervaar je de depressieve gevoelens niet althans dat is mijn ervaring. Ik kreeg er de eerste keer juist een boost van. Pas toen ik het met regelmaat ben gaan gebruiken toen kwamen de depressies dr na ook.

Als je trouwens een keer echt wilt trippen op paddo`s moet je het bos in gaan. Dan kun je tenminste al je zintuigen optimaal gebruiken.
Op 03-01-2009 0:10:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cultuurmeneer: Ik zag vlak voor de grote XTC-hype eens een docu op de BBC waarin ze twee ratten in een doolhof lieten lopen. De 'niet gebruiker' onderzocht de doolhof en toonde nieuwsgierigheid. Die met een 'XTC-verleden' ging alleen maar rondjes lopen langs de wand van de doolhof en toonde geen enkele nieuwsgierigheid of creativiteit meer.
Ook heb ik eens gewerkt met een jongen wiens hele motoriek behoorlijk was aangetast; volgens hem door veel XTC gebruik.

Ik vertrouw het dus niet zo, die XTC. Nooit geprobeerd.

Voor de rest heb ik trouwens ook wel wat geëxperimenteerd hoor... O.a. paddootjes...
God... Dat ben je zelluf!
Op 03-01-2009 13:05:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
zendeman: na een stressvolle periode van maanden hard werken weinig slaap heb ik met oud en nieuw me weer eens lekker ouderwets laten gaan. Paar kristalletjes, leuk psytrance feestje en wauw 2009 is tot nu toe helemaal top! Vroeger, jaren 90, veel gebruikt soms ietwat te veel en te vaak leidde tot negatieve bijverschijnselen, depressieve gevoelens. Maar zo af en toe heeft het zekers postitieve resultaten, geeft het nieuwe energie om verder te gaan(in deze toch al vreemde tijden), inspiratie voor de toekomst! Dus matig uw gebruik, zoals met alles eigenlijk.Legaliseren(met goede voorlichting via huisarts) dus die handel, zeker als therapeutisch middel!!!!
Op 03-01-2009 14:12:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
Cultuurmeneer:

Ik zag vlak voor de grote XTC-hype eens een docu op de BBC waarin ze twee ratten in een doolhof lieten lopen. De 'niet gebruiker' onderzocht de doolhof en toonde nieuwsgierigheid. Die met een 'XTC-verleden' ging alleen maar rondjes lopen langs de wand van de doolhof en toonde geen enkele nieuwsgierigheid of creativiteit meer.
Ook heb ik eens gewerkt met een jongen wiens hele motoriek behoorlijk was aangetast; volgens hem door veel XTC gebruik.

Ik vertrouw het dus niet zo, die XTC. Nooit geprobeerd.

Voor de rest heb ik trouwens ook wel wat geëxperimenteerd hoor... O.a. paddootjes...

Je kunt je anders altid nog prozac leten voorschrijven:
http://www.mosterdnademedia.nl/index.php/Prozac-en-XTC-een-en-hetzelfde-goedje.html
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 03-01-2009 14:17:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cultuurmeneer:
Ja Horus:

Cultuurmeneer:

Ik zag vlak voor de grote XTC-hype eens een docu op de BBC waarin ze twee ratten in een doolhof lieten lopen. De 'niet gebruiker' onderzocht de doolhof en toonde nieuwsgierigheid. Die met een 'XTC-verleden' ging alleen maar rondjes lopen langs de wand van de doolhof en toonde geen enkele nieuwsgierigheid of creativiteit meer.
Ook heb ik eens gewerkt met een jongen wiens hele motoriek behoorlijk was aangetast; volgens hem door veel XTC gebruik.

Ik vertrouw het dus niet zo, die XTC. Nooit geprobeerd.

Voor de rest heb ik trouwens ook wel wat geëxperimenteerd hoor... O.a. paddootjes...

Je kunt je anders altid nog prozac leten voorschrijven:
http://www.mosterdnademedia.nl/index.php/Prozac-en-XTC-een-en-hetzelfde-goedje.html


Nee bedankt. Als ik wat opwekkends wil voor lichaam en geest (kuch) neem ik m'n toevlucht wel tot een sterke bak koffie of desnoods een klein beetje ephedra ofzo; voor wat extra energie .
God... Dat ben je zelluf!
Op 03-01-2009 14:53:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: Geen affiniteit of ervaring met MDMA aan deze kant. Wij noemden dat kinder LSD. Ik heb wel ervaring met paddo's (meer dan 100 trips) LSD, DMT en mescaline. Kortom het echte spul, krachtig en een openbaring voor de ziel. Maar zeker niet aan te raden voor mensen die niet zo sterk in de schoenen staan.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 03-01-2009 15:24:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DaVince:
Tetzmol:

Geen affiniteit of ervaring met MDMA aan deze kant. Wij noemden dat kinder LSD. Ik heb wel ervaring met paddo's (meer dan 100 trips) LSD, DMT en mescaline. Kortom het echte spul, krachtig en een openbaring voor de ziel. Maar zeker niet aan te raden voor mensen die niet zo sterk in de schoenen staan.

Tetzmol.


Ervaring of geen ervaring ik zou LSD niet aanraden op een feest zoals Defqon of Qlimax.
Religion, a placebo which causes damage.
Op 03-01-2009 15:41:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol:
DaVince:

Tetzmol:

Geen affiniteit of ervaring met MDMA aan deze kant. Wij noemden dat kinder LSD. Ik heb wel ervaring met paddo's (meer dan 100 trips) LSD, DMT en mescaline. Kortom het echte spul, krachtig en een openbaring voor de ziel. Maar zeker niet aan te raden voor mensen die niet zo sterk in de schoenen staan.

Tetzmol.


Ervaring of geen ervaring ik zou LSD niet aanraden op een feest zoals Defqon of Qlimax.

Nee, echte psychedelica alleen gebruiken in een vriendelijke en rustige omgeving. Ook het besturen van voertuigen is uit den boze. Maar dat wisten jullie vast wel.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 03-01-2009 15:51:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Kubiak:
[/quote]

Ervaring of geen ervaring ik zou LSD niet aanraden op een feest zoals Defqon of Qlimax.
[/quote]

Juist wel!! Jointje dr bij en lekker verdwalen. En hopen dat je weer thuis komt
Op 03-01-2009 16:23:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
janh: <strike>de ironie.</strike>
het cynisme.
Op 03-01-2009 23:44:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
janh: nou ja, de html doet de lezer zelf maar :-)
Op 03-01-2009 23:44:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bramsan: @Bert; bedankt voor de info!
dit was zeker 1 van je leukere onderzoeken
Ook wel eens het effect getest bij een psy/goa feestje?
(met je 44 jaar kan je je nog best vertonen hoor!)

en wat wordt de volgende test? LSD, Ayahuasca of DMT?
Ik ben benieuwd!

@zendeman; psygoafeesje? toch niet in de buurt van Kortwijk(BE)?
Op 05-01-2009 0:43:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sint Joris: Ik heb al jaren last van klusterhoofdpijn en ik weet uit ervaring dat de genoemde middelen de hoofdpijn kunnen verdringen. Op het moment dat de stof werkt heb ik nooit migraine gehad maar zodra eea is uitgewerkt komt de aanval onherroepelijk terug. Uitstel van executie dus, pijnbestrijding maar zeker geen medicijn..
It would have been better if Newton had contemplated how the apple got up there in the first place
Op 05-01-2009 10:53:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bramsan: 'Klusterhoofdpijn'(=?) is weer wat anders dan "Post Traumatic Stress".
Op 06-01-2009 1:22:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
morgaine: Tot 1972 mochten psychedelica vrij getest worden!
Hier kwamen erg intressante dingen uit bijv. alcoholisten bleven van de drank af, kankerpatienten kregen een betere pijnverlichting (denk vooral aan dat je van morfine erg misselijk word) en psychiatrische stoornissen zoals obsessieve dwangstoornissen konden hiermee beter behandeld worden.

Het onderzoeken van deze drugs werd verboden maar is sinds kort weer opgepakt en er komen erg positieve test resultaten uit!
Hierover staat een heel artikel in het blad psyche en brein nummer 01 van 2008.
Op 06-01-2009 10:25:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Salmay... Dalmay... Adonay.................................... Nothing works!!!
Op 06-01-2009 20:27:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden